hotfillWanneer je de wasmachine goed gebruikt bespaart hij water en energie. De milieu- en financiële belasting van een wasmachine wordt bepaald door het elektriciteitsverbruik en het waterverbruik. Het water in wasmachines wordt elektrisch opgewarmd. Tot 90% van de gebruikte elektriciteit van de wasmachine wordt gebruikt voor de verwarming van het water. Niet alleen duur, ook ongunstig voor het milieu. Beter is het gebruik van warmwater uit de geiser, combiketel en vooral vanuit een zonneboiler. Hierop is het hotfill-principe gebaseerd.

Hotfill wasmachine

Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine waarvan de toevoerbuis tegen warm water bestand is. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Het apparaat hoeft niet zelf het water op te warmen. De wasmachine moet wel voldoende dicht bij de geiser of boiler staan, omdat er anders warmteverlies optreedt. Met een hotfill wasmachine wordt 10 tot 35% energie bespaard. Wanneer het warme water afkomstig is van een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing op de energiekosten oplopen tot zo’n 40%.

Voorschakelapparaat

Momenteel zijn er in Nederland twee merken die hotfill apparaten leveren Miele en Asko. Aangezien de hotfill wasmachines vrij duur zijn, is het vaak goedkoper een normale wasmachine hotfill geschikt te maken. Dit kan door een voorschakelapparaat tussen de warmwater kraan en de wasmachine te zetten. Voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar bij verschillende installatiebedrijven. De aanschafkosten lopen op naarmate het apparaat meer functies kan vervullen, bijvoorbeeld de programmeerbaarheid, extra aansluiting voor regenwater, thermostaat, overloopbeveiliging en voorwasknop.

Algemeen werkt het voorzetapparaat als volgt: De hotfill wordt aangesloten op een warmwaterleiding van een warmwaterbereider met een hoogrendement, bijv. een HR combiketel, geiser of gasboiler, zonne-boiler, warmtepomp boiler. Soms heeft de wasmachine koud water en soms warm of heet water nodig, de hotfill regelt dit, doordat hij registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait.

Er zijn vier voorwaarden voor het plaatsen van een hot-fill machine:

Een thermostatische kraan of regelaar, zodat de temperatuur niet boven de 60 ºC kan komen. De regelaar moet voor de waterinlaat van de machine geplaatst worden. Hij is verkrijgbaar bij bouwmarkten, loodgieters en installateurs.

  • Een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler. Let er op dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet langer dan 10 meter zijn, anders gaat teveel warmte verloren.
  • Een koud wateraansluiting. Wasautomaten moeten naast een warm wateraansluiting ook een aansluiting te hebben voor koud water, voor spoelen en wolwas.
  • Let er op dat de slang voor warm water tussen de warmwaterwasmachine of het voorschakel-apparaat en de toevoerkraan bestand is tegen temperaturen tot circa 80° Celsius.