10 Redenen om geen of minder vlees te eten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dat houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Mensen worden vegetariër om uiteenlopende redenen, zoals dierenleed, gezondheid, milieu of geloof. Daarom bestaan er ook variaties op volledig vegetarisch eten, zoals semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch. Eerst geven we uitleg over de vormen, daarna 10 redenen waarom te beginnen met minder vlees eten, of vegetarisch te worden. 

Vegetarisch eten

Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Zeker 4,5% van de Nederlandse bevolking eet vegetarisch. Vegetariërs eten wel dierlijke producten zoals zuivel of eieren. De voedingstoffen uit vlees worden vervangen door vleesvervangers, groenten, fruit en peulvruchten.

Minder vlees eten duurzaam

Semi-vegetarisch

Er bestaan veel varianten op een vegetarisch dieet. Het bekendste voorbeeld is pescotarisme. Pescotarisch eten houdt in dat je geen vlees eet, maar wel vis en schaaldieren.

Flexitarisch

Flexitarisch eten houdt in dat je wel alles eet, maar er bewust voor kiest niet iedere dag vlees te eten. Vlees wordt dan een paar keer per week vervangen door bijvoorbeeld vis of vleesvervangers. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders is flexitariër.

Veganistisch

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen dierlijke producten te eten, dat heet veganisme. Veganisten gebruiken niets van een dier; niet alleen geen vlees en zuivel, maar bijvoorbeeld ook geen honing of leer. Zij hebben een volledig plantaardige levensstijl. Bijna één procent van de Nederlanders is veganist.

 

Waarom vegetarisch eten?

Een vegetarisch, semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch dieet: allemaal dragen ze bij aan een betere wereld. Er zitten namelijk nogal wat nadelen aan vlees eten. Door te kiezen voor een vegetarisch dieet worden minder dieren in de vee-industrie gehouden, worden minder broeikasgassen uitgestoten, en het is goed voor je gezondheid. Lees hier tien redenen voor een vegetarisch dieet.

Pumpkin sweet potato salad vegetarian cheese pomegranate

10 redenen om minder of geen vlees te eten

1. Dierenleed

Nederlanders eten elke dag zo’n 400.000 dieren. Als vegetariër bespaar je dierenlevens, en daarmee dierenleed. Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn hele leven. 727 dieren die niet de rit naar het slachthuis hoeven te maken en veelal in beroerde omstandigheden hun leven slijten! 

Dierenleed duurzaam leven

2. Klimaatverandering

De veehouderij draagt wereldwijd voor 18% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaanen lachgas –  evenveel als de transportsector. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km.

3. Boskap

Voor het veevoer van onze kippen, koeien en varkens worden kilometers tropisch oerwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Met het verdwijnen van apen- en andere diersoorten tot gevolg. Het land wordt voorgoed verpest door erosie.

Ontbossing

4. Water

Je bespaart veel water. De productie van vlees kost veel meer water dan plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter.

5. Milieuvervuiling

De 450 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren grote hoeveelheden fijnstof en 70 miljard kilo mest. Deze mest – met stikstof, ammoniak en fosfaat – verzuurt het Nederlandse landschap en zorgt ervoor dat planten- en insectensoorten verdwijnen. En denk eens aan alle milieuvervuiling door de pesticiden bij de veevoerproductie in andere landen!

Milieuvervuiling duurzaam leven

6. Hart- en vaatziekten en kanker

Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas, diabetes en kanker minder voor onder vegetariërs.

7. Overbevissing

Er zitten niet alleen nadelen aan vlees eten, ook vis eten is niet altijd de beste keuze. Door te kiezen voor een vegetarisch menu draag je niet bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd.

Waarom vegetarisch leven

8. Enge ziektes

Je hebt minder kans op vleesgerelateerde ziektes of problemen, zoals antibioticaresistentie, salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep of MRSA-besmetting.

9. Eerlijkere wereldvoedselverdeling

Voor elke kilo vlees heeft het dier wel 2-7 kilo voer gegeten. We kunnen veel meer mensen voeden als we direct het graan en de soja eten. Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar de mensen zelf niet veel te eten hebben. Dat laatste geldt ook voor vis: lokale bevolking vist vaak achter het net omdat de vis is weggevist voor Westerse consumptie.

10. Je bent sexy!

Je laat zien dat je een intelligent mens bent met compassie voor de wereld om je heen. Je eet niet klakkeloos wat je wordt voorgezet, maar staat stil bij de gevolgen van wat je op jouw bord legt: voor de dieren en de wereld. Je zit niet vastgeroest in je eetgewoontes maar gaat met de tijd mee. Veggies are hot!

Vegetarisch leven populair

Hoe kan ik makkelijk zelf beginnen met vegetarisch eten of minder vlees eten? 

Nu je weet waarom vegetarisch eten beter is, rest de vraag: hoe dan? Zorg dat je op een makkelijke manier recepten ter beschikking hebt waarmee je je vegetarisch kan koken. Zie ook deze pagina van de vegan challenge, deze vegetarische lunch tips of onderstaande kookboeken. Of probeer een maandje een vega box, daarna kan je het gewoon weer opzeggen. Op die manier kun je op een makkelijke manier wennen aan lekkere vega gerechten. 

