Biologisch en duurzaam wassen doe je zo

Iedereen houdt van schone spullen. Wat is er fijner dan ’s nachts weg te kruipen onder een frisgewassen dekbed, of het weekend te beginnen met een aangenaam geurende trui? De wasmachines in Nederland draaien er lustig op los. Sommigen hebben er een fulltime baan aan al die bulten kleren te verwerken. Dat kan natuurlijk duurzamer. Maar hoe begin je daarmee? Dit is wat je moet weten over duurzaam wassen – van duurzaam wasmiddel tot energie besparen.

Waarom duurzaam wassen?

Wassen is heel gemakkelijk geworden. Niet langer zweten er sterke vrouwen boven stomende tobbes; een metalen trommel doet het zware werk. Kies een programma en doe beetje wasmiddel in het daarvoor bestemde bakje. Kortom: een kind kan de was doen. Tegenwoordig is wassen soms eerder luxe dan noodzaak. Is die broek echt vies, of hangt er alleen een nare geur omheen? Hup de trommel in, makkelijk zat. Wassen kost echter veel energie en water. Hoeveel, dat hangt af van de wasmachine, het programma en het middel dat er gebruikt wordt. Duurzaam wassen is echter, net als het klusje zelf, niet moeilijk. Er zijn vandaag de dag genoeg mogelijkheden om bewust te wassen.

‘Je bespaart energie en dat levert een lagere rekening op’

Bij duurzaam wassen kun je groter veranderingen doorvoeren voor de meeste impact, denk aan een hotfill wasmachine aanschaffen. Daarmee bespaar je de meeste energie en dat levert een lagere rekening op. Reden genoeg om te kiezen voor duurzaam wassen dus! Maar ook kleine veranderingen dragen een steentje bij aan een beter milieu en bovenal minder plastic. Denk aan duurzaam wasmiddel met een verpakking van gerecycled materiaal of een eco egg wasbal waarmee je volledig plasticvrij gaat. We gaan alle mogelijkheden voor duurzaam wassen met je langs.

3. Plasticvrij wassen

In een duurzaam huishouden wordt ook minder plastic gebruikt. Misschien gebruik je al minder plastic en heb je een waterfles van recyclebaar materiaal. Maar wist je dat er ook veel duurzaam wasmiddel is in flessen gemaakt van gerecycled plastic? Je kunt ook helemaal plasticvrij gaan en met de eco egg wasbal wassen. En wat dacht je van een wasmachine filter om microplastic te filteren?

duurzaam wassen

Energielabel wasmachine: triple A en de plusjes

Wasmachines belasten het milieu vooral door hun water- energiegebruik. De kosten voor het fabriceren en afschrijven van deze apparaten zijn daarbij vergeleken verwaarloosbaar. Er zijn wasmachines in allerlei soorten en maten. Een goede manier om de duurzaamheid van een machine te checken, is het energielabel bestuderen. Labels variëren van A, zeer zuinig, tot G, minst zuinig. Het label A is ook nog eens te verdelen in A, A+ en A++. Hoe meer plusjes, hoe zuiniger het apparaat is. Daarnaast zijn er ook nog wasmachines met een AAA-label. Deze wasmachines scoren goed op drie punten: energie- en waterverbruik en centrifuge.

‘Een goede manier om de duurzaamheid van een machine te checken, is het energielabel bestuderen’

Tegenwoordig worden er vrijwel alleen nog wasmachines van type A of B gemaakt. Oude wasmachines zijn vergeleken met de huidige technologie, compleet achterhaald op het gebied van duurzaamheid. Zeker trommels die voor 1985 zijn gefabriceerd zijn zeer verspillend op zowel water- als energiegebied. Een nieuwe machine aanschaffen is natuurlijk een behoorlijke investering, maar bij een zuinig wasapparaat zal de energie- en waterrekening snel omlaag gaan. Een wasmachine heb je er ongeveer na zes jaar uit qua kosten en gaat zo’n vijftien jaar mee. Als je echt voor duurzaam wassen wilt gaan, is het daarom slim om je hierin te verdiepen.

Dit moet je weten over de hotfill wasmachine

Het water in een wasmachine moet elektrisch worden opgewarmd. Koud leidingwater stroomt in een reservoir dat vervolgens met een soort spiraal verwarmd wordt tot de juiste temperatuur. Sommige wasmachines beschikken over een warm water aansluiting, ook wel hotfill wasmachine genoemd. In tegenstelling tot een normale wasmachine, heeft een hotfill twee waterslagen nodig. Één voor koud en één voor warm water. Een hotfill heeft als voordeel dat wassen sneller klaar zijn, omdat er het waswater niet eerst opgewarmd hoeft te worden. Dit gebeurt al in de warmwatervoorziening van het huis, bijvoorbeeld een cv-ketel.
‘Een hotfill wasmachine heeft als voordeel dat wassen sneller klaar zijn, omdat er het waswater niet eerst opgewarmd hoeft te worden’
Een hotfill wasmachine kan daarmee een heleboel energie besparen.  Een ‘normale’ wasmachine gebruikt elektriciteit als energiebron voor het  opwarmen van water. Deze stroom wordt veelal opgewekt in een (aardolie)centrale, hier gaat door het productieproces en distributie ongeveer de helft van de opgewekte energie verloren. Dit komt omdat stroom opwekken een vrij ingewikkeld proces is. De meeste elektriciteitscentrales wekken energie op door water in een stoomketel te verwarmen door middel van het verbranden van fossiele brandstoffen. Bij dit proces komt er een heleboel warmte vrij die niet of onvolledig benut wordt. Een boiler of cv-ketel gebruikt gas om het water te verwarmen. Hierbij gaat minder energie verloren, omdat de brandstof direct gebruikt kan worden en niet eerst omgezet hoeft te worden in elektriciteit. Wordt er echter gebruik gemaakt van groene stroom, dan valt over het nut van een hotfill te discussiëren. Let op: Het loont niet een normale wasmachine te laten ombouwen tot een hotfill. Dit kost ongeveer tweehonderd euro. Voor die kosten eruit zijn moeten er minimaal 2500 wassen gedraaid worden. De gemiddelde levensverwachting van een wasmachine is ongeveer 3000 tot 3500 wasbeurten. Dit is natuurlijk afhankelijk van merk en type.

Heet versus koel: duurzaam wassen met je wasprogramma’s doe je zo

Wassen op 60 graden is inmiddels achterhaald. Je kunt prima duurzaam wassen op 30 of 40 graden. Er zijn zelfs zepen die een schoon resultaat geven bij slechts 15 graden. Dat klinkt leuk, alleen ontbreekt momenteel nog het 15 graden programma op de meeste wasmachines. Ons advies? Was echt smerige was zoals vaatdoekjes op 60 graden, beddengoed en dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen. Dit zijn onze vier beste tips voor duurzaam wassen op een rij:

1
Was alleen echt smerige was - denk aan vaatdoekjes waarmee je hebt schoongemaakt - op 60 graden. De dagelijkse was kan prima op 30 of 40 graden worden gewassen.
2
Zuiniger wassen? Zorg dan dat je wasmachine goed vol zit (maar niet overvol). Dat bespaart water en daarmee energie en geld.
3
Draai eens in de twee á drie maanden een lege machine op een programma van 95 graden, eventueel met een scheutje azijn of baking soda. Zo gaan alle bacteriën dood en gaat je wasmachine langer mee.
4
Breng je een jasje of galajurk naar de stomerij? Check van tevoren of dit op een duurzame manier gebeurd en er niet chemisch wordt gereinigd. Chemisch reinigen is namelijk erg slecht voor het milieu. Ga dus voor een milieuvriendelijke stoombeurt naar een bedrijf dat geen per-chloorethyleen gebruikt. Een jas zelf wassen vereist veel aandacht en zorg. Op deze pagina lees je daar meer over.
duurzaam wassen

Duurzaam wasmiddel: dosering en ecologische waarde

Voor ieder wasmiddel geldt: let op de hoeveelheid. Voeg nooit meer toe dan nodig is, meestal is één dopje ruim voldoende. Voor lastige vlekken is het gebruik van vlekkenverwijderaar, ossengalzeep of baking soda een aanrader. Voorwassen is met de huidige wasmiddelen niet meer nodig, ze zijn krachtig genoeg om het vuil in het reguliere programma te smoren.

