Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Waterbespaarder kraan

Test kraan en douche waterbespaarder: straalregelaar perlator

Om eerlijk te zijn worden wij nooit zo enthousiast als het gaat om waterbespaarders. Als je doucht is het heerlijk om even lekker te genieten van het kletterende water. De meeste van ons verkiezen dan ook liever een korte douchebeurt boven een miezerig straaltje. Maar toch horen we ook veel enthousiaste mensen over de bespaarmogelijkheden van perlators ofterwel waterbespaarders. Door slimme bijmenging van lucht aan de waterstraal zou je kunnen genieten van een goede straal en liters kunnen besparen. Daarom hebben we als Duurzaam Thuis besloten om ons eens te verdiepen in de wereld van waterbespaarders. Hieronder onze bevindingen.

1
Keuzestress: welke waterbespaarders zijn er?

Waar we al snel achter kwamen was dat er enorm veel op dit gebied te koop is en dat het vaak lastig is om te bepalen welk voordeel het daadwerkelijk oplevert. Daarnaast komen er allerlei termen voorbij waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Tijd voor opheldering in de wereld van de waterbespaarders:

Waterbespaarder/straalregelaar

De perlator is het mondstukje van de kraan. Het zorgt ervoor dat het water niet uit de kraan valt in een lompe straal, maar, via heel veel kleine gaatjes, als een brede straal. In de nieuwere perlators wordt er ook nog lucht aan toegevoegd, wat resulteert in een volumineuzere waterstraal (aerator). In de meeste gevallen is dit om te besparen, maar dit hoeft niet want het kan ook gebruikt worden voor extra comfort. Andere namen voor de perlator zijn schuimstraalmondstuk of bruismondstuk.

Doorstroombegrenzer

De doorstroombegrenzer (ook wel volumebegrenzer genoemd) laat, zoals het woord al zegt, minder water door. Het is een ringetje dat je bij mengkraan of tussen de kraan/douchekop en de doucheslang plaatst. Met een doorstroombegrenzer bepaal je zelf hoeveel liter water er per minuut uit je kraan of douche komt.

  • Er zijn begrenzers te koop van 2 tot 15 liter per minuut.
  • Er zijn drukafhankelijke en drukonafhankelijke doorstroom begrenzers. De drukonafhankelijke variant levert een ingestelde hoeveelheid water die onafhankelijk is van de druk in de leiding. Deze zijn dus vooral geschikt als er variaties zijn in de druk in het leidingstelsel.
  • Er zijn begrenzers met code PCW-01 en PCW-02. Deze codes zeggen iets over de plek waar je ze installeert (begin of eind doucheslang, bij de kraan etc.)

2
DE TEST: Standaard waterbesparende straalregelaar

Voor deze test hebben we gebruik gemaakt van een combinatie van comfort en besparing, dus perlators met een doorstroombegrenzing. We hebben gekozen voor producten van Neoperl, een specialistische partij op dit gebied. Het grote voordeel dat wij met deze test hadden is de beschikking over een groot aantal waterbespaarders met verschillende doorvoercapaciteiten. Hierdoor konden we deze goed met elkaar vergelijken.

Beste combinatie comfort en besparing

Neoperl Slc Cascade 7.5

De beste mix tussen beide was de Neoperl Cascade slc met een debiet (doorvoersnelheid water) van 7.5 liter per minuut.

Voor ons gevoel behoud je hiermee het comfort. Voor een hogere debiet zouden wij niet kiezen omdat dan de besparing te minimaal wordt.

Beste besparing

Pca Care Neoperl

Wij zijn zelf thuis nog iets verder gegaan en hebben gekozen voor de Neoperl PCA care zonder perlatorfunctie (geen lucht) en een debiet van 5 liter per minuut. Om eerlijk te zijn was dat nog wel even wennen omdat dan de straal zichtbaar minder wordt. Vooral als je de badkamerkraan van de tweede bak ernaast (zonder bespaarder) lekker ziet klateren. Maar op een gegeven moment ga je er aan wennen en weet je niet beter en is het eigenlijk niet meer storend. Sterker nog je gaat je aan de volle straal van de andere kranen irriteren omdat het te overdadig voelt. Kortom na 3 weken zijn we eigenlijk heel enthousiast.

3
DE TEST: Waterbespaarders van Neoperl Ecobooster - regelbare doorvoer

Naast de standaard waterbespaarders hebben we ook de Ecobooster getest. Het voordeel van deze waterbespaarder is dat je deze zelf kunt regelen. Op de zijkant zit namelijk een knopje waarmee je actief de doorvoersnelheid kunt vergroten en verkleinen. Standaard staat de waterbespaarder op de spaarstand, maar door het knopje in te drukken kun je gebruik maken van de originele doorvoer van de kraan. Dit is op punten waar regelmatig veel water wordt getapt zoals bijvoorbeeld in de keuken een geweldige oplossing. Normaal is de spaarstand genoeg, maar wil je bijvoorbeeld een emmer of de wasbak vullen dan is het wel lekker dat je de doorvoersnelheid even kunt verhogen.

