Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dat houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Mensen worden vegetariër om uiteenlopende redenen, zoals dierenleed, gezondheid, milieu of geloof. Daarom bestaan er ook veel verschillende vormen van vegetarisch eten, zoals semivegetarisch, flexitarisch of veganistisch. Eerst de uitleg over de vormen, dan de 10 redenen waarom we vlees (vaker) zouden moeten laten staan.

Eet minder vlees weaddup

Vegetarisch

Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees, vis of schaaldieren eet. Zeker 4,5% van de Nederlandse bevolking eet vegetarisch. Vegetariërs eten wel dierlijke producten zoals zuivel of eieren. De voedingstoffen uit vlees worden vervangen door vleesvervangers, groenten, fruit en peulvruchten.

Semi-vegetarisch

Er bestaan veel varianten op een vegetarisch dieet. Het bekendste voorbeeld is pescotarisme. Pescotarisch eten houdt in dat je geen vlees eet, maar wel vis en schaaldieren.

Flexitarisch

Flexitarisch eten houdt in dat je wel alles eet, maar er bewust voor kiest niet iedere dag vlees te eten. Vlees wordt dan een paar keer per week vervangen door bijvoorbeeld vis of vleesvervangers. Ongeveer 35 procent van de Nederlanders is flexitariër.

Veganistisch

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal geen dierlijke producten te eten, dat heet veganisme. Veganisten gebruiken niets van een dier; niet alleen geen vlees en zuivel, maar bijvoorbeeld ook geen honing of leer. Zij hebben een volledig plantaardige levensstijl. Bijna één procent van de Nederlanders is veganist.

Waarom vegetarisch eten?

Een vegetarisch, semi-vegetarisch, flexitarisch of veganistisch dieet: allemaal dragen ze bij aan een betere wereld. Er worden minder dieren in de vee-industrie gehouden, maar het scheelt ook heel wat uitstoot van broeikasgassen en het is goed voor je gezondheid. Lees hier de tien redenen voor een vegetarisch dieet.

vegetarische schotel

10 redenen voor een vegetarisch dieet

 1. Dierenleed

  Je bespaart dierenlevens, en daarmee dierenleed. Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn hele leven. 727 dieren die niet de rit naar het slachthuis hoeven te maken en veelal in beroerde omstandigheden hun leven slijten! Nederlanders eten elke dag zo’n 400.000 dieren.

  varkens in een fokkerij

 2. Klimaatverandering

  De veehouderij draagt wereldwijd voor 18% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaanen lachgas –  evenveel als de transportsector. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km.

 3. Boskap

  Voor het veevoer van onze kippen, koeien en varkens worden kilometers tropisch oerwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Met het verdwijnen van apen- en andere diersoorten tot gevolg. Het land wordt voorgoed verpest door erosie.

  Ontbossing bos met dieren

 4. Eerlijkere wereldvoedselverdeling

  Voor elke kilo vlees heeft het dier wel 2-7 kilo voer gegeten. We kunnen veel meer mensen voeden als we direct het graan en de soja eten. Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar de mensen zelf niet veel te eten hebben. Dat laatste geldt ook voor vis: lokale bevolking vist vaak achter het net omdat de vis is weggevist voor Westerse consumptie.

 5. Milieuvervuiling

  De 450 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren grote hoeveelheden fijnstof en 70 miljard kilo mest. Deze mest – met stikstof, ammoniak en fosfaat – verzuurt het Nederlandse landschap en zorgt ervoor dat planten- en insectensoorten verdwijnen. En denk eens aan alle milieuvervuiling door de pesticiden bij de veevoerproductie in andere landen!

 6. Water

  Je bespaart veel water. De productie van vlees kost veel meer water dan plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter.

 7. redenen om vegetarisch te levenHart- en vaatziekten en kanker

  Een vegetarisch dieet bevat veel groenten en minder verzadigde vetten. Vegetariërs zijn daardoor over het algemeen dunner. Ze hebben dan ook minder last van hart- en vaatziekten. Ook komt obesitas,diabetes en kanker veel minder voor.

 8. Overbevissing

  Je draagt niet bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd.

 9. Enge ziektes

  Je hebt minder kans op vleesgerelateerde ziektes of problemen, zoals antibioticaresistentie, salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep of MRSA-besmetting.

  Vliegtuig boven bloemenveld milieuvervuiling

 10. Je bent sexy!

  Je laat zien dat je een intelligent mens bent met compassie voor de wereld om je heen. Je eet niet klakkeloos wat je wordt voorgezet, maar staat stil bij de gevolgen van wat je op jouw bord legt: voor de dieren en de wereld. Je zit niet vastgeroest in je eetgewoontes maar gaat met de tijd mee. Veggies are hot!

  Vegetarishe of veganistische beroemdheden periodiek systeem
  Bron: www.wakkerdier.nl