Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energie besparen

Wasmachine start als de zon schijnt

We gaan met zijn allen steeds meer zelf energie opwekken. Met eigen zonnepanelen, een zonneboiler of windmolen worden we de energiemaatschappijen van de toekomst. Deze energie willen we natuurlijk zo goed mogelijk benutten en als het even kan willen we de stroom die we over hebben ook kunnen terugleveren aan het net. Als mini energieproducent raak je automatisch veel meer betrokken bij je dagelijkse energiegebruik en ligt de regie veel meer in eigen handen. Ook voor energieleveranciers gaat hierdoor veel veranderen. Het huidige energienet zal veel ‘slimmer’ moeten worden. Zie ook slimme energienetwerken De reden voor Enexis, distributeur van energie, om een proef in Breda te starten. Komende periode zullen bewoners van de wijken Meulenspie en Easy Street, naast het opwekken van eigen energie de mogelijkheid krijgen om met speciale apparatuur invloed uit te oefenen op het eigen energieverbruik. Energie besparen

Enexis, Greenchoice en HEJA

De pilot is een initiatief van netbeheerder Enexis, in samenwerking met energieleverancier Greenchoice en projectontwikkelaar HEJA. Het betreft 246 koopappartementen voor starters voorzien van zonnepanelen (Easy Street), en 57 energieneutrale woningen voorzien van warmtepompen en zonnepanelen (Meulenspie). Beide projecten worden nog dit jaar gerealiseerd. Bij de bewoners worden allerlei slimme apparaten geïnstalleerd, zoals een slimme meter en slimme wasmachine. Deze apparatuur wordt vervolgens weer gekoppeld aan een kleine computer waarmee het energiegebruik te volgen is. Bewoners hebben zo realtime inzicht in de hoeveelheid energie die wordt opgewekt en de energie die wordt verbruikt. Deze informatie biedt bewoners vervolgens de mogelijkheid om de energieconsumptie veel meer te sturen. Bijvoorbeeld door energieslurpende activiteiten uit te laten voeren als er veel duurzame of goedkope stroom voorhanden is.

Wassen zonne energieWassen als de zon schijnt

Als buiten het zonnetje lekker schijnt, dan leveren de zonnepanelen natuurlijk het meeste energie. Dit is dus ook het moment om een wasje in te zetten en deze duurzame energie optimaal te benutten. Het is zelfs via de computer mogelijk om met het programma ‘buienradar’ een planning te maken voor de beste wasmomenten in de week.

Handelen in energie

Via de energiecomputer krijg je ook actuele informatie binnen over de laatste energieprijzen. Dit geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van deze prijsschommelingen. Energie wordt namelijk niet de hele dag voor dezelfde prijs ingekocht op de energiebeurs en de belasting van het energienet is ook niet de hele dag hetzelfde. Zo wordt ‘s nachts de energie goedkoper aangeboden dan overdag. In deze pilot krijgen deelnemers inzicht in deze prijsschommelingen. Je kunt er dan vervolgens voor kiezen om de droger te laten starten op de goedkoopste momenten.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

koop een grotere wasmand of 2 (witte en bonte was)(ipv A label machines) en zodoende geen halfvolle machines wassen/drogen is goedkoper en mileubewuster.en het maatschepje die ik bij een miele wasmachine kreeg is HALF zo groot als die ik bij de waspoeder krijg. dat scheelt de helft in het waspoeder met een goed was resultaat en is beter voor de wasmachine, mileu en portomonee.want dat is toch wat miele wil.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.