Neoperl Ecobooster

Nadeel Ecobooster

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat je vervolgens niet met hetzelfde knopje weer terug kunt naar de spaarstand. Daarvoor moet je de kraan weer even af en aan zetten zodat hij weer ‘automatisch’ terug gaat in de spaarstand.

Ecobooster douchevariant

Van Neoperl Ecobooster is er ook in een speciale douchevariant die de bestaande douchekop kan omtoveren in een ware waterbespaarder. In eerste instantie waren we erg enthousiast over de functionaliteit om te kunnen switchen tussen de beschikbare hoeveelheid water. Als je bijvoorbeeld je haar aan het wassen bent is de spaarstand voldoende. Uitspoelen doe je weer liever met meer water. Alleen zoals hierboven al aangegeven moet je om weer terug te keren naar de spaarstand de kraan weer even aan en uit zetten en daar ga je je heel snel aan irriteren. Resultaat was dat de overige gezinsleden al snel begonnen te klagen over de Ecobooster Douche.

Mocht Neoperl ooit op de markt komen met een versie waarmee je wel automatisch kunt switchen tussen de verschillende doorvoersnelheden, dan zijn we de eerste die hem in huis halen want het idee blijft geweldig.

4
Tips

Samengevat zijn wij eigenlijk heel enthousiast over de meeste waterbesparende straalregelaars. Wel zijn wij van mening dat je eerst goed vooronderzoek moet doen om tot de juiste keuze te komen en moet kiezen voor producten met een lager debiet. Hieronder de belangrijkste tips:

Kies de juiste maat 

Hou er rekening mee dat alle kranen verschillende maten hebben. Zo heb je kranen met een buitendraad en een binnendraad. De meest voorkomende maten zijn 24mm (M24) als buitendraad en 22mm (M22) als binnendraad (kun je gewoon opmeten met een meetlat). Maar let op er zijn ook slankere kranen en dan heb je te maken met 18 mm en 16 mm.

Onze tip: schroef eerst de kop van de kraan eraf en bepaal welke maat je moet hebben.

Waterbesparende kraan bespaart niet altijd! 

Het grootste leerpunt van dit onderzoek naar waterbesparende straalregelaars is dat we er achter zijn gekomen dat deze niet altijd besparend werken!

Voorbeeld… wij hebben thuis twee badkamerkranen. Het bleek dat deze standaard kranen met perlators (hebben bijna alle kranen tegenwoordig) minder verbruikte dan de meeste waterbespaarders die we erop hadden geschroefd. Hier kwamen we achter door 1 minuut lang een emmer vol te laten lopen. In ons geval zat er dan 7.5 liter in de emmer. De meeste straalregelaars hadden echter een doorvoersnelheid die hoger ligt dan 7.5 liter per minuut.

Onze tip: test thuis eerst wat de doorvoersnelheid is van de bestaande kraan met de emmertest en kies vervolgens een waterbespaarder die daar qua doorvoersnelheid (debiet) onder ligt.

Waterbesparende straalregelaar kopen

Neoperl Cascade 6lm

Neoperl Cascade slc pca M22x1 - 6 l/min

Neoperl Cascade SLC PCA straalregelaar (mousseur) mousseur, chroom, binnendraad metrisch, doorstroomcapaciteit 6l/min, doorstroombegrenzer, 1 straalsoorten, antikalksysteem, nom. diameter M22x1.0
Beweegbare straalregelaar - M22/M24 -volumestroomklasse A (6.9-8.7 l/min)

Beweegbare straalregelaar - M22/M24 -volumestroomklasse A (6.9-8.7 l/min)

€19,40
Beweegbare kop straal regelaaar met een waterbespaarder voor op een keuken kraan Past op alle maten met schroefdraad M22 en M24 want er zit een verloopstuk bij
Neoperl Mikado

Neoperl Mikado straalregelaar M24x1 1, 3 l/min

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,
Ik heb een erg prettige waterbesparende douchekop gekocht van Methven via https://niebla.nl/. Deze douchekop verbruikt bij ons 5 l/m en is heel comfortabel. Ook onze dochter met lange haren is erg tevreden met deze energiezuinig douche.
Vriendelijke groeten,
Noor

