Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Image

Met een duurzame tas op stap

Een tas is niet alleen het accessoire wat je outfit afmaakt, het is ook nog eens een praktisch middel om spullen in mee te nemen. Ze zijn er voor nagenoeg elke gelegenheid, van het meesleuren van je inboedel tijdens het backpacken in Azië tot het opbergen van je lipstick en kauwgom in je heuptasje tijdens een avond uit. Maar zijn tassen ook duurzaam? Dat hangt helemaal af van de materialen die gebruikt zijn, de werkomstandigheden waarin geproduceerd is en de levensduur. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een duurzame tas. Ook worden er tips gegeven voor duurzame portemonnees.  

1
Materialen

De materialen waarvan een tas is gemaakt bepaalt voor een groot deel de duurzaamheid ervan. Bij duurzame materialen kun je denken aan: biologisch katoen, papier, jute, hennep of linnen. Ook zie je steeds vaker tassen gemaakt worden van allerlei verschillende soorten gerecyclede materialen. Deze materialen variëren van autobanden en plastic flessen tot brandweerslangen.

Het gebruik van vegan leer is zich ook flink aan het ontwikkelen. Meestal is de kwaliteit niet te onderscheiden van echt leer. Het enige verschil is dat er geen dierenleed bij komt kijken. Mocht je voor vegan leer gaan, controleer dan even of de tas het PETA-Approved keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat je met duurzaam leer te maken hebt. 

Let er wel op dat bij het gebruik van duurzame materialen de werkomstandigheden nog steeds slecht kunnen zijn!

2
Werkomstandigheden

De werkomstandigheden voor mens, dier en milieu dragen ook bij aan de duurzaamheid van een tas. Denk hierbij aan voorwaarden voor de werknemers en wat er wordt gedaan om zo min mogelijk Co2 uit te stoten en het waterverbruik te verminderen. Dit is over het algemeen wat moeilijker om achter te komen. Het is daarom altijd aan te raden om je kort in te lezen over de manier waarop een merk haar tassen produceert. Dit is vaak te vinden op de site van het bedrijf. Wanneer er niks over verteld wordt, kun je je afvragen waarom dat niet het geval is.

3
Levensduur

Geregeld wordt er verondersteld dat duurzame tassen prijzig zijn. Dit is een misvatting! Het aanbod duurzame tassen groeit enorm waardoor de prijs ervan ook omlaag gaat. Check bijvoorbeeld eens een rains rugzak!  Ook zul je merken dat duurzame materialen langer mee gaan. Zo hoef je minder vaak een nieuwe tas te kopen waardoor je goedkoper uit bent. Ook raden wij je aan om te kijken of je oude tas te repareren valt in plaats van gelijk een nieuwe te kopen. Dit is goedkoper en duurzamer.

4
Portemonnees

Sand open

Naast tassen vindt er ook een opmars plaats op het gebied van duurzame portemonnees. Dezelfde duurzaamheidscriteria zijn van toepassing als bij tassen. Je hebt verschillende smaken en materialen, van gepersonaliseerde varianten met je eigen foto tot een een eenvoudige pasjeshouder heren.

Thijs van der Put

Thijs van der Put

Geen geitenwollen sokken maar wel een vegan duurzaamheidsstudent die schrijft voor Duurzaamthuis. Ik kijk graag documentaires, lees boeken en luister naar podcasts over duurzaamheid. Ik hoop je in mijn artikelen te kunnen helpen en enthousiasmeren over verduurzamen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.