Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Verzorgingsproducten plastic

Microplastics in verzorgingsproducten

De plastic soep is de laatste tijd veel in het nieuws. Plastic is een van aardolie gemaakt materiaal, dat veel toepassingsmogelijkheden heeft. Het nadeel is dat plastic niet wordt afgebroken in de natuur. De grotere stukken plastic vallen wel uiteen in kleine stukjes, maar die stukjes verdwijnen niet. Die hopen zich op de in de natuur. Ze zweven rond in de wereldzeeën en vormen daar een grote soep van rommel. Dieren voeden zich met de plastic deeltjes en wij eten die dieren op. Zo krijgen ook wij plastics in ons lijf. De exacte gevolgen daarvan zijn nog niet in kaart gebracht, maar het lijkt ons geen wenselijke situatie.

verzorgingsproducten-plastic

Kleine stukjes afval

Microplastics zijn deeltjes plastic die kleiner zijn dan een halve centimeter. Ze ontstaan door het uiteenvallen van bijvoorbeeld plastic tasjes. Ook bij het wassen van synthetische kleding, stromen er elke keer miljoenen minuscule kunststof deeltjes via het riool onze wateren in. Een derde bron van microplastics zijn onze verzorgingsproducten. Zie je Polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), Polyethyleen (PE)of nylon op het etiket staan, dan zit er plastic in. Vooral scrubcremes bevatten er veel van. De schurende korreltjes zijn gemaakt van plastic. We hebben het even gecheckt en ook onze scrubs bevatten microplastics.

Doe het zelf scrubs

Het bedrijfsleven pikt de signalen op en heeft plannen om schoonheidsproducten microplasticvrij te maken. Unilever heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat hun producten in 2015 allemaal zonder plastics zullen zijn . Maar tot die tijd maken we onze scrubs vanaf nu liever zelf. Met een paar ingrediënten uit de voorraadkast meng je zo een reinigend scrubje. Lekker voor je lijf, goed voor je geweten.

Microplastics in verzorgingsproductenVerzachtende havermout gezichts-scrub

Meng 1 eetlepel gemalen (in de keukenmachine) havermout met ¼ theelepel zout en 1 eetlepel water of 1 eetlepel olijfolie. Wrijf de scrub zachtjes over de gezichtshuid met draaiende bewegingen en laat het zo’n 10 minuten zitten en verwijder de scrub daarna met lauw water.

 

 

Microplastics in verzorgingsproductenRijke honing-suiker body scrub.

Doe twee kopjes suiker, een half kopje olijfolie, een kwart kopje honing en een theelepel vanille-extract in een schaal en roer dit door elkaar. Eventueel kun je er nog een beetje kaneel aan toevoegen. In een luchtdicht potje of bakje kun je de scrub een tijdje bewaren.

Een lijst van verzorgingsproducten met microplastic is te vinden op de site van de Stichting de Noordzee. Wij schreven eerder al een artikel over microplastic uit de wasmachine.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Scrub met natriumbicarbonaat is helemaal perfect. Natriumbicarbonaat heeft vele gebruiksmogelijkheden!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.