Hotfill wasmachine is allerzuinigste

Geplaatst op 26 oktober 2008 in Duurzaam wonen

hotfillWanneer je de wasmachine goed gebruikt bespaart hij water en energie. De milieu- en financiële belasting van een wasmachine wordt bepaald door het elektriciteitsverbruik en het waterverbruik. Het water in wasmachines wordt elektrisch opgewarmd. Tot 90% van de gebruikte elektriciteit van de wasmachine wordt gebruikt voor de verwarming van het water. Niet alleen duur, ook ongunstig voor het milieu. Beter is het gebruik van warmwater uit de geiser, combiketel en vooral vanuit een zonneboiler. Hierop is het hotfill-principe gebaseerd.

Hotfill wasmachine

Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine waarvan de toevoerbuis tegen warm water bestand is. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Het apparaat hoeft niet zelf het water op te warmen. De wasmachine moet wel voldoende dicht bij de geiser of boiler staan, omdat er anders warmteverlies optreedt. Met een hotfill wasmachine wordt 10 tot 35% energie bespaard. Wanneer het warme water afkomstig is van een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing op de energiekosten oplopen tot zo’n 40%.

Voorschakelapparaat

Momenteel zijn er in Nederland twee merken die hotfill apparaten leveren Miele en Asko. Aangezien de hotfill wasmachines vrij duur zijn, is het vaak goedkoper een normale wasmachine hotfill geschikt te maken. Dit kan door een voorschakelapparaat tussen de warmwater kraan en de wasmachine te zetten. Voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar bij verschillende installatiebedrijven. De aanschafkosten lopen op naarmate het apparaat meer functies kan vervullen, bijvoorbeeld de programmeerbaarheid, extra aansluiting voor regenwater, thermostaat, overloopbeveiliging en voorwasknop.

Algemeen werkt het voorzetapparaat als volgt: De hotfill wordt aangesloten op een warmwaterleiding van een warmwaterbereider met een hoogrendement, bijv. een HR combiketel, geiser of gasboiler, zonne-boiler, warmtepomp boiler. Soms heeft de wasmachine koud water en soms warm of heet water nodig, de hotfill regelt dit, doordat hij registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait.

Er zijn vier voorwaarden voor het plaatsen van een hot-fill machine:

Een thermostatische kraan of regelaar, zodat de temperatuur niet boven de 60 ºC kan komen. De regelaar moet voor de waterinlaat van de machine geplaatst worden. Hij is verkrijgbaar bij bouwmarkten, loodgieters en installateurs.

  • Een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler. Let er op dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet langer dan 10 meter zijn, anders gaat teveel warmte verloren.
  • Een koud wateraansluiting. Wasautomaten moeten naast een warm wateraansluiting ook een aansluiting te hebben voor koud water, voor spoelen en wolwas.
  • Let er op dat de slang voor warm water tussen de warmwaterwasmachine of het voorschakel-apparaat en de toevoerkraan bestand is tegen temperaturen tot circa 80° Celsius.

Reacties (22)
Dirk van Genugten
30/10/08 • 20:37

Heb net even op de Asko site gekeken. Wat een mooi merk zeg! Had ik nog nooit over gehoord

J.van 't Hof
27/01/09 • 14:47

Ik ben geinteresseerd in het hot-fill systeem i.c.m. een gewone wasmachine.
Ik zoek een schematische weergave van het systeem, zodat ik alles goed aan kan sluiten.

Willem Henstra
15/02/09 • 18:14

Schema hotfill systeem kijk eens p op de website van technea

Johan Heins
16/03/09 • 16:05

Bij mijn bovenlader- oude AEG-Turnamat – vul ik al jaren zelf met warm (40° bont) en (±60° C wit) uit de Combiketel, (nu HR). Ik doe dit met de op de keukenkraan aangesloten CV-vulslang (1,5 m.) los erin te hangen. Koud en warm mengen en voelen met de hand of het heet of handlauw is. En check (met stekker erin) de temperatuur met de T-instelknop: draaiend hoor je een aan- en uit-cklik en lees je de bereikte temperatuur af tijdens het vullen. Na ’t vullen op ’t oog tot juiste hoogte, wasgoed en -poeder erin schakel ik de wasmachine pas in. Zo creeer ik mijn eigen hot-fill wasmachine. Of het met een voorlader ook kan, heb ik niet uitgeprobeerd. Met volautomatische lukt ’t niet zonder voorschakelapparaat lijkt me.

henk
19/03/09 • 01:40

hotfill kan veel gemakkelijker: je doet gewoon eertst een emmer met warm ,met gas verwarmd water, in de machine

even geduld maar het werkt

hnek

25/03/09 • 22:04

Johan en Henk dat zijn hele pragmatische oplossingen. Hoe maak je van je normale machine een hot-fill apparaat! Ik heb het ook meteen geprobeerd met mijn voorlader. Maar het vullen met water via het zeepbakje is bij mij toch een hoop geklieder. Maar misschien gaat het met een andere wasmachine makkelijker. Maar zeker bedankt voor de tips!

Erik Wannee
02/07/09 • 13:21

Ik heb het HotFill apparaat van de Dugoshop (http://www.dugoshop.nl/product2.htm) zoals hierboven afgebeeld gekocht voor Eur 274,90.
Deze wordt gecombineerd met de zonneboiler die in hetzelfde vertrek staat. ’s winters wordt de combiketel gebruikt om na te verwarmen; ’s zomers wordt de combiketel ge-bypassed.

Het apparaat werd vlot en keurig afgeleverd met de post. Goed verpakt en voorzien van de officiële Duits-talige installatiehandleiding / gebruiksaanwijzing en een (matige) Nederlands-talige gekopieerde versie.

Het installeren was kinderlijk simpel. Uiteraard was het nodig een warmwateraansluiting aan te leggen naast de koudwaterkraan.
Er was een handig aftekenvel waarmee je eenvoudig de plek op de muur kon aantekenen waarop gaatjes geboord moeten worden om het apparaat op te hangen.
Een doorplugstekker van het hotfill apparaat in het stopkontakt, en daarin gaat dan weer de stekker van de wasmachine.
De onderdelen konden eigenlijk maar op één manier aangesloten worden, dus daarvoor was eigenlijk niet eens een handleiding nodig. Eén ding had ik nog bijna fout gedaan: Ik had de oude waterslang op de warme kraan aangesloten en daar is-ie niet voor gemaakt. De speciale slang die bijgeleverd was is wel hittebestendig; De oude slang moet gebruikt worden voor het koudwaterdeel.
Een ander ding dat mogelijk fout aangesloten zou kunnen worden als je erg dom bent, is de elektrische bedrading: Als je de koudwater- en de warmwaterklep verkeerd-om aansluit gaat er natuurlijk ook iets niet goed. Maar omdat de stekkertjes voor de warme klep rood zijn en de andere zwart, zul je die fout niet snel maken.

Wat niet praktisch werkt, is de lekkagesensor. Een elektrode die je geacht wordt met een zuignap onderaan tegen de wasmachine of muur te bevestigen. Als er een leiding zou knappen of losschieten en de vloer onder water zou komen te staan, schakelt het hotfill apparaat alle toevoer uit. Een goed idee, maar het lukt natuurlijk nooit om een zuignap ergens blijvend tegenaan te zuigen. De oppervlakken van de wasmachine en de tegelvloer zijn nooit volkomen glad en schoon, dus elke week ligt de zuignap los op de grond. Ik heb hem daar maar gewoon laten liggen, want zo blijkt hij ook goed te werken.

Dan het ‘trainen’ van het apparaat: De eerste keer moet het apparaat uitvinden hoe de aangesloten wasmachine werkt. Want elke wasmachine heeft een verschillend wasprogramma. Heel mooi is dat het apparaat dat automatisch detecteert door het meten van de stroomvraag van de wasmachine. Je hoeft dus niet moeilijk dingen in te programmeren.
Op het moment dat de wasmachine de trommel laat draaien wordt er relatief weinig stroom gevraagd; wanneer de wasmachine water aan het opwarmen is wordt veel meer stroom gevraagd. Het hotfill apparaat interpreteert dat en slaat het op in zijn geheugen.
Het apparaat kan drie verschillende zelf te kiezen wasprogramma’s onthouden, bv. voor 30, 40 en 90 graden.
Het is niet echt duidelijk in de handleiding beschreven hoe dat trainen moet worden gedaan. Eigenlijk moet je gewoon een keer wassen en het hotfill apparaat ook na het wassen aan laten staan tot het uiteindelijk op het display aangeeft dat het klaar is. Bij elk van de drie wasprogramma’s moet je dat een keer doen.

Enfin, nadat ik dat gedaan had heeft het hotfill apparaat daarna eigenlijk nooit meer enig werk opgeleverd.
Wel moet je het voordat je gaat wassen even apart aanzetten. Je kiest dan op het apparaat het programma dat je wilt gaan volgen, en drukt dan op Start. Daarna zet je de wasmachine zelf aan en selecteert daarop uiteraard het wasprogramma dat je ook op het hotfill apparaat had gekozen.
Dan begint automatisch de watertoevoer. Eerst gaat de heetwaterklep open, totdat (zichtbaar op de display!) de ingestelde temperatuur is bereikt. Dan wordt om beurten koud en heet water toegelaten, zodat de uiteindelijke temperatuur in de wasmachine bereikt wordt. (Tenmiste, als het toegevoerde heetwater heet genoeg is. Want als je een kookwas wilt doen en het heetwater in de leiding is maar 60 graden dan wordt uiteraard 100% heet water toegevoerd dat de wasmachine dan alsnog elektrisch verder opwarmt.)
Als de wasmachine klaar is met wassen, zet je gewoon wasmachine en hotfill apparaat uit (eerst even op ‘stop’ drukken voordat je de hoofdschakelaar uit zet) en that’s it.

Grappig is dat mijn wasmachine op zijn eigen display een indicatie geeft van de tijd die hij nog nodig heeft. Maar doordat er warm water wordt toegevoerd, is er minder opwarmtijd nodig. Mijn wasmachine merkt dat en zo gebeurt het dat je ineens de tijdsaanduiding tijdens het wassen snel ziet teruglopen. De wasmachine is dus altijd wat eerder klaar dan hij bij de start aangeeft.

Ik heb een bovenlader wasmachine omdat die veel ruimte bespaart en je niet op de knieën hoeft om hem te vullen/legen. Bovenladers die een ingebouwde hotfill mogelijkheid hebben bestaan voorzover ik weet (nog) niet. Maar op deze manier kun je toch een hotfill bovenlader.

Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over mijn aankoop. Rapportcijfer een 8.

Reinout
07/08/09 • 11:39

Net even met Asko gebeld, (7-8-2009). Maar deze zijn gestopt met het hott fill programma.
De oude types van asko die omgebouwd konden worden waren de w660 en de w650.

Alleen Miele levert nog een machine (type allwater). dit is een vrij dure machine (1700 euro).

Jammer maar helaas dus.

08/08/09 • 10:14

Hoi Reinout dat is inderdaad jammer om te horen. Als je wasmachine dicht bij het tappunt staat geloof ik wel dat een hottfill wasmachine veel kan besparen. Volgens mij is nu Miele de enige hottfill leverancier in Nederland. Ik moet wel toegeven dat ik een echte Miele fan ben. Merkt past prima bij mijn filosofie. De wasmachines van Miele zijn wel een stuk duurder maar als je dan ‘zonder monteur’ er twintig jaar plezier van hebt dan is het het wat mij betreft dubbel en dwars waard. Kwam laatst bij een vriend die had een Miele van zijn oma en die was ouder dan hijzelf, geweldig toch!

koen
08/09/09 • 20:21

Een gewone thermostaat douche kraan voldoet ook.
Je kan dan ook gewoon de temperatuur instellen, en het is niet nodig om de water toevoer van deze kraan te “schakelen”, want dat doet de wasmachine al.
Het enige puntje is misschien het “spoelen”, dan moet je de thermo kraan tijdig en handmatig weer op koud zetten.

Ik ben van plan dit zo te gaan doen, in combinatie met een zonneboiler.

Dirk
09/09/09 • 20:32

Hoi Koen, dat is inderdaad een interessante en hele simpele oplossing had ik nog nooit aan gedacht. Laat even weten als je het allemaal draaiende hebt?

reno
17/09/09 • 11:07

Hallo Koen,

inderdaad zo zal je het kunnen doen.
vergeet alleen niet om je toevoer beveiliging toe te passen bij een wasmachine kraan zit een terugslagklep en is belucht waardoor de kans dat het vuile water in het slechtste geval niet kan terug lopen je drinkwater installatie in. ( zeer slecht voor een lekker bak koffie 🙂 )
gebruik dan een mengventiel in de installatie waardoor je vooraf insteld de temperatuur en zo gewoon de wasmachine kraan blijft gebruiken, het houdt wel in dat je altijd met warm water spoelt.

15/10/09 • 11:37

[…] tot de juiste temperatuur. Sommige wasmachines beschikken over een warm water aansluiting, ook wel hotfill genoemd. In tegenstelling tot een normale wasmachine, heeft een hotfill twee waterslagen nodig. […]

Sander
07/12/09 • 23:28

Hallo Erik, en anderen,

Dank je voor je uitgebreid bescheven ervaringen met de hotfill apparaat van Dugoshop. Ik overweeg ook een dergelijk apparaat aan te schaffen en laat alvast (samen met een nieuwe HR ketel) een warmwater tappunt monteren.
Ik heb nog een vraag: Stel je wasmachine met hot-fill loopt aan het begin van je wasprogramma vol, zeg even op 60graden. Je wasgoed komt dus meteen met 60 graden-water in aanraking. Heeft dit invloed op het “inbranden” van vlekken ? Zonder hot-fill zou het wasgoed nl. eerst wat ronddraaien in koud water waarbij vlekken misschien beter voorgeweekt worden ?
Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik het graag.
Groeten, Sander

Merijn
09/04/10 • 14:04

Ik zag dat Electrolux inmiddels ook een zeer betaalbare Hotfill wasmachine heeft.

sander
29/09/10 • 20:46

Misschien kun je zo’n voorschakelapparaat zelf samenstellen. Thermosthatische kraan voor het warme water en elektrische kleppen tussen de koud water en water uit de thermostatische kraan.
De klep voor het koude water staat altijd open, tenzij het verwarmingselement inschakeld van de machine.
In plaats van het verwarmingselement zou je de warmwaterklep aan kunnen sluiten.

Erik Wannee
06/03/11 • 13:40

Sorry Sander dat ik nu pas reageer. Ik was deze web site een tijd uit het oog verloren.
Inderdaad kreeg ik dat verhaal van het ‘inbranden’ ook te horen van een wasmachineverkoper-op-de-hoek (Leo van Schaik). Hij wist me te vertellen dat Hotfill wasmachines daarom niet bestonden: Dat kon immers onmogelijk wegens dat inbranden!
Gelukkig weet ik al sinds een tijd dat je verkopers NOOIT moet geloven. Altijd eerst zelf onderzoek doen, bv. door het internet af te zoeken.
Ik was inmiddels alweer een paar jaar met de Hotfill en heb nooit enig probleem ervaren. Ik kan niet uitsluiten dat het bij bepaalde extreem gevoelige stoffen of verfstoffen tot problemen leidt, maar met mijn wasjes (wol, katoen, synthetisch) gaat het altijd prima. Ik was doorgaans op 30 of 40 graden, en dat is lichaamstemperatuur. Als de was al bij die temperatuur zou inbranden dan zou dat ook op mijn lichaam gebeuren… Onzin natuurlijk! Op 60 graden was ik nooit, dus daarmee heb ik geen ervaring.
De enige was die ik heet was (80 graden) zijn handdoeken, en die hebben nergens last van, zelfs niet als heet water van 80 graden direct uit de zonneboiler gebruikt wordt.

NB Aanvankelijk liet ik alle warmwater door mijn combiketel heen naar de wasmachine stromen, omdat ik verwachtte dat de ketel heetwater onveranderd door zou laten. Dat blijkt echter niet zo te zijn: De ketel heeft een eigen mengventiel, waarmee water uit de zonneboiler altijd teruggezet wordt op 60 graden! Dat is om de interne delen van de ketel te beschermen. Gevolg was dat ik voor de kookwas water van 60 graden binnenkreeg, terwijl de zonneboiler op 85 stond! Ik heb nu een bypass om de ketel heen gemaakt, met een handmatige schakelkraan (ik heb daarvoor een niet-thermostatische douchemengkraan genomen). Als het water in de boiler heet genoeg is voor mijn was, zet ik die kraan op ‘zon’, zo niet dan zet ik hem op ‘gas’.

