De tuin begon als een plek waar je voedsel verbouwde en liet rondlopen. Later, toen er zoiets als vrije tijd ontstond, werd het ook een plek om te verblijven en je te vermaken. En dan wil je ook dat het er een beetje prettig uitziet. Een mooi gazonnetje, fleurige bloemen en een zithoek. Maar de laatste jaren gaat het verder. De tuin is een verlengde van het wonen geworden. Met alle faciliteiten die daar bij horen. De eettafel maakte plaats voor een loungeset, het terras wordt verwarmd, er kan buiten gekookt worden en voor de avonduren is er verlichting.

 

Verlichting zonne energie

Snoerloos en duurzaam

De puur functionele verlichting is vervangen door decoratieve verlichting. Licht om het tuinpad te begeleiden, spotjes om een mooi deel van de tuin aan te lichten of lampen om het gezellige samenzijn van sfeerlicht te voorzien. Helaas is onze drang om alles te  verlichten niet altijd even duurzaam en goed voor het milieu. Gelukkig heeft de mogelijkheid om verlichting op zonne-energie te laten branden een vlucht genomen. LED-lampen hebben dusdanig weinig energie nodig dat een paar zonnecellen daarin kunnen voorzien. Daardoor is het niet nodig bekabeling aan te brengen in de tuin en kunnen de lampen overal waar nodig geplaatst worden.

Ikea lamp zonnecellen

Mooi ontwerp tuinverlichting

In het begin van deze ontwikkeling ging het vooral over het licht, maar sinds Ikea in 2010 met een serie mooi ontworpen tuinverlichting hanglampen en tafelmodellen op zonne-energie kwam deed ook design zijn intrede in de buitenverlichting. Ook het armatuur op zichzelf zorgt voor een mooi aankleding van de tuin.

Gacoli

Een nieuwe Nederlandse speler in deze markt is Gacoli. Zij brengen begin mei een collectie buitenlampen op de markt voorzien van een EMU (energie management unit). Deze EMU, die bovenin de lamp ligt, bevat een aantal zonnecellen, die het zonlicht doorgeven aan 24 LED-lampjes. De lamp gaat vanzelf aan als het donker wordt en 6 uur later dooft het licht weer.Gacoli led emu Met een afstandsbediening is het licht ook actief te regelen en te dimmen. En is er te weinig zonlicht? Dan kan de lamp ook opgeladen worden op de ouderwetse manier. De serie lampen is mooi vormgegeven en bestaat uit 5 modellen. Een hanglamp, 2 tafellampen en 2 staande modellen, waarvan een met een houten tafeltje. Een kunststof kap die veel licht doorlaat op een RVS-voet. En natuurlijk zijn de modellen weer- en windbestendig.