Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
advies duurzaamheid

  Duurzame verzekeraar

  Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuzes die we maken. Ook bij financiële beslissingen. Zo is er meer aandacht voor de manier waarop verzekeraars jouw premiegeld beleggen. Zij beleggen namelijk vaak in zaken en bedrijven die de wereld niet bepaald vooruit helpen. Bijvoorbeeld in wapenhandel of kinderarbeid, maar ook in ontbossing en klimaatverandering. In dit artikel vertellen we je hoe jij dit kunt voorkomen, en wat de meest duurzame verzekeraars zijn.

  Verzekeraars betalen met jouw premie ziekenhuizen en andere zorgverleners. Maar een deel van het geld dat binnenkomt, wordt belegd. Dat geld kan een verzekeraar op 2 manieren beleggen. Traditioneel, dus puur gericht op financieel rendement, of duurzaam. Een verzekeraar die duurzaam belegt, sluit bepaalde sectoren of praktijken uit. Bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie. Vermogensbeheerders controleren daarnaast of een bedrijf zich netjes aan de regels houdt. En ook of dit bedrijf goed zorgt voor haar werknemers en de omgeving.

  Twee instanties die dit onderzoeken zijn de Eerlijke Verzekeringswijzer, en de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO).

  1
  De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt alle verschillende verzekeraars op basis van 14 thema's en sectoren. Zo wordt er gekeken naar arbeidsrechten, maar ook bijvoorbeeld naar dierenwelzijn en corruptie. Per thema/sector wordt berekend hoe verschillende verzekeraars scoren, waar een gemiddelde score in procenten gegeven wordt. Een verzekeraar die 100% scoort, is op alle thema's helemaal duurzaam en verantwoord bezig. De Duurzame Verzekeringswijzer heeft voor het laatst een meting uitgevoerd in 2019. In 2022 vindt een actualisering plaats.
  2
  De VBDO geeft Nederlandse verzekeraars een duurzaamheidsscore op een schaal van 0- 5. Dit gebeurt op basis van antwoorden op circa 50 vragen aan verzekeraars, en het ‘bewijsmateriaal’ dat zij daarbij aanleveren.

  Wil jij niet dat je geld verkeerd belegd wordt? Via de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je iets doen. Stuur je verzekeraar een klacht (óf natuurlijk een compliment!). Hoe meer mensen dit doen, hoe beter. Zo merken zorgverzekeraars wat jij belangrijk vindt en waar jij bij je keuze voor een verzekeraar op let.

  1
  ASR (ASR, Ditzo, de Europeesche)

  Asr logo
  Kwaliteit
  7,2
  Duurzaamheidsscore
  8,0
  Prijs
  €132,90
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8.1/10
  Voordelen
  Scoort 84% in de Eerlijke Verzekeringswijzer
  Scoort 3,9/5 in het rapport van de VBDO
  ASR investeert niet in bedrijven die meer dan 20 procent van hun omzet halen uit teerzandolie en schaliegas.
  ASR heeft beleid voor het terugdringen van de eigen broeikasgasemissies. Bedrijven waarin ASR investeert moeten hun uitstoot van broeikasgassen rapporteren en verminderen.
  ASR heeft beleid over biodiversiteit en bescherming van kwetsbaar natuurgebied, en over handel in bedreigde planten- en diersoorten.
  Nadelen
  Uit praktijkonderzoek blijkt dat dat van de beleggingen van ASR in de energiesector 90% naar fossiele brandstoffen ging en slechts 10% naar duurzame energie.
  ASR heeft geen uitsluitingscriteria voor vloeibaar gemaakte steenkool of olie- en gaswinning in het Noordpoolgebied.
  Omschrijving
  Het bestaansrecht van a.s.r. is mensen helpen. Als we dat goed doen, hebben we een gezonde toekomst. We helpen klanten bij het samen delen van risico’s en het samen opbouwen van vermogen voor later. Zo willen we Nederland verzekeren van een goede toekomst. Voor de huidige generatie en voor de generaties na ons. Voor de planeet en voor de mensen persoonlijk. Als duurzame verzekeraar kiezen we er ook met onze producten voor bij te dragen aan het oplossen van vraagstukken die leven in de samenleving en een relatie hebben met onze kernactiviteiten, zoals verzekeren en vermogensbeheer.
  ...

  2
  Athora (o.a. Reaal en Zwitserleven)

  Athora logo
  Kwaliteit
  6,7
  Duurzaamheidsscore
  8,7
  Prijs
  €132,15
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  Scoort 81% in de Eerlijke Verzekeringswijzer
  Scoort 4,5/5 in het rapport van de VBDO
  Athora verwacht dat bedrijven waarin zij beleggen hun negatieve impact op beschermde gebieden verminderen en ontbossing tegengaan.
  Reaal gaat onderzoeken of het haalbaar is om circulaire economie criteria te implementeren in het proces dat ten grondslag ligt aan haar investeringsbeslissingen.
  Uit praktijkonderzoek blijkt dat van de beleggingen van Athora Netherlands in de energiesector 62% naar duurzame energie ging en 38% naar fossiel.
  Nadelen
  Er is nog onvoldoende beleid over het gebruik van wilde dieren bij entertainmentactiviteiten.
  Athora investeert nog in bedrijven die actief zijn in de kolenmijnbouw, als ze daar minder dan 25 procent van hun omzet uit halen. Dit geldt ook voor energiebedrijven die kolen gebruiken.
  Omschrijving
  Consumenten willen steeds nadrukkelijker hun eigen keuzes maken als het gaat om hun inkomen voor later. Dat vraagt om een verzekeraar die daar optimaal op inspeelt. Athora Netherlands focust daarom op pensioenen. Via ons merk Zwitserleven bieden we kwalitatief hoogwaardige financiële producten en diensten aan waarmee onze klanten kunnen rekenen op een zorgeloze toekomst.
  ...

  3
  Achmea (o.a. Avéro, FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis)

  Logos partner achmea
  Kwaliteit
  7,5
  Duurzaamheidsscore
  7,7
  Prijs
  €108,00
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.9/10
  Voordelen
  Scoort 70% in de Eerlijke Verzekeringswijzer
  Scoort 3,5/5 in het rapport van de VBDO
  Achmea verwacht van bedrijven dat zij een milieueffectrapportage maken over de gevolgen van projecten op biodiversiteit.
  Achmea heeft meetbare doelstellingen voor vermindering van de eigen CO2-uitstoot en die van zijn investeringsportefeuille.
  Achmea verwacht van bedrijven dat zij hun (in)directe uitstoot van broeikasgassen rapporteren en verminderen.
  Nadelen
  Uit praktijkonderzoek blijkt dat van de beleggingen van Achmea in de energiesector 91% naar fossiele energie ging en slechts 9% naar duurzame energie.
  Achmea investeert nog in bedrijven een deel van hun omzet (minder dan 30 procent) halen uit de productie van schaliegas en -olie en teerzandolie.
  Omschrijving
  Ondernemers staan voor ingewikkelde keuzes die een grote impact kunnen hebben. Bedrijven zoeken oplossingen die zorgen voor continuïteit. Een vakkundig advies van een onafhankelijke specialist is daarbij onmisbaar. Adviseurs kennen het bedrijf. En zijn op de hoogte van de uitdagingen en risico’s. Daarom zijn onze verzekeringen en diensten alleen via adviseurs af te sluiten. Avéro Achmea doet er alles aan om adviseurs te ondersteunen. Zodat het advies nog beter past bij specifieke omstandigheden en klanten naar ongekende hoogte helpt.
  ...
  Isabelle

  Isabelle Snaauw

  Isabelle (24) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje mooier maken. Ze weet veel van windenergie, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.