In principe adviseren wij niet je zonnepanelen zelf te installeren. Als je erg handig bent of je hebt een plat dak kan je de plaatsing zelf doen, maar dan is het alsnog verstandig iemand naar de elektra te laten kijken. Kijk op deze pagina als je zonnepanelen met elkaar wilt vergelijken. Onderhoud aan zonnepanelen is erg minimaal. De regen wast ze meestal voor je. 

Direct naar

Zelf zonnepanelen installeren

Wij adviseren zonnepanelen niet zelf te leggen, tenzij je hulp hebt van iemand die hier echt verstand van heeft. Bij een plat dak of bij een andere constructie die makkelijk is, kan je er wel voor kiezen het zelf te doen. De elektra kan je dan uitbesteden. 

Als je het leggen van de zonnepanelen zelf doet is er een verhoogd risico dat de panelen naar benden waaien/vallen. Als je zelf de elektra doet kan dit verkeerd gaan en is er een verhoogde kans op brandveiligheid.  

Je kan op je dak klimmen en conform onderstaande fragment je panelen installeren. Let erop dat je waterdicht bekabeling hebt. De omvormer en de aansluiting van een meterkast is vrij technisch. 

 

Panelen installeren op een schuin dak

Zelf zonnepanelen installeren op een plat dak

Aanmelden netbeheerder en geschiktheid bedrading.

Het is belangrijk dat jij jouw zonnepanelen aanmeldt bij energieleveren.nl. Zij checken of uw meter en bedrading geschikt zijn. En zij moeten zorgen dat de stroom kan worden teruggeleverd en dat de opgewekte energie wordt verrekend met uw energierekening. De meeste meters kunnen achteruitlopen en zijn geschikt voor teruglevering. Als je meter niet geschikt is zal je netbeheerder dit aangeven en zal er een afspraak worden gepland om deze om te ruilen. 

Zonnepanelen onderhoud

Schoonmaken is in principe niet nodig, de regen wast je zonnepanelen. Als je last hebt van een boom of opstuivend zand en je vindt het toch verstandig de zonnepanelen schoon te maken, kan je dit het beste met een tuinslang doen. Dit kan je prima zelf. In het onderstaande fragment kan je zien hoe dit in het werk gaat. 

Verder zouden je zonnepanelen het gewoon enkele tientallen jaren moeten doen. Mocht je toch een achteruitgang zien, neem dan contact op met je leverancier. De meeste panelen hebben enkele 25 jaar vermogensgarantie (vaak tot 80% van de productie). Als jouw productie daaronder valt kan je gebruik maken van deze garantie. 

Gerelateerde artikelen

Screenshot at

Beste zonnepanelen

Vergelijk de beste zonnepanelen in 2020 en ontdek waar je op moet letten. Zonnepanelen verdien je binnen 9 jaar terug en je betaalt geen BTW.

Lees verder
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x