Je kunt vrij eenvoudig tot 90% water en energie besparen door de juiste douche aan te sluiten. Zo gebruik in bepaalde gevallen in plaats van 40 liter water per minuut nog maar 1,2 liter. De hoogste tijd dus om eens goed te kijken naar de Upfall en de Nebia douche.

Regendouche verbruikt enorm veel water

Tegenwoordig is de trend een steeds grotere douchekop te nemen. Zo’n fijne regendouche die ze in hotels hebben, waar je, juist omdat het zo fijn is, veel te lang onder gaat staan. Ik geef toe, het is heerlijk. Maar het ding van een regendouche is wel dat er ontzettend veel water doorheen gaat.

Niet alleen omdat de kop veel meer mondjes heeft maar ook omdat de regendouche het douchen alleen maar voor elkaar krijgt door gebruik te maken van bovengemiddelde waterdruk om zo al die mondjes te vullen. Je hebt dan dus meer water en dat ook nog sneller per minuut. Een besparende douche gebruikt zo’n 6 tot 7 liter per minuut. Een regendouche minimaal het dubbele, zo’n 15 tot soms wel 30 of 40 liter per minuut!

Hoeveel water gebruik je per persoon per dag?

Hieronder zie je een overzicht hoeveel water je ongeveer gebruikt in het huishouden.

Waterverbruik e
bron: vitens.nl

Je ziet, de douche staat op nummer 1, gevolgd door het toilet en de wasmachine. Overigens, als je in je eentje in bad gaat is dat meteen 120 liter water. Dit overzicht gaat er vanuit dat je niet elke dag in bad gaat en het badwater deelt.

Hoe bespaar je water met de douche?

Maar wat kun je doen als je wel flink wilt douchen en toch duurzaam bezig wilt zijn? Nou bekijk bijvoorbeeld deze 2 opties:

Bespaar tot 90% water en energie met de Xenz Upfall douche van Nederlandse bodem

De Upfall Upcycle douche is een circulaire douche die water omhoog pompt, filtert en desinfecteert, verwarmt, laat vallen en zo verder. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water. Dat is nogal een verschil dus met de 7 liter van een besparende douchekop of een 15-20 liter regendouche bijvoorbeeld.

Upfall douche systeem uitgelegd
bron: upfallshower.com

Met deze douche kun je 23 tot 40 liter per minuut douchen, terwijl dit minder water verbruikt dan een besparende douchekop!

Kijk bijvoorbeeld op https://www.mica-sanitair.nl/kranen/upfall-shower om te bestellen of op de website van de Xenz leverancier zelf voor meer informatie.

Bespaar 70% water met de Nebia neveldouche

Nebia is een zeer succesvolle Kickstarter campagne die een douchekop heeft uitgevonden die neveldruppels in plaats van ‘volledige’ waterdruppels uitstoot. De nevel omgeeft je dan in plaats van dat het water over je heen stroomt.

Nebia douche
bron: nebia.com

De neveltechnologie zorgt er dus voor dat er zo’n 70% minder water nodig is per douchebeurt, en ze zeggen dat het ook super werkt met lang haar.

Er is inmiddels zelfs al een nieuw model van de Nebia shower wat hier te vinden is: www.nebia.com.