Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hond wassen

Huisdieren en azijn?!

Huisdieren en azijn klinkt als een vreemde combinatie. Toch is dit veelzijdige goedje azijn echt iets wat je kan gebruiken voor je maatje. Azijn helpt tegen vlooien en teken, maar ook om bijvoorbeeld geurtjes tegen te gaan.

Huisdieren hond

Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu. Azijn blijft een fantastisch middel, maar hier geldt wel, gebruik ecologisch verantwoorde azijn zoals deze en gebruik het verstandig en met mate.

Tips om azijn te gebruiken met huisdieren

1
Bestrijd vlooien en teken door de vacht in te wrijven met azijn
Een theelepel azijn op vijf liter drinkwater voor honden en katten houdt vlooien en teken op afstand.
2
Honden- en kattenpis vlekken verwijderen
Heeft je huisdier een ongelukje gehad op het tapijt? Test op een onopvallende plek of het tapijt niet verkleurt door de azijn. Als dat niet zo is, giet dan azijn op de vieze plek en wacht een paar minuten. Spons dan van uit het midden naar de zijkanten. Daarna deppen met een droge doek.
3
De klassieke hondenstank
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen. De vacht gaat er van glanzen.
4
Een plek die niet voor je kat bedoeld is? Gebruik azijn
Spuit azijn op de plekken waar de kat niet mag komen. Katten houden namelijk niet van azijn. Test wel eerst even of het oppervlak waar je op spuit niet verkleurt onder invloed van azijn. Lees hier tips om katten uit de tuin te houden.
5
Kattenbak schoonmaken
Azijn helpt tegen vieze geurtjes uit de kattenbak. Zet een laagje azijn in de lege kattenbak. Laat 20 minuten staan en spoel de bak daarna om met water.
6
Vogelhuisjes natuurlijk schoonmaken
Vogelhuisje, voederplateaus en vogelbadjes kun je het best regelmatig reinigen met onverdunde azijn. Dit verwijdert parasieten, zonder voor de vogels gevaarlijke residuen achter te laten.

Uiteraard hoor ik graag wat jullie ervan vinden! En mocht je nog weten hoe je het voor je viervoeter kan gebruiken, laat het weten in het commentaar veld hieronder.

Groenland schoonmaakazijn vierkant

Groenland Biologisch schoonmaakazijn lavendel 1L

Maarten Drukker

Maarten Drukker

Expertise: Energie,Huishouden
Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo ik ben onzeker over dit en wil graag weten dat dit wel echt werk voor slakken en niet giftig is voor katten / andere dieren ( heb zelf last van slakken )

Azijn is erg giftig voor katten, ik zou het risico zeker niet nemen, ook niet een kleine hoeveelheid.

‘Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen’ .. Wat?
Het reukorgaan van honden is exceptioneel, kan zelfs kanker traceren in het lichaam. Een hond zal merken dat deze naar azijn ruikt alsook zijn/haar soortgenoten. Niet doen dus!!
Onze mensenneus is veelal niet in staat om vele geuren op te merken, zoals ook bijvoorbeeld plekken die zijn schoongemaakt, uw hond zal naast het schoonmaakmiddel nog kunnen ruiken welke geur er zat. Belast een hond niet met uw voorkeur voor ‘frisse’ geuren, natuurlijke varianten of niet. Een hond, een wolf, gaan niet in bad.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.