Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Andalusia Cork Trees

Met kurk isolatie op een natuurlijke manier energie besparen

Impact
Kosten
19-50 euro per m2
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
2-3 dagen
Subsidie
Ja
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Sluiten
Toelichting

Prijs op basis van kurk isolatie platen. Prijs sterk afhankelijk van de dikte. 

 

Een van de meest duurzame materialen voor het isoleren van je huis is kurk. Met dit veelzijdige natuurproduct verhoog je de isolatiewaarde van je muren, dak én vloer. Kies je voor kurk als isolatiemateriaal? Dan doe je daarmee een positieve bijdrage aan de CO2 crisis én je helpt er een aantal bedreigde diersoorten mee. Benieuwd hoe dit zit? Lees alle voor -en nadelen van kurk isolatie in dit artikel.

1
Waar komt kurk vandaan?

Kaart Van Europa Kurk Plantage

De prachtige kurkeik (Quercus suber) groeit in warme, droge gebieden, vooral rond de Middellandse zee. Als je op vakantie gaat naar Portugal, kun je ze niet missen. Vooral in het zuiden staan er enorme kurkplantages. Toen ik voor het eerst naar Portugal kwam, vroeg ik mij af waarom er zoveel kurk nodig is. Ik kende kurk alleen als de dop op mijn fles wijn.

Hoe wordt kurk verwerkt?

Andalusia Cork Trees

Die wijnkurken, dat is waar het allemaal begint. Handmatig en alleen door ervaren boeren wordt de stam elke 9 jaar ontdaan van zijn bast. Dit gebeurt tussen mei en augustus. Pas als de boom ongeveer 25 jaar oud is, dan pas is de schors dik genoeg voor wijnkurken. De bast wordt dan in vierkante platen verwijderd. 

Na de oogst wordt de kurk gekookt om het te zuiveren. Ook wordt het er flexibeler door en krijgt het een hogere dichtheid. Vervolgens moet de kurk ongeveer 6 maanden ´stabiliseren´ voordat het verder verwerkt kan worden.

Restproduct gebruikt als kurk isolatie

Bij het uitsnijden van wijnkurken ontstaat een hoop restproduct. Dit wordt vervolgens vermalen tot korrels, waar onder andere isolatiemateriaal van wordt gemaakt.

Deze korrels worden als zodanig verkocht, maar worden ook op hoge temperatuur aan elkaar gesmolten. Door de hitte komt de wasachtige stof suberine vrij. Het stofje komt van nature voor in de boom en fungeert als natuurlijke lijm die de kurkkorrels bindt. Op deze manier worden de kurkplaten gevormd, ook wel geëxpandeerde kurk genoemd.

2
Isolatiewaarde van kurk

Lambda-waarde

Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. 

Kurk heeft een middelhoge isolatiewaarde: L-waarde 0.040 W/mK (Watt per meter Kelvin). 

Lambdawaarde: De Lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert en de warmte tegenhoudt. Hoe lager de Lambdawaarde van een isolatiemateriaal, hoe beter.

Ter vergelijking; De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK.

Prijs per M2

€19-50 per m2 gemiddeld

3
De voor -en nadelen van kurk isolatie

De voordelen van kurk isolatie
1
Geschikt voor zowel akoestische als thermische isolatie
2
Schimmelwerend
3
Vochtbestendig
4
Onaantrekkelijk voor ongedierte (inclusief termieten!)
5
In tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen is kurk brandwerend.  In Europa wordt de brandklasse ingedeeld van A tot F, waarbij F meest brandbaar. Voor kurk is de brandklasse B2
6
Omdat kurk 100% natuurlijk is, irriteert het niet, en kun je zonder beschermingsmateriaal isoleren
Nadelen van kurk isolatie
1
Kurk is relatief duur vergeleken met andere isolatiematerialen

4
Wat kost kurk isolatie?

Roll Of Wood Cork. Renovation. Closeup Roll Of Wooden Cork .
Kurkkorrels, platen en rollen

Je koopt kurk dus in de vorm van korrels of platen. Ook wordt kurk op rol verkocht. Welke optie voor jou geschikt is, hangt af van wat je isoleert (zie tabel). 

Spuitkurk

Er is ook nog een wat minder bekende optie; spuitkurk. Hiermee kun je zowel je binnenmuren als de gevel isoleren. Het mengsel van kurkkorrels en (natuurlijk) acrylhars wordt in twee lagen rechtstreeks op de muur gespoten. Het resultaat is een isolerende en vochtwerende laag van 3-4 mm met een rustieke uitstraling.