Wat zijn de beste Vega kookboeken om mee te beginnen?

Wij hebben de vega kookboeken die we eruit vinden springen voor jou op een rij gezet. Met deze kookboeken kan je makkelijk zelf beginnen met een goed vegetarisch dieet. 

Gewoon vegan

In Gewoon vegan deelt Alexandra ruim 80 vegan recepten voor het hele gezin. Gewoon vegan is een toegankelijk, relaxed, vermakelijk en uitnodigend kookboek. Van een kidsproof pasta pesto met verstopte groente, tot de ultieme wortel-pompoensoep. En van een snelle camping-curry tot een geweldig bananenbrood, in één kom te maken.

500 vegan gerechten

Dit boek helpt je op weg met een grote verzameling nieuwe recepten, van het ontbijt tot een complete diner en van bijzondere hapjes voor een feest tot zuivelvrije desserts. Sommige recepten zijn aangepaste vega versies van bekende gerechten, terwijl andere speciaal zijn bedacht om het unieke karakter vega eten goed tot zijn recht te laten komen. Van Europese klassiekers tot Mexicaanse, Amerikaanse en Aziatische keuken.  

Vegan soul food.

In dit mooi vormgegeven kookboek deelt Jason (bekend van The Indigo Kitchen) zijn allerbeste veganistische recepten. “Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!)”. Denk aan een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!

Wat is de beste vegabox om een keer een maandje vega te proberen?

Wij hebben de top 5 maaltijdboxen voor jou op een rij gezet. Probeer een maandje hoe het bevalt, zonder dat je erover na hoeft te denken. Je kan ook gewoon beginnen met minder vlees eten door 3 keer per week een vega box te bestellen. Zo kun je genieten van de heerlijkste gerechten, zonder de nadelen van vlees eten!

Beoordeling
3.5/5

6,8/10 van de 3095 reviews op trustpilot

1. De hello fresh vegan box

Makkelijk te volgen recepten met duidelijke stappen. Voedselverspilling heeft een impact op het klimaat. Hellofresh koopt ingrediënten in op basis van precies de juiste hoeveelheden. Hellofresh gaat 100% van de directe CO2 uitstoot compenseren, geeft voedsel wat over is aan de voedselbank en heeft directe contacten met (lokale) leveranciers. 40,93 voor 3 gerecht per week voor 2 personen.
Ons advies
Beoordeling
3.5/5

7/10 van 26 reviews op nederlandreview en google

2. De Familiebox

Bij Familiebox kan je wekelijks kiezen uit 12 lekkere gerechten, waarvan er standaard vier vegetarisch zijn. Daarnaast kan je speciaal kiezen voor lekkere kids toppers, super snelle gerechten en gerechten met extra groenten.
42,50 voor 3 gerechten per week voor 2 personen.
Onze ADVIES
Beoordeling
4/5

8/10 van de 2 reviews op nederlandreview en watbeweegjij

3. De vegan box

De veganbox is een relatief nieuw concept, dus we hebben nog niet heel veel reviews. Je krijgt alle verse ingrediënten en recepten voor 3 veganistische maaltijden per week. Zoveel mogelijk seizoensgebonden, lokaal & biologische producten en zo min mogelijk plastic. 41,50 voor 3 gerecht per week voor 1-2 personen.
Ons advies
Beoordeling
3.2/5

6,4/10 van 4 reviews op oa. Nederlandreview en dierenwelzijncheck

4. Versh

Versh claimt dé goedkoopste maaltijdbox te zijn. Geniet van maaltijden al vanaf €3,13 per keer. Versh heeft echter niet een volledig veg aanbod en dierenwelzijn voor vleesproducten is onbekend. Het eten is zoveel mogelijk geportioneerd, seizoensgebonden en lokaal met zo min mogelijk verpakking. 32,50 voor 3 gerechten per week voor 2 personen
Beoordeling
2.4/5

4,8/10 van 56 reviews op trustpilot

5. Albert Heijn Culii

Met Culii van Albert Heijn zet je heel makkelijk culinaire gerechten op tafel vanuit je eigen keuken. De allerhande maaltijdbox is gestopt en er is nu AH culli, waarbij je recepten en voorstellen kan krijgen bij je normale boodschappen. Deze lijn is nog relatief nieuw. Eerdere beoordelingen waren niet heel positief en het aantal vegetarische opties dat AH culii eruit licht is beperkt. Wij houden deze ontwikkeling in de gaten.

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
2.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Prima site! Wel wordt gezondheid als reden voor een vegetarische of veganistische leefstijl nog zwaar onderbelicht. Sinds publicatie van bestseller ‘The China Study’ in 2002 is bekend dat elke vorm van dierlijke voeding, waarvan met name het dierlijk eiwit caseïne, het menselijk lichaam kan aanzetten tot ongecontroleerde celdeling welke tot een of meerdere vormen van kanker kan leiden. Dit decennia overspannend onderzoek heeft aangetoond dat een dierlijk voedingsbestanddeel van 15% of meer dit proces in gang zet, terwijl 15% of minder juist tot afbouw leidt. zie ook https://www.nvvm.org/Macroartikelen/Macro71/ChinaStudy.htm

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.