Wat zijn de beste pannen? Een pan voor het leven

In de keuken draait alles om gemak. We willen graag zo snel mogelijk een heerlijke maaltijd op tafel zetten, en deze klaarmaken met een pan die niet aanbakt en makkelijk te reinigen is. Fabrikanten springen daar natuurlijk op in met allerlei magische pannen. Denk maar aan de grote hoeveelheid anti-aanbakpannen die de markt domineren. Maar wat zijn nu echt gezonde pannen die lang meegaan en geen schadelijke stoffen bevatten? Wij zetten de beste pannen voor je op een rij – van de koekenpan zonder teflon tot de aluminium pannen.

Gezonde pannen: pannen zonder teflon

Over de effecten van deze pannen op je gezondheid zijn deskundigen het nog niet eens. De anti-aanbaklaag van veel oudere pannen is namelijk vaak gemaakt van Teflon, wat de stof PFOA bevat (vanaf 2015 verboden). Deze giftige stoffen in anti-aanbakpannen is bij (over)verhitting niet goed voor de gezondheid, zo zien we ook in deze uitzending van Keuringsdienst van waarde. Let maar eens op de geur als je zo’n soort pan per ongeluk te veel verhit. 

Verder is de levensduur vrij beperkt: na een jaar laat de anti-aanbak bodem vaak al los. En aangezien Teflon-restjes geen fijne maaltijdversterker zijn, gooien mensen de pannen (terecht) al snel weer weg. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een gezond en duurzaam alternatief voor de heilige anti-aanbakpan, zoals een duurzame koekenpan zonder teflon. Helaas zijn dit vaak niet de goedkoopste pannen, maar de meesten zijn bij goed gebruik nagenoeg onslijtbaar. Kortom: een pan voor het leven! Wel zo veilig en duurzaam.

Duurzame pan koken

1
Beste gietijzeren pannen

Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is. Van oorsprong wordt deze pan vaak gebruikt om vlees in te braden, maar de pan is eigenlijk overal voor in te zetten. Persoonlijk vind ik een gietijzeren pan het beste alternatief voor de anti-aanbak hapjespan. Roerbakken of het bakken van vlees of vis gaat uitstekend en het bakt nauwelijks aan. 

‘Een gietijzeren pan is volgens mij de meest duurzame keuze die je kunt maken’

Hoewel het niet wordt geadviseerd, kan deze pan meestal ook in de vaatwasser. Het risico is dat het gietijzer dan op de niet met emaille beklede stukken wat roest kan geven. Niet schadelijk, maar iets minder fraai. Als voorbeeld: ik heb een oranje Creuset van mijn oma. Deze is zeker 20 jaar oud, gaat dagelijks in de vaatwasser en is nog zo goed als nieuw. Duurzamer kan volgens mij niet! Het nadeel van gietijzeren pannen? Het gewicht en de breukgevoeligheid als je hem laat vallen. Doe je het laatste niet, dan is gietijzer volgens mij de meest duurzame keuze die je kunt maken. Dit zijn de gietijzeren pannen die we je aanraden. Sommigen tipten we al eerder in dit artikel over de beste pannen voor inductie

1
Le Creuset Ronde Skillet Koekenpan Ø 23 cm

Onze keuze
Gietijzeren koekenpannen
Kwaliteit
9,7
Garantie
Levenslang
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
Geschikt voor alle warmtebronnen
Handige schenkrand
Levenslange garantie
PFAS-vrij
Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Nadelen
Door het materiaal zijn gietijzeren pannen zwaarder
Omschrijving
In de Le Creuset Ronde Skillet Koekenpan 23 cm Mat Zwart bak je diverse ingrediënten op hoge temperatuur. De pan is namelijk gemaakt van gietijzer, een goede warmtegeleider dat bestand is tegen hoge temperaturen. Dankzij de schuine wand en de hoge rand van de koekenpan roer je gemakkelijk in de pan zonder dat het eten opspat. Je gebruikt de koekenpan op alle warmtebronnen. De pan heeft een hulphandvat, zodat je `m gemakkelijk oppakt en verplaatst. Na het bakken, reinig je de koekenpan met de hand. Zo blijft de kwaliteit behouden en heb je lang plezier van de pan.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Le Creuset Gietijzeren Koekenpan Ø 28 cm

