Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Istock

Subsidie groen dak

Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten, grassen, kruiden en/of mos. Groene daken zijn goed voor de biodiversiteit, de begroeiing vermindert de kans op lekkages, en verhoogt de levensduur van een dak. En, niet te vergeten: een groen dak heeft een isolerende werking, zowel qua temperatuur als qua geluid. Geen wonder dus dat verschillende gemeentes (de aanleg van) groene daken stimuleren. In dit artikel vind je alles over de beschikbare subsidies voor groene daken.

Alles over subsidie aanvragen voor een groen dak

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Je kunt subsidie ontvangen voor de aanleg en materiaalkosten van een groen dak. Het bouwen of veranderen van een dakconstructie valt hier niet onder.

Elke gemeente hanteert haar eigen beleid met verschillende voorwaarden. De meeste gemeentes geven bijvoorbeeld alleen subsidie vanaf een bepaald aantal vierkante meters, vanaf een bepaalde hellingsgraad of voor een bepaald soort begroeiing. Er zijn ook gemeentes die geen subsidie verlenen.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot 50%. Veel gemeentes hebben een vast subsidiebudget. Als dit op is, kun je geen subsidie meer aanvragen en zul je moeten wachten tot er nieuw budget beschikbaar is. Daarnaast hanteren veel gemeentes een maximum aan te vragen budget per subsidieaanvraag.

Een voorbeeld: de subsidieregeling vergoedt 30 procent van de aanlegkosten van een groen dak met een maximum van € 25 per vierkante meter en maximaal € 15.000 per gebouw. 

3
Waar kan je subsidie voor een groen dak aanvragen?

Dit kan op de website van jouw gemeente. Je kunt hiervoor het beste googlen op ‘groen dak subsidie [jouw gemeente]’. Of je kunt onze subsidietool hieronder invullen.

Aan de slag

1
Is jouw dak geschikt?

Niet elk dak is geschikt als groen dak. Maar er is gelukkig veel mogelijk. Laat daarom altijd eerst door een erkend bedrijf een constructieberekening doen. Zij onderzoeken of jouw dak een groen dak kan worden door belasting, draagkracht en dakhelling te controleren. Sommige gemeenten vergoeden een deel van deze constructieberekening.

2
Vraag direct een offerte aan

Onderzoek jouw voorkeuren en mogelijkheden en vraag offertes aan! Leveranciers bieden mogelijkheden om groene daken aan te laten leggen en mogelijkheden voor het zelf aanleggen van een groen dak. Het aanvragen van een offerte is in de meeste gevallen gratis. Wij hebben alvast een aantal leveranciers voor je verzameld, zodat offertes aanvragen nóg gemakkelijker wordt.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geachte redactie,

De juiste link naar Rotterdamse informatie over Groene Daken en -subsidies daarop is

https://www.rotterdam.nl/groene-daken

Vriendelijke groet,
Sybren Visser

Bedankt voor de tip Sybren

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.