Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
hotfill wasmachine

Hotfill wasmachine is allerzuinigste

Impact
Milieuwinst
600 kilo СО2 p/j
Kosten
700 - 1000 euro
Sluiten
Toelichting

- Een voorschakelapparaat voor hotfill aanschaffen en plaatsen tussen de warmwaterkraan en de wasmachine. Dit kost minstens €220, met montage komt er zo'n €100 bij.
- In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je 40% energiekosten besparen. Dat is €10 tot €20 per jaar.

We verbruiken veel energie in huis op een dag. Ook wassen kan een stuk duurzamer, bijvoorbeeld met een hotfill wasmachine. Naast je plastic flessen wasmiddel vervangen door een plasticvrij alternatief zoals deze Eco Egg wasbal, is dit namelijk dé manier om je wasruimte verduurzamen. We zetten alles op een rij voor je over de hotfill wasmachine.

hotfill wasmachine

Waarom een duurzamere wasmachine?

We meten de milieu- en financiële belasting van een wasmachine aan de hand van het water- en energieverbruik. Als je duurzamer wilt wassen, is het daarom de eerste stap om te kijken hoe jouw verbruik precies is. Zo kun je onderzoeken wat je het beste kunt aanpassen.

Energie- en waterverbruik  gaan hand in hand bij het gebruiken van de wasmachine. Dat komt omdat het water in de meeste wasmachines elektrisch wordt opgewarmd. Van de gebruikte elektriciteit voor je wasmachine wordt maar liefst 90%  gebruikt voor de verwarming van het water.  Niet alleen duur, ook ongunstig voor het milieu. En daarmee een goede reden om met een groenere blik naar je wasmachine te kijken.

Beter namelijk is het gebruik van warm water uit de geiser of combiketel. Een zonneboiler kopen is ook een duurzame optie. Hierop is het hotfill-principe van de hotfill wasmachine ook gebaseerd.

Wat is een hotfill wasmachine precies?

Een hotfill wasmachine is een speciale wasmachine waarvan de toevoerbuis tegen warm water bestand is. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Het apparaat hoeft niet zelf het water op te warmen. De wasmachine moet wel voldoende dicht bij de geiser of boiler staan, omdat er anders warmteverlies optreedt. Met een hotfill wasmachine wordt 10 tot 35% energie bespaard. Wanneer het warme water afkomstig is van een zonneboiler of warmtepomp kan de besparing op de energiekosten zelfs nog meer oplopen. Soms zelfs tot 40%. Dat komt neer op zo’n €10 tot €20 per jaar, volgens de Consumentenbond.

Zo maak je je huidige wasmachine tot hotfill wasmachine

Momenteel zijn er in Nederland twee merken die hotfill apparaten leveren: Miele en Asko. Aangezien de hotfill wasmachines vrij duur zijn, is het vaak goedkoper een normale wasmachine hotfill geschikt te maken. Dit kan door een voorschakelapparaat tussen de warmwaterkraan en de wasmachine te zetten. 

Voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar bij verschillende installatiebedrijven. De aanschafkosten lopen op naarmate het apparaat meer functies kan vervullen, bijvoorbeeld de programmeerbaarheid, extra aansluiting voor regenwater, slimme thermostaat, overloopbeveiliging en voorwasknop.

Zo werkt dat
De hotfill wordt aangesloten op een warmwaterleiding van een warmwaterbereider met een hoogrendement, bijvoorbeeld een HR-combiketel, geiser, gasboiler, zonneboiler of warmtepompboiler. Soms heeft de wasmachine koud water en soms warm of heet water nodig, de hotfill regelt dit, doordat hij registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait.

hotfill wasmachine

Er zijn vier voorwaarden voor het plaatsen van een hot-fill machine:

  1. Er is een thermostatische kraan of regelaar, zodat de temperatuur niet boven de 60 ºC kan komen. De regelaar moet voor de waterinlaat van de machine geplaatst worden. Hij is verkrijgbaar bij bouwmarkten, loodgieters en installateurs.
  2. Er is een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler. Let erop dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet langer dan 10 meter zijn, anders gaat teveel warmte verloren.
  3. Er is een koudwateraansluiting. Wasautomaten moeten naast een warmwateraansluiting ook een aansluiting hebben voor koud water, voorspoelen en wolwas. Wel zo handig.
  4. Je hebt een warmtebestendige slang nodig. Let erop dat de slang voor warm water tussen de warmwaterwasmachine of het voorschakelapparaat en de toevoerkraan bestand is tegen temperaturen tot circa 80° Celsius. Zo blijft alles veilig.

