Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Isoleren dak

Subsidie Isolatie

Voor het isoleren van je huis zijn er diverse subsidies in Nederland beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van alle subsidie mogelijkheden voor isolatie van je huis. Isolatie van je huis is in de meeste gevallen de grootste stap voor de verduurzaming van je huis.  Door te investeren in isolatie bespaar je op de energierekening. Ook word je huis meer waard en help je het milieu. Wij gaan in dit artikel in op de belangrijkste isolatie subsidie in: ‘ subsidie energiebesparing eigen huis’. Je kan via onze regionale subsidietool zien of er nog aanvullende subsidies in jouw provincie of gemeente zijn. 

 • Als je een onderdeel bent van een VVE is er een aparte subsidie die je via de site van de RvO kan aanvragen.
 • Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’. Deze is mede door de overheid opgezet en is bedoeld om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen.
 • Gemeentes hebben soms nog extra subsidies. Dat verschilt per gemeente. Het is dus verstandig dat even na te vragen. Op de energiesubsidiewijzer vind je een overzicht van de belangrijkste subsidies.

Subsidie energiebesparing eigen huis

De belangrijkste isolatie subsidie is de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner’. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van rvo.nl. De hoeveelheid subsidie die je krijgt verschilt per type woning. Om je toch een indicatie te geven. Als je bij een gemiddeld rijtjeshuis een schuin dak isoleert voor 4100 euro, krijg je 1200 euro aan subsidie. Als je voor 800 euro je spouwmuur isoleert, krijg je ongeveer 200 euro subsidie. Bekijk op de site van de RvO wat voor jouw situatie geld. Je krijgt maximaal 10.000 euro subsidie. Er is ook nog een mogelijkheid tot 15.000 als je nog extra zeer energiezuinige maatregelen neemt. Zie ook het onderstaande filmpje van de RvO voor toelichting.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner
Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner
duurzame Isolatie matisse duurzaam

Voorwaarden subsidie

Je krijgt subsidie onder de volgende voorwaarden:

 • Je neemt minimaal 2 isolatiemaatregelen. Hoe meer maatregelen, hoe hoger je subsidie. De maatregelen die worden gesubsidieerd zijn het isoleren van;
  • muren
  • het dak
  • van vloer of bodem
  • Het nemen van Hoogrendementsglas
 • Maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag.
 • Je bent eigenaar van een bestaande woning en je woont er/gaat er wonen
 • Je moet minimaal een bepaald oppervlakte isoleren. Als je een heel dak of een hele muur etc. laat isoleren voldoe je al.
 • Je krijgt de subsidie maar 1 keer. Dus je kan beter alles in 1 klap doen.
 • De maatregelen voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden
 • Aanbouw, bijgebouw of ingrijpende verbouwingen zijn niet subsidiabel.
 • Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Naast subsidie vallen de werkzaamheden voor isolatie ook nog onder het lage BTW tarief van 9%. Het is nog onduidelijk wanneer deze regeling komt te vervallen. Het verlaagde BTW tarief hoef je niet als subsidie aan te vragen maar wordt verrekend met de aannemer. Lees uitgebreide informatie over lage BTW tarief isolatie.

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

41 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe zijn de regelingen in 2017?

Hoi,waar kan ik op internet een lijst vinden met beschikbare subsidies die voor ons koophuis gelden gebouwd in 1959.Dus alle subsidies waar ik eventueel gebruik van kan maken

Groeten

Grad uit Vinkel

Hallo Dirk

Bij ons thuis willen wij een grote verbouwing doen. Het dak gaat er dan helemaal van af binnenmuren,vloeren en klamp eruit zodat we een nieuwe spouwmuur met goede isolatie ervoor in de plaats kunnen zetten. Als ik zelf een gokje mag maken denk ik dat ons huis van een label g mischien wel naar een label b kan gaan. Een verbouwing van vele tienduizenden euro’s. Als ik alle verhalen van hierboven lees en nakijk kunnen wij dus niet meer dan ongeveer een duizend euro aanvragen. Klopt dit en zo niet, hoe kan ik er achter komen hoeveel ik precies aan subsidie kan ontvangen.

mvg Joep

Dag Dirk,

Wij hebben vorige week bij de dakkapel rolluiken laten plaatsen.
Dat werkt natuurlijk isolerend.
Is hierop ook subsidie mogelijk?

