Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
vochtabsorberende planten planten die vocht uit de lucht halen

Schone lucht in huis door planten die vocht uit de lucht halen

Kamerplanten zijn meer dan alleen gezellig en decoratief in huis. We denken er zelden bij na, maar ze hebben ook een gerichte functie die je in kunt zetten in jouw huis. Planten verbeteren namelijk de binnenlucht door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren, verhogen de luchtvochtigheid en kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken hebben met droge lucht en met te weinig zuurstof in onze kamers. Door de goede planten te plaatsen kun je dit tegengaan. Wil je ook schonere lucht in huis door vochtabsorberende planten? Deze planten die vocht uit de lucht halen kunnen je helpen voor een gezond binnenklimaat.

Bloemen die vocht uit de lucht halen

Vochtabsorberende kamerplanten werken het beste voor een gezonder binnenklimaat, maar wist je dat er ook luchtzuiverende bloemen bestaan? We gaan de bloemen met deze goede eigenschappen bij langs.

1
Chrysant
2
Gerbera
3
Orchidee
vochtabsorberende luchtzuiverende bloemen planten

1
Chrysant

We kennen de chrysant van de schitterende bloemen en de speciaal gekweekte bollen. Deze plant met bloemen is een uitstekende luchtontgiftiger en luchtbevochtiger. Veel mensen zetten ze buiten bij de voordeur, maar de chrysant kan ook prima binnen. Daarnaast is hij niet vatbaar voor plantenziektes en kan hij meerdere keren bloeien. Wel zo fijn met deze gekleurde bloemen! Plaats de chrysant altijd op een lichte plek en in direct zonlicht, dat werkt het beste.

2
Gerbera

Ook de gerbera kennen we vooral van de bloemen. Maar wist je dat de gerbera ook schadelijke stoffen vernietigd en zorgt voor een hoge luchtbevochtiging in huis? Bovendien staat de gerbera mooi in je interieur en blijven de bloemen redelijk lang goed. Plaats op een licht plek in direct zonlicht.

3
Orchidee

Smaken verschillen: of je vindt hem prachtig of je vindt hem helemaal niets. De uitgesproken bloemen op lange stelen hebben de laatste jaren echter weer aan populariteit gewonnen. Vooral ook door de verzorging van de plant, omdat de verzorging bijna tegen verwaarlozing aan zit. De orchidee bloeit vaker in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Hij is zeer effectief in het verbeteren van lucht en hij verwijdert de giftige stof xyleen. Xyleen is een oplosmiddel dat bedwelmend, giftig en kankerverwekkend is en verwerkt wordt in allerlei producten die we in huis hebben. De orchidee kan het best geplaatst worden in halfschaduw of schaduw. Directe zon kun je beter vermijden.

Chrysabella sweet carnaval potchrysant

Chrysabella Sweet Carnaval Potchrysant

Gerbera gemengd in kleur

Gerbera gemengd in kleur

Polly orchidee phalaenopsis

Polly orchidee (Phalaenopsis)

Vochtabsorberende planten voor in huis

Van de luchtzuiverende bloemen gaan we over naar de planten die vocht uit de lucht halen. Er zijn namelijk nogal wat kamerplanten die niet enkel mooi in een duurzaam interieur staan, maar ook voor een gezond binnenklimaat zorgen. Deze 10 vochtabsorberende planten zijn in ieder geval een goede keuze voor in huis.

1
Aloë vera
2
Areca palm
3
Bergpalm
4
Dieffenbachia
5
Drakenboom
6
Ficus alii
7
Lepelplant
8
Philodendron
9
Sansevieria
10
Treurvijg

1
Aloë vera

Aloë vera wordt gebruikt in verschillende crèmes en geneesmiddelen. En niet zonder reden. Hij wordt vaak gebruikt als geneeskrachtige plant. Dit is bij uitstek een plant voor in de slaapkamer, maar kan ook in de woonkamer. Het mooie aan deze plant is dat hij ‘s nachts zuurstof afgeeft. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht.

2
Areca palm

Voeg een tropisch tintje toe aan je huis en maak gebruik van de mooie eigenschappen van deze plant. Hij geeft een aanzienlijke verbetering van de binnenlucht door een afgifte van vocht. Ook gaat hij luchtvervuiling tegen zoals sigarettenrook. Groeit snel, maar geef niet teveel water. Kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Kortom: een van de vochtabsorberende planten die je zeker in huis wilt hebben. 

3
Bergpalm

Nog een plant met een tropische uitstraling die prima past in de woonkamer is de bergplam. Deze plant is een uitstekende verwerker van vervuilde lucht en goed bestand tegen ongedierte zoals bladluis (zie ook: bladluis bestrijden). Zorgt voor een schonere lucht en kan geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Zelf als je deze plant vergeet water te geven, overleeft ‘ie het vaak prima.

4
Dieffenbachia

De dieffenbachia is een plant die je waarschijnlijk wel kent, al is de naam nogal onbekend. Het is een mooie en populaire kamerplant die namelijk vaak in woonkamers staat. Als luchtreiniger is hij zeer effectief. De plant heeft een groot bladoppervlak en groeit snel. Kan geplaatst worden op een lichte plek, maar ook in halfschaduw.

5
Drakenboom

De drakenboom of de dracaena is minder bekend bij ons (en nee, het is geen boom uit een sprookjesboek!). Hij komt voor in klein formaat, maar kan vrij groot worden.  Ook deze plant is een zeer effectieve luchtfilter. Hij is stevig en duurzaam, kan een stootje hebben en gaat lang mee. De beste plek in huis is niet in direct zonlicht, maar in halfschaduw.

vochtabsorberende planten

6
Ficus Alii

Ficussen zijn er in allerlei soorten en maten. Deze soort is bij uitstek geschikt als kantoorplant omdat hij erg eenvoudig in onderhoud is en bijna niet stuk te krijgen is. Hij filtert met name formaldehyde uit de lucht. Formaldehyde wordt bijvoorbeeld afgegeven door bepaalde materialen in je huis zoals spaanplaten, MDF en ook textiel. Deze stof zit ook in sigarettenrook en is kankerverwekkend. De Ficus Alii kan het best geplaatst worden op een lichte plek en in direct zonlicht. Ideaal voor meer frisse lucht in huis of op je werkplek.

Ficus benjamina danielle

Ficus Benjamina Danielle

Dieffenbachia mars

Dieffenbachia mars

Kamerplanten in pot

Kamerplanten in pot

7
Lepelplant

De lepelplant geeft schitterende witte bloemen. Het is de ideale kamerplant omdat hij regelmatig bloeit en veel vocht afgeeft. Hiermee zorgt hij voor betere lucht in je huis. Bovendien filtert hij dampen van aceton, trichloorethyleen en benzeen. Deze laatste stof is ook kankerverwekkend. De lepelplant kan geplaatst worden op een lichte plek maar ook in halfschaduw.

8
Philodendron

De philodendron is de enige klimplant in ons overzicht. Het is een populaire plant die eenvoudig te verzorgen is. Hij filtert de lucht met name van formaldehyde en is erg sterk. Hij kan geplaatst worden in halfschaduw of schaduw. Direct zonlicht is minder gewenst.

9
Sansevieria

Ook deze plant kwamen we vroeger vooral bij onze grootouders in de vensterbank tegen. Misschien wisten zij al dat deze plant voordelen heeft. Hij is vooral eenvoudig te verzorgen en goed bestand tegen ongedierte. Gaat dus lang mee en je kunt hem zelfs een beetje verwaarlozen. Is geschikt voor in slaapkamers, maar past ook prima in de woonkamer. Produceert zuurstof waardoor je leefklimaat verbetert.  Kan geplaatst worden op een lichte plek maar ook in halfschaduw. Eigenlijk een van de sterkste vochtabsorberende planten.

10
Treurvijg

De treurvijg is de laatste in ons lijstje planten die vocht uit de lucht halen. Het is een ficussoort die helemaal niet zo treurig is als zijn naam beweert: het is een mooie groene plant die sterk is. Let op: hoe donkerder het blad hoe minder direct zonlicht hij nodig heeft. Deze plant breekt verontreinigende stoffen snel af en is eenvoudig te verzorgen. Wel is hij nogal honkvast en je kunt hem dus niet zomaar van locatie in huis veranderen. De verandering kan hem zijn bladeren kosten. Kan geplaatst worden op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Meer lezen over dit onderwerp? Hier lees je meer over een gezond binnenklimaat, zelf luchtverfrisser maken (of geurstokjes!), frisse lucht in huis en een duurzaam interieur.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

hou oud kan een treurvijg worden

Zie nergens een vermelding welke planten de luchtvochtigheid naar beneden brengen .

Ik ga er nu een nemen?

Ventileren lukt niet goed, steeds meer mensen hebben met de zomer vuurkorven en andere jaargetijde., houtkachels.

Wij hebben de Dieffenbacchia al jaren in de woonkamer staan en de katten
komen er niet aan…

Dieffenbacchia niet plaatsen bij kinderen en/of huisdieren in de buurt.
Plant is giftig.

Het wordt hier niet genoemd, maar de Dieffenbachia is uit de gratie geraakt omdat die bij consumptie gevaarlijk blijkt. Dus niet toepassen als (nog) niet alle bewoners daarvan te doordringen zijn!
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Dieffenbachia

De laatste plant, de Kerstcactus, Paascactus, of Lidcactus, doet het niet alleen goed in het (directe licht), maar is bij ons het halve jaar juist in één van de donkerste ruimten, de badkamer, het enige groen. De hele zomer staat hij dan buiten energie op te doen, en zodra het koud wordt (sept-okt) gaat hij naar binnen. Binnen no-time staat hij dan uitbundig te bloeien.

ik vind het niet kunnen dat er geen pamela plant bestaat hier
t is een schande
en dit mag niet zo door gaan dus ik maak mezelf boos als julie niet snel een pamela plant verzinnen
xxxpamela

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.