Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isolatieplaten

Isolatieplaten brengen energieverbruik flink omlaag

Dat we tegenwoordig energiezuinig en duurzaam kunnen bouwen lezen we overal. Bij nieuwbouw kun je in de ontwerpfase rekening houden met alle duurzaamheidsaspecten. De grote uitdaging is echter de bestaande bouw, zoals het huis waar je misschien nu al in woont. Een grote impact maken en energie besparen begint met het isoleren van je woning, bijvoorbeeld met isolatieplaten. In dit artikel vertellen we je meer over de enkelsteens muur en de halfsteens muur isoleren met isolatieplaten. Dit is vooral relevant als je een huis hebt van voor 1920, zonder spouwmuur. Als je wel een spouwmuur hebt, dan is spouwmuurisolatie meestal de voordelige optie. 

kozijnen isoleren kozijnen vervangen

Om het energieverbruik van een bestaande woning naar beneden te brengen is de eerste stap betere isolatie. De investering in isolatie levert nog steeds het beste rendement op ten opzichte van andere verbeteringen aan de woning. Wil je je enkelsteens muur of halfsteens muur isoleren en heb je besloten voor isoleren te gaan? Grote kans dat je ook allerlei nadelen van isolatieplaten tegenkomt als je research doet. Het nadeel van het aanbrengen van een extra isolatielaag binnenshuis dat vaak wordt genoemd is ruimteverlies. Er wordt namelijk vaak gewerkt met een voorzetwand, met isolatiemateriaal ertussen, wat ten koste gaat van het vloeroppervlak.

 

2
Enkelsteense of halfsteense muren isoleren

Met zowel een enkelsteense muur, als met een halfsteense muur is het verstandig je muur te isoleren van binnenuit. Voor extra isolatie van bestaande muren zijn er steeds meer producten op de markt. Als je een spouwmuur hebt, is je spouwmuur isoleren verreweg de meest verstandige keuze. Als je huis na 1920 gebouwd is heb je waarschijnlijk een spouwmuur. In de bouwtekeningen van je huis (o.a. vindbaar via het Kadaster), kun je bij een spouwmuur ook een kleine opening zien in de muur. 

Heb je een woning van voor 1920 of woon je in een monumentaal pand? Dan heb je waarschijnlijk geen spouwmuren, maar een enkelsteense muur of een halfsteense muur. In dat geval moet je gaan werken met een voorzetwand aan binnen- of buitenkant. Omdat de meeste mensen juist zijn gevallen op deze woningen vanwege het buitenaanzicht, is het aanbrengen van een isolatielaag aan de buitenkant veelal geen optie. De oplossing is dan om een extra wand aan te brengen binnenshuis.

Enkelsteens muur isoleren

3
De beste isolatieplaten

Wij hebben voor jou hier de vier beste isolatieplaten op een rij gezet. Deze isolatieplaten zijn gemakkelijk te zetten en volgens ons het meest duurzaam. 

Voordat je begint met isoleren, is het belangrijk om voor jezelf de balans op te maken: hoeveel ruimte wil je inleveren in je huis tegen hoeveel extra isolatiewaarde? Je kunt ervan uitgaan dat je rond de 10 cm per muur kwijt zal zijn met binnenisolatie. Als isolatiewaarde kun je richten op een Rd van ronde de 3,5.  RD geeft een indicatie van hoe goed je huis isoleert. 1,3 wordt gezien als slecht, 2,5 als goed en 4,0 en hoger als zeer goed

Qua isolatieplaten kun je het beste voor natuurlijke materialen kiezen, maar de isolatiewaarde is het meest belangrijk. De vervuiling die vrijkomt met bijvoorbeeld een chemisch materiaal als PIP, verdien je met gemak binnen een paar maanden weer terug. Als je nog meer stappen wilt zien hoe je een binnenmuur kunt plaatsen, kijk dan vooral naar onze artikelen over je muren isoleren van binnenuit. En je kan hier meer vinden over isolatiematerialen

1. PIR isolatieplaten

 • Duurzaamheid: Dit PIR materiaal is niet heel natuurlijk, maar wel zeer milieuvriendelijk door de hoge isolatiewaarde
 • Kosten: €20,99 per m2
 • Isolatiewaarde: Rd = 3,6, bij een dikte van 8 cm
 
Zolders, muren, vloeren en plafonds isoleer je eenvoudig met de Iko enertherm PIR isolatieplaat (8 cm). De plaat is ideaal voor het wind- en vochtdicht maken van verschillende onderdelen in je huis. Dankzij het lichte gewicht en het handige rasterpatroon op de bekleding zijn de dunne platen eenvoudig te snijden en te plaatsen. De isolatiewaarde (Rd) is 3,6. hoe hoger de Rd, hoe groter de energiebesparing. Door hun unieke tand-en-groef-kliksysteem passen de isolatieplaten perfect in elkaar.
 
De kern van de plaat is gemaakt van polyisocyanuraat schuim (pir), een hard kunststof, en bekend om zijn hoog isolerend vermogen. Door de gasdicht aluminiumlagen aan de beide zijkanten van de isolatieplaat, heb je geen extra dampscherm nodig. Kortom: met deze PIR isolatieplaten van Iko heb je het geen moment koud in huis. 
 
Dak isoleren met PIR platen | Klustips | GAMMA België
Dak isoleren met PIR platen | Klustips | GAMMA België

2. PIR isolatieplaten in combinatie met gipsplaten

 • Duurzaamheid: Dit PIR materiaal is niet heel natuurlijk, maar wel zeer milieuvriendelijk door de hoge isolatiewaarde
 • Kosten: €41,48 per m2
 • Isolatiewaarde: Rd = 3,65, bij een dikte van 8 cm

Deze platen zijn zeer geschikt voor zolderisolatie en muurisolatie. Denk hierbij aan een voorzetwand voor een enkele stenen of voor plaatsing tegen het dakbeschot op een zolder. PIR + Gipsisolatieplaten zijn licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Met behulp van gipsschroeven of een lijm kun je de platen bevestigen en daarna gelijk afwerken met een verf, behang of een stucwerk.

Deze gipsplaat heeft aan de beide lange zijden een afgeschuinde kant en is 12,5 mm dik. Daarna is het verlijmd op een PIR-plaat van 8 cm dik en voorzien van een tweezijdig aluminium cachering. Deze laag dient ook gelijk als dampremmer. De totale dikte van deze PIR + Gipsplaten is 9,25 cm met een Rd-waarde van 3,65.

Met een afmeting van 120x60cm zijn deze platen gemakkelijk aan te brengen. Wij adviseren om ventilatielatten mee te bestellen om achter de PIR + Gipsplaten te monteren. Op deze manier voorkom je namelijk vochtproblemen. Om de platen onderling luchtdicht te maken adviseren wij een purschuim te gebruiken.

Bekijk de platen hier bij IsolatieNoord.nl

Binnenmuur isoleren en afwerken met PIR Fermacell Isolatieplaten | Isolatienoord.nl

Isolatieplaten van Kingspan Koolterm

 • Duurzaamheid: Hoge isolatiewaarde, platen zijn gemaakt van natuurlijke materialen
 • Kosten: €26,98 per m2
 • Isolatiewaarde: Rd = 1,78, bij een dikte van 6,3 cm

De Kingspan Kooltherm® K8 Spouwplaat is mede door de hoge isolatiewaarde zeer geschikt als muurisolatie. Met een dikte van 6,3 cm heeft dit materiaal een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 1,78. Wel lijken deze platen minder geschikt voor ruimtes met vochtproblemen. Hou daar rekening mee tijdens het verbouwen en gebruik bijvoorbeeld een waterwerende gel waarmee je een vochtwerende laag kunt creëren.  

 • Door het goede isolatiegedrag van de Kingspan Kooltherm® K8 Spouwplaat, kan men bij een geringe dikte de hoogst mogelijke thermische isolatiewaarde behalen.
 • Door de goede NIBE milieuclassificering is de resolhardschuim uitermate goed geschikt voor Duurzaam Bouwen-projecten.
 • Ultiem rendement – warmtegeleidingscoëfficiënt minimaal 0,021 W/m.K
 • Blijvend thermisch rendement (Rc = 3.62)
 • Maximale isolatie met minimale dikte
 • Bespaart dure bouwkundige aanpassingen
 • Geschikt voor verschillende typen spouwconstructies

Bekijk de platen hier op eco-logisch.nl

How to Install Kooltherm K17 Insulated Plasterboard
How to Install Kooltherm K17 Insulated Plasterboard

4. Multipor isolatieplaten

 • Duurzaamheid: Matige isolatiewaarde, de platen zijn wel van natuurlijk materiaal en 100% recyclebaar
 • Kosten: €48,66 per m2
 • Isolatiewaarde: Rd = 1,78, bij een dikte van 8


  Multipor scoort relatief slecht qua isolatiewaarde. Met een dikte van 8 cm is de Rd-waarde 1.78. Tenzij je de ruimte hebt in je huis en je hele dikke lagen kan neerzetten, is dit materiaal eigenlijk niet de moeite waard. Wil je wel multipor platen gebruiken? Gebruik ze dan aan de buitenkant van je huis. 

  Hoeft het buitenaanzicht niet behouden te blijven of is de buitenmuur door slecht metselwerk, verwering of ouderwets aanzicht niet aantrekkelijk, dan is het mogelijk om multipor isolatieplaten aan te brengen op de buitenmuur van het huis. De platen kunnen vervolgens met een buitenpleistersysteem worden afgewerkt. Multipor absorbeert geen vocht waardoor het binnenklimaat in huis ook nog eens sterk verbetert.

 • Multipor is door zijn poreuze structuur zogenoemd damp open. Het materiaal is dus ademend, wat goed is voor een natuurlijke vochtregulatie. Daarnaast hebben vocht en schimmel geen kans omdat de platen waterafstotend zijn gemaakt.
 • Het grote voordeel van de multipor isolatieplaten is dat deze rechtstreeks op de bestaande muur aangebracht kunnen worden, waardoor je een minimaal verlies hebt aan ruimte. Het materiaal is daarnaast makkelijk op maat te maken waardoor het ook nog eens mogelijk is om de karakteristieke hoekjes en nissen van de woning te behouden.
 • Bij multipor hoeft aan de binnenzijde geen dampscherm worden aangebracht. Dit in tegenstelling tot andere isolatiematerialen zoals glaswol en polystyreen schuim.
 • Multipor is cellenbeton, dat bestaat uit natuurlijke materialen. Ook is het materiaal daardoor 100% recyclebaar.
 • Multipor isolatieplaten zijn vormvast, onbrandbaar en vezelvrij. Ze zijn gemakkelijk en veilig te verwerken. 
 • De isolatieplaten hebben geen gezondheidsrisico’s.

Bekijk de platen hier op eco-logisch.nl

Multipor Isolatieplaten
Multipor Isolatieplaten
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat zijn de mogelijkheden om een oud gebouw met muren van 65cm dik te isoleren en bij voorkeur tot een Rd van >=4 te komen?

Lijkt mij praktisch materiaal, maar vraag mij af of bij een enkelsteens muur er toch geen vochtprobleem zal ontstaan.
Verder is mijn vraag of je dit materiaal bv met glasvezelscan kunt afwerken.

Dirk Heinhuis

Erg leuk stuk!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.