Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
isolerende muurverf

Isolerende muurverf

Je hebt vast wel eens van hittebestendige verf gehoord, maar wist je dat er ook isolerende muurverf bestaat? Er zijn twee soorten isolerende muurverf: de verf die voor minder vuil en vocht zorgt in de muur en de isolerende verf die de warmte meer vasthoudt. In dit artikel vertellen we je meer over isolerende muurverf en waar je op moet letten als het het wilt gebruiken in jouw huis.

Wat is isolerende muurverf en hoe werkt het precies?

Van hittebestendige verf voor je tuinhuis tot waterafstotende verf. In veel soorten verf zitten beschermende eigenschappen die ervoor zorgen dat de verf langer blijft zitten. Isolerende verf heeft ook zo’n beschermende eigenschap. De isolerende verf zorgt er namelijk voor dat er geen vocht of vuil door de muur heen komt. Het zorgt als het ware voor een laag die dat afsluit. Daardoor blijven je muren langer mooi, komen er geen nare vlekken op en hoef je minder vaak je muren te (laten) schilderen. 

‘De warmte in huis ontsnapt niet, maar keert weer terug naar de kamer’

Een andere soort isolerende verf is de thermische isolerende verf. Deze verf zorgt ervoor dat de warmte in huis wordt vastgehouden. Hoe dat precies werkt? In thermische isolerende verf zitten kleine keramische bolletjes die een barrière vormen. De bolletjes zorgen ervoor dat de warmteoverdracht wordt vertraagd. De warmte in huis komt dus niet in de muur terecht, maar keert weer terug naar de kamer. Daardoor blijft de warmte in je woning, trekt het niet in de muren en ontsnapt het ook niet naar buiten. Al met al heeft isolerende verf geen volledig isolerend effect, in vergelijking met bijvoorbeeld een spouwmuur isoleren is de isolatie heel minimaal. Kortom: thermische isolerende verf is een mooie extra stap om de warmte beter vast te houden, maar het is geen vervanging van isolatie. Wij adviseren dan ook om dit te doen om je huis net wat meer isolatie te geven. 

 

isolerende muurverf

Hier moet je op letten als je voor isolerende muurverf wilt gaan

Isolerende muurverf zorgt er dus voor dat je muren langer mooi blijven. Er komt geen vocht of vuil door je muur heen. Wil je voor isolerende muurverf gaan? Dit is waar je op moet letten.

1
Maak ten eerste een overzicht voor jezelf voor welke muren je isolerende muurverf wilt gaan gebruiken. Vraag eventueel advies in de bouwmarkt of aan een expert of isolerende muurverf hier een goed idee is. Bij muren waar veel tocht doorheen komt is dit namelijk verstandiger dan bij muren die minder met buiten zijn verbonden. Isolerende muurverf is duur en vooral nuttig voor buitenmuren.
2
Kijk of je voor een isolerende primer wilt gaan of isolerende muurverf. Een isolerende primer kun je onder normale verf gebruiken, met isolerende verf ben je in een keer klaar. Het nadeel is dat isolerende verf met name in het wit verkrijgbaar is. Wel kun je het mengen met een verfkleur naar wens.
3
Vul voordat je gaat verven eventuele gaten in de muur op met een muurvuller. Ook kun je ontvetter gebruiken, dat is vooral handig bij muren met vlekken.
4
Als je isolerende voorstrijk en muurverf gebruikt, let dan op hoe je dit aanbrengt. Breng de voorstrijk van beneden naar boven aan. Later breng je de verf op omgekeerde manier aan, over de voorstrijk heen: van boven nar beneden.
5
Zorg dat je de muurverf gelijkmatig verdeeld en gebruik altijd een roller en een verfbak.

Isolerende muurverf producten

Isonem verf

Isonem warmte- en geluidsisolerende verf

Histor isolerende muurverf

Histor Perfect Base Vlek Isolerende Muurverf

Sikkens verf

Sikkens afwasbare fluweelachtige isolerende muurverf

Isolerende primer producten

isolerende muurverf isolerende primer

Sigma Coatings Isolerende Primer (2,5 liter)

€38,03
Remmers isolerende primer liter

Remmers Isolerende Primer (2,5 liter)

isolerende muurverf isolerende primer

Levis Isolerende Primer Wit (2,5 liter)

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.