Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Solar system roof power generation solar power

Zelf zonnepanelen plaatsen

In principe adviseren wij niet je zonnepanelen zelf te installeren. Als je erg handig bent of je hebt een plat dak kan je de plaatsing zelf doen, maar dan is het alsnog verstandig iemand naar de elektra te laten kijken. Kijk op deze pagina als je zonnepanelen installateurs met elkaar wilt vergelijken. Onderhoud aan zonnepanelen is erg minimaal. De regen wast ze meestal voor je. 

Zelf zonnepanelen installeren

Wij adviseren zonnepanelen niet zelf te leggen, tenzij je hulp hebt van iemand die hier echt verstand van heeft. Bij een plat dak of bij een andere constructie die makkelijk is, kan je er wel voor kiezen het zelf te doen. De elektra kan je dan uitbesteden. 

Als je het leggen van de zonnepanelen zelf doet is er een verhoogd risico dat de panelen naar benden waaien/vallen. Als je zelf de elektra doet kan dit verkeerd gaan en is er een verhoogde kans op brandveiligheid.  

Je kan op je dak klimmen en conform onderstaande fragment je panelen installeren. Let erop dat je waterdicht bekabeling hebt. De omvormer en de aansluiting van een meterkast is vrij technisch. 

 

Panelen installeren op een schuin dak

Instructievideo: Monteren zonnepanelen schuin dak
Instructievideo: Monteren zonnepanelen schuin dak

Zelf zonnepanelen installeren op een plat dak

Zelfbouwhuis - Zelf je PV zonnepanelen plaatsen op een plat dak. Zelfbouwpakket zonnepanelen.
Zelfbouwhuis - Zelf je PV zonnepanelen plaatsen op een plat dak. Zelfbouwpakket zonnepanelen.

Aanmelden netbeheerder en geschiktheid bedrading.

Het is belangrijk dat jij jouw zonnepanelen aanmeldt bij energieleveren.nl. Zij checken of uw meter en bedrading geschikt zijn. En zij moeten zorgen dat de stroom kan worden teruggeleverd en dat de opgewekte energie wordt verrekend met uw energierekening. De meeste meters kunnen achteruitlopen en zijn geschikt voor teruglevering. Als je meter niet geschikt is zal je netbeheerder dit aangeven en zal er een afspraak worden gepland om deze om te ruilen. 

Zonnepanelen onderhoud

Schoonmaken is in principe niet nodig, de regen wast je zonnepanelen. Als je last hebt van een boom of opstuivend zand en je vindt het toch verstandig de zonnepanelen schoon te maken, kan je dit het beste met een tuinslang doen. Dit kan je prima zelf. In het onderstaande fragment kan je zien hoe dit in het werk gaat. 

Verder zouden je zonnepanelen het gewoon enkele tientallen jaren moeten doen. Mocht je toch een achteruitgang zien, neem dan contact op met je leverancier. De meeste panelen hebben enkele 25 jaar vermogensgarantie (vaak tot 80% van de productie). Als jouw productie daaronder valt kan je gebruik maken van deze garantie. 

Hoe je zonnepanelen reinigen?
Hoe je zonnepanelen reinigen?

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.