Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Schermafdruk

Water besparen in de douchecabine

Er zijn verschillende manieren om thuis water te besparen. Het besparen van water is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In Nederland gebruiken we dagelijks ongeveer 120 liter water per persoon. Het grootste deel gebruiken we voor het douchen, zo’n 30% van het totale gebruik. Daarmee is je douchecabine een van de plekken waar de meeste winst valt te behalen. Wij kijken hier naar de verschillende mogelijkheden om duurzaam om te gaan met water en energie in je douche.

Korter douchen 

Het meest voor de hand liggende is om korter te gaan douchen. In Nederland duurt een gemiddelde douchbeurt 9 minuten. Om de tijd onder de douche te verkorten bespaar je niet alleen op jouw waterkosten, maar ook op je energiekosten. 80% van het warme water stroomt in een gemiddeld huishouden uit je douchekop. Minder warm water verbruiken betekent dat er minder aardgas nodig is.  Water opwarmen en een lager gasverbruik betekent een lagere CO2 uitstoot. Dus door korter te douchen ben je ook duurzaam bezig omdat je op deze manier je koolstofvoetafdruk vermindert. De hoeveelheid water die je verbruikt hangt niet alleen af van hoe lang je doucht, maar ook van hoe vaak je doucht en met welke type douchkop.

 
Unnamed file

Douchekop

Er zijn verschillende soorten douchekoppen te koop. Zij verschillen in de hoeveelheid water (in liter) dat ze per minuut doorlaten. Daarom zijn zij ingedeeld in verschillende doorstroomklassen. Aan de klasse van de douchekop kan je dus zien in hoeverre hij waterbesparend is. Douchekoppen uit de klasse ZZ zijn de meest zuinig terwijl een douchekop uit klasse D (een regendouche) is de minst zuinig (zie tabel eronder). Op zoek naar een waterbesparende douchekop? Zie ook onze pagina over de beste waterbesparende douchekop

Doorstroomklasse douchekopGemiddelde doorstroom (L/min)
ZZ4,4
Z5,6
A7,8
S10,1
B13,0
C15,9
D19,6
  

Gezien het drinkwater in Nederland vrij goedkoop is, zijn de kosten die verbonden zijn aan het douchen vooral terug te zien op je energierekening. Afhankelijk van welke type douchkop je thuis hebt, kan je gemiddeld €29 tot €101 per persoon besparen op de jaarlijkse rekening (water + energie). In de grafieken hieronder kan je jaarlijks water- en energieverbruik per doorstroomklasse aflezen.

Schermafdruk
Schermafdruk

Doorstroom begrenzer

Een andere manier op water te besparen in je douchecabine is met behulp van een doorstroom begrenzer die geïnstalleerd kan worden tussen de douchekop en doucheslang. Dit betekent dat je geen nieuwe douchekop nodig hebt. Er zijn drukafhankelijke en drukonafhankelijke doorstroom begrenzers te koop. De drukafhankelijke doorstroombegrenzers verkleinen de doorstroomopening terwijl de drukonafhankelijke doorstroombegrenzers een ingestelde hoeveelheid water doorlaten die onafhankelijk is van de druk in de leiding zelf. Een doorstroombegrenzer is te koop vanaf €10 en bespaart gemiddeld 10 liter per douchebeurt.

Schermafdruk

Bad of een douchecabine?

Hoewel het lekker is om af en toe in een warm bad te liggen, een bad nemen is een stuk minder duurzaam en meer geld- en tijdrovend dan douchen. Een gemiddeld bad van 120 liter kost het liefst 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Een goede douchecabine is dus een meer duurzame keuze dan een bad.

Ivana Mandic

Ivana Mandic

Expertise: Energie
Als Industriëel Ecoloog, weet ik hoe belangrijk het is om onze mooie planeet leefbaar te houden. Ik geloof dat als je verandering wilt zien, je eerst bij jezelf moet beginnen.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.