Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Flat roof

  Een plat dak isoleren vanuit de binnenzijde

  Impact
  Milieuwinst
  1600 kilo СО2 p/j
  Kosten
  4000 euro
  Terugverdientijd
  7,3 jaar
  Gemak
  1 dag

  Een plat dak isoleren van vanuit de binnenzijde is gemakkelijk en goedkoop en zorgt voor veel wooncomfort. Ook geluid wordt beter tegengehouden. Van binnenuit isoleren is in veel gevallen de gemakkelijkste optie. Je dak van buitenaf isoleren betekent vaak een ingrijpende verbouwing.

  Als je een plat dak van binnenuit gaat isoleren, denk dan van tevoren ook aan zonnepanelen of een groen dak. Meer weten? Hier vind je informatie over zonnepanelen

  Materiaal en werkwijze voor een plat dak isoleren van binnenuit

  Het isoleren van een plat dak van binnenuit is het gemakkelijkst als je de dakbalken kunt zien. Als je een betonnen dak hebt, zul je er zelf balken op moeten timmeren. Zijn er leidingen in je plafond? Bedenk dan goed of je ook PUR-schuim wilt gebruiken. Daarmee vul je de kieren op.

  Vervolgens kies je je materiaal. Als je weinig ruimte hebt, kan je het beste een dunne isolatieplaat kiezen. Let er wel op dat het materiaal een isolatiewaarde heeft van tenminste 4. Deze waarde heet Rd, en kan je vinden op de verpakking van je materiaal.

  De meeste isolatiematerialen worden geleverd in platen. Glas- en steenwol, bijvoorbeeld, maar ook EPS of PIR platen. Die platen plaats je tussen de balken van je dak.

  Kijk hier als meer wilt weten over isolatiematerialen of besparingsopties.  

  Klimaatfolie

  Als het isolatiemateriaal op z’n plek zit, breng je een laag klimaatfolie aan. Dit is in vrijwel alle gevallen aan te raden, omdat je dak vaak vochtremmend is. De vochtige lucht van je huis zou, zonder folie, in het isolatiemateriaal blijven hangen. Dat kan het hout in het dak aantasten, of voor schimmel zorgen.

  Klimaatfolie kan je vrij eenvoudig vastnieten aan de houten balken in je dak. Let er wel op dat de vellen folie elkaar flink overlappen: 10 tot 20 centimeter. De naden werk je goed af, met tape of met een latje er tegenaan. Zo voorkom je dat er vocht tussendoor komt. Als afwerking kan je over het folie nog (gipsen) plafondplaten aanbrengen. Let er wel op dat je geen gaten in het plafond boort. De gaten zouden ook het folie beschadigen, wat het risico op vocht vergroot.

  Stappenplan plat dak isoleren binnenzijde

  Wij vonden in dit filmfragment van de gamma helder duidelijk gemaakt hoe je jouw dak het beste zelf kan isoleren. 

  Zelf een plat dak isoleren binnenzijde, of een isolatiebedrijf inhuren?

  Zorg wel dat je je goed informeert, voor je aan de slag gaat! Zelf een plat dak isoleren van binnenuit is best lastig. Omdat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groter wordt door isoleren, kan je schade aan je dak krijgen als je dit verkeerd aanpakt. Let er ook op dat je klimaatfolie gebruikt. Dit voorkomt vochtproblemen. Wij raden je in eerste instantie aan dit gewoon zelf te doen, dat scheelt je fors in kosten. Met zelf isoleren ben je voor een paar honderd euro klaar, met het laten doen een paar duizend. Als je twijfelt, kan je altijd vrijblijvend een offerte opvragen bij een isolatiebedrijf. Een plat dak is relatief moeilijker te isoleren dan een schuin dak. Via het onderstaande formulier kan je vrijblijvend offertes opvragen om je te orienteren om het door een expert te laten doen. Vraag wel altijd meer dan 1 offerte aan en bedenk van tevoren goed wat je wilt.

  Bart

  Bart Ladrak

  Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.