We kunnen ons soms enorm druk maken als het gaat om de aanleg van een nieuwe weg of ontwikkeling van een nieuwbouwproject, terwijl we vaak ons eigen stukje buitenruimte, de tuin, vergeten. En juist deze tuin is een kostbaar natuurgebiedje wat we elke dag om ons heen hebben. Het kleine stukje grond waar we vandaag nog het groen dichterbij kunnen halen.

Duurzame tuin eco

Tuin trends

Tuinieren is weer helemaal hip en steeds meer mensen zijn weer in de tuin te vinden. Alleen zijn de huidige tuintrends niet erg duurzaam. De tuin moet voldoen aan het modebeeld en wordt daardoor gekenmerkt door: tijdelijkheid, vervangbaarheid en continue verandering. Op TV en in de grote tuincentra worden we aangespoord om elk jaar te kiezen voor een nieuw thema en om onze tuin weer helemaal om te gooien. En dat is nou net wat een duurzame tuin Niet is!

Een duurzame tuin

Duurzaamheid betekent dat iets blijvend en slijtvast is. In de tuin betekent dit dat de planten de kans krijgen om fysiologisch volwassen te worden, dat de bodemvormingsprocessen optimale kansen krijgen, en dat dieren zich er thuis voelen. Daarvoor is het element tijd nodig, een duurzame tuin moet rust hebben om zich volwaardig te ontwikkelen. Een duurzame tuin moet letterlijk en figuurlijk de kans krijgen om te groeien. En wat is er mooier als er ieder jaar dat ene plantje op die ene plek weer begint op te bloeien!

Kleine tuin of grote tuin

Je hoeft niet perse een halve hectare grond te hebben om duurzaam te tuinieren. Zelfs het kleinste balkonnetje of tuintje is om te toveren naar een duurzaam groen paradijsje.

Kenmerken en tips duurzame tuin

Een echte ecologisch verantwoorde duurzame tuin vereist vaak een andere manier van denken. Boeken en experts kunnen daarbij helpen. Hierbij toch alvast enkele kenmerken en tips:

  • Kies voor inheemse planten soorten, laat de natuur bepalen welke planten zich natuurlijk handhaven
  • Net als in de natuur kent een duurzame tuin een gelaagde begroeiing
  • Een duurzame tuin is relatief onderhoudsarm door een doordachte ‘samenwerking’ met de natuur
  • De duurzame tuin streeft naar een harmonieus samenleven tussen mens, plant en dier

Artikelen

Laad meer
0 0 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Alle reacties