Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam vegetarisch eten

  10 Redenen om geen of minder vlees te eten

  Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dat houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Mensen worden vegetariër om uiteenlopende redenen, zoals dierenleed, gezondheid, milieu of geloof. Daarom bestaan er ook variaties op volledig vegetarisch eten, zoals semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch. Eerst geven we uitleg over de vormen, daarna 10 redenen waarom te beginnen met minder vlees eten, of vegetarisch te worden. 

  Vegetarisch eten

  Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Zeker 4,5% van de Nederlandse bevolking eet vegetarisch. Vegetariërs eten wel dierlijke producten zoals zuivel of eieren. De voedingstoffen uit vlees worden vervangen door vleesvervangers, groenten, fruit en peulvruchten.

  Minder vlees eten duurzaam

  Semi-vegetarisch

  Er bestaan veel varianten op een vegetarisch dieet. Het bekendste voorbeeld is pescotarisme. Pescotarisch eten houdt in dat je geen vlees eet, maar wel vis en schaaldieren.

  Flexitarisch

  Flexitarisch eten houdt in dat je wel alles eet, maar er bewust voor kiest niet iedere dag vlees te eten. Vlees wordt dan een paar keer per week vervangen door bijvoorbeeld vis of vleesvervangers. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders is flexitariër.

  Veganistisch

  Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen dierlijke producten te eten, dat heet veganisme. Veganisten gebruiken niets van een dier; niet alleen geen vlees en zuivel, maar bijvoorbeeld ook geen honing of leer. Zij hebben een volledig plantaardige levensstijl. Bijna één procent van de Nederlanders is veganist.

   

  Waarom vegetarisch eten?

  Een vegetarisch, semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch dieet: allemaal dragen ze bij aan een betere wereld. Er zitten namelijk nogal wat nadelen aan vlees eten. Door te kiezen voor een vegetarisch dieet worden minder dieren in de vee-industrie gehouden, worden minder broeikasgassen uitgestoten, en het is goed voor je gezondheid. Lees hier tien redenen voor een vegetarisch dieet.

  Pumpkin sweet potato salad vegetarian cheese pomegranate

  10 redenen om minder of geen vlees te eten

  1. Dierenleed

  Nederlanders eten elke dag zo’n 400.000 dieren. Als vegetariër bespaar je dierenlevens, en daarmee dierenleed. Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn hele leven. 727 dieren die niet de rit naar het slachthuis hoeven te maken en veelal in beroerde omstandigheden hun leven slijten! 

  Dierenleed duurzaam leven

  2. Klimaatverandering

  De veehouderij draagt wereldwijd voor 18% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaanen lachgas –  evenveel als de transportsector. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km.

  3. Boskap

  Voor het veevoer van onze kippen, koeien en varkens worden kilometers tropisch oerwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Met het verdwijnen van apen- en andere diersoorten tot gevolg. Het land wordt voorgoed verpest door erosie.

  Ontbossing

  4. Water

  Je bespaart veel water. De productie van vlees kost veel meer water dan plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter.

  5. Milieuvervuiling

  De 450 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren grote hoeveelheden fijnstof en 70 miljard kilo mest. Deze mest – met stikstof, ammoniak en fosfaat – verzuurt het Nederlandse landschap en zorgt ervoor dat planten- en insectensoorten verdwijnen. En denk eens aan alle milieuvervuiling door de pesticiden bij de veevoerproductie in andere landen!

  Milieuvervuiling duurzaam leven

  6. Hart- en vaatziekten en kanker

  Een vegetarisch dieet bevat over het algemeen meer groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs hebben daardoor gemiddeld genomen een gezonder gewicht. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas, diabetes en kanker minder voor onder vegetariërs.

  7. Overbevissing

  Er zitten niet alleen nadelen aan vlees eten, ook vis eten is niet altijd de beste keuze. Door te kiezen voor een vegetarisch menu draag je niet bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd.

  Waarom vegetarisch leven

  8. Enge ziektes

  Je hebt minder kans op vleesgerelateerde ziektes of problemen, zoals antibioticaresistentie, salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep of MRSA-besmetting.

  9. Eerlijkere wereldvoedselverdeling

  Voor elke kilo vlees heeft het dier wel 2-7 kilo voer gegeten. We kunnen veel meer mensen voeden als we direct het graan en de soja eten. Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar de mensen zelf niet veel te eten hebben. Dat laatste geldt ook voor vis: lokale bevolking vist vaak achter het net omdat de vis is weggevist voor Westerse consumptie.

  10. Je bent sexy!

  Je laat zien dat je een intelligent mens bent met compassie voor de wereld om je heen. Je eet niet klakkeloos wat je wordt voorgezet, maar staat stil bij de gevolgen van wat je op jouw bord legt: voor de dieren en de wereld. Je zit niet vastgeroest in je eetgewoontes maar gaat met de tijd mee. Veggies are hot!

  Vegetarisch leven populair

  Hoe kan ik makkelijk zelf beginnen met vegetarisch eten of minder vlees eten? 

  Nu je weet waarom vegetarisch eten beter is, rest de vraag: hoe dan? Zorg dat je op een makkelijke manier recepten ter beschikking hebt waarmee je je vegetarisch kan koken. Zie ook deze pagina van de vegan challenge, deze vegetarische lunch tips of onderstaande kookboeken. Of probeer een maandje een vega box, daarna kan je het gewoon weer opzeggen. Op die manier kun je op een makkelijke manier wennen aan lekkere vega gerechten. 

  Wat zijn de beste Vega kookboeken om mee te beginnen?

  Wij hebben de vega kookboeken die we eruit vinden springen voor jou op een rij gezet. Met deze kookboeken kan je makkelijk zelf beginnen met een goed vegetarisch dieet. 

  Gewoon vegan kookboek

  Gewoon vegan kookboek

  €21,99

  Gewoon vegan

  In Gewoon vegan deelt Alexandra ruim 80 vegan recepten voor het hele gezin. Gewoon vegan is een toegankelijk, relaxed, vermakelijk en uitnodigend kookboek. Van een kidsproof pasta pesto met verstopte groente, tot de ultieme wortel-pompoensoep. En van een snelle camping-curry tot een geweldig bananenbrood, in één kom te maken.

  Vegan gerechten

  500 vegan gerechten kookboek

  €10,99

  500 vegan gerechten

  Dit boek helpt je op weg met een grote verzameling nieuwe recepten, van het ontbijt tot een complete diner en van bijzondere hapjes voor een feest tot zuivelvrije desserts. Sommige recepten zijn aangepaste vega versies van bekende gerechten, terwijl andere speciaal zijn bedacht om het unieke karakter vega eten goed tot zijn recht te laten komen. Van Europese klassiekers tot Mexicaanse, Amerikaanse en Aziatische keuken.  

  Vegan soul food

  Vegan soul food kookboek

  €25,99

  Vegan soul food.

  In dit mooi vormgegeven kookboek deelt Jason (bekend van The Indigo Kitchen) zijn allerbeste veganistische recepten. “Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!)”. Denk aan een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!

  Wat is de beste vegetarische maaltijdbox?

  Wij hebben een top 6 vegetarische maaltijdboxen voor jou op een rij gezet. Zo kun je gemakkelijk de lekkerste vegetarische gerechten uitproberen. In dit artikel vind je meer informatie over de beste vegetarische en biologische maaltijdboxen

  1
  Hello Fresh

  Hello fresh maaltijdbox
  Kwaliteit
  8,0
  Prijs
  €6,33 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  3 soorten boxen, met veel keuze uit verschillende recepten per box
  1 tot 6 personen
  Verse ingrediënten, zo veel mogelijk lokaal en duurzaam
  Zijn bezig met verduurzaming van verpakkingsmateriaal, en gebruiken waar nodig geen verpakkingen.
  Nadelen
  Het koken duurt vaak veel langer dan aangegeven op de receptkaart.
  Veel klachten over klantenservice, vooral wat betreft financiën.
  Omschrijving
  Goed voor jou, je portemonnee én de planeet. Je hebt meer tijd over: niet meer haasten naar de supermarkt, maar je boodschappen voor het avondeten thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt. Je krjgt waar voor je geld: we kiezen onze leveranciers met zorg uit, alleen het allerbeste is goed genoeg voor in de HelloFresh Box. Er is minder voedselverspilling: je krijgt altijd verse ingrediënten in precies de juiste hoeveelheden in huis - zo kook je supervers en verspil je niks.
  ...

  2
  Plant B

  Plantb
  Kwaliteit
  9,5
  Prijs
  €8,33 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  3 soorten boxen, of een zelf samen te stellen box
  Geschikt voor 1 persoon
  Onbewerkt, gezond en duurzaam eten
  90% van de verpakkingen is van hernieuwde bronnen, karton is gerecycled.
  Super lang houdbaar!
  Nadelen
  Het is niet echt koken, vooral opwarmen.
  Hoge prijs per maaltijd
  Omschrijving
  Plantaardig eten heeft nu écht de kans om het nieuwe normaal te worden. En wij steunen deze ontwikkeling als vegan cheerleaders natuurlijk volledig. Plant B maakt hoge kwaliteit plantaardige kant-en-klaar maaltijden betaalbaar en beschikbaar voor zoveel mogelijk mensen. Ons principe is dat écht eten niet alleen moet vullen maar ook voeden. Onze gezonde vegan kant-en-klaar maaltijden zijn dan ook door een in-house voedingsdeskundige ontwikkeld. En met ons mooi gebalanceerde voedingsprofiel krijg je alle benodigde voedingswaarde binnen die je nodig hebt.
  ...

  3
  Marley Spoon

  Marley spoon maalijdbox
  Kwaliteit
  7,8
  Prijs
  €7,48 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.9/10
  Voordelen
  1 soort box, keuze uit verschillende recepten
  3 tot 5 personen
  Werken zo veel mogelijk CO2 neutraal, biologisch, en lokaal.
  Al het verpakkingsmateriaal is gerecycled of te recyclen.
  Nadelen
  Relatief duur voor wat je krijgt
  Porties zijn aan de kleine kant
  Omschrijving
  Marley Spoon smaakt als geen ander. Wij bezorgen verse ingrediënten en heerlijke recepten bij jou thuis. Jij kiest het aantal maaltijden per week, en op welke dag jij je box ontvangt. Per week ben je vrij om dit te wijzigen. Onze creatieve recepten zijn makkelijk te bereiden. In zes simpele stappen zet jij een lekkere en voedzame maaltijd op tafel, met een kooktijd van 30-40 minuten.
  ...

  4
  The Vegan Box

  Vegan vegetarische box x
  Kwaliteit
  7,9
  Prijs
  €7,08 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.8/10
  Voordelen
  1 soort box, keuze uit verschillende recepten
  2 of 4 personen
  100% vegan eten, zo veel mogelijk biologisch, lokaal, en seizoensgebonden.
  Al het verpakkingsmateriaal is gerecycled of te recyclen.
  Nadelen
  Het koken duurt vaak veel langer dan aangegeven op de receptkaart.
  Slechts 1 bezorgmoment per week.
  Omschrijving
  Lekker & gemakkelijk veganistisch koken. Ontvang gemakkelijk onze vegan maaltijdbox bij jou thuis. Keuze uit 6 lekkere en gevarieerde gerechten. Gratis bezorging in heel Nederland!
  ...

  5
  Versh

  Versh maaltijdbox afb
  Kwaliteit
  8,6
  Prijs
  €5,41 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.7/10
  Voordelen
  1 soort box
  2 of 4 personen
  Een kleine keten, met lokale en seizoensgebonden producten.
  Online receptkaarten, dus minder papier, en zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal.
  Nadelen
  Geen 100% vegetarisch menu samen te stellen
  Geen keuze in recepten: een vast menu
  Omschrijving
  In de Versh box zitten alle ingrediënten om drie maaltijden mee klaar te maken. Wij bezorgen alles in de juiste portie's bij je thuis zodat jij je bezoekje aan de supermarkt kan overslaan. Het enige wat jij hoeft te doen is een datum prikken wanneer je de Versh box wil ontvangen en voor je het weet kook je thuis eenvoudig de lekkerste vershe maaltijden.
  ...

  6
  Dinnerly

  Dinnerly maaltijdbox
  Kwaliteit
  7,3
  Prijs
  €5,48 per maaltijd
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.5/10
  Voordelen
  1 soort box, keuze uit verschillende recepten
  3 tot 5 personen
  Minder verschillende ingrediënten per box: duurzamer en gemakkelijker.
  Online receptkaarten, 100% gerecyclede verpakkingsmaterialen.
  Nadelen
  Niet specifiek gericht op duurzaamheid
  Simpele en weinig inspirerende gerechten
  Omschrijving
  Dinnerly is gemaakt voor mensen die van koken houden, maar niet van te veel betalen voor de goede dingen in het leven. We weten dat je het druk hebt, dus we zijn hier om je avonden gemakkelijker te maken met goede recepten en verse ingrediënten die worden bezorgd op je favoriete plek: thuis. We gebruiken dezelfde hoogwaardige ingrediënten als de andere maaltijdboxen, maar hanteren een simpele aanpak: digitale receptenkaarten in plaats van papier, minder ingrediënten per gerecht (dus ook: minder snijden en minder afwas) en eenvoudige verpakkingen.
  ...
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  2.5 2 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  1 Reactie
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Prima site! Wel wordt gezondheid als reden voor een vegetarische of veganistische leefstijl nog zwaar onderbelicht. Sinds publicatie van bestseller ‘The China Study’ in 2002 is bekend dat elke vorm van dierlijke voeding, waarvan met name het dierlijk eiwit caseïne, het menselijk lichaam kan aanzetten tot ongecontroleerde celdeling welke tot een of meerdere vormen van kanker kan leiden. Dit decennia overspannend onderzoek heeft aangetoond dat een dierlijk voedingsbestanddeel van 15% of meer dit proces in gang zet, terwijl 15% of minder juist tot afbouw leidt. zie ook https://www.nvvm.org/Macroartikelen/Macro71/ChinaStudy.htm

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.