Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Badkamer

Duurzame badkamer

De badkamer is een ruimte die vaak en intensief gebruikt wordt. Het is bij de meeste gezinnen de ruimte waar het meeste water wordt verbruikt. Daarnaast is de badkamer een grootverbruiker van energie. Het is dus een ideale plek om de milieu impact van je huis te verminderen. Met als belangrijkste doel een comfortabele badkamer met een efficiënt energie- en waterverbruik.

Duurzame badkamer

Comfortabel en energie efficiënt ontwerp

Duurzaamheid in de badkamer begint altijd bij het ontwerp.  Een badkamer produceert een enorme hoeveelheid vocht, waardoor er extra aandacht moet worden besteed aan de materialen en ventilatie. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels wat niet ten goede komt aan het binnenklimaat. Conventionele badkamer materialen zoals vinyl en acryl douchecabines zijn aardolie producten en niet of nauwelijks te hergebruiken en te recyclen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuzen. Probeer ook bij het ontwerp niet teveel achter de trends aan te lopen en kies voor een rustige en bescheiden stijl.

Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. Een open raam al dan niet op kierstand is ideaal. Is dit onvoldoende, breng dan een goed functionerend ventilatiesysteem aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat het vocht niet in de rest van het huis komt en daar voor problemen gaat zorgen.

Schoonmaken en wassen

Verder moet een badkamer makkelijk schoon te houden zijn. Bubbelbaden en douchecabines zijn vaak een hels karwei om goed schoon te houden. Met als gevolg dat er enorm veel chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Ook is de levensduur van een kunsttof cabine door vervuiling en verkleuring  vaak korter dan wenselijk. Gelukkig zien we tegenwoordig weer steeds vaker de inloop douche van plavuizen en rvs.

Maak tijdens het badderen of douchen zoveel mogelijk gebruik van biologische en natuurlijke verzorgingsproducten. Deze zijn vaak veel minder agressief voor je badkamer maar zeker ook voor jezelf.

Tips voor een duurzame badkamer

 • De minst aantrekkelijke, maar beste tip, is natuurlijk minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard.
 • Overweeg linoleum gemaakt van houtmeel, harsen en lijnolie, als alternatief voor vinyl op de vloer.
 • Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten.
 • Maak gebruik van een grijswater systeem waarmee je douchewater kunt hergebruiken voor het toilet.
 • Om de levensduur van de verf en behang te verlengen moeten schimmels worden vermeden. Laat daarom na het douchen de ventilator nog even doorlopen.  Of let op de spiegel… is deze weer helemaal vrij van vocht, dan kan de ventilator uit.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
 • Neem een waterbesparende douchekop. Door de grotere weerstand kun je hiermee aardig wat water besparen zonder aan comfort in te boeten. Door een normale douchekop stroomt gemiddeld 8,7 liter water per minuut en bij een waterbesparende douchekop is dit 5 liter.
 • Deel je bad of douche en bespaar de helft aan water. Dit was vroeger heel normaal en nu weer helemaal hip. En natuurlijk veel gezelliger!
 • Maak gebruik van het warme douchewater met een warmtewisselaar. Hiermee hergebruik je de restwarmte van het afvalwater.
 • Laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het inzepen van de handen en het scheren. Door de druk op onze waterleiding verdwijnt er 20 liter per minuut in het putje, dus dat kan aardig oplopen.
 • Gebruik koud water in plaats van warm om energie te besparen.


Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik was blij met de aanbeveling voor linoleum op de vloer. Ik had graag ook wat gelezen over de verschillende wijze van verwarming in de badkamer. De voor-en nadelen van cv-verwarming, elektrische handdoeken rekken, infrarood paneel, elektrisch doorstroom verwarming van de douche.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.