Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Onkruidboek bestrijden eten

Onkruidboek om op te eten

Een populair onderwerp op Duurzaam Thuis is onkruid en dan vooral over hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. Het liefst natuurlijk op de natuurlijke manier. Het Onkruidboek van Suze Peters wat bij ons in de bus viel, werd dan ook enthousiast ontvangen.  Het leuke van dit boek is dat het nu eens een keer niet hoofdzakelijk over de bestrijding van onkruid gaat, maar vooral over de voordelen!? Uitgangspunt is: ‘maak van je vijand een vriend of eet hem gewoon op’. Ik heb mijn eerste weegbree al gegeten. Voelt nog een beetje onwennig maar geeft ook een kick, I am a survivorman…

Wat kan je met onkruid?

Onkruid is vaak lastig, maar kan als je het wilt zien ook heel nuttig zijn. Zo is er onkruid dat een zekere sierwaarde heeft omdat ze mooie bloemen hebben of leuke insecten aantrekken, zoals vlinders. Er is onkruid dat prima is te gebruiken als bodembedekker, omdat ze een dicht ‘matje’ vormen waar niks meer doorheen groeit dus ook geen ander onkruid. Verder zijn bepaalde onkruiden te gebruiken als mest voor andere planten of zelfs als insecticide. Zo kun je bijvoorbeeld met een aftreksel van brandnetel op een natuurlijke en duurzame manier bladluis bestrijden. Je kunt ook nog op een andere manier profiteren van onkruid. Zo zijn bepaalde planten geschikt als verfstof voor wol, of hebben ze mooie vezels om papier mee te maken.

Onkruid eten recepten

Geneeskrachtig en eetbaar

Er zijn ook onkruiden die geneeskrachtige eigenschappen hebben die je gezond houden of helpen te worden. En misschien wel de grootste eyeopener in dit boek is dat heel veel onkruid eetbaar is. Zo is bijvoorbeeld zevenblad, misschien wel de grootste vijand voor menig tuinder, te gebruiken als groente. In het boek staan recepten om er een lekkere salade of soep van te maken. Zevenblad wordt ook wel ‘Romeinse spinazie’ genoemd omdat de Romeinen deze groente bij ons hebben geïntroduceerd. Allerlei leuke weetjes die je in dit boek kunt lezen. Het is echt een openbaring en je gaat ineens heel anders naar ‘onkruid’ kijken. Is onkruid eigenlijk wel onkruid?

Onkruid natuurlijk bestrijden

Wil je na het lezen nog steeds af van je onkruid dan biedt dit boek ook uitkomst. Per soort wordt de bestrijding ervan behandeld. Natuurlijk wel alleen op de natuurlijke en duurzame manier, want van bestrijdingsmiddelen willen de schrijvers niets hebben en daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Meer over onkruid natuurlijk bestrijden

Onkruidboek bestrijden eten

Zelfvoorzienend leven en survivallen

Dit boek kan eigenlijk niet ontbreken in de kast van mensen die zelfvoorzienend willen leven. Met de kennis van dit boek heb je ineens de beschikking over gratis voedsel dat zo uit de natuur komt. Persoonlijk kijk ik graag naar allerlei survival programma’s op Discovery maar eerlijk gezegd heb je meer aan dit boek. Mocht je ooit in een noodsituatie terechtkomen, dan hou je het met de kennis uit dit boek een stuk langer uit. Zoals in het boek staat geschreven: de schoffel kan aan de wilgen!

Het Onkruidboek, maak van je vijand een vriend of eet hem gewoon op van Suze Peters, Lotte Stekelenburg & Caroline Zeevat. Uitgegeven door Trichis Publishing

Het Onkruidboek Boek

Het Onkruidboek

Het Onkruidboek Paperback

Het Onkruidboek

Onkruidboek Reinnard Witt

Het Onkruidboek

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.