Gietijzeren koekenpannen
Kwaliteit
9,4
Garantie
Levenslang
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Geschikt voor alle warmtebronnen
Levenslange garantie
PFAS-vrij
Verkrijgbaar in verschillende kleuren
Nadelen
Door het materiaal zijn gietijzeren pannen zwaarder
Hogere prijsklasse
Omschrijving
In de Le Creuset Gietijzeren Koekenpan 28 cm Mat Zwart maak jij gemakkelijk verschillende eenpansgerechten. De geëmailleerde gietijzeren pan is dankzij de dikke bodem een goede warmtegeleider. Je gebruikt de koekenpan op alle warmtebronnen, en de gladde binnenkant zorgt ervoor dat je weinig olie nodig hebt tijdens het koken. Hierdoor is je bereiding gezond én bakt je gerecht niet aan. Het houten handvat geeft veel grip, zo verplaats je de koekenpan eenvoudig naar de eettafel.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Koock Amsterdam® Skillet Ø 30 cm

Gietijzeren koekenpannen
Kwaliteit
9,6
Garantie
1 jaar
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
Geschikt voor alle warmtebronnen
Instructies om een eigen natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan te maken worden bijgeleverd
PFAS-vrij
Nadelen
Door het materiaal zijn gietijzeren pannen zwaarder
Vergeleken met Le Creuset is de garantie van deze pan érg laag
Omschrijving
Deze robuuste pan van Koock Amsterdam® is van extra zware kwaliteit en met de vlakke onderkant is deze heel stabiel op iedere bbq en fornuis. Een gietijzeren pan gaat bij goed onderhoud een leven lang mee. Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. De gietijzeren pannen van Koock worden na het polijsten behandeld met plantaardige olie. De gehele oppervlakte van de pan wordt behandeld met deze olie. Daarna wordt de pan in een grote oven met hoge temperatuur van 1500 ° C gezet om te bakken en een dun laagje te vormen om kortstondige roest te voorkomen en een eerste dunne anti-aanbaklaag aan te maken.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

Top 3: gietijzeren braadpannen

1
Le Creuset Ronde Stoof-/Braadpan (20 cm)

Onze keuze
Beste pannen voor inductie
Kwaliteit
9,8
Garantie
Levenslang
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2,4 liter
Levenslange garantie
Dankzij de gladde binnenkant plakken ingrediënten niet vast aan de bodem
Geen schadelijke stoffen
Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen
Gietijzeren pannen zijn vrij zwaar, optillen is dus lastiger
Hogere prijsklasse
Omschrijving
In de Le Creuset Ronde Stoof-/Braadpan 20 cm Zwart bereid je gerechten voor 2 tot 3 personen. Ideaal voor een klein huishouden of voor in een kleine keuken. De pan is van gietijzer, zodat 'ie de warmte gelijkmatig opbouwt en verdeelt. Hierdoor is de pan erg geschikt voor stoofgerechten. Maak bijvoorbeeld hachee of een verse pastasaus. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en gebruik in de oven tot aan iedere temperatuur. Zet de pan bijvoorbeeld in de oven als je het gerecht wil laten doorsudderen, maar ruimte nodig hebt op het fornuis. In de deksel zitten druipringen die het kookvocht gelijkmatig over het gerecht verdelen. Zo blijft het vlees lekker mals en gaart het gelijkmatig.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Staub Ronde Stoof-/Braadpan (24 cm)

Gezonde pannen
Kwaliteit
9,6
Garantie
30 jaar
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
3,8 liter
30 jaar garantie
Geen schadelijke stoffen
Geschikt voor alle warmtebronnen
De bolletjes in de deksel verdelen het vocht in de pan gelijkmatig, zodat je gerecht mals blijft
Nadelen
Gietijzeren pannen zijn vrij zwaar, optillen is dus lastiger
Omschrijving
Met de Staub Ronde Stoof-/Braadpan 24 cm Kersenrood haal je een pronkstuk in huis. Je gebruikt de pan van geëmailleerd gietijzer voor het aanbraden, bakken, stoven en karameliseren van ingrediënten. Het gietijzer verspreidt de warmte geleidelijk en gelijkmatig en houdt deze goed vast. Als de pan eenmaal warm is, zet je het vuur laag. Zo suddert je gerecht langzaam gaar en bespaar je tegelijkertijd energie. De platte, zware deksel is voorzien van nopjes over de gehele binnenzijde. Dit druppelsysteem zorgt er in combinatie met het condensatieproces voor dat de inhoud van de Staub braadpan continu besprenkeld wordt. Op deze manier suddert het gerecht gelijkmatig gaar terwijl er nauwelijks vocht ontsnapt. Wil je het condensatieproces versnellen? Leg dan ijsbokjes op de komvormige deksel tijden het sudderen.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Tefal Tradition Braadpan (30 cm)

