Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
douchewater hergebruiken

  Douchewater hergebruiken: hoe je water, energie en geld kunt besparen in de badkamer

  Een duurzamere badkamer begint bij je douche en daarmee kun je flink wat energie, water en geld besparen. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van je watergebruik douchewater is? Geen gek idee dus om te beginnen met douchewater hergebruiken. Wij zetten de tips voor je op een rij – van slimme douches tot andere praktische oplossingen. Zo kun je douchewater hergebruiken.

  Douchewater is vaak de helft van je waterverbruik

  Vitens maakte een overzicht van het gemiddelde watergebruik per persoon per dag. Douchewater staat bovenaan, met gemiddeld zo’n 51% van het gehele verbruik. Onwijs veel! Na de douche volgen de wc en de wasmachine. Als je nog niet overtuigd dat douchewater besparen een goed idee is, ben je dat nu misschien wel. Er zijn namelijk genoeg duurzame opties om water, energie en geld te besparen door aanpassingen in je badkamer.

  Waterverbruik e
  bron: vitens.nl

  Douchewater hergebruiken met een groene douchecabine

  Als je je badkamer helemaal gaat aanpakken, kun je voor een volledig duurzame douchecabine kiezen. Een combinatie met een bad kan natuurlijk ook. Douchewater besparen kan namelijk ook met duurzame douchecabines. De Xenz Upfall regendouche die je hieronder vindt, vangt het gebruikte water op en zorgt dat je het opnieuw kunt gebruiken. De Nebia vonden wij ook erg interessant, maar hergebruikt het water niet. Hoe dan ook zijn ze duurzamer dan de gemiddelde douche, omdat je wel water en daarmee energie bespaart.

  Nog een stapje verder met (douche)water hergebruiken? Je kunt ook je eigen waterzuiveringsinstallatie beginnen met de Hydroloop. Met deze Nederlandse uitvinding bespaar je zo’n 45% van het afvalwater in huis.

  1
  Xenz Upfall regendouche

  Onze keuze
  Xenz Upfall regendouche douchewater hergebruiken
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.5/10
  Voordelen
  Bespaart tot 80% op water en gas
  Gebruikte water wordt opgevangen en hergebruikt
  Verbruikt 1,2 liter water per minuut
  Nadelen
  Duurder dan gemiddeld
  Omschrijving
  De Upfall Upcycle douche is een circulaire douche die water omhoog pompt, filtert en desinfecteert, verwarmt, laat vallen en zo verder. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water. Dat is nogal een verschil dus met de 7 liter van een besparende douchekop of een 15-20 liter regendouche bijvoorbeeld.
  ...

  2
  Nebia Spa Shower 2.0

  Nebia Spa Shower 2.0
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.3/10
  Voordelen
  Bespaart tot 65% water
  Duurzaam bedrijf
  Optimale douchekop
  Nadelen
  Sommige mensen houden niet van nevel
  Omschrijving
  Nebia is een zeer succesvolle Kickstarter campagne die een douchekop heeft uitgevonden die neveldruppels in plaats van ‘volledige’ waterdruppels uitstoot. De nevel omgeeft je dan in plaats van dat het water over je heen stroomt. Douchewater hergebruiken en besparen kan dus zeker met deze douche.
  ...

  Douchewater hergebruiken met de waterbesparende douchekop

  De bekendste manier van douchewater hergebruiken of besparen is natuurlijk de groene douchekop. Hiermee kun je water besparen, gemiddeld is dat zo’n 20% vergeleken met een normale douchekop. Dat waterverbruik scheelt weer op de energierekening, omdat je ook minder gas verbruikt. Duurzaam en voordelig dus. Deze waterbesparende douchekoppen tippen wij.

  Review Hansgrohe Raindance en Grohe Vitalio start

  Wij hebben twee van de beste waterbesparende douchekoppen uit onze top-3 ook zelf uitgeprobeerd. De Hansgrohe Raindance had de beste ervaring en is qua regendouche een perfecte duurzame keuze, maar de Grohe Vitalio Start zouden wij uiteindelijk meer aanbevelen. Deze had een positieve ervaring en verbruikt bovendien een stuk minder water.

  1
  Grohe Vitalio Start II Douchekop

  Onze keuze
  Grohe Vitalio Start II Douchekop
  Kwaliteit
  8,1
  Waterbesparing
  5,7 liter water p/m
  Prijs
  €22,39
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.1/10
  Voordelen
  5 jaar fabrieksgarantie
  5,7 liter water per minuut
  Bevat 2 douchestanden
  Goede prijs-kwaliteitverhouding
  Verbruikt tot 50% minder water dan een normale douchekop
  Nadelen
  In reviews zijn er soms klachten over de waterdruk
  Minder douchestanden dan gemiddelde waterbesparende douchekop
  Omschrijving
  Je gebruikt nooit meer dan 5,7 liter water per minuut met deze douchekop. Verder heeft dit merk duurzaamheid hoog in het vaandel staan, de chromen beschermlaag bij deze douche is bijvoorbeeld ook duurzamer gemaakt.
  ...
  Beste prijs

  2
  Ecosavers Waterbesparende Douchekop

  Ecosavers Waterbesparende Douchekop
  Kwaliteit
  7,6
  Waterbesparing
  4-7 liter water p/m
  Prijs
  €16,95
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.6/10
  Voordelen
  2 jaar fabrieksgarantie
  4-7 liter water per minuut
  Comfort en straat hetzelfde als een 'normale' douchekop
  Verbruikt tot 70% minder water dan een normale douchekop
  Nadelen
  Klein beetje lawaai door lucht
  1 douchestand
  Omschrijving
  Deze douchekop mixt water en lucht met elkaar. Daardoor gebruik je tot 70% minder water en energie, omdat er minder water op hoeft te worden gewarmd.
  ...
  Beste prijs

  3
  EcoShower Waterbesparende Douchekop

  EcoShower Waterbesparende Douchekop
  Kwaliteit
  9,5
  Waterbesparing
  8 liter water p/m
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7/10
  Voordelen
  2 jaar fabrieksgarantie
  9 liter water per minuut
  Bevat 4 douchestanden
  Goede prijs-kwaliteitverhouding
  Nadelen
  Niet in andere kleuren verkrijgbaar
  Omschrijving
  Met deze douchekop bespaar je zo'n 40% douchewater. De zuiverende mineraalballetjes zorgen er bovendien voor dat het water wordt gefilterd.
  ...
  Beste prijs
  Liv Zaborszky

  Liv Zaborszky

  Expertises: Subsidies,Financieel
  Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
  3 2 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  10 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  De website van de upfall douche is helaas nog steeds buiten gebruik. Weet iemand waar deze in nederland nog verkrijgbaar is?

  Website buiten gebruik!

  De nebia douche is door mij nu een paar jaar in gebruik. Voor diegene die interesse heeft deze review: Jarenlang heb ik op een keuken geiser (9kw model) gedouched. Een waterbesparende douchekop kon in de zomer NET een douchstraal produceren. In de winter met kouder weer was een douchestraal met een net ontkalkte kop niet mogelijk. De douchekop ontkalken werd dus een kwestie van gunstig uitmikken in de zomer! Ik ging er vanuit dat nebia een mooi verhaal had met hun besparing maar dat dit naar amerikaanse begrippen zou zijn, waar de douchekop altijd al vrij ruim is vergeleken met Nederland. Ik had dan ook niet het idee dat de geiser deze douchekop wel bij zou kunnen houden. Dit was een vergissing! Ik heb grotere moeite om de temperatuur onder de douche koud genoeg te krijgen zonder datde geiser uitvalt dan dat ik een water gebrek heb! Wat mij betreft… Lees verder »

  Interessante artikel. De type douche dat u heeft aangegeven klink zeer waterbesparend als ik kijk naar de vergelijking. Dank u wel voor deze informatie!

  De Upfallshower is een douche systeem dat ik bedacht heb in 2003 voor mijn eigen kinderen. Nu is de Upfallshower een volwaardig douche systeem dat een rendement heeft van 70% volgens de KIWA. Dat is bij gebruik van de normale handdouche (max 5 liter water per minuut) en het systeem (1,2 liter gemiddeld per minuut).

  Bij gematigd zeep en shampoo gebruik kun je goed douchen onder het systeem zelf. 80 tot 90% besparing op water is dan niet ongewoon.

  Naast KIWA keur is het systeem op water veiligheid getest door KWR en heeft het een zeer gunstige EPC voor nieuwbouw. Ook kan je volstaan met een veel kleinere warm water voorziening. Een 100 liter boiler in plaats van bijvoorbeeld 4/500.

  Re: Peter (16/10/17)
  Waarom vind je het bizar dat deze website dit meld? Klopt gewoon hoor …. Ik heb zelf een UpFall Shower en ja, die doet gewoon 40 liter per minuut. Deze circulatie-douche verzamelt eerst een eigen voorraad water en pompt dit met een geruisloze pomp actief rond, waarbij er alleen vanuit de warm-tabwaterrvoorziening wordt bijgemengd om de temperatuur op peil te houden. Voorwaarde is dat je eerste “schoon” en “met schuim en shampoo” voordoucht in de “niet circuleren” stand, waar het een gewone douche is (en daar natuurlijk niet de 40 liter per minuut haalt, maar gewoon iets van 6 liter dat gewoon wegspoelt). Dit werkt perfect en ons gezin ervaart deze douche als zeer groot comfort, zonder dat het veel energie kost …

  Nebula: vanaf 650 US dollar + verzending en inklaringskosten

  Mag ik A.U.B.een overzicht met merknaam en type douchekop waar 40 ltr/min. uitstroomt?

  Ik vind het namelijk bizar dat je dit op je webside durft te vermelden.

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.