Onze keuze

Er zijn niet veel hot-fill wasmachines beschikbaar, maar de Miele WWG vonden wij eruit springen. 

Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater hotfill wasmachine

Onze keuze
Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater Hotfill wasmachine
Kwaliteit
9,1
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
24 verschillende wasprogramma's
Energielabel A
Energiezuinig
Garantie van 2 jaar
Met het AllWater systeem was je milieubewust dankzij de 3 aansluitingen voor warm water, bron- en regenwater
Nadelen
Hogere prijsklasse
Omschrijving
De Miele WWG 760 WPS TwinDos AllWater is een ruime en energiezuinige wasmachine met geschikt voor de was van 5 personen of meer. wasmiddel automatisch, Ook handig: met navulreservoirs kun je automatisch wasmiddel doseren & de wasmachine is te bedienen via een app op je smartphone.
...
Beste prijs

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

22 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo, ik ben op zoek naar een bovenlader wasmachine met hotfill functie. Weet iemand of die bestaat?
Hartelijke groet, Jooske

Johan en Henk, Jullie zijn GENIAAL. Do it yourself Hotfill. Dat is pas rendement! -Ik heb nu ook gewoon een stukje tuinslang met een snelkoppeling aan de keukenkraan. -Voordat je de wasmachine aanzet vul je de wasmachine via het zeepbakje met warm water. Zoveel als je denkt dat handig is. Het is geen rocket science. Ik doe het tot grofweg 20 procent van het raampje onder water staat. -Dan aanzetten en eventueel nog wat bijvullen omdat het wasgoed nog wat water opneemt. -Geen spatje water ernaast. En veel sneller omdat de wasmachine minder lang hoeft te werken op het water op te warmen. -Bijna gratis ook. Je moet nog al wat wasjes draaien wil je de € 300 van zo’n voorschakelapparaat terugverdienen. En dan moet je nog een warme kraan installeren naast je wasmachine om het voorschakelapparaat de accomoderen. Dat haal je niet makkelijk terug. -Maar met het briljante low… Lees verder »

Misschien heb ik het gemist, maar iedere wasmachine kan op warm- én koud-water aangesloten worden. Daar komt geen Hotfill machine tussen. Het probleem is alleen dat de machines voor de Nederlandse markt aangepast zijn, dus alleen een koudwater aansluiting hebben. Bij m’n oude machine kon ik het oplossen bij door de instelknop weer in ere te herstellen, zodat hij bij het wassen voor warmwater koor en bij het spoelen voor koudwater. Bij de moderne machine is het een probleem, op de printplaatstaat keurig ‘H’ en ‘C’, maar alleen ‘C’ werkt. Nu doen we het zelf met een keuze schakelaar. Bij het zeepbakje kan de warmwaterslang aangesloten worden, alleen moet het gat boorgeboord worden, omdat die dichtgelaten is. In de winkel heb ik de verkopers er herhaaldelijk op gewezen, maar hadden nooit aan de achterkant van de machine gezien dat daar ‘C’ en ‘H’ staat en dat alleen de ‘C’ gebruikt… Lees verder »

Hallo allemaal,
Leuke discussie!
Ik heb recent een warme én koude leiding laten aanleggen naar mijn wasmachine-aansluitpunt (de badkamer werd toch verbouwd), komt gewoon van een stadsverwarmingsboiler. Zitten kijken naar een voorschakelapparaat voor de 10 jaar oude Whirlpool, maar die begaf ‘t. Vervolgens aangenaam verrast door het grote aantal hotfill wasmachines die er momenteel te krijgen zijn (Bosch, Siemens, Bauknecht, Whirlpool…) vanaf zo’n 500 euro, dus zeg 200 euro meer dan een voorschakelapparaat ;-). Het is zelfs een zoekoptie op kieskeurig.nl! Uiteindelijk gekozen voor de Siemens WM14Q410 en gekocht bij ‘n Duitse webwinkel. Wellicht heeft iemand er wat aan.