Gezonde pannen
Kwaliteit
9,6
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
2,65 liter
2 jaar garantie
Geen schadelijke stoffen (PFAS-vrij)
Geschikt voor alle warmtebronnen
Opstaande rand in de deksel zodat je ijs en/of water op de deksel kunt leggen. Dit zorgt voor meer condens en een nog malser gerecht
Nadelen
Gietijzeren pannen zijn vrij zwaar, optillen is dus lastiger
Kan beter niet in de vaatwasser
Omschrijving
De Tefal Tradition Braadpan - Ø31 cm is ideaal voor slow cooking, stoven en braden. Een belangrijk voordeel van gietijzer is dat dit lang warmte kan vasthouden. De druipringen aan de binnenkant van de deksel en de hoge opstaande rand aan de buitenkant, zorgen ervoor dat je veel condens kunt creëren. Meer condens betekent een extra mals resultaat!
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Top 3: pannen van roestvrij staal

Roestvrijstaal (of RVS) is geweldig duurzaam materiaal dat eigenlijk niet slijt. Ons advies is dan ook om voor een basispannenset van RVS te kiezen. Dat is namelijk een goede basis in je keuken. Waar je op moet letten bij het kopen zijn de handgrepen en de deksel. Check of de handgrepen ook van RVS zijn en niet van kunststof. Bij kunststofgrepen is de kans namelijk veel groter dat de steel of de greep kapot gaat terwijl de pan zelf eigenlijk nog goed is. Dat is natuurlijk zonde (en een stuk minder duurzaam). Kijk ook kritisch naar de deksel. Ook hiervoor geldt: een deksel van volledig RVS is het duurzaamst. Glazen deksels hebben vaak een greep van kunststof of hout, wat onderhevig is aan slijtage en daarmee de levensduur van de set aanzienlijk verkort. Een RVS-pannenset met RVS-grepen gaat in principe een leven lang mee. Ook is RVS uitstekend bestand tegen de vaatwasser. Behalve als je er naast koken ook in wilt bakken. In dat geval kun je de pannen beter met de hand wassen.

‘Ons advies is om voor een basispannenset van RVS te kiezen’

Er zijn ook RVS wok- en koekenpannen op de markt. Voor deze pannen geldt dat vooral de dure pannen, bijvoorbeeld de pannen van Demeyre, een goed alternatief zijn. En let op: bij RVS-pannen zul je je aandacht er een beetje bij moeten houden, aangezien de pannen vrij temperatuurgevoelig zijn. Kortom: let bij het RVS-pannen kopen goed op de handgrepen en de deksel en onthoud dat goedkoop soms ook duurkoop kan zijn. Beter investeren in een set die lang meegaat dan een set die je na een paar jaar weer weg moet gooien. Dit is ons advies RVS-pannensets.

1
BK Q-linair Master Glas Pannenset 4-delig

RVS pannenset
Kwaliteit
9,6
Garantie
15 jaar
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
15 jaar garantie
Deksels van glas waardoor er geen onnodig warmteverlies is
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de vaatwasser
Literaanduiding in de pan
Nadelen
Pannen zijn vrij zwaar
Omschrijving
Met de BK Q-linair Master Glas Pannenset 4-delig giet je vloeistoffen snel en eenvoudig af, dankzij het afgietsysteem. Door de deksel een kwartslag te draaien zet je deze namelijk vast, zodat 'ie niet van de pan valt bij het afgieten. Handig, want zo heb je geen vergiet meer nodig. Door de glazen deksels houd je het kookproces nauwlettend in de gaten zonder dat je warmte uit de pan verliest. Je meet vloeistoffen direct in de pan af, dankzij de maataanduiding. Ben je klaar met koken? Plaats de pannen dan in de vaatwasmachine om ze te reinigen. Stapel de pannen vervolgens op om ruimte te besparen in je keukenkastje.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
Tefal Nordica Pannenset 4-delig