Alvast bedankt voor je antwoord
Marianne

Hallo, wij willen ons dak laten isoleren. Ik heb begrepen dat je alleen subsidie krijgt indien je het door een aannemer laat doen. Bij welke instantie moet het bedrijf, wat je deze klus wil laten doen, zijn aangesloten zodat je eventueel subsidie kan ontvangen? En indien je toch besluit om het zelf te doen krijg je dan wél subsidie op de isolatiematerialen? Betreft het alleen een BTW subsidie of een eenmalig bedrag?

Alvast bedankt voor de nog te nemen moeite!

Hoi Aniek de antwoorden op jou vragen staan hier allemaal boven :)

Geachte, kunt u mij vertellen waar ik terecht kan voor spouwmuurisolatie subsidie in den haag.
Het gaat om een portiek met 6 woningen die gebouwd zijn rond 1935.
B.v.d
Dennis.

Wij willen bij een (nog aan te kopen) huis (geen nieuwbouw) het dak laten isoleren. Dit is nog niet gebeurd.
Ik begrijp dat je hier subsidie voor kan krijgen maar is deze subsidie enkel in de vorm van een lager BTW tarief? Of is er meer / andere subsidie mogelijk?

Grt,
Michiel

Hoi Michiel,

Er zijn zeker nog meerdere subsidie regelingen, zoals te vinden op https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies en specifiek bijvoorbeeld: https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/energielabel

Hallo.

Wij willen de oude gedeelte van onze woning de muren laten isoleren ,komt dat nog in aanmerking voor subsidie?En waar kunnen wedat aanvragen.

Alvast bedankt.

Ik heb in 2009 subsidie aangevraagd en gekregen op aanbrengen van dubbel glas.
Dat was voor een gedeelte van het huis.
Nu wil ik nog meer ruiten vervangen .
Helaas krijg ik nu geen subsidie..Kennelijk is dat eenmalig.
Ik kon dat niet in een keer betalen.
Weet U een andere manier ?

Hoi Jan,

Je kunt nog steeds subsidie krijgen op dubbel glas. Kijk maar eens op: https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/isolerend-glas

Hallo,

Wij gaan een nieuw huis laten bouwen, welke verwarmt gaat worden via een warmtepomp. Deze haalt zijn warmte uit een diepe bron in de aarde. Dit is een nieuwe vorm van duurzame energie, maar kunnen we hier ook subsidie voor krijgen?

Wij hebben begin 2009 nieuwe kozijnen incl. HR++ glas aangeschaft voor de gehele woning. Nu lees ik dat je subsidie kunt krijgen op HR++ glas als je tussen 1 juli en 31 december 2009 HR++ hebt laten plaatsen. Is er geen mogelijkheid om die subsidie toch te krijgen als je dus vóór die periode, maar wel in 2009, eea hebt gedaan?

Is het mogelijk om subsidie te krijgen op de alleen materialen zoals dakisolatiemateriaal?

Geachte dames en Heren, Ik ben van ening dat deze subsidie regelingen een nogal kleine druppel zijn op een zeer gloeiende plaat. Ja het wordt tevens beschouwd als stimuleringsmaatregel voor de bouw, maar wat stelt nou die subsidie helemaal voor. een verlaging van het belasting tarief van 19 naar 6 procent. Dat is een verlaging van 13%. Dat betekent bij een “isolatieklus” van Bruto € 4750,00 Euro, je dus niet een bedrag van € 5652,50 betaald, maar “slechts” een bedrag van € 5035,00. Derhalve ervaar je slechts een korting van een kleine 11 % WAAR hebben we het over mensen. Goed dat het woord subsidie niet de betekenis heeft van “VOOR NIETS” is duidelijk, maar ik vind dit echt een regeling van lik me vestje. Sorry hoor, zo stimuller je echt niemand om zijn enkel glas te vervangen door dubbelglas hoor, of dat er nu ineens veel extra mensen dakisolatie… Lees verder »

Hallo krijg ik voor mijn platdak ook subsidie als ik het opnieuw laat isoleren en een kunststofdakbedekking aan laat brengen?

