Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzame tuin

Duurzame tuin

Tijd voor een duurzame tuin! We kunnen ons soms enorm druk maken als het gaat om de aanleg van een nieuwe weg of ontwikkeling van een nieuwbouwproject, terwijl we vaak ons eigen stukje buitenruimte, de tuin, vergeten. Dat is jammer, want je eigen natuurgebiedje in een duurzame tuin veranderen is onwijs belangrijk voor de natuur en de insecten. Dit is wat je verder moet weten over het aanleggen van een duurzame tuin.

insectensterfte wat jij kunt doen

Wat is een duurzame tuin?

Duurzaamheid betekent dat iets blijvend en slijtvast is. In de tuin betekent dit dat de planten de kans krijgen om fysiologisch volwassen te worden, dat de bodemvormingsprocessen optimale kansen krijgen, en dat dieren zich er thuis voelen. Daarvoor is het element tijd nodig, een duurzame tuin moet rust hebben om zich volwaardig te ontwikkelen. Een duurzame tuin moet letterlijk en figuurlijk de kans krijgen om te groeien. En wat is er mooier als er ieder jaar dat ene plantje op die ene plek weer begint op te bloeien en de insecten en vogels weer terugkomen.

Tuintrends zijn niet zo duurzaam

Tuinieren is weer helemaal hip en steeds meer mensen zijn weer in de tuin te vinden. Alleen zijn de meeste tuintrends niet erg duurzaam. De tuin moet voldoen aan het modebeeld en wordt daardoor gekenmerkt door: tijdelijkheid, vervangbaarheid en continue verandering. Op TV en in de grote tuincentra worden we aangespoord om elk jaar te kiezen voor een nieuw thema en om onze tuin weer helemaal om te gooien. En dat is nou net wat een duurzame tuin niet is!

‘Wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden is om niet meer te kopen dan nodig’

De huidige trend van een duurzame tuin juichen we natuurlijk wel toe. Wat belangrijk is om daarbij in je achterhoofd te houden is om niet meer te kopen dan nodig. Je kunt ook prima voederhuisjes voor vogels van PET-flessen maken, een verticale tuin met spullen die je al in huis hebt of kijk eens in de kringloopwinkel. Als je toch een nieuwe aankoop doet, let er dan op of het lang meegaat en of het van gerecycled materiaal is in plaats van plastic.

duurzame tuin huis koelen zonder airco

Kleine tuin of grote tuin

Wie denkt dat je een groot stuk grond moet hebben voor een duurzame tuin, heeft het mis. Je hoeft echt geen halve hectare grond te hebben, zelfs het kleinste balkonnetje of tuintje is om te toveren naar een duurzaam groen paradijsje. Zo kun je op een balkon prima verticaal tuinieren. Als je daar bepaalde soorten kruiden of bloemen in plant, trek je insecten aan. Win-win, een duurzame tuin voor jezelf en je gaat insectensterfte tegen.
duurzame tuin tuingereedschap duurzaam schoonmaken

Kenmerken en tips duurzame tuin

Een echte ecologisch verantwoorde duurzame tuin vereist vaak een andere manier van denken. Boeken en experts kunnen daarbij helpen. Hierbij toch alvast enkele kenmerken en tips:

  • Kies voor inheemse plantensoorten en laat de natuur bepalen welke planten zich natuurlijk handhaven. Inheemse plantensoorten trekken bijen en vlinders aan, wat ook bijdraagt aan het tegengaan van insectensterfte in Nederland. Planten zoals de gewone brunel (Prunella vulgaris) en de zwarte toorts (Verbascum nigrum) zijn goede opties. In dit artikel geven we meer tips over bloemen, planten en kruiden die bijen aantrekken.
  • Net als in de natuur kent een duurzame tuin een gelaagde begroeiing. Je eerste laag is bijvoorbeeld bomen, de tweede laag klimplanten of struiken en daarna komen de varens, planten en bolgewassen.
  • Een duurzame tuin is relatief onderhoudsarm door een doordachte ‘samenwerking’ met de natuur. Kies daarom bomen en planten, uit dezelfde plantenfamilie bijvoorbeeld, die goed samen gaan. Bepaalde soorten versterken elkaar namelijk en groeien samen beter. Zo kun je in de moestuin prima fruitstruiken hebben staan met daarnaast Oost-Indische kers. Hier vind je een lijst van goede en slechte combinaties.
  • De duurzame tuin streeft naar een harmonieus samenleven tussen mens, plant en dier. Dat wil zeggen: veel planten die insecten aantrekken, maar ook planten die bijvoorbeeld bladluizen tegengaan. In het artikel over onkruid bestrijden op een duurzame manier vertellen we je er meer over en leggen we uit dat je ook voor natuurlijke middelen kunt kiezen om nare insecten zoals pissebedden te bestrijden.
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.