Beste prijs
RVS pannenset
Kwaliteit
9,6
Garantie
10 jaar
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
10 jaar garantie
Deksels van glas waardoor er geen onnodig warmteverlies is
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de vaatwasser
Literaanduiding in de pan
Nadelen
Garantie verschilt per website, soms 2 jaar, soms 10 jaar - controleer dit daarom goed voordat je de pannenset aanschaft
Omschrijving
De strakke lijnen, het hoogwaardige geborstelde roestvrij staal en de platte deksel van deze Tefal Nordica Pannenset - 4 delig zorgen ervoor dat je heerlijke gerechten kunt maken. Zonder poespas, maar met het grootste gemak. Dankzij het innovatieve design heeft de Nordica twee grepen aan de zijkant voor het veilig en makkelijk afgieten van kookvocht.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Demeyere Classic Pannenset - 5-delig - RVS

X
Kwaliteit
9,5
Garantie
10 jaar
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
10 jaar garantie
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de vaatwasser
Literaanduiding in de pan
Nadelen
De deksels zijn niet van glas, hierdoor verlies je warmte wanneer je in de pan kijkt
Omschrijving
De Demeyere Pannenset Classic 5-delig is een complete startset bestaande uit 2 kookpannen, 2 soeppannen en een steelpan. Zo bereid je soep voor het voorgerecht terwijl je tegelijkertijd pasta en groente voor het hoofdgerecht kookt. De pannen hebben een 3-laagse bodem die zorgt voor een goede warmteverspreiding. Daarnaast hebben de pannen een speciaal gevormde rand, zodat je hete vloeistoffen gemakkelijk afgiet. De handvatten zijn gelast, zodat vuil geen kans krijgt om zich te nestelen. Je gebruikt de pannen op iedere warmtebron, inclusief inductie en in de oven tot 280 °C. Gebruik in de oven is bijvoorbeeld handig wanneer je een gerecht wil laten doorgaren, maar ruimte nodig hebt op het fornuis. Na gebruik reinig je de pannen eenvoudig in de vaatwasmachine.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
Top 3: geanodiseerde aluminium pannen

Wil je de bakvoordelen van gietijzer en het gemak van een aluminium pan? Dan kom je terecht bij de geanodiseerd aluminium pan. Dat klinkt een beetje ingewikkeld, maar dat is het niet. Een geanodiseerd aluminium pan is door een speciaal productieproces gegaan, daardoor is de aluminiumoppervlakte vrijwel volledig non-poreus, waardoor het eten niet aanbakt. In een anti-aanbak pan is het bijna onmogelijk om voedsel goed te karameliseren of krokant te krijgen, maar in deze pannen is dat geen enkel probleem.

‘In een anti-aanbak pan is het bijna onmogelijk om voedsel goed te karameliseren of krokant te krijgen, maar in deze pannen is dat geen enkel probleem’

De pannen zijn sterk en kunnen zelfs met schuurspons worden gereinigd. In principe mogen ze in de vaatwasser, maar dit gaat zeker ten koste van de bakkwaliteiten en de levensduur. Een nadeel van de geanodiseerd aluminium pan is dat ze in veel gevallen ongeschikt zijn voor inductie. Hoe dan ook zetten we de beste drie gezonde pannen in deze categorie voor je op een rij.

1
ISENVI Victoria Forged Koekenpan Ø 28 cm

Beste eco keuze
Geanodiseerd aluminium pan
Kwaliteit
9,6
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2 jaar garantie
Anti-aanbaklaag is vrij van giftige stoffen (PFAS-, PTFE- en PFOA-vrij)
Gemaakt van gerecycled gesmeed aluminium en RVS
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de vaatwasser
Nadelen
Moeilijker verkrijgbaar
Weinig reviews online
Omschrijving
ISENVI pannen zijn 100% PFAS vrij, 100% duurzaam en geschikt voor iedere hittebron, inclusief inductie. Het ultieme gebruiksgemak en het luxe uiterlijk van de Victoