Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Schoonmaken tuingerei met azijn

Duurzaam en natuurlijk tuingereedschap schoonmaken

Terwijl je bezig bent in de tuin wil je natuurlijk geen gif gebruiken, ook niet om je tuingereedschap schoon te maken en roest te verwijderen. Bloempotten en tuingereedschap schoonmaken kun je het beste doen met natuurlijke middelen. Dit zijn de beste tips op een rij.

tuingereedschap duurzaam schoonmaken

Tuingereedschap schoonmaken: waarom is dat belangrijk? 

Als je bewuster en duurzamer wilt leven, is beter omgaan met de spullen die je al hebt een van de eerste stappen. Voor tuingereedschap geldt dit natuurlijk ook. Zorg je ervoor dat al je gereedschap in goede staat blijft, dan gaat het langer mee en hoef je het minder snel te vervangen.

Daarnaast is het belangrijk omdat goed onderhouden tuingereedschap hygiënischer is. Een open deur misschien, maar wist je dat je er plantenziektes of schimmels mee kunt overbrengen? Maak je gereedschap dus regelmatig schoon, ook tijdens het tuinieren door. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je snoeischaar, waarmee je net de heg hebt gesnoeid, een andere plant besmet.

Tips om azijn te gebruiken tijdens het tuinieren

 • Handen wassen zonder zeep

  Was je handen na het werken in de tuin met azijn om ruwe huid en kloven te voorkomen. Ook verwijdert azijn vruchtenvlekken van je handen. Let er hier wel op dat je een natuurlijke azijn gebruikt, zoals appelazijn. Dat is beter voor de pH-waarde van je huid en zorgt voor minder irritatie.

 • Bloempotten natuurlijk ontsmetten

  Spoel bloempotten voordat je ze opnieuw gebruikt om met azijn. De mogelijk aanwezige ziektekiemen of schimmels worden zo gedood en kunnen de nieuwe planten niet meer besmetten. Spoel vervolgens goed af met water. Overigens: gebruik niet teveel azijn en gooi het zeker niet in de tuin, dat is dodelijk voor insecten.

 • Bloemen in de vaas langer mooi houden

  Snijbloemen blijven langer goed als 2 eetlepels azijn en 2 eetlepels suiker aan het water toevoegt. Vervang het water om de vijf dagen.

 • Kalkresten ecologisch verwijderen
  Kalkresten in een vaas verwijder je met een in azijn gedrenkt doekje. Of giet een oplossing van half water, half azijn in de vaas en laat het een tijd staan.

‘De zuurgraad van azijn gaat gifstoffen te lijf’

 • Katten uit de zandbak houden in je tuin

  Spuit azijn rondom de zandbak, want ook katten zijn niet dol op de geur en zullen hun behoeften niet meer in de zandbak doen. Lees ook andere tips omtrent azijngebruik en (huis)dieren.

 • Groente schoonmaken met azijn
  Naast water kun je een beetje (appel)azijn toevoegen (ongeveer 1 liter water met 1 eetlepel azijn) om groenten te wassen. De zuurgraad van azijn gaat de gifstoffen te lijf. Gebruik niet teveel azijn, want dan smaakt het natuurlijk te zuur.
 • Roest natuurlijk verwijderen

  Verwijder roest van tuingereedschap door het een nacht te laten weken in onverdunde azijn.


  Let op: Azijn is niet goed om onkruid mee verwijderen

  Een tip die vaak voorbij komt, en wij ook eerst hebben gemeld, is dat je azijn kunt gebruiken om om gras en onkruid tussen tegels of groene aanslag te verwijderen. Dit is op basis van rapporten van het RIVM af te raden. Het is namelijk niet goed voor mens en dier. Mensen kunnen azijnzuren inademen of irritatie krijgen op de huid. Dieren, vooral insecten die in de grond leven, gaan er dood aan. Insectensterfte is al een groot probleem, dus vermijd azijn op tuintegels zeker.

Appelazijn

Appelazijn

Arm hammer baking soda gram stuks

Arm & Hammer Baking Soda - 454g

Sodeal luxe bezemhouder

SODEAL Luxe Bezemhouder

tuingereedschap duurzaam schoonmaken

Zo maak je tuingereedschap schoon

Onderstaand hebben we de beste middelen op een rij gezet. Deze middelen zijn echter nog steeds slecht voor de plantjes en insecten in je tuin. Gebruik niet teveel en spoel deze middelen niet weg in je tuin. Uiteindelijk is duurzaam onderhouden van je gereedschap natuurlijk wel beter dan onderstaande middelen helemaal niet gebruiken.

1. Witte azijn

Laat je tuingereedschap weken in witte azijn, daarna kun je de roest er beter afschrapen. Bij klein gereedschap met enkele roestvlekken kun je de azijn in een sprayfles doen. Na een tijdje intrekken ziet het gereedschap er ongetwijfeld stukken beter uit.

2. Zout en limoen

Bij zout en limoen denk je misschien aan een cocktail, maar ook voor je tuingereedschap is dit een prima combinatie. Met dit natuurlijke middel kun je ook roest verwijderen. Beetje zout op de roestplekken, daarna limoensap en klaar. Laat het wel een paar uur inweken voordat je de roest wegschrobt met de limoenschil.

3. Baking soda

We hebben al eerder tips gedeeld met baking soda. Dit wondermiddel werkt ook fantastisch tegen roest. Laat je harken, snoeischaar of onkruidwieders in een emmer met warm water weken met een flinke schep baking soda en zijn na een tijdje weer roestvrij.

4. Staalborstel of aluminiumfolie

Is de roest zo hardnekkig dat je het met bovenstaande middelen niet wegkrijgt? Ga dan nadat het gereedschap is ingetrokken met witte azijn of baking soda aan de slag met een staalborstel. Niet bij de hand? Een prop aluminiumfolie werkt ook!

duurzame tuin tuingereedschap duurzaam schoonmaken

Zo gaat je tuingereedschap langer mee

 • Laat je (botte) tuingereedschap slijpen. Dit kun je zelf doen met een slijpsteel, maar je kunt het ook laten doen – bijvoorbeeld bij een tuincentrum. Heel duurzaam, want je gereedschap gaat zo langer mee.
 • Als je gereedschap met houten handvaten hebt, of een kruiwagen, is het ook belangrijk dat deze in goede conditie blijven. Smeer de handvaten in met lijnzaadolie of een andere natuurlijke olie. Olie zorgt ervoor dat er een beschermlaag om het hout heen komt, waardoor het langer mee gaat. Flink insmeren is aanbevolen, zolang het in blijft trekken in het hout zit je goed.
 • Handvaten met geschilderd hout? Dan kan je minder makkelijk met lijnzaadolie aan de slag. Waterafstotende verf werkt dan beter qua bescherming.
 • Hang je gereedschap altijd op. Dat is beter, want gereedschap dat je op de grond zet wordt sneller bot en gaat eerder roesten. Scherp gereedschap doe je uiteraard eerst in hoezen voor de veiligheid.
 • Droog het gereedschap altijd goed af na het schoonmaken. Hoe minder in aanraking met water, hoe minder kans op roest.

  Weten jullie nog andere tips voor tuingereedschap schoonmaken of onderhouden? Deel ze hieronder met ons en andere lezers!

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Interessant artikel om te lezen. Niet eraan gedacht om tuingereedschappen met azijn te verschonen. Geweldig tip en dank je voor dit artikel.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.