Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dubbel glas

Subsidie isolerend glas

Impact
Milieuwinst
800 kilo СО2 p/j
Terugverdientijd
+/- 30% subsidie
Gemak
Enkele uren / aanvraag
Subsidie
Ja

HR glas of isolatieglas isoleert veel beter dan enkel glas of standaard dubbel glas. Dubbel glas heb je in veel verschillende soorten en maten: van gewoon dubbel glas tot extra geïsoleerd dubbel glas, het zogenaamde HR+ glas, HR++ glas of HR+++ (triple glas). De overstap naar HR glas is in bijna alle gevallen een goede energiebesparende maatregel. Ook als je standaard dubbel glas hebt. Met HR glas kun je behoorlijk besparen op je stookkosten, waardoor de investering zich vaak snel terug verdient. En om je nog verder te helpen, kun je voor (het laten zetten van) isolerend glas in bijna alle gevallen subsidie ontvangen.

In een gemiddelde eengezinswoning met normaal dubbel glas gaat ongeveer 15%-20% van de warmte verloren door ramen en buitendeuren. Bij huizen met enkel glas loopt dit op tot maarliefst 30%. Is je beglazing ouder dan 10 jaar? Dan heb je waarschijnlijk normaal dubbel glas en loont het dus om dit te laten vervangen door HR++ of HR+++ glas. In de meeste gevallen is dit mogelijk zonder het bestaande kozijnwerk te vervangen. Bijkomend voordeel van HR glas is dat het je wooncomfort verhoogt en inbraakwerend is.

Alles over de subsidie voor isolerend glas

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je huis; de ISDE subsidie. Hier vallen verschillende maatregelen onder:


Je kunt subsidie ontvangen voor 1 isolatiemaatregel, of twee maatregelen met elkaar combineren. Dan ontvang je meer subsidie. Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie moet je binnen een jaar (minstens) 2 van de genoemde isolerende maatregelen uit laten voeren. Ook kun je 1 isolatiemaatregel combineren met de aanschaf/installatie van een zonneboiler, warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet.

Je kunt dus subsidie ontvangen voor het laten zetten van isolerend glas. Het is belangrijk om te weten dat je alleen subsidie ontvangt voor HR++ of triple glas. Het vervangen van enkel glas met regulier dubbel glas is vanuit subsidieoogpunt dus niet verstandig. En daarbij, HR++ glas is ongeveer even duur als normaal dubbel glas.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

Als je 2 of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren, krijg je tot 30% van de kosten terug. Voor 1 maatregel is dat tot 15%. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter, met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters per maatregel. Het bedrag per vierkante meter verschilt per isolatiemaatregel.

Volgens de rekentool van de RVO kun je voor het laten zetten van isolerend glas uitgaan van 53 euro subsidie per vierkante meter. In de rekentool kun je ook bekijken hoe hoog jouw subsidie wordt in combinatie met andere isolerende maatregelen die onder deze subsidie vallen.

3
Waar kan je de subsidie dubbel glas aanvragen?

De ISDE subsidie is nationaal en combineerbaar met andere subsidies. Je kunt de subsidie dubbel glas aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende isolatiesubsidies beschikbaar. Deze kun je in onze lokale subsidiewijzer terugvinden.

4
Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie dubbel glas?

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder vind je de belangrijkste 5. Voor alle voorwaarden voor de isolerend glas-subsidie kun je op deze pagina van de RVO terecht.

  1. De maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag, en de subsidieaanvraag is ingediend binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
  2. Jij bent eigenaar van het huis waar de maatregel is uitgevoerd.
  3. Het glas moet voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden (voor HR++ glas geldt een U-waarde van maximaal 1,2).
  4. Het glas moet ter vervanging van bestaand glas zijn.
  5. Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Aan de slag

1
Bereid je vooraf goed voor

De subsidieaanvraag kan ingediend worden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Wel is het van belang je vooraf goed te verdiepen in werkzaamheden en leveranciers.

2
Laat je ontzorgen bij de aanvraag

Verdrink je in alle regels en duizelen de cijfers? Geen paniek: de subsidieservice van Simpel Subsidie biedt volledige ontzorging van het hele aanvraag proces voor € 75.00.

Subsidies en leningen voor isolerend glas in jouw gemeente

Zoals gezegd zijn er naast de landelijke ISDE subsidie soms ook lokale (isolatie-)subsidies beschikbaar. Vul hieronder je gemeente in en zie direct of er aanvullende lokale subsidies bestaan. 

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

L.S.
wij willen onze ramen laten vervangen door HR++ glas, we hebben ongeveer in totaal 9,1 m2.
Inclusief nieuwe lucht roosters.
Hoe gaan wij te werk om subsidie aan te vragen?
We wonen in Enschede.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.