Dan nog een reactie op de suggestie van Koen:
Inderdaad kun je ook gewoon heet water in de wasmachine laten lopen zonder Hotfill apparaat, maar dan moet je dus altijd handmatig omschakelen naar koud voordat de eerste spoelbeurt komt. Want als je per ongeluk gaat spoelen met warmwater, gooi je wel erg veel geld en CO2 down the drain…
Bij een bovenlader (die heb ik ook, spaart ruimte en de rug!) is het inderdaad eenvoudig om hem gewoon handmatig vol te gooien met warmwater van (ongeveer) de gewenste temperatuur. Met een emmer of gewoon de doucheslang erin hangen als die er toevallig naast staat. En dan pas starten. Dan gaat de rest altijd goed. Prima en goedkope oplossing; wel iets meer handwerk.

Jaap
08/04/11 • 19:37

Hallo allemaal,
Leuke discussie!
Ik heb recent een warme én koude leiding laten aanleggen naar mijn wasmachine-aansluitpunt (de badkamer werd toch verbouwd), komt gewoon van een stadsverwarmingsboiler. Zitten kijken naar een voorschakelapparaat voor de 10 jaar oude Whirlpool, maar die begaf ‘t. Vervolgens aangenaam verrast door het grote aantal hotfill wasmachines die er momenteel te krijgen zijn (Bosch, Siemens, Bauknecht, Whirlpool…) vanaf zo’n 500 euro, dus zeg 200 euro meer dan een voorschakelapparaat ;-). Het is zelfs een zoekoptie op kieskeurig.nl! Uiteindelijk gekozen voor de Siemens WM14Q410 en gekocht bij ’n Duitse webwinkel. Wellicht heeft iemand er wat aan.

Dirk
08/04/11 • 20:08

Daar hebben we zeker wat aan Jaap. Bedankt voor de tip!

Jan van Zelderen
30/12/11 • 06:57

Misschien heb ik het gemist, maar iedere wasmachine kan op warm- én koud-water aangesloten worden.
Daar komt geen Hotfill machine tussen.
Het probleem is alleen dat de machines voor de Nederlandse markt aangepast zijn, dus alleen een koudwater aansluiting hebben.
Bij m’n oude machine kon ik het oplossen bij door de instelknop weer in ere te herstellen, zodat hij bij het wassen voor warmwater koor en bij het spoelen voor koudwater.
Bij de moderne machine is het een probleem, op de printplaatstaat keurig ‘H’ en ‘C’, maar alleen ‘C’ werkt.
Nu doen we het zelf met een keuze schakelaar.
Bij het zeepbakje kan de warmwaterslang aangesloten worden, alleen moet het gat boorgeboord worden, omdat die dichtgelaten is.

In de winkel heb ik de verkopers er herhaaldelijk op gewezen, maar hadden nooit aan de achterkant van de machine gezien dat daar ‘C’ en ‘H’ staat en dat alleen de ‘C’ gebruikt wordt.

Dus snap ik nog steeds niet waarom de machines niet gewoon geleverd worden zoals ze ontworpen zijn, dus: Geschikt voor een warm- en koud-water aansluiting’!!!!

Tjeerd
03/05/13 • 07:52

Johan en Henk,

Jullie zijn GENIAAL. Do it yourself Hotfill. Dat is pas rendement!

-Ik heb nu ook gewoon een stukje tuinslang met een snelkoppeling aan de keukenkraan.
-Voordat je de wasmachine aanzet vul je de wasmachine via het zeepbakje met warm water. Zoveel als je denkt dat handig is. Het is geen rocket science. Ik doe het tot grofweg 20 procent van het raampje onder water staat.
-Dan aanzetten en eventueel nog wat bijvullen omdat het wasgoed nog wat water opneemt.
-Geen spatje water ernaast. En veel sneller omdat de wasmachine minder lang hoeft te werken op het water op te warmen.
-Bijna gratis ook. Je moet nog al wat wasjes draaien wil je de € 300 van zo’n voorschakelapparaat terugverdienen. En dan moet je nog een warme kraan installeren naast je wasmachine om het voorschakelapparaat de accomoderen. Dat haal je niet makkelijk terug.
-Maar met het briljante low tech idee van Johan en Henk is het zo gepiept en heb je dik rendement.

Topidee van jullie jongens!
Dat zouden meer mensen moeten doen!

Jooske
04/08/16 • 16:57

Hallo, ik ben op zoek naar een bovenlader wasmachine met hotfill functie. Weet iemand of die bestaat?
Hartelijke groet, Jooske

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld