Een duurzamere badkamer begint bij je douche en daarmee kun je flink wat energie, water en geld besparen. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van je watergebruik douchewater is? Geen gek idee dus om te beginnen met douchewater hergebruiken. Wij zetten de tips voor je op een rij – van slimme douches tot andere praktische oplossingen. Zo kun je douchewater hergebruiken.
1Douchewater is vaak de helft van je waterverbruik
Vitens maakte een overzicht van het gemiddelde watergebruik per persoon per dag. Douchewater staat bovenaan, met gemiddeld zo’n 51% van het gehele verbruik. Onwijs veel! Na de douche volgen de wc en de wasmachine. Als je nog niet overtuigd dat douchewater besparen een goed idee is, ben je dat nu misschien wel. Er zijn namelijk genoeg duurzame opties om water, energie en geld te besparen door aanpassingen in je badkamer.
bron: vitens.nl
2Douchewater hergebruiken met een groene douchecabine
Als je je badkamer helemaal gaat aanpakken, kun je voor een volledig duurzame douchecabine kiezen. Een combinatie met een bad kan natuurlijk ook. Douchewater besparen kan namelijk ook met duurzame douchecabines. De Xenz Upfall regendouche die je hieronder vindt, vangt het gebruikte water op en zorgt dat je het opnieuw kunt gebruiken. De Nebia vonden wij ook erg interessant, maar hergebruikt het water niet. Hoe dan ook zijn ze duurzamer dan de gemiddelde douche, omdat je wel water en daarmee energie bespaart.
Nog een stapje verder met (douche)water hergebruiken? Je kunt ook je eigen waterzuiveringsinstallatie beginnen met de Hydroloop. Met deze Nederlandse uitvinding bespaar je zo’n 45% van het afvalwater in huis.
1Xenz Upfall regendouche
2Nebia Spa Shower 2.0
3Douchewater hergebruiken met de waterbesparende douchekop
De bekendste manier van douchewater hergebruiken of besparen is natuurlijk de groene douchekop. Hiermee kun je water besparen, gemiddeld is dat zo’n 20% vergeleken met een normale douchekop. Dat waterverbruik scheelt weer op de energierekening, omdat je ook minder gas verbruikt. Duurzaam en voordelig dus. Deze waterbesparende douchekoppen tippen wij.
4Review Hansgrohe Raindance en Grohe Vitalio start
Wij hebben twee van de beste waterbesparende douchekoppen uit onze top-3 ook zelf uitgeprobeerd. De Hansgrohe Raindance had de beste ervaring en is qua regendouche een perfecte duurzame keuze, maar de Grohe Vitalio Start zouden wij uiteindelijk meer aanbevelen. Deze had een positieve ervaring en verbruikt bovendien een stuk minder water.
De website van de upfall douche is helaas nog steeds buiten gebruik. Weet iemand waar deze in nederland nog verkrijgbaar is?
Hoi Veronica, ik heb inmiddels een andere leverancier gevonden: https://www.mica-sanitair.nl/kranen/upfall-shower
Website buiten gebruik!
Hoi Tim, het is nu hier te vinden: https://www.mica-sanitair.nl/kranen/upfall-shower
De nebia douche is door mij nu een paar jaar in gebruik. Voor diegene die interesse heeft deze review: Jarenlang heb ik op een keuken geiser (9kw model) gedouched. Een waterbesparende douchekop kon in de zomer NET een douchstraal produceren. In de winter met kouder weer was een douchestraal met een net ontkalkte kop niet mogelijk. De douchekop ontkalken werd dus een kwestie van gunstig uitmikken in de zomer! Ik ging er vanuit dat nebia een mooi verhaal had met hun besparing maar dat dit naar amerikaanse begrippen zou zijn, waar de douchekop altijd al vrij ruim is vergeleken met Nederland. Ik had dan ook niet het idee dat de geiser deze douchekop wel bij zou kunnen houden. Dit was een vergissing! Ik heb grotere moeite om de temperatuur onder de douche koud genoeg te krijgen zonder datde geiser uitvalt dan dat ik een water gebrek heb! Wat mij betreft… Lees verder »
Interessante artikel. De type douche dat u heeft aangegeven klink zeer waterbesparend als ik kijk naar de vergelijking. Dank u wel voor deze informatie!
De Upfallshower is een douche systeem dat ik bedacht heb in 2003 voor mijn eigen kinderen. Nu is de Upfallshower een volwaardig douche systeem dat een rendement heeft van 70% volgens de KIWA. Dat is bij gebruik van de normale handdouche (max 5 liter water per minuut) en het systeem (1,2 liter gemiddeld per minuut).
Bij gematigd zeep en shampoo gebruik kun je goed douchen onder het systeem zelf. 80 tot 90% besparing op water is dan niet ongewoon.
Naast KIWA keur is het systeem op water veiligheid getest door KWR en heeft het een zeer gunstige EPC voor nieuwbouw. Ook kan je volstaan met een veel kleinere warm water voorziening. Een 100 liter boiler in plaats van bijvoorbeeld 4/500.
Re: Peter (16/10/17)
Waarom vind je het bizar dat deze website dit meld? Klopt gewoon hoor …. Ik heb zelf een UpFall Shower en ja, die doet gewoon 40 liter per minuut. Deze circulatie-douche verzamelt eerst een eigen voorraad water en pompt dit met een geruisloze pomp actief rond, waarbij er alleen vanuit de warm-tabwaterrvoorziening wordt bijgemengd om de temperatuur op peil te houden. Voorwaarde is dat je eerste “schoon” en “met schuim en shampoo” voordoucht in de “niet circuleren” stand, waar het een gewone douche is (en daar natuurlijk niet de 40 liter per minuut haalt, maar gewoon iets van 6 liter dat gewoon wegspoelt). Dit werkt perfect en ons gezin ervaart deze douche als zeer groot comfort, zonder dat het veel energie kost …
Nebula: vanaf 650 US dollar + verzending en inklaringskosten
Mag ik A.U.B.een overzicht met merknaam en type douchekop waar 40 ltr/min. uitstroomt?
Ik vind het namelijk bizar dat je dit op je webside durft te vermelden.