De badkamer is een ruimte die vaak en intensief gebruikt wordt. Het is bij de meeste gezinnen de ruimte waar het meeste water wordt verbruikt. Daarnaast is de badkamer een grootverbruiker van energie. Het is dus een ideale plek om de milieu impact van je huis te verminderen. Met als belangrijkste doel een comfortabele badkamer met een efficiënt energie- en waterverbruik.
Comfortabel en energie efficiënt ontwerp
Duurzaamheid in de badkamer begint altijd bij het ontwerp. Een badkamer produceert een enorme hoeveelheid vocht, waardoor er extra aandacht moet worden besteed aan de materialen en ventilatie. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels wat niet ten goede komt aan het binnenklimaat. Conventionele badkamer materialen zoals vinyl en acryl douchecabines zijn aardolie producten en niet of nauwelijks te hergebruiken en te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuzen. Probeer ook bij het ontwerp niet teveel achter de trends aan te lopen en kies voor een rustige en bescheiden stijl.
Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. Een open raam al dan niet op kierstand is ideaal. Is dit onvoldoende, breng dan een goed functionerend ventilatiesysteem aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat het vocht niet in de rest van het huis komt en daar voor problemen gaat zorgen.
Schoonmaken en wassen
Verder moet een badkamer makkelijk schoon te houden zijn. Bubbelbaden en douchecabines zijn vaak een hels karwei om goed schoon te houden. Met als gevolg dat er enorm veel chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ook is de levensduur van een kunsttof cabine door vervuiling en verkleuring vaak korter dan wenselijk. Gelukkig zien we tegenwoordig weer steeds vaker de inloop douche van plavuizen en rvs.
Maak tijdens het badderen of douchen zoveel mogelijk gebruik van biologische en natuurlijke verzorgingsproducten. Deze zijn vaak veel minder agressief voor je badkamer maar zeker ook voor jezelf.
Tips voor een duurzame badkamer
- De minst aantrekkelijke, maar beste tip, is natuurlijk minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
- Overweeg linoleum gemaakt van houtmeel, harsen en lijnolie, als alternatief voor vinyl op de vloer.
- Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten.
- Maak gebruik van een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
- Om de levensduur van de verf en behang te verlengen moeten schimmels worden vermeden. Laat daarom na het douchen de ventilator nog even doorlopen. Of let op de spiegel… is deze weer helemaal vrij van vocht, dan kan de ventilator uit.
- Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
- Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig wat water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
- Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. En natuurlijk veel gezelliger!
- Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
- Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
- Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.
Artikelen
Water besparen in de douchecabine
Er zijn verschillende manieren om thuis water te besparen. Het besparen van water is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee….
6 duurzame tips om te besparen in de badkamer
De badkamer is een ruimte die we vaak en intensief gebruiken. Het is dan ook logisch dat het water- en energieverbruik hier hoog ligt. Dit…
Schimmel natuurlijk verwijderen in huis
Je huis is je veilige omgeving en daar moet je je gezond en fit in kunnen bewegen. Maar heb je last van teveel vocht in…
Schoonmaken met azijn
Met azijn kun je op een goedkope en duurzame manier je huis schoonmaken. Het is niet mijn favoriete bezigheid, maar azijn blijkt een enorm verschil…
Douchen met 3 liter water
´Het nieuwe douchen´, dat is de leus die René Betgem van Badwereld uit Almere gebruikt om zijn uitvinding, de Upfall shower te betitelen. Betgem heeft…
Wastafel, grijswaterreservoir en toilet in één
Dat het zonde is om het toilet te spoelen met ons schone drinkwater, daar zijn we het allemaal over eens. In het verleden hebben we…
Benut de warmte uit je eigen douchewater
Douchen blijft natuurlijk heerlijk. Nadeel is alleen dat met het douchewater de warmte rechtstreeks het riool in verdwijnt. Door warmte uit het douchewater terug te…
Energie- en waterbesparende mengkraan
Duurzamer leven doe je niet in één keer. Maar probeer bij alles wat je nieuw aanschaft na te gaan of er ook een betere, milieuvriendelijke…
Douche-wtw: warmte terugwinnen uit douchewater
Bij het douchen wordt gemiddeld 60-80 liter water van ongeveer 40 graden verbruikt. Dit douchewater wordt rechtstreeks afgevoerd naar onze riolering. Zonde want hiermee gaat…
Nieuwsbrief
1x per maand de laatste artikelen