Gevelkurk

Je buitenmuren isoleren met kurk is ook een optie. Gevelkurk is een kurkplaat met een hogere dichtheid en een esthetisch aantrekkelijkere look. Vergeleken met spuitkurk, heeft gevelkurk een veel grotere isolerende werking en gaat veel langer mee (spuitkurk moet na 10 jaar opnieuw). Dat maakt dit type kurk een interessantere optie. Samen met de materialen die nodig zijn voor het bevestigen van de platen, verschilt de m2 prijs van gevelkurk niet veel van spuitkurk.

Overzicht van de verschillende type kurk isolatie

 

Korrels
Platen
Rol
Spuitkurk
Geschikt voor
 • Opvullen van holle ruimtes
 •  Spouwmuren
 • Houtskeletbouw
 • Vermengd in dekvloeren op cementbasis
 • Ondervloeren (bv. onder tapijt of onder tegels)
 • Kurkvloeren
 • Binnenmuren
 • Buitenmuren
Gemiddelde prijs per m2
Verkrijgbaar in
 • Korrels van 1-10 mm
 • Standaardmaat 1000 mm x 500 mm. Standaard diktes: 10 tot 60 mm. (80, 100 of 120 mm dik zijn ook verkrijgbaar). 
 • 2-15 mm dik
 • Verschillende kleuren en korrelgrootte
Goed om te weten
 • Steeds vaker worden korrels gemaakt van gerecyclede wijnkurken. Dit is natuurlijk nóg duurzamer!
 
 • Spuitkurk zorgt voor een mooie, natuurlijke afwerking. De isolatiewaarde ligt een stuk lager dan isolatieplaten. 

5
Hoe duurzaam is kurk isolatie?

Kurk is een van de meest duurzame isolatiematerialen. Dat komt omdat het gehele proces, van plant tot eindproduct duurzaam is:

1
Kurk is 100% natuurlijk, goed recyclebaar en alle kurk, resten en zelfs de stof wordt gebruikt.
2
Kurkeiken worden niet gekapt, dat is zelfs illegaal! Al eeuwenlang wordt de boom beschermd en dat is maar goed ook. Je mag in Portugal alleen een kurkeik kappen met toestemming van de regering. En de boom kan wel meer dan 200 jaar oud worden.
3
Het oogsten van de kurk is niet belastend voor de boom (het is een beetje als schapen scheren).
4
Kurkeiken produceren zuurstof en nemen CO2 op. Als de schors van de stam gehaald wordt, neemt de boom zelfs 3-5 keer zoveel CO2 op als niet geoogste bomen! Naar schatting verminderen de 60 miljoen kurkeiken de jaarlijkse uitstoot van CO2 van het land met 5%. Dit is ruim 4,8 miljoen ton per jaar.
5
De kurkbossen zorgen voor een natuurlijke habitat van vele diersoorten, waaronder de met uitsterven bedreigde Iberisch lynx en Keizerarend.
6
De eik vormt een natuurlijke barrière voor bosbranden. In Portugal zijn de branden een groot gevolg van de omvangrijke eucalyptus plantages. De brandwerende eigenschap van kurk biedt hier veel bescherming.
7
Een omgekeerde klimaatcrisis; hoe meer je gebruikt, hoe beter! Doordat steeds meer wijnflessen met een plastic of metalen dop worden verkocht, zijn er minder wijnkurken nodig. Hierdoor is er minder aanplant van nieuwe bomen. Meer vraag naar kurk, houd kurk plantages in leven!

6
Kurk Kopen

Kurkkorrels

QUALY CORK korrels 2-4 mm

€113,74 per 220L
Kurkkorrels 2-4mm per zak van 220L. De korrels kunnen gebruikt worden om houten structuren op te vullen zodat de thermische en akoestische prestaties van de vloer of wand aanzienlijk verbeteren. In ongebrande vorm kunnen kurkkorrels vermengd worden met dekvloeren op cementbasis om een lichtgewicht isolerende dekvloer te bekomen.
Kurkplaten Ecologisch

QUALY CORK isolatieplaten interieur 50cm x100cm x50mm

€32,17 per m2
Isolatieplaten van 50mm dikte, geschikt voor isolatie van binnenuit. Verkocht in pakketen van 6 platen van 50cm x100cm x50mm (3m2).
Kurkplaten Ecologisch

QUALY CORK isolatieplaten exterieur 50cm x100cm x50mm

€60,88 per m2
Isolatieplaten van 50mm dikte, geschikt voor gevelisolatie. Verkocht in pakketen van 6 platen van 50cm x100cm x50mm (3m2).
Ebrina van der Bijl

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.