Een duurzamere badkamer begint bij je douche en daarmee kun je flink wat energie, water en geld besparen. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van je watergebruik douchewater is? Geen gek idee dus om te beginnen met douchewater hergebruiken. Wij zetten de tips voor je op een rij – van slimme douches tot andere praktische oplossingen. Zo kun je douchewater hergebruiken.

Douchewater is vaak de helft van je waterverbruik

Vitens maakte een overzicht van het gemiddelde watergebruik per persoon per dag. Douchewater staat bovenaan, met gemiddeld zo’n 51% van het gehele verbruik. Onwijs veel! Na de douche volgen de wc en de wasmachine. Als je nog niet overtuigd dat douchewater besparen een goed idee is, ben je dat nu misschien wel. Er zijn namelijk genoeg duurzame opties om water, energie en geld te besparen door aanpassingen in je badkamer.

Waterverbruik e
bron: vitens.nl

Douchewater hergebruiken met een groene douchecabine

Als je je badkamer helemaal gaat aanpakken, kun je voor een volledig duurzame douchecabine kiezen. Een combinatie met een bad kan natuurlijk ook. Douchewater besparen kan namelijk ook met duurzame douchecabines. De Xenz Upfall regendouche die je hieronder vindt, vangt het gebruikte water op en zorgt dat je het opnieuw kunt gebruiken. De Nebia vonden wij ook erg interessant, maar hergebruikt het water niet. Hoe dan ook zijn ze duurzamer dan de gemiddelde douche, omdat je wel water en daarmee energie bespaart.

Nog een stapje verder met (douche)water hergebruiken? Je kunt ook je eigen waterzuiveringsinstallatie beginnen met de Hydroloop. Met deze Nederlandse uitvinding bespaar je zo’n 45% van het afvalwater in huis.

Xenz Upfall regendouche

ons advies
Voordelen
Nadelen

De Upfall Upcycle douche is een circulaire douche die water omhoog pompt, filtert en desinfecteert, verwarmt, laat vallen en zo verder. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water. Dat is nogal een verschil dus met de 7 liter van een besparende douchekop of een 15-20 liter regendouche bijvoorbeeld.

Beste prijs

Nebia Spa Shower 2.0

Voordelen
Nadelen

Nebia is een zeer succesvolle Kickstarter campagne die een douchekop heeft uitgevonden die neveldruppels in plaats van 'volledige' waterdruppels uitstoot. De nevel omgeeft je dan in plaats van dat het water over je heen stroomt. Douchewater hergebruiken en besparen kan dus zeker met deze douche.

Douchewater hergebruiken met de waterbesparende douchekop

De bekendste manier van douchewater hergebruiken of besparen is natuurlijk de groene douchekop. Hiermee kun je water besparen, gemiddeld is dat zo’n 20% vergeleken met een normale douchekop. Dat waterverbruik scheelt weer op de energierekening, omdat je ook minder gas verbruikt. Duurzaam en voordelig dus. Deze waterbesparende douchekoppen tippen wij.
Beoordeling
4/5

Op basis van 53 reviews op Bol.com

GROHE Vitalio Start II Douchekop

Je gebruikt nooit meer dan 5,7 liter water per minuut met deze douchekop. Verder heeft dit merk duurzaamheid hoog in het vaandel staan, de chromen beschermlaag bij deze douche is bijvoorbeeld ook duurzamer gemaakt.
Onze keuze
Beoordeling
3.8/5

Op basis van 14 reviews op Bol.com

Ecosavers Waterbesparende Douchekop

Deze douchekop mixt water en lucht met elkaar. Daardoor gebruik je tot 70% minder water en energie, omdat er minder water op hoeft te worden gewarmd.
Beoordeling
4.5/5

Op basis van 14 reviews op Bol.com

Ecoshower Waterbesparende Douchekop

Met deze douchekop bespaar je zo'n 40% douchewater. De zuiverende mineraalballetjes zorgen er bovendien voor dat het water wordt gefilterd.