Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kelder slaapkamer

Duurzame kelder

Een kelder is vaak een ideale opslagplek voor levensmiddelen, de wijnvoorraad of spullen die niet in de keuken of op zolder thuishoren of passen. Voor dit soort eigendommen is de kelder ideaal. Uit het zicht, maar toch bij de hand. kelder-slaapkamer In dit soort ruimtes wordt niet echt geleefd. In een kelder worden bijvoorbeeld geen gasten ontvangen, dus de temperatuur, mate van opgeruimdheid en geurtjes zijn vaak wat minder belangrijk. Toch is het aan te raden een kelder met zorg te onderhouden. Kelders kunnen namelijk vocht vasthouden als ze niet goed geventileerd worden. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld rottend hout, of schimmel. Een simpele bouwkundige koekoek kan dit probleem verhelpen. Dit is een architectonische constructie die ervoor zorgt dat frisse lucht en daglicht de kelder kunnen bereiken. Als er van een koekoek gebruik wordt gemaakt, hoeft er overdag bovendien geen lamp aan in de kelder. Een ander voordeel van ventilatie is de afnemende hoeveelheid radon in de kelder. Radon is een radioactieve stof die, helaas, vrijkomt uit verschillende isolatiematerialen en uit de bodem. Goed isoleren levert minder energieverlies op, maar het is raadzaam wel altijd goed te luchten. Dit geldt in toenemende mate voor ondergrondse ruimtes, zoals kelders en kruipruimtes; hier wordt over het algemeen meer radon vastgehouden. De kelder grondig aanpakken lijkt misschien een mooi doe-het-zelf project, maar overweeg het toch te laten doen door iemand die er verstand van heeft. Een professioneel ontwerp kan het verschil maken tussen een kwakkelende constructie en een hoogwaardig, duurzaam resultaat.

Tips voor een duurzame Kelder

  • Ga je aan de slag met je kelder denk dan goed na over de toekomst. Ontwerp en verbouw je kelder duurzaam met de toekomst in het achterhoofd. Wordt het werkplek, opslag of ruimte voor de tafeltennis tafel?
  • Gebruik verf, lijm en kit met een lage VOS waarde. Veel traditionele afwerkproducten (verven, beitsen, en kitten) die gebruikt worden op muren, vloeren en andere toepassingen, stoten vluchtige organische stoffen (VOS) uit, wat nog lange tijd blijft nawerken.
  • Blijf niet hangen in de terugverdientijd val. Het verduurzamen van je kelder gaat namelijk veel verder dan energiebesparing. Het draagt bijvoorbeeld bij aan een gezondere leefomgeving. Door vochtproblemen en slechte ventilatie aan te pakken verbetert de binnenlucht in het gehele huis aanzienlijk. Daarnaast bespaart een professionele aanpak je in de toekomst een hoop reparatie- en onderhoudswerkzaamheden.
  • Gebruik formaldehydevrije materialen. Veel traditionele bouwmaterialen zoals vezelplaat, spaanplaat, en isolatie materialen als glaswol en steenwol bevatten formaldehyde. Wat zorgt voor een gas dat slecht is voor het binnenmilieu.
  • Zorg voor goede ventilatie. Het hoge vochtgehalte van kelders maakt hen een uitstekende voedingsbodem voor schadelijke schimmels en het gevaarlijke radon gas. Dit is een gas wat schadelijk is voor de gezondheid en zorgt voor een gevaarlijke binnenmilieu.
  • Vermijd behang, tapijt en vinyl vloerbedekking. Deze stoten vluchtige organische stoffen (VOS) uit die vaak in verband gebracht worden met astma en andere gezondheidsproblemen.  Ook houden ze vocht vast wat weer een bron is voor schimmels
  • Bij de kelder is isoleren van muren, plafond en vloer belangrijk. Het installeren van voldoende isolatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, en helpt bij vermindering van de geluidsoverlast. Isolatie kan ook beschermen tegen potentiële bronnen van vocht. Let op: bij verkeerde materiaalkeuze en verwerking kunnen isolatiematerialen ook een voedingsbodem voor schimmels worden.
  • Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht. Een van de grootste klachten over kelders is dat ze donker en onaantrekkelijk zijn. Alles wat je kunt doen om natuurlijke licht te brengen in de kelder, zal er toe bijdragen dat de kelder een meer aangename plaats wordt om je tijd in door te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkundige koekoek.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.