We kunnen ons soms enorm druk maken als het gaat om de aanleg van een nieuwe weg of ontwikkeling van een nieuwbouwproject, terwijl we vaak ons eigen stukje buitenruimte, de tuin, vergeten. En juist deze tuin is een kostbaar natuurgebiedje wat we elke dag om ons heen hebben. Het kleine stukje grond waar we vandaag nog het groen dichterbij kunnen halen.
Tuin trends
Tuinieren is weer helemaal hip en steeds meer mensen zijn weer in de tuin te vinden. Alleen zijn de huidige tuintrends niet erg duurzaam. De tuin moet voldoen aan het modebeeld en wordt daardoor gekenmerkt door: tijdelijkheid, vervangbaarheid en continue verandering. Op TV en in de grote tuincentra worden we aangespoord om elk jaar te kiezen voor een nieuw thema en om onze tuin weer helemaal om te gooien. En dat is nou net wat een duurzame tuin Niet is!
Een duurzame tuin
Duurzaamheid betekent dat iets blijvend en slijtvast is. In de tuin betekent dit dat de planten de kans krijgen om fysiologisch volwassen te worden, dat de bodemvormingsprocessen optimale kansen krijgen, en dat dieren zich er thuis voelen. Daarvoor is het element tijd nodig, een duurzame tuin moet rust hebben om zich volwaardig te ontwikkelen. Een duurzame tuin moet letterlijk en figuurlijk de kans krijgen om te groeien. En wat is er mooier als er ieder jaar dat ene plantje op die ene plek weer begint op te bloeien!
Kleine tuin of grote tuin
Je hoeft niet perse een halve hectare grond te hebben om duurzaam te tuinieren. Zelfs het kleinste balkonnetje of tuintje is om te toveren naar een duurzaam groen paradijsje.
Kenmerken en tips duurzame tuin
Een echte ecologisch verantwoorde duurzame tuin vereist vaak een andere manier van denken. Boeken en experts kunnen daarbij helpen. Hierbij toch alvast enkele kenmerken en tips:
- Kies voor inheemse planten soorten, laat de natuur bepalen welke planten zich natuurlijk handhaven
- Net als in de natuur kent een duurzame tuin een gelaagde begroeiing
- Een duurzame tuin is relatief onderhoudsarm door een doordachte ‘samenwerking’ met de natuur
- De duurzame tuin streeft naar een harmonieus samenleven tussen mens, plant en dier
Artikelen
Nationale Zaaidag op 22 april! Doe mee!
Op woensdag 22 april is het Nationale Zaaidag! Een ware zaaicampagne, bedoeld als voedselbank voor de bij! Doe mee! Zaai voor de bij! Voedselbank voor…
Tuingereedschap en bloempotten natuurlijk schoonmaken
Terwijl je bezig bent in de tuin wil je natuurlijk geen gif gebruiken, ook niet om je tuingereedschap ecologisch schoon te maken en roest te…
Start nu je eigen insectenhotel
Begin nu je eigen hotel bij je thuis, een insectenhotel! Insecten hebben het tegenwoordig steeds lastiger in onze tuinen, want we houden van strak en…
Voorzaaien in duurzame zaaipotjes
Heb je plannen voor een eigen groentetuin(tje) dit voorjaar en kun je bijna niet wachten? Begin dan alvast met het voorzaaien. Voorzaaien zorgt er voor…
Duurzame voederhuisjes voor vogels
Als het wat langer vriest en er ligt sneeuw wordt het belangrijker om vogels bij te voederen. Ze hebben extra energie nodig om zichzelf warm…
Op grote schaal moestuineren in de stad
Ons land is behoorlijk volgebouwd en het lijkt of elke vierkante meter efficiënt gebruikt wordt. Maar er is nog ruimtewinst te behalen. De platte daken…
Onkruid en aanslag verwijderen zonder gif
Vorig jaar is er in de tweede kamer al een motie aangenomen om het populaire bestrijdingsmiddel Roundup , met de werkzame stof glyfosaat, te verbieden…
Neem een GFT-kip
Een nieuw huisdier? Neem een kip, of liever nog… twee! Want elke kip eet iedere dag 175 gram van uw GFT-afval op. Ze zijn niet…
Creatief tuinieren met petflessen
Eerder schreven wij al over de verticale tuin, want het is een mooie en eenvoudige manier om de stedelijke omgeving groener te maken. De ontwikkelingen…
Tuinverlichting op zonne-energie
De tuin begon als een plek waar je voedsel verbouwde en liet rondlopen. Later, toen er zoiets als vrije tijd ontstond, werd het ook een…
Nieuwsbrief
1x per maand de laatste artikelen