Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie

Voor veel mensen is een tuin een verlengde geworden van het wonen. Het is een plek om te verblijven en je te vermaken met vrienden en familie. En dan wil je ook dat het er mooi uitziet, met een mooi gazonnetje, fleurige bloemen, een zithoek en misschien zelfs een verwarmd terras. Sfeervolle tuinverlichting kan natuurlijk ook niet ontbreken, ook niet in een duurzame tuin. Met tuinverlichting op zonne-energie kun je je tuin duurzaam verlichten. Wanneer het donker wordt, gaat de tuinverlichting op zonne-energie automatisch branden. 

tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie

Snoerloos en duurzaam

Steeds vaker wordt licht niet alleen puur functioneel gebruikt, maar ook decoratief. Er is licht om het tuinpad te begeleiden, er zijn spotjes om een mooi deel van de tuin aan te lichten, of lampen om het gezellige samenzijn van sfeerlicht te voorzien. Helaas is onze drang om alles te  verlichten niet altijd even duurzaam en goed voor het milieu.

Gelukkig heeft de mogelijkheid om verlichting op zonne-energie te laten branden een vlucht genomen. LED-lampen hebben dusdanig weinig energie nodig dat een paar zonnecellen daarin kunnen voorzien. Daardoor is het niet nodig bekabeling aan te brengen in de tuin en kunnen de lampen overal waar nodig geplaatst worden.

Voldoende daglicht

Om optimaal van je verlichting te kunnen genieten, raden we je wel aan om je tuinverlichting op zonne-energie op een plek te hangen waar voldoende daglicht is. Bij voorkeur direct zonlicht. Hoe meer uren in de zon, hoe beter de batterij opgeladen kan worden en hoe langer je er plezier van hebt. Onder bomen, daken of andere plekken in de schaduw kunnen de lichten namelijk niet optimaal functioneren. Ook kun je de tuinverlichting op zonne-energie het best naar het zuiden richten om het meeste daglicht te vangen. 

De voordelen van tuinverlichting op zonne-energie

  1. Het is draadloos. Je hoeft voor de lichten geen elektriciteitskabels aan te leggen. Dat scheelt een hoop werk. Ook kunnen de lichten overal waar je wilt worden geplaatst.
  2. Je bespaart kosten op je energierekening. Zonne-energie is namelijk vriendelijk voor je portemonnee. Op jaarbasis scheelt dit zeker op je energierekening.
  3. De batterij laadt automatisch op. De tuinverlichting op zonne-energie gaat automatisch branden als de zon onder gaat. Wel zo makkelijk!
  4. Het is milieuvriendelijk. Tuinverlichting op zonne-energie maakt gebruik van een duurzame energiebron, met geringe CO2-uitstoot. Bovendien bestaat solar verlichting uit LED-lampen, die veel langer mee gaan dan traditionele lichtbronnen. 

Soorten tuinverlichting op zonne-energie

Er bestaan veel verschillende soorten tuinverlichting op zonne-energie. Installeren van de lampen is simpel en kan zonder specifieke kennis. Er bestaat tuinverlichting op zonne-energie die met name decoratief bedoeld is, zoals lichtslingers, lampions of fakkels. Maar andere solar buitenlampen hebben vooral een praktische functie, zoals sokkellampen, priklichten of grondspots. Daarnaast vind je verschillende tuinlichten met een bewegingsmelder, denk aan led-lampen met sensor. Deze gaan automatisch branden als je in het donker door de tuin loopt of als je ze instelt voor een specifieke tijd.

1
Hangende sfeerverlichting op zonne-energie

Buitenlichtslinger

Tuinlichtslinger 50 LEDs Zonne-Energie

Tuinlichtslinger

Tuinlichtslinger 20 LEDs Zonne-Energie

Hangende lantaarn led

Hangende Lantaarn nacht sensor 2st

2
Solar tuinfakkels

Solar tuinfakkels

Solar Tuinfakkels - 6 stuks Solar

Lideka solar tuinverlichting maanlamp

Solar Tuinverlichting - Maanlamp

Lardic solar tuinlamp met grondspies – solar tuinverlichting – brons kleurig

Lardic Solar Tuinlamp met grondspies brons

3
Tuinverlichting met sensoren

Lifegoods solar buitenlamp met bewegingssensor

Solar buitenlamp met bewegingssensor

Solar flame lamp met grondspies

Solar Flame lamp met grondspies brons

Smartwares gws solar wandlamp

Smartwares GWS-003-DS wandlamp

4
Overige duurzame tuinverlichting

Tuin tafellamp warm wit licht met dimmer

Tuin Tafellamp warm wit licht met dimmer

Led grondspots waterdicht

4x LED grondspots waterdicht

Solar tafellamp en wandlamp bijenkorf

Solar bijenkorf met wandhaak

Extra tip: zo werkt het opladen van tuinverlichting op zonne-energie

De meeste tuinverlichting op zonne-energie heeft, bij een volle batterij, een brandduur van ongeveer 6 uur. Hoe lang de lichten nodig hebben om op te laden hangt af van hoeveel zon er op een dag is. Let op: voordat je de tuinverlichting op zonne-energie gaat gebruiken is het belangrijk om de batterijen eerst goed op te laden. Zet de schakelaar van de lamp uit en plaats de lamp op een zonnige plaats. Laat de lamp hier een paar dagen staan om zonuren op te vangen en volledig op te laden. Daarna kun je de schakelaar weer inschakelen en genieten van je duurzame sfeerlichten. 

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Led Lampen zijn zeker de toekomst!

Ideaal, Zonne-energie kost helemaal niks en de ledlampjes waarop deze verlichting werkt zijn zeer duurzaam en branden lang. Naar mijn mening heeft Led Verlichting de toekomst

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.