Beste Piet,
natuurlijk komt die emmer in beide gevallen vol. Met een druppelende kraan komt een emmer uiteindelijk ook vol. Het idee is dat de waterbespaarder de doorstroomsnelheid verlaagt (er komt minder water uit de kraan in bv 1 minuut), daardoor bespaar je water bij bv handen wassen omdat er in dezelfde tijd dat de kraan open staat, minder water uit komt. Maar als je graag je afwasteiltje vol water wil hebben, dan bespaart de doorstroombegrenzer je inderdaad geen water, het duurt alleen wat langer voordat je teiltje vol is.
Met hartelijke groet, Kim

Ik heb ook zo een “waterbesparende straalregelaar” op mijn kraan gezet, echter hij bespaart totaal NIETS. Ik heb een emmer water MET en ZONDER dat ding vol laten lopen. In beide gevallen ging er exact de zelfde hoeveelheid water (10 Liter) in mijn emmer. Dus laat U niet misleiden door zo een ding te kopen. Hij bespaart helemaal niets.

Ik heb een douchekop van Metven gekocht , die vernevelt t water en gebruikt 4,5 liter per minuut en douched heel prettig

grappig dat mensen denken zoals diederik dat ie 70 procent minder water gebruikt..een beetje nadenkend mens weet dat dat niet kan. heb zelf zo,n apparaatje in me kraan gezet en douche en het werkt wel en dat is zo,n 20 procent . kraan 5 sec open was normaal 1 liter nu 800 cc met de besparing in de kraankop. kosten 8.80 euro.
dus tja toch 20% dus zou zeggen kopen. ps het water smaakt ook beter !

Ik heb een waterbesparende douchekop gekocht bij de firma Ecoshower, in 1 woord geweldig, ik bespaar 70% op mijn waterverbruik, minder energie!!
Dit moet ik in mijn waterverbruik gaan merken.Aanrader!!!!!

Om water te besparen met behoud van het comfort, heb ik verschillende waterbespaarders uitgeprobeerd.

De waterbespaarders van Neoperl en vele anderen, hebben een rubber ring die de doorstroom moet regelen.
Deze rubber ring gaat vrij snel stuk.
De doorstroom is dan niet meet het zelfde als in het begin.
Er zit in deze varianten ook veel schommeling in de waterstraal.

Uiteindelijk heb ik waterbespaarders gevonden die altijd de zelfde hoeveelheid water blijft geven, ook wanneer de druk tijdelijk minder wordt.
Daardoor heb je geen last meer van schommelingen in de waterstraal en geen schommelingen in de temperatuur.
Dit geeft met name onder de douche een goed gevoel van comfort.
Dit product is er in 5 – 7,8 en 11 liter versie.
Het gaat hier om de HL2024 van HGP-International.

Ik heb een Aquajet, Aquivator en de Aquaflow waterband voor een eengezinswoning bij https://yanini.nl/, van het merk Biotac gekocht. Deze werkt waterbesparend en is vitaliserend.
Ik merkte meteen dat ik beduidend zachter water heb, het smaakt beter en mijn huid en haren voelen beter aan.
Daarnaast werken de aquajet en aquivator waterbesparend 30-40%, en verbruik ik minder wasmiddelen wat zowel het milieu als mijn portefeuille spaart, want deze producten zijn aangenaam van prijs en van hoge kwaliteit.

Ik heb de hoofdkraan gedeeltelijk dichtgedraaid waardoor er minder water kan doorstromen. Dat bespaart water in het hele huis. Je moet de kraan niet te ver dichtdraaien, want dan gaat het lawaai maken. Gebruikte ik eerst zo’n 500 liter per dag, nu is het rond de 300. Behalve water, bespaar ik zo ook op de aanschafkosten van een waterbesparende douchekop.

Bij ons produceert de waterbesparende douchekop juist een krachtiger straal dan de oude ‘gewone’ douchekop. Waarschijnlijk omdat de druk anders geregeld is. Bevalt dus uitstekend. Vorig jaar een energiezuinige, waterbesparende wasmachine gekocht. Bij gebruik van vloeibaar wasmiddel houdt een klepje het wasmiddel tegen zodat de helft niet al weggelopen is voordat de machine echt start. En heb ik een keer echt haast, kan ik kiezen voor een iets minder zuinig maar supersnel programma.

Zelf heb ik een waterbesparende perlator van 1,7 liter water per minuut op de toiletkraan aangebracht en dit zou een voorbeeld moeten zijn voor ziekenhuizen, sportcomplex, campings en luchthavens waar veel de handen worden gewassen na toilet gebruik. Hierbij verspil je niet zo veel schoonwater die je eigenlijk weer moet laten reinigen via het waterzuiveringsschapsinstallatie

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.