Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Lucht warmtepomp

Subsidie Warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie uit de natuur. Deze aardwarmte kan vervolgens gebruikt worden als verwarmingswarmte of voor de verwarming van water. Deze bron van warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar. Een warmtepomp is hiermee een duurzaam alternatief voor een cv-ketel op gas. Geen wonder dus dat de aankoop en installatie van een warmtepomp gestimuleerd wordt met een subsidie. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De ‘juiste’ warmtepomp is afhankelijk van jouw situatie. In de meeste gevallen is de elektrische luchtwarmtepomp een goede keuze. Die is relatief gemakkelijk te installeren, en bovendien het goedkoopste. Een grondwarmtepomp is het meest zuinig. Maar, deze is gemiddeld zo’n 5000 euro duurder dan andere typen warmtepompen, en installatie is niet in altijd mogelijk. Een warmtepomp is best een complex systeem, dus laat je goed adviseren over mogelijkheden en installatie.

Alles over de subsidie voor een warmtepomp

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Je kunt voor de aanschaf/installatie van een warmtepomp de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie (de ISDE-subsidie) aanvragen. De subsidie vergoedt een deel van de aanschaf- en installatiekosten van bepaalde warmtepompen.

Goed om te weten: je kunt de aanschaf van een warmtepomp combineren met het laten uitvoeren van een isolatiemaatregel. Voor de isolatiemaatregel ontvang je dan in verhouding meer subsidie.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het bijbehorende vermogen en energielabel. Het precieze subsidiebedrag per warmtepomp vind je in de apparatenlijst op rvo.nl, maar volgens de Rijksoverheid kun je uitgaan van een bedrag tussen de €500 en €2.500.

In de rekentool van de RVO kun je bekijken hoe hoog jouw subsidie wordt in combinatie met isolerende maatregelen die onder deze subsidie vallen.

3
Waar kan je de warmtepomp subsidie aanvragen?

De ISDE subsidie is nationaal en combineerbaar met andere subsidies. Je kunt de subsidie aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende subsidies beschikbaar. Deze kun je in onze lokale subsidiewijzer terugvinden.

4
Wat zijn de voorwaarden voor de warmtepomp subsidie?

Om de ISDE-subsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder vind je de belangrijkste 5. Voor alle voorwaarden voor de zonneboiler-subsidie kun je op deze pagina van de RVO terecht.

  1. De installatie is afgerond bij de aanvraag, en de subsidieaanvraag is ingediend binnen 12 maanden nadat de installatie is uitgevoerd en betaald.
  2. De warmtepomp moet in de apparatenlijst van de RVO staan. 
  3. Het huis is geen nieuwbouwhuis.
  4. De warmtepomp is nieuw (niet tweedehands).
  5. Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Aan de slag

1
Bereid je vooraf goed voor

De subsidieaanvraag kan ingediend worden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Vooraf kun je je alvast verdiepen in installateurs en daar offertes aanvragen.

2
Laat je ontzorgen bij de aanvraag

Verdrink je in alle regels en duizelen de cijfers? Geen paniek: de subsidieservice van Simpel Subsidie biedt volledige ontzorging van het hele aanvraag proces voor € 75.00.

Subsidies en leningen voor een warmtepomp in jouw gemeente

Zoals gezegd zijn er naast de landelijke ISDE subsidie soms ook lokale (isolatie-)subsidies beschikbaar. Vul hieronder je gemeente in en zie direct of er aanvullende lokale subsidies bestaan. 

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.