Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Radiator

Is een elektrische kachel zuinig?

Impact
Milieuwinst
Negatief 5625 kilo CO2
Kosten
Gemiddeld 60 euro
Terugverdientijd
Nooit
Gemak
5 minuten
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Uitgaande van een gemiddelde gezinswoning op een elektrisch kachel is zorgt dit voor ruim 5000 kilo aan extra CO2. De elektrische kachel is (zelfs met zonnepanelen) als hoofverwarming slecht voor het milieu. Zie ook dit artikel van de TU Delft. Als lokale bijverwarming voor bijv. een werkkamer kan het echter positief zijn. 

 

De elektrische verwarming heeft een slechte reputatie wat betreft energieverbruik. Elektrische kachels zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Toch denken experts dat elektrische verwarming wel degelijk een rol moet gaan spelen bij een gasloze toekomst. Voornamelijk als lokale bijverwarming kan een elektrische kachel zuinig en duurzaam zijn. Zo zou de combinatie van een warmtepomp installatie met infraroodpanelen een interessante keuze kunnen zijn in de toekomst.

Is een elektrische kachel zuinig?

Bij een elektrische kachel als hoofdverwarming is het rendement relatief laag in verhouding met het energieverbruik. Om een beeld te geven: als je een elektrische kachel gedurende een jaar 2 uur per dag aanzet, zijn de kosten ongeveer € 300,-. Teruggerekend kost een elektrische kachel daarmee ongeveer € 0,45 tot € 0,50 cent per uur! Daarmee is elektrische energie ruim 3 keer duurder dan verbrandingsenergie uit aardgas.

 

Tudelft warmte

Voor het milieu is een elektrische kachel ook niet handig. De TU Delft heeft dit nader uitgerekend. In hun voorbeeld gebruiken ze een gemiddelde gezinswoning van 120 m2, met een warmtevraag van 8.000 kWh voor ruimteverwarming en 5.000 kWh aan tapwater plus een elektriciteitsgebruik 3.000 kWh staat de totale uitstoot gelijk aan 4.742 kg CO2 per jaar. Als je dan gasloos gaat met elektrische kachels en boilers stijgt het elektriciteitsverbruik  naar 16.000 kWh, wat overeenkomt met 16.000 x 0,649 (gemiddelde uitstoot Nederlandse energiemix) = 10.384 kg CO2 per jaar. Dat is meer dan het dubbele (219%).

Toch kan het in sommige gevallen een mooie (en duurzame) aanvulling zijn.  Wij zetten hier eerst voor jou op een rij wat de duurzame types kachel zijn en leggen je daarna graag uit waarom.

6
De duurzaamste optie(s)

1
Kies liever voor verwarming met infrarood (stralingswarmte) dan voor een elektrische kachel (convectiewarmte). Infraroodpanelen leveren snel warmte, en zijn daarmee ideaal voor ruimten waar je kort bent. Op deze manier kan het gebruik van een elektrische kachel zuinig en duurzaam zijn.
2
Infraroodverwarming kan bijvoorbeeld een badkamer snel verwarmen. Dit kan de ideale oplossing zijn als je 's ochtends niet het hele huis via de cv wilt verwarmen omdat je maar kort in huis bent.
3
Je hoort tegenwoordig steeds meer over elektrische vloerverwarming in de badkamer. Deze vorm van verwarming gebruikt over het algemeen meer energie. Het is daarmee minder milieuvriendelijk dan een warmwaterverwarming.
4
Kies altijd een kachel met thermostaat. Mocht je de kachel een keer vergeten terug- of uit te zetten dan blijft een kacheltje zonder thermostaat altijd op vol vermogen werken. Met thermostaat slaat het kacheltje af als de juiste temperatuur is bereikt.
5
Kun je met je eigen zonnepanelen voorzien in je energievraag, is dat natuurlijk geweldig. De ervaring leert echter dat in de winter, wanneer de warmtevraag het hoogst is, het rendement van zonnepanelen juist het laagst is. Een gasgestookte cv ketel (of liever nog, een warmtepomp installatie) is dan het beste alternatief. Alleen bij extreem goed geïsoleerde huizen is verwarming door elektriciteit in de toekomst wellicht een optie.
6
De combinatie van een warmtepomp met infraroodpanelen kan wel interessant zijn. Een warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuur verwarming. Nadeel hiervan is dat het 'even' verwarmen van een ruimte veel tijd kost en nauwelijks mogelijk is. Infrarood kan hier een oplossing bieden doordat de stralingswarmte zeer lokaal en snel kan voorzien in de warmtevraag.

Conclusie

Voor zeer lokale (bijv. je studeerkamer) en tijdelijke verwarming (bijv. de badkamer) kan de infrarood kachel het beste zijn. Hier hebben wij de beste infrarood kachels vergeleken. Voor een iets groter oppervlakte en nog steeds weinig budget is de lucht lucht warmtepomp het meest energiezuinig.  Beschik je over voldoende middelen en heb je een goed geïsoleerd huis, dan is de normale lucht warmtepomp of de grondwarmtepomp de beste keuzes.

De vraag of verwarmen met elektriciteit ‘goed’ of ‘slecht’ is, is dus niet eenduidig te beantwoorden. Het verschilt per land en per situatie. De elektrische kachel kan in dat geval een rol spelen in de energietransitie. Het idee dat we in de toekomst meer lokaal (in plaats van centraal) gaan verwarmen, is in ieder geval een interessante gedachte die we goed in de gaten houden. 

Meer in deze categorie

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Kun je zelf met je eigen zonnepanelen voorzien in deze vraag dan is het natuurlijk geweldig. De ervaring leert echter dat in de winter, wanneer de warmtevraag het hoogst is, het rendement van zonnepanelen juist het laagst is.”

Dit gaat nu nog niet op. Dit zal pas relevant worden wanneer de salderingsregeling komt te vervallen. Tot die tijd worden opbrengst en verbruik op jaarbasis tegen elkaar weggestreept en is het weldegelijk heel interessant. Wellicht niet voor de periode na de salderingsregeling – maar die discussie moet eerst nog plaatsvinden.

In mijn optiek is elektrisch bijverwarmen juist heel interessant. De aanschafprijs ligt laag (itt tot bijv. een warmtepomp). Dus voor de korte termijn is dit wel de keuze die ik heb gemaakt.

Groeten,
Hielke

Is er nog verschil in rendement tussen de verschillende typen elektrische kachels?
En waarom is het rendement niet 100%? Iedere watt wordt toch omgezet in warmte? Waar gaat het energieverlies anders naartoe?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.