Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzaam wassen

  Biologisch en duurzaam wassen doe je zo

  Iedereen houdt van schone spullen. Wat is er fijner dan ’s nachts weg te kruipen onder een frisgewassen dekbed, of het weekend te beginnen met een aangenaam geurende trui? De wasmachines in Nederland draaien er lustig op los. Sommigen hebben er een fulltime baan aan al die bulten kleren te verwerken. Dat kan natuurlijk duurzamer. Maar hoe begin je daarmee? Dit is wat je moet weten over duurzaam wassen – van duurzaam wasmiddel tot energie besparen.

  6
  Heet versus koel: duurzaam wassen met je wasprogramma’s doe je zo

  Wassen op 60 graden is inmiddels achterhaald. Je kunt prima duurzaam wassen op 30 of 40 graden. Er zijn zelfs zepen die een schoon resultaat geven bij slechts 15 graden. Dat klinkt leuk, alleen ontbreekt momenteel nog het 15 graden programma op de meeste wasmachines. Ons advies? Was echt smerige was zoals vaatdoekjes op 60 graden, beddengoed en dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen. 

  Dit zijn onze vier beste tips voor duurzaam wassen op een rij:

  1
  Was alleen echt smerige was - denk aan vaatdoekjes waarmee je hebt schoongemaakt - op 60 graden. De dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen.
  2
  Zuiniger wassen? Zorg dan dat je wasmachine goed vol zit (maar niet overvol). Dat bespaart water en daarmee energie en geld.
  3
  Draai eens in de twee á drie maanden een lege machine op een programma van 95 graden, eventueel met een scheutje azijn of baking soda. Zo gaan alle bacteriën dood en gaat je wasmachine langer mee.
  4
  Breng je een jasje of galajurk naar de stomerij? Check van tevoren of dit op een duurzame manier gebeurd en er niet chemisch wordt gereinigd. Chemisch reinigen is namelijk erg slecht voor het milieu. Ga dus voor een milieuvriendelijke stoombeurt naar een bedrijf dat geen per-chloorethyleen gebruikt. Een jas zelf wassen vereist veel aandacht en zorg. Op deze pagina lees je daar meer over.
  duurzaam wassen
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  8 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Leuk, die wasnootjes uit Nepal en India.
  Maar die worden vervolgens wel helemaal hier heen gesleept omdat wij zonodig “groen” willen wassen. Hoezo milieu vriendelijk…
  Kunnen we niet beter iets gebruiken wat hier in Nederland voor handen ligt??

  Leuk blog! Wil je meer informatie over wasmiddel en duurzaam wassen? Bekijk eens onze blog over de wondere wereld van het wasmiddel! https://www.bundles.nl/wondere-wereld-wasmiddel/

  Wasnootjes zijn vaak ook te koop in ecologische winkels.

  Een tijdje terug ontdekte ik een interessant ecologisch en natuurlijk wasmiddel: wasnoten. Dat is een milieuvriendelijk wasmiddel dat de mensen in India en Nepal gebruiken. Het groeit daar gewoon aan de boom. Het is zeer huidvriendelijk en de nootjes zijn na gebruik biologisch afbreekbaar.
  Ik heb het wassen met wasnoten een tijdje geprobeerd en ik heb er een review over geschreven op mijn blog over duurzaamheid: https://www.artyfartyfarm.com/?page=Eco-wassen-met-wasnoten

  De Wasnootjes zijn te koop bij Wasnootjes.nl :-).

  Waar zijn deze nootjes te koop Marjo? Ik heb zelf ook geëxperimenteerd met ‘ecoballs’ deze waren heel goedkoop rond de euro en je kan er 150 wasjes mee draaien. Het wordt prima schoon, zonder syntetische geur.

  ik ben op het pad van de wasnoot gekomen en was nu al geruime tijd met “nootjes” die drie vier keer meegaan en daarna in de compostbak of tuin gaan. de was verantwoord schoon zonder irriterende luchtjes en nog hartsatikke voordelig ook voor gemiddeld 8 euro koop je een kilo nootjes en daar doe je heeeeeeeeeeeel lang mee vier vijf nootschalen per drie a vier wasbeurten. en wil je toch een luchtje dan voeg je een paar drupjes etherische olie toe in het wasverzachterbakje van je wasmachine.

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.