Het is voor het milieu het beste om producten op waterbasis te kopen. Sommige wasmiddelen bevatten veel oplosmiddel, dat bijdraagt aan de luchtvervuiling. Poederwasmiddel zorgt voor weinig afval, de kartonnen verpakking kan gewoon bij het oud papier en er kunnen meer dozen per vrachtwagen vervoerd worden dan bij vloeibaar wasmiddel. Dit komt door de makkelijke vierkante vorm. Wastabletten zorgen juist wel voor veel zinloos verpakkingsmateriaal. Wasverzachters maken de was lekker zacht en geurig, maar zijn niet goed voor het milieu. Bovendien zijn ze in sommige gevallen overbodig. Als was buiten in de wind of in droger droogt, is het niet nodig verzachtende middelen te gebruiken. Als een lekker geurtje toch noodzakelijk is, zijn er genoeg soorten duurzaam wasmiddel of wasverwachter die een prettige geur achterlaten.

‘Groene’ wasmiddelen

Er zijn diverse biologische en ecologisch verantwoorde wasmiddelen op de markt. Lees ook de test biologische wasmiddelen. Dit zijn over het algemeen nieuwkomers, of producten die een relatief klein afzetgebied hebben. Over de werking van deze ‘groene zepen’ is niet iedereen het eens, maar feit is wel dat ze uitermate milieuvriendelijk zijn. Aan kop staan de wasnoten en de zogenaamde magneet- of wasballen. Wasnoten groeien aan de zeepnotenboom die voor komt in de tropen en subtropen voorkomt. De aanwezige stof saponine heeft reinigende en antibacteriële eigenschappen, en werkt als een soort zeep als het met water in contact komt. Er zijn grote en kleine zeepnoten. Kleine wassen over het algemeen minder goed dan grote zeepnoten. De noten zijn zeer milieuvriendelijk en kunnen na gebruik gewoon op de composthoop. Een nadeel is dat de noten geen vet oplossen. Vettig textiel moet in dat geval voorbehandeld worden. Een wasmiddel op basis van deze zeepnoten is bijvoorbeeld Seepje.

Naast deze noten zijn er ook ‘gewone’ biologisch afbreekbare wasmiddelen op de markt.  Deze bevatten stoffen die ten minste 98% biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien bevatten de producten geen fosfaten of bleekmiddelen. De verpakking is volledig recyclebaar en het product is niet op dieren getest. Een nadeel van deze producten is dat ze vaak beter werken bij een iets hogere wastemperatuur. Toch is dit duurzaam wasmiddel op het gebied van milieuvriendelijkheid een zeer goede keuze

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Leuk, die wasnootjes uit Nepal en India.
Maar die worden vervolgens wel helemaal hier heen gesleept omdat wij zonodig “groen” willen wassen. Hoezo milieu vriendelijk…
Kunnen we niet beter iets gebruiken wat hier in Nederland voor handen ligt??

Leuk blog! Wil je meer informatie over wasmiddel en duurzaam wassen? Bekijk eens onze blog over de wondere wereld van het wasmiddel! https://www.bundles.nl/wondere-wereld-wasmiddel/

Wasnootjes zijn vaak ook te koop in ecologische winkels.

Een tijdje terug ontdekte ik een interessant ecologisch en natuurlijk wasmiddel: wasnoten. Dat is een milieuvriendelijk wasmiddel dat de mensen in India en Nepal gebruiken. Het groeit daar gewoon aan de boom. Het is zeer huidvriendelijk en de nootjes zijn na gebruik biologisch afbreekbaar.
Ik heb het wassen met wasnoten een tijdje geprobeerd en ik heb er een review over geschreven op mijn blog over duurzaamheid: https://www.artyfartyfarm.com/?page=Eco-wassen-met-wasnoten

De Wasnootjes zijn te koop bij Wasnootjes.nl :-).

Waar zijn deze nootjes te koop Marjo? Ik heb zelf ook geëxperimenteerd met ‘ecoballs’ deze waren heel goedkoop rond de euro en je kan er 150 wasjes mee draaien. Het wordt prima schoon, zonder syntetische geur.

ik ben op het pad van de wasnoot gekomen en was nu al geruime tijd met “nootjes” die drie vier keer meegaan en daarna in de compostbak of tuin gaan. de was verantwoord schoon zonder irriterende luchtjes en nog hartsatikke voordelig ook voor gemiddeld 8 euro koop je een kilo nootjes en daar doe je heeeeeeeeeeeel lang mee vier vijf nootschalen per drie a vier wasbeurten. en wil je toch een luchtje dan voeg je een paar drupjes etherische olie toe in het wasverzachterbakje van je wasmachine.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.