Terwijl je bezig bent in de tuin wil je natuurlijk geen gif gebruiken, ook niet om je tuingereedschap ecologisch schoon te maken en roest te verwijderen. Daarnaast kun je je bloempotten schoonmaken, groenten wassen en bloemen langer goed houden.

Schoonmaken tuingerei

Tips om azijn te gebruiken tijdens het tuinieren

  • Handen wassen zonder zeep: Was je handen na het werken in de tuin met azijn om ruwe huid en kloven te voorkomen. Ook verwijdert azijn vruchtenvlekken van je handen.
  • Bloempotten natuurlijk ontsmetten: Spoel bloempotten voordat je ze opnieuw gebruikt om met azijn. De mogelijk aanwezige ziektekiemen of schimmels worden zo gedood en kunnen de nieuwe planten niet meer besmetten. Spoel vervolgens goed af met water.
  • Bloemen in de vaas langer mooi houden: Snijbloemen blijven langer goed als 2 eetlepels azijn en 2 eetlepels suiker aan het water toevoegt. Vervang het water om de vijf dagen.
  • Kalkresten ecologisch verwijderen: Kalkresten in een vaas verwijder je met een in azijn gedrenkt doekje. Of giet een oplossing van half water, half azijn in de vaas en laat het een tijd staan.
  • Katten uit de zandbak houden in je tuin: Spuit azijn rondom de zandbak, want ook katten zijn niet dol op de geur en zullen hun behoeften niet meer in de zandbak doen. Lees ook andere tips omtrent azijngebruik en (huis)dieren.
  • Groente schoonmaken met azijn: Naast water kun je een beetje azijn toevoegen (ongeveer 1 liter water met 1 eetlepel azijn) om groenten te wassen. De zuurgraad van azijn gaat de gifstoffen te lijf. Niet te veel azijn gebruiken anders smaakt natuurlijk alles zuur.
  • Roest natuurlijk verwijderen: Verwijder roest van tuingereedschap door het een nacht te laten weken in onverdunde azijn.

Azijn is niet goed om onkruid mee verwijderen

Een tips die vaak voorbij komt, en wij ook eerst hebben gemeld is dat je azijn kunt gebruiken om om gras en onkruid tussen tegels of groene aanslag te verwijderen. Dit is op basis van rapporten van het RIVM af te raden. we zeer af. Zie voor meer informatie dit bericht van het RIVM.

Weten jullie nog andere tips? Deel ze hieronder met ons en andere lezers!