Erik

Hoi Erik, voor de isolatie materialen en werkzaamheden kun je binnen de regeling vallen als je aan de voorwaarde voldoet. De dakbedekking is gewoon tegen 19%.

hallo

ik had een vraagje ik heb een huisje gekocht
nou is me vader zelf aan het verbouwe en wille wij de bove verdieping gaan isoleren maar kom ik ook in aanmerking voor de subsidie als ik geen bouw bedijf er aan te pas laat komen en als het bij mij uit een bouw depo komt
vriendelijke groet

samantha

Hoi Samantha helaas moet je het door een aannemer laten doen om gebruik te maken van de subsidie regeling.

Hallo,

Ik heb net een huis gekocht en daarin is niets geisoleerd. Wij gaan dat dus zelf doen. Maar krijg ik hier nu ook subsidie op? Ik zie namelijk alleen maar dat het iets oplevert als je het laat doen.

N

Hoi Natasja,

Helaas je moet de activiteiten uitbesteden om in aanmerking te komen. Dus voor de doe doe-het-zelver is er geen voordeel. Dit heeft te maken dat deze regel een stimuleringsmaatregel is voor de bouw.

Is er ook subsidie regeling voor het plaatsen van een houtgestookte CV-kachel?

Hoi Dirk,
Zover ik weet is er alleen een actieve subsidie regeling voor houtgestookte cv ketels in de provincie Groningen:
https://www.snn.eu/sjablonen/1/infotype/webpage/view.asp?objectID=2418

wij zijn bezig met onze zolder , we gaan isoleren, we hebben een dakkapel geplaatst.
kunnen jullie mij zeggen hoe het zit met de subsidie en hoe dat in z’n werk gaat?
we wonen in Waalwijk

Als je het zelf doet kom je niet in aanmerking, dus je moet voor subsidie altijd een aannemer in de hand nemen

ik ben vanplan zelf mijn dak te isoleren met PIR platen van 6cm dik
is hier ook subsidie voor te krijgen? ik moet namelijk die platen wel aanschaffen

Ik miste eigenlijk het antwoord op de vraag van dhr. Kramer. Ook ik zou graag willen weten of er een subsidie-regeling bestaat voor een nieuw dak. En geldt dit voor alle typen daken of alleen groene daken?

ik heb in 2008 mijn huis voor 99.9% van bubbel glas ,kan ik daar nu nog subsidie opaanvragen?

Nee helaas is de regeling van in 2009 in werking getreden

Hallo,

Wij hebben een huis gekocht in gem. Veenendaal, prov. Utrecht, bouwjaar 1918. We zijn van plan dit zelf te gaan verbouwen en ook isoleren. Kun je ook in aanmerking komen voor subsidie als er geen bouwbedrijf aan te pas komt?

Groet,

Harmen

Hallo,

Ik wil mijn garagedeur vervangen door houten openslaande deuren welke geisoleerd zijn. Mijn garagedeur is nu een erg dunne metalen roldeur waar erg veel kou langs en doorheen komt. Kan ik voor een dergelijk aanpassing ook “isolatiesubsidie” aanvragen?

Norbert

hallo

Ik heb een vooroorlogs huisgekocht wat nog compleet in de oude staat is. het enige wat er hangt is een redelijk nieuwe verwarmingsketel. Nu gaan we het huis opknappen en wil ik graag weten voor welke subsidie ik in aanmerking kan komen.

Wat ze zeker gaan doen: dakisolatie, dubbel glas of voorzetramen ( dit naar gelang de mogelijkheid), het laten isoleren van de ramen

gr

carolien

Onlangs heb ik een nieuw dak op de eigen woning gekregen. Nu heb ik begrepen dat daar een subsidie regeling voor is. Is dat ook zo?

Geldt die verlaging van BTW tarief ook voor het vervangen van dubbel glas ramen in “drielagen” glas ?

Hoi Paulien, volgens mij mij valt dat ook binnen de regeling.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.