Sorry Sander dat ik nu pas reageer. Ik was deze web site een tijd uit het oog verloren. Inderdaad kreeg ik dat verhaal van het ‘inbranden’ ook te horen van een wasmachineverkoper-op-de-hoek (Leo van Schaik). Hij wist me te vertellen dat Hotfill wasmachines daarom niet bestonden: Dat kon immers onmogelijk wegens dat inbranden! Gelukkig weet ik al sinds een tijd dat je verkopers NOOIT moet geloven. Altijd eerst zelf onderzoek doen, bv. door het internet af te zoeken. Ik was inmiddels alweer een paar jaar met de Hotfill en heb nooit enig probleem ervaren. Ik kan niet uitsluiten dat het bij bepaalde extreem gevoelige stoffen of verfstoffen tot problemen leidt, maar met mijn wasjes (wol, katoen, synthetisch) gaat het altijd prima. Ik was doorgaans op 30 of 40 graden, en dat is lichaamstemperatuur. Als de was al bij die temperatuur zou inbranden dan zou dat ook op mijn lichaam gebeuren…… Lees verder »

Misschien kun je zo’n voorschakelapparaat zelf samenstellen. Thermosthatische kraan voor het warme water en elektrische kleppen tussen de koud water en water uit de thermostatische kraan.
De klep voor het koude water staat altijd open, tenzij het verwarmingselement inschakeld van de machine.
In plaats van het verwarmingselement zou je de warmwaterklep aan kunnen sluiten.

Ik zag dat Electrolux inmiddels ook een zeer betaalbare Hotfill wasmachine heeft.

Hallo Erik, en anderen,

Dank je voor je uitgebreid bescheven ervaringen met de hotfill apparaat van Dugoshop. Ik overweeg ook een dergelijk apparaat aan te schaffen en laat alvast (samen met een nieuwe HR ketel) een warmwater tappunt monteren.
Ik heb nog een vraag: Stel je wasmachine met hot-fill loopt aan het begin van je wasprogramma vol, zeg even op 60graden. Je wasgoed komt dus meteen met 60 graden-water in aanraking. Heeft dit invloed op het “inbranden” van vlekken ? Zonder hot-fill zou het wasgoed nl. eerst wat ronddraaien in koud water waarbij vlekken misschien beter voorgeweekt worden ?
Als iemand hier ervaring mee heeft dan hoor ik het graag.
Groeten, Sander

Hallo Koen,

inderdaad zo zal je het kunnen doen.
vergeet alleen niet om je toevoer beveiliging toe te passen bij een wasmachine kraan zit een terugslagklep en is belucht waardoor de kans dat het vuile water in het slechtste geval niet kan terug lopen je drinkwater installatie in. ( zeer slecht voor een lekker bak koffie :) )
gebruik dan een mengventiel in de installatie waardoor je vooraf insteld de temperatuur en zo gewoon de wasmachine kraan blijft gebruiken, het houdt wel in dat je altijd met warm water spoelt.

Een gewone thermostaat douche kraan voldoet ook.
Je kan dan ook gewoon de temperatuur instellen, en het is niet nodig om de water toevoer van deze kraan te “schakelen”, want dat doet de wasmachine al.
Het enige puntje is misschien het “spoelen”, dan moet je de thermo kraan tijdig en handmatig weer op koud zetten.

Ik ben van plan dit zo te gaan doen, in combinatie met een zonneboiler.

Hoi Koen, dat is inderdaad een interessante en hele simpele oplossing had ik nog nooit aan gedacht. Laat even weten als je het allemaal draaiende hebt?

Hoi Reinout dat is inderdaad jammer om te horen. Als je wasmachine dicht bij het tappunt staat geloof ik wel dat een hottfill wasmachine veel kan besparen. Volgens mij is nu Miele de enige hottfill leverancier in Nederland. Ik moet wel toegeven dat ik een echte Miele fan ben. Merkt past prima bij mijn filosofie. De wasmachines van Miele zijn wel een stuk duurder maar als je dan ‘zonder monteur’ er twintig jaar plezier van hebt dan is het het wat mij betreft dubbel en dwars waard. Kwam laatst bij een vriend die had een Miele van zijn oma en die was ouder dan hijzelf, geweldig toch!

Net even met Asko gebeld, (7-8-2009). Maar deze zijn gestopt met het hott fill programma.
De oude types van asko die omgebouwd konden worden waren de w660 en de w650.

Alleen Miele levert nog een machine (type allwater). dit is een vrij dure machine (1700 euro).

Jammer maar helaas dus.

Ik heb het HotFill apparaat van de Dugoshop (https://www.dugoshop.nl/product2.htm) zoals hierboven afgebeeld gekocht voor Eur 274,90. Deze wordt gecombineerd met de zonneboiler die in hetzelfde vertrek staat. ‘s winters wordt de combiketel gebruikt om na te verwarmen; ‘s zomers wordt de combiketel ge-bypassed. Het apparaat werd vlot en keurig afgeleverd met de post. Goed verpakt en voorzien van de officiële Duits-talige installatiehandleiding / gebruiksaanwijzing en een (matige) Nederlands-talige gekopieerde versie. Het installeren was kinderlijk simpel. Uiteraard was het nodig een warmwateraansluiting aan te leggen naast de koudwaterkraan. Er was een handig aftekenvel waarmee je eenvoudig de plek op de muur kon aantekenen waarop gaatjes geboord moeten worden om het apparaat op te hangen. Een doorplugstekker van het hotfill apparaat in het stopkontakt, en daarin gaat dan weer de stekker van de wasmachine. De onderdelen konden eigenlijk maar op één manier aangesloten worden, dus daarvoor was eigenlijk niet eens een handleiding… Lees verder »

Johan en Henk dat zijn hele pragmatische oplossingen. Hoe maak je van je normale machine een hot-fill apparaat! Ik heb het ook meteen geprobeerd met mijn voorlader. Maar het vullen met water via het zeepbakje is bij mij toch een hoop geklieder. Maar misschien gaat het met een andere wasmachine makkelijker. Maar zeker bedankt voor de tips!

hotfill kan veel gemakkelijker: je doet gewoon eertst een emmer met warm ,met gas verwarmd water, in de machine

even geduld maar het werkt

hnek

Bij mijn bovenlader- oude AEG-Turnamat – vul ik al jaren zelf met warm (40° bont) en (±60° C wit) uit de Combiketel, (nu HR). Ik doe dit met de op de keukenkraan aangesloten CV-vulslang (1,5 m.) los erin te hangen. Koud en warm mengen en voelen met de hand of het heet of handlauw is. En check (met stekker erin) de temperatuur met de T-instelknop: draaiend hoor je een aan- en uit-cklik en lees je de bereikte temperatuur af tijdens het vullen. Na ‘t vullen op ‘t oog tot juiste hoogte, wasgoed en -poeder erin schakel ik de wasmachine pas in. Zo creeer ik mijn eigen hot-fill wasmachine. Of het met een voorlader ook kan, heb ik niet uitgeprobeerd. Met volautomatische lukt ‘t niet zonder voorschakelapparaat lijkt me.

Schema hotfill systeem kijk eens p op de website van technea

Ik ben geinteresseerd in het hot-fill systeem i.c.m. een gewone wasmachine.
Ik zoek een schematische weergave van het systeem, zodat ik alles goed aan kan sluiten.

Heb net even op de Asko site gekeken. Wat een mooi merk zeg! Had ik nog nooit over gehoord

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.