Elektrische Kachel

Elektrische verwarming heeft een slechte reputatie als het gaat om energieverbruik. Elektrische kachels zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Toch denken experts dat elektrische verwarming wel degelijk een rol moet gaan spelen bij een gasloze toekomst. Voornamelijk als lokale bijverwarming en gebruik makende van stralingswarmte. De combinatie van een warmtepomp installatie met infraroodpanelen zou wel eens een interessante keuze kunnen zijn in de toekomst.

Elektrische kachel verwarmen energieverbruik

De meest bekende elektrische radiatoren, of (oliegevulde) kachels werken net als onze warmwaterradiatoren met convectie. Door middel van convectie wordt de lucht in beweging gezet en hiermee wordt de ruimte verwarmt. Nadeel van deze verwarmingsmethode is dat je de hele ruimte moet verwarmen om warmte te ervaren. Voor hoofdverwarming is het rendement zeer laag en energieverbruik erg hoog. Om een beeld te geven… als je een elektrische kachel gedurende een jaar 2 uur per dag aanzet, dan zijn de kosten ongeveer € 300,-. Teruggerekend kost een elektrische kachel daarmee ongeveer € 0,45 tot € 0,50 cent per uur. Daarmee is elektrische energie ruim 3 keer zo duur als verbrandingsenergie uit aardgas.

Kun je zelf met je eigen zonnepanelen voorzien in deze vraag dan is het natuurlijk geweldig. De ervaring leert echter dat in de winter, wanneer de warmtevraag het hoogst is, het rendement van zonnepanelen juist het laagst is. Een gasgestookte cv ketel of liever nog een warmtepomp installatie is dan het beste alternatief. Alleen bij extreem goed geïsoleerde huizen is verwarming door elektriciteit in de toekomst wellicht een optie.

Stralingswarmte door infraroodpanelen

De combinatie van een warmtepomp met infraroodpanelen kan wel interssant zijn. Een warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuur verwarming. Nadeel hiervan is dat het ‘even’ verwarmen van een ruimte veel tijd kost en nauwelijks mogelijk is. Infrarood kan hier een oplossing bieden doordat de stralingswarmte zeer lokaal en snel kan voorzien in de warmtevraag. Denk aan toepassingen in de badkamer, werkkamer maar ook in de woonkamer bij de televisie. Door zeer lokaal te verwarmen kan de temperatuur in de rest van het huis lager blijven. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager.

Infrarood verwarming badkamer duurzaam

De vraag of verwarmen met elektriciteit ‘goed’ of ‘slecht’ is, is dus niet eenduidig te beantwoorden. Het verschilt per land en per situatie. Beschik je over voldoende eigen energie en heb je een goed geïsoleerd huis, dan is het een optie. Gezien de energietransitie en het doel dat we met zijn allen van het gas af willen, zou elektrische verwarming daar zeker onderdeel van uit kunnen gaan maken. Het idee dat we in de toekomst meer ‘lokaal’ ipv ‘centraal’ gaan verwarmen is een interessante gedachte en houden we goed in de gaten. Lees ook meer over infrarood verwarmen

Tips voor het gebruik van elektrische verwarming

  • Kies altijd voor verwarming met infrarood (stralingswarmte) boven een elektrische kachel (convectiewarmte)
  • Infraroodwarmte levert zeer snel warmte en is dus ideaal voor ruimten waar je weinig en kort vertoeft.
  • Voor de badkamer kan een elektrisch systeem een goede keuze zijn, maar ook hier heeft in vele gevallen een cv installatie de voorkeur.
  • Infraroodverwarming kan de badkamer snel verwarmen. Dit kan de ideale oplossing zijn als je ‘s ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
  • Je hoort tegenwoordig steeds vaker over elektrische vloerverwarming in de badkamer. Deze vorm van verwarming gebruikt over het algemeen meer energie en is daarmee minder milieuvriendelijk dan een warmwaterverwarming.
  • Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je de kachel een keer vergeten terug- of uit te zetten dan blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Kun je zelf met je eigen zonnepanelen voorzien in deze vraag dan is het natuurlijk geweldig. De ervaring leert echter dat in de winter, wanneer de warmtevraag het hoogst is, het rendement van zonnepanelen juist het laagst is.”

Dit gaat nu nog niet op. Dit zal pas relevant worden wanneer de salderingsregeling komt te vervallen. Tot die tijd worden opbrengst en verbruik op jaarbasis tegen elkaar weggestreept en is het weldegelijk heel interessant. Wellicht niet voor de periode na de salderingsregeling – maar die discussie moet eerst nog plaatsvinden.

In mijn optiek is elektrisch bijverwarmen juist heel interessant. De aanschafprijs ligt laag (itt tot bijv. een warmtepomp). Dus voor de korte termijn is dit wel de keuze die ik heb gemaakt.

Groeten,
Hielke

Is er nog verschil in rendement tussen de verschillende typen elektrische kachels?
En waarom is het rendement niet 100%? Iedere watt wordt toch omgezet in warmte? Waar gaat het energieverlies anders naartoe?

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.