Isolatieplaten brengen energieverbruik flink omlaag

Dat we tegenwoordig energiezuinig en duurzaam kunnen bouwen lezen we overal. Bij nieuwbouw kun je in de ontwerpfase rekening houden met alle duurzaamheidsaspecten. De grote uitdaging is echter de bestaande bouw, zoals het huis waar je misschien nu al in woont. Gelukkig zien we steeds meer toepassingen om bestaande bouw aan te passen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Multipor platen van Xella.  De isolatiewaarde die met deze cellenbetonplaten wordt behaald benadert de Rc-waarde van een nieuwbouwwoning. Lees ook: meer voordelen verbouwing

binnenmuur-isolatie

Eerst isoleren dan pas zonnepanelen of warmtepomp

Om het energieverbruik van een bestaande woning naar beneden te brengen is de eerste stap betere isolatie. De investering in isolatie levert nog steeds het beste rendement op ten opzichte van andere verbeteringen aan de woning. Dus zit je bijvoorbeeld te denken aan zonnepanelen of een warmtepomp, ga dan eerst na of je woning voldoende is geïsoleerd. Is de woning bijvoorbeeld al voorzien van dubbel glas? En hoe zit het met de isolatie van de muren van het huis? Bij oudere huizen is hier namelijk een behoorlijke winst te behalen.

Enkelsteens muur isoleren

Voor extra isolatie van bestaande muren zijn er steeds meer producten op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld je spouwmuur laten opvullen waardoor de Rc-waarde toeneemt. Alleen niet alle woningen zijn voorzien van een spouwmuur. Met name de oudere monumentale panden en jaren dertig woningen zijn opgetrokken uit enkelsteens muren en bevatten dus geen spouw. In dat geval moet je gaan werken met een voorzetwand aan binnen- of buitenkant. Omdat de meeste mensen juist zijn gevallen op deze woningen vanwege het buitenaanzicht, is het aanbrengen van een isolatielaag aan de buitenkant geen optie. De oplossing is dan om een extra wand aan te brengen binnenshuis.

Isolatiewand in de woning

Het nadeel van het aanbrengen van een extra isolatielaag binnenshuis is het ruimteverlies. Er wordt vaak gewerkt met een voorzetwand met isolatiemateriaal ertussen wat ten koste gaat van het vloeroppervlak. Dit is echter met de Multipor platen van Xella niet het geval. Het grote voordeel van de Multipor isolatieplaten is dat deze rechtstreeks op de bestaande muur aangebracht kunnen worden waardoor je een minimaal verlies hebt aan ruimte. Het materiaal is daarnaast makkelijk op maat te maken waardoor het ook nog eens mogelijk is om de karakteristieke hoekjes en nissen van de woning te behouden.

enkelsteens-muur-isoleren

Isolatiewand op de buitenmuur

Hoeft het buitenaanzicht niet behouden te blijven of is de buitenmuur door slecht metselwerk, verwering of ouderwets aanzicht niet aantrekkelijk, dan is het ook mogelijk om deze zelfde Multipor isolatieplaten aan te brengen op de buitenmuur van het huis. De platen kunnen vervolgens met een buitenpleistersysteem worden afgewerkt. Multipor absorbeert geen vocht waardoor het binnenklimaat in huis ook nog eens sterk verbetert.

Eigenschappen Multipor isolatieplaten

  • Multipor is een minerale isolatieplaat met warmtegeleidingscoëfficiënt 0,045 W/mK. Dit komt overeen met de meest gebruikte andere isolatiematerialen. Naast goede isolatie eigenschappen heeft Multipor de volgende eigenschappen:
  • Multipor is door zijn poreuze structuur damp open. Het materiaal is hiermee ademend, wat goed is voor een natuurlijke vochtregulatie. Daarnaast hebben vocht en schimmel geen kans omdat de platen waterafstotend zijn gemaakt.
  • Bij Multipor hoeft aan de binnenzijde geen dampscherm worden aangebracht. Dit in tegenstelling tot andere isolatiematerialen zoals glaswol en polystyreen schuim.
  • Multipor is cellenbeton wat bestaat uit natuurlijke materialen en is daardoor 100% te hergebruiken.
  • Multipor-isolatieplaten zijn vormvast, onbrandbaar en vezelvrij, dus gemakkelijk en veilig te verwerken en het kent ook daarna voor de bewoners geen gezondheidsrisico’s.
  • Lees ook: overzicht natuurlijke isolatiematerialen
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lijkt mij praktisch materiaal, maar vraag mij af of bij een enkelsteens muur er toch geen vochtprobleem zal ontstaan.
Verder is mijn vraag of je dit materiaal bv met glasvezelscan kunt afwerken.

Dirk Heinhuis

Erg leuk stuk!

2
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.