Kamerplanten zijn meer dan alleen gezellig en decoratief in huis. We denken er zelden bij na, maar ze hebben een gerichte functie die wij kunnen inzetten ook in ons eigen huis. Planten verbeteren namelijk de binnenlucht door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren, verhogen de luchtvochtigheid en kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken hebben met droge lucht en met te weinig zuurstof in onze kamers. Door de goede planten te plaatsen kun je dit tegengaan. Bovendien werken planten letterlijk als filters. Heel knap wat zij uit de lucht kunnen halen wat we normaal gesproken zouden inademen. Maar welke planten zijn nu juist bijzonder goed voor het leefklimaat in je huis? Wij hebben ze op een rij gezet. lees ook tips gezond binnenklimaat

Orchidee huiskamer

Chrysant

Hoezo zijn deze planten ouderwets? Dit is een uitstekende luchtontgiftiger en luchtbevochtiger. Hij is bovendien niet erg vatbaar voor plantenziekten en gaat redelijk lang mee. Heeft prachtig gekleurde bloemen die je huis opfleuren en kan geplaatst worden op een lichte plek in huis en in direct zonlicht. Teveel schaduw vindt hij niet prettig.

Areca palm

Voeg een tropisch tintje toe aan je huis en maak gebruik van de mooie eigenschappen van deze plant. Hij geeft een aanzienlijke verbetering van de binnenlucht door een afgifte van vocht. Werkt hetzelfde als een luchtbevochtiger dus! Ook gaat hij luchtvervuiling tegen zoals sigarettenrook. Groeit snel, maar geef niet teveel water. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

Sansevieria

Gerbera in huisOok deze plant kwamen we vroeger vooral bij onze grootouders in de vensterbank tegen. Misschien wisten zij al dat deze plant voordelen heeft. Hij is vooral eenvoudig te verzorgen en goed bestand tegen ongedierte. Gaat dus lang mee en je kunt hem zelfs een beetje verwaarlozen. Is geschikt voor in slaapkamers, maar past ook prima in de woonkamer. Produceert zuurstof waardoor je leefklimaat verbetert.  Kan geplaatst worden op een lichte plek maar ook in halfschaduw. Eigenlijk een hele sterke plant.

Bergpalm

Nog een plant met een tropische uitstralen die prima pas in de woonkamer. Hij is een uitstekende verwerker van vervuilde lucht en goed bestand tegen ongedierte zoals bladluis (zie bestrijden van bladluizen). Zorgt voor een schonere lucht en kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Houdt het vol zelfs als je vergeet water te geven, maar vergeet hem niet helemaal!

Treurvijg

De Treurvijg is een ficussoort die helemaal niet zo treurig is als zijn naam beweert. Het is een mooie groene plant die sterk is. Let op: hoe donkerder het blad hoe minder direct zonlicht hij nodig heeft. Deze plant breekt verontreinigende stoffen snel af en is eenvoudig te verzorgen. Wel is hij nogal honkvast en je kunt hem dus niet zomaar van locatie in huis veranderen. De verandering kan hem zijn bladeren kosten. Kan geplaatst worden op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Chrysant

We kennen ze van hun schitterende bloemen en de speciaal gekweekte bollen. Deze plant is een uitstekende luchtontgiftiger en luchtbevochtiger. Veel mensen zetten ze buiten bij de voordeur, staat mooi maar maak gebruik van zijn eigenschappen en zet hem gewoon in je huis. Hij is niet vatbaar voor plantenziekten en kan meerdere keren bloeien. Heeft prachtig gekleurde bloemen. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

Aloë Vera

Aloë Vera wordt gebruikt in verschillende crèmes en geneesmiddelen. En niet zonder reden. Hij wordt vaak gebruikt als geneeskrachtige plant. Dit is bij uitstek een plant voor in de slaapkamer, maar kan ook in de woonkamer. Het mooie aan deze plant is dat hij ‘s nachts zuurstof afgeeft. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

Ficus Alii

Ficussen zijn er in allerlei soorten en maten. Deze soort is bij uitstek geschikt als kantoorplant omdat hij erg eenvoudig in onderhoud is en bijna niet stuk te krijgen is. Hij filtert met name formaldehyde uit de lucht. Formaldehyde wordt bijvoorbeeld afgegeven door bepaalde materialen in je huis zoals spaanplaten, MDF en ook textiel. Deze stof zit ook in sigarettenrook en is kankerverwekkend. De Ficus Alii kan het best geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

Drakenboom

Ficus gezond huisDe Drakenboom is minder bekend bij ons. Hij komt voor in klein formaat, maar kan groot worden.  Ook deze plant is een zeer effectieve luchtfilter. Hij is stevig en duurzaam, kan een stootje hebben en gaat lang mee. De beste plek in huis is niet in direct zonlicht, maar in halfschaduw.

Dieffenbacchia

Wij moesten zelf even nakijken welke plant dit is, maar bij het zien van de foto kwam hij zeer bekend voor. Het is een mooie en populaire kamerplant die vaak in woonkamers staat. Als luchtreiniger is hij zeer effectief. De plant heeft een groot bladoppervlak en groeit snel. Kan geplaatst worden op een lichte plek, maar ook in halfschaduw.

Gerbera

De Gerbera kennen we vooral van zijn bloemen. De plant is minder bekend maar vernietigt schadelijke stoffen effectief en zorgt voor een hoge luchtbevochtiging in huis. Ook als plant geeft hij mooie bloemen en hij is niet vatbaar voor ziekten. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

Eucalyptus

De Eucalyptus geeft je huis een oosters tintje en het is een van de meest populaire planten voor in huis. Hij is makkelijk te verzorgen en ideaal als kamerplant. De eigenschappen die hij heeft zorgen voor een verbeterd leefklimaat. Belangrijk bij deze plant is dat hij de lucht filtert van formaldehyde wat ook bij de Ficus ter sprake kwam. De beste plek voor deze plant is halfschaduw.

Orchidee

Smaken verschillen: of je vindt hem prachtig of je vindt hem helemaal niets. De uitgesproken bloemen op lange stelen hebben de laatste jaren echter weer aan populariteit gewonnen. Vooral ook door de verzorging van de plant, omdat de verzorging bijna tegen verwaarlozing aan zit. De plant bloeit vaker in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Hij is zeer effectief in het verbeteren van lucht en hij verwijdert de giftige stof xyleen. Xyleen is een oplosmiddel dat bedwelmend, giftig en kankerverwekkend is en verwerkt wordt in allerlei producten die we in huis hebben. De orchidee kan het best geplaatst worden in halfschaduw of schaduw. Directe zon liever niet.

Varens  ‘Bostoniensis’

Varens worden groot en geven overhangende bladeren. Ze zijn mooi en een van de oudste plantensoorten op aarde. De plant is niet vatbaar voor ziekten maar wel bewerkelijk in onderhoud omdat blaadjes snel afvallen en hij veel water nodig heeft. Voordeel is dat hij verontreinigende stoffen uit de lucht filtert en erg sterk als luchtbevochtiger werkt. Het is een bijzonder mooie kamerplant en een van de weinige plantensoorten die in een lichte badkamer zal overleven. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Let op: heeft veel water nodig.

Dracaena  ‘Janet Craig’

Dit is een erg sterke plant die ook op donkere plekken in huis goed kan groeien. Hij verwijdert verontreinigde lucht effectief, in het bijzonder Trichloorethyleen. Dit is een oplosmiddel en wordt gebruikt om metalen te ontvetten, als ontvlekker, in lijm, tapijtreiniger, verfverwijderaar en als oplosmiddel in inkten en correctievloeistof.  De kans dat deze stof in je huis voorkomt is klein omdat tegenwoordig deze stof niet meer mag voorkomen in producten die consumenten gebruiken. Echter, je printer kan deze stof nog wel afgeven. Deze plant is eenvoudig te onderhouden en kan geplaatst worden in halfschaduw.

Lepelplant

Gezondheid bloemenDe Lepelplant geeft schitterende witte bloemen. Het is de ideale kamerplant omdat hij regelmatig bloeit en veel vocht afgeeft. Hiermee zorgt hij voor betere lucht in je huis. Bovendien filtert hij dampen van aceton, trichloorethyleen en benzeen. Deze laatste stof is ook kankerverwekkend. De Lepelplant kan geplaatst worden op een lichte plek maar ook in halfschaduw.

Philodendron

De Philodendron is de enige klimplant in ons overzicht. Het is een populaire plant die eenvoudig te verzorgen is. Hij filtert de lucht met name van formaldehyde en is erg sterk. Hij kan geplaatst worden in halfschaduw of schaduw. Direct zonlicht is minder gewenst.

Kerstcactus, Paascactus, Lidcactus

Ook bij deze plant moesten we even nagaan welke ermee bedoeld werd. En ook hier was direct de gedachte aan de planten bij onze moeders in de vensterbank. Van deze planten zijn er kleine formaten, maar ze kunnen bijzonder groot worden. Het mooie van deze plant is dat hij ’s nachts koolstofdioxide opneemt en zuurstof afgeeft. Hij is vooral populair om zijn mooie kleurrijke bloemen. In onderhoudt is hij erg gemakkelijk en de plant is erg sterk. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Deze plant is het perfecte cadeau voor moeders bij feestdagen zoals zijn naam al zegt.