Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wasdroger

Wat is de meest energiezuinige droger?

Een wasdroger is het minst energiezuinige elektrische apparaat in huis. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed. Het is daarom extra interessant om je voor de aanschaf goed te verdiepen in de verschillende typen wasdrogers zodat jij voor de meest energiezuinige droger kan gaan. 

Natuurlijk spaar je het milieu het meeste door je droger zo weinig mogelijk te gebruiken en je was zoveel mogelijk te drogen aan de lucht op een waslijn. Maar omdat we weten dat veel mensen hun wasdroger echt niet kunnen missen, geven wij in dit artikel informatie over de verschillende soorten wasdrogers en over het energiezuinig gebruiken van je wasdroger. 

Wasdroger

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende typen wasdrogers die momenteel op de markt zijn. Om goed te kunnen vergelijken hebben we de kosten op een rijtje gezet. We zijn uitgegaan van € 0,24 per kWh voor elektriciteit en voor gas € 0,77 per m3. 

Type wasdrogerEnergiekosten per droogbeurtEnergiekosten per jaar
Warmtepomp (energielabel A+++)€0,32€42,24
Warmtepomp (energielabel A++)€0,39€50,64
Warmtepomp (energielabel A+)€0,49€74,16
Lucht- en condensafvoer (energielabel B)€1,13€134,64
  

Wat niet in dit lijstje voorkomt maar wel erg energiezuinig is, is een waslijntje. Een waslijn kost je niet veel geld en het kost geen energie om je was erop te drogen, het is dus de meest ‘energiezuinige droger’ en heeft daarom zeker onze voorkeur. Kies je ervoor om je was binnen te drogen op een waslijn? Zorg dan voor voldoende ventilatie zodat je vochtproblemen in huis voorkomt. 

Waslijn

Warmtepompdroger: de meeste energiezuinige droger

Warmtepompdrogers halen een groot deel van de warmte om te drogen niet via het elektriciteitsnet, maar uit de omgevingslucht. Eerst wordt het wasgoed door middel van warme lucht gedroogd. Deze vochtige warme lucht wordt vervolgens door een warmtewisselaar geleid. Hier koelt de lucht weer af en gaat condenseren waardoor het vocht achterblijft in de warmtewisselaar. De afgekoelde droge lucht wordt vervolgens weer naar de trommel geleid waardoor het proces weer van voor af aan begint. Warmtepompdrogers hebben geen verwarmingselement en hebben daardoor een veel lager vermogen (1200 W)  dan bijvoorbeeld een traditionele condensdroger (2700 W). Doordat een warmtepompdroger werkt met een lagere temperatuur is de droogtijd wel langer. Een voordeel van deze drogers is dat deze lagere temperaturen er voor zorgen dat je kleding minder snel slijt en krimpt. Ook fijne was kan gewoon in de droger. 

De warmtepompdroger gebruikt ongeveer 50% van de energie die een condens- luchtafvoer droger met een C-label nodig heeft en is daarmee dus veel energiezuiniger. Een gemiddelde condensdroger verbruikt 4,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,5 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van €0,72 per droogbeurt. Een warmtepompdroger is wel duurder in aanschaf. Het is afhankelijk van het aantal droogmomenten wat de terugverdientijd is. Gemiddeld verdien je de droger binnen 6 tot 7 jaar terug.  De warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger en uiteindelijk ook goed voor je portemonnee. Je kan hier een overzicht vinden van energiezuinige warmtepompdrogers

Screenshot at

Een rekenvoorbeeld:
Een warmtepompdroger kan €660 kosten, maar verbruikt in twaalf jaar slechts €507 aan elektriciteit. In totaal ben je €1167 euro kwijt. Een droger met energielabel B kost maar €428, maar gebruikt in 12 jaar ongeveer €1615 aan energie. Die kost je in twaalf jaar tijd dus €2043. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. En je kan een stuk energiezuiniger wonen. Wil je meer informatie over warmtepompdrogers? Kijk dan hier naar ons artikel over de beste warmtepompdroger

Luchtafvoer- en Condensdroger

De meest bekende drogers zijn condensdrogers en drogers met een afvoer naar buiten. Een condensdroger condenseert de waterdamp in een opvangbak of laat deze rechtstreeks in een afvoer lopen. Wasdrogers met een luchtafvoer voeren de warme waterdamp via een pijp of slang rechtstreeks af naar buiten. Een luchtafvoerdroger heeft de voorkeur wanneer u kiest tussen deze twee. Deze verbruikt minder energie dan de condensdroger en is in aanschaf vaak goedkoper.

Gasdroger

De gasdroger maakt gebruikt van gas i.p.v. elektriciteit om het wasgoed te drogen. Een gasverwarmde wasdroger is ongeveer even voordelig in gebruik als een warmtepompdroger. Daarbij komt nog het grote voordeel dat een gasdroger ook een stuk sneller is. De installatie is wel minder eenvoudig. Er is een installateur nodig om een gasleiding te plaatsen en aan te sluiten. Verder is voor een gasdroger altijd een afvoer naar buiten noodzakelijk en moet de ruimte waarin de gasdroger staat goed te ventileren zijn. Gasdrogers hebben geen label om mee te kunnen vergelijken omdat energielabels alleen verplicht zijn voor elektrische apparaten. Ondanks de voordelen van gasdrogers, zouden wij deze niet aanraden. Het doel van Nederland is namelijk om in 2050 van het gas af te zijn omdat gas schadelijk is voor het milieu, daarom is de aanschaf van een gasdroger geen slimme investering. Dit draagt niet bij aan de klimaatdoelen van Nederland. 

Was-droogcombinatie

De was-droogcombinatie is  een wasmachine en wasdroger in één. Een groot voordeel is dat het veel plaats bespaart waardoor deze ideaal is in kleinere woningen. Op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid is een was-droogcombinatie helaas niet de beste keuze. Zo ligt het waterverbruik hoger dan bij een normale wasmachine en het droogvermogen ligt door de kleine trommel ook stukken lager. Het wasgoed (5 kilo) moet na het wassen in kleinere droogbeurten (2,5 kilo) worden verdeeld. Verder zijn was-droogcombinaties door de gecombineerde functies veel gevoeliger voor storingen en gaan ze vaak minder lang mee. Ze zijn daarmee eigenlijk alleen aan te raden voor mensen die geen plek hebben voor twee apparaten.

Washing machine

Tips voor een meer energiezuinige droger

  • Probeer zoveel mogelijk het gebruik te vermijden en hang kleding buiten op om te drogen. Ook het binnen drogen van de was bespaart veel energie. Het beetje extra energie dat nodig is om de vochtigere lucht in je huis te verwarmen en de noodzakelijke extra ventilatie weegt niet op tegen een wasdroger. Lees ook het artikel over je wasgoed buiten drogen.
  • Kies voor een energiezuinige warmtepompdroger en bespaar zo bijna 50% op je energiekosten.
  • Goed centrifugeren in de wasmachine bespaart veel energie bij het drogen.
  • Plaats de wasdroger altijd in een warme ruimte. In een warm vertrek heeft de wasdroger minder energie nodig om op temperatuur te komen.
  • Droog zoveel mogelijk op de laagste temperatuur. Met een lage temperatuur bespaar je energie. Heeft je wasdroger een ‘besparings’ of ‘voorzichtig’ stand gebruik deze dan ook zoveel mogelijk.
  • Kies nooit ‘het droogste’ programma op je wasdroger. Om het laatste beetje vocht uit de kleding te halen moet de machine enorm hard werken. Kies dus bijvoorbeeld voor ‘bijna droog’.
  • Gebruik je de droger vooral om je kleding lekker zacht te krijgen? Gooi dan je wasgoed 10 minuten in de droger alvorens je ze op het droogrek hangt. Scheelt heel veel energie en je hebt toch zachte handdoeken.
  • Tenslotte is het onderhoud van een wasdroger enorm belangrijk. Maak regelmatig de pluizenfilters schoon. Een vervuilde droger verbruikt veel extra energie en gaat eerder stuk.

 

In je huis is geen droger of een goede warmtepompdroger een van de apparaten waarmee je het meeste kan besparen. Andere apparaten waar je veel mee kan besparen zijn de waterbesparende douchekop, de energiezuinige koelkast en een goede slimme thermostaat
 

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Luchtafvoer- en Condensdroger Een luchtafvoerdroger heeft de voorkeur wanneer u kiest tussen deze twee. Deze verbruikt minder energie dan de condensdroger en is in aanschaf vaak goedkoper.
Er wordt bij deze afweging geen rekening gehouden met het feit dat de warmte energie bij de condensdroger in huis blijft en bij de luchtafvoer droger naar buiten gaan ( lagere kosten verwarming) Denk dat met deze afweging de voorkeur naar de condensdroger kan gaan.

Bedankt voor de informatie! Ik vond veel informatie over energiezuinige warmtepompdrogers. Ze raadden de AEG 234891U SPEED aan, is dit een goede warmtepompdroger?

een goede wasdroger kost in aanschaf pakweg 500 tot 600 euro wat betekend dat de machine plusminus 600 droogbeurten moet maken om er uit te springen om het kostenplaatje gelijk te maken met de droger die ik nu bezit.Dus blijft die oude nog goede droger gewoon staan hoe langer ik uitstel krijg van aanschaf van een nieuw hoe meer ik in mijn beurs bespaar.

Interessant artikel!

Ik weet zelf ook best wat over wasdrogers maar heb er toch zeker weer een paar dingen uitgepikt.

Opmerking: WTW installatie moet natuurlijk wel een condensafvoer hebben.

Beste A. Takens,
Is er in jullie nieuwe appartement een WTW ventilatiesysteem aanwezig?
Is misschien een idee om jullie droger daar op de afzuigzijde aan te sluiten?

Wij hebben al 7 jaar een gasgestookte droger,en bevalt ons prima maar nu ons huis te koop staat en wij in een appertement willen gaan wonen kan ik dan mijn gasgestookte was droger niet meer gebruiken?? omtrent daar geen afvoer nr buiten is,hoe kan ik dat oplossen?? deze droger is nog maar 7 jaar oud en weinig gebruikt

Voorgaande is iets te kort door de bocht. Ik heb het verbruik van onze hotpoint ariston warmtepompdroger even opgemeten met een energiemeter.

maximale stroomopname is 800 watt. ( dit is niet constant). Duur droogproces op hoge temperatuur 2,2 uur.
Totaal verbruik 1 KW.
In het artikel staat ook dat het verbruik 1,7 kw per droogbeurt is. Dit is zelfs aan de hoge kant.

jammer dat hier in bovenstaande test weinig kennis van de techniek aanwezig is. een standaard condens droger condenseert de warme lucht in de condensor waar de warme lucht door de gekoelde condensor loopt en het water opneemt en afvoert naar bak of riool. de warmtepomp droger word opgewarmd door de omgekeerde koelkast techniek, achter zijde koelkast(condensor) geeft in de droger de warmte af, de verdamper (die koud is) neemt het vocht weer op uit de warme lucht. hierboven word aanbevolen dat een warme omgeving beter is ???? hoe meer warmte in de ruimte is hoe minder koelvermogen de condensor krijgt waardoor de warme lucht langer blijft circuleren in de ruimte en het droog proces onnodig verlengd. in elke handleiding staat dat er voldoende koellucht aanwezig moet zijn of de deur open te zetten van de droog ruimte. wat is voordeliger een warmtepomp die er 3 uur (180 tot 210 min.)… Lees verder »

Bij een warmtepompdroger, wordt de warme lucht niet afgevoerd in de ruimte of naar buiten. Het wordt gekoeld en het vocht condenseert tot water. Dan krijg je een melding dat de waterbak geleegd moet worden.
De warmte wordt nagenoeg volledig gebruikt voor het drogen van het wasgoed !! Dat is het grote voordeel van een warmtepomp t.o.v. een condensdroger of afvoerdroger.

Wij hebben een schrikbarend hoog stroomverbruik thuis. De droger levert daar een grote bijdrage aan en daarom overwegen wij ook de aanschaf van een droger met warmtepomp techniek ondanks dat de oude na 8 jaar trouwe dienst nog prima functioneert. Het voelt niet goed om een werkend apparaat gewoon weg te gooien maar de rekensom laat zien dat het binnen een jaar of 5 goedkoper is dan de oude houden. Denk dat we het toch wel gaan doen.

Dat een gasdroger minder energiekosten met zich meebrengt is duidelijk.
Een warmtepompdroger echter, geeft de opgebouwde warmte af in huis en een gasdroger blaast die warmte de natuur in. Het lijkt me een spannende uitslag als daar eens onderzoek naar zou worden gedaan. Ook de vergelijking tussen een conventionele droger en een, iets meer verbruikende, condensdroger is niet daardoor niet helemaal eerlijk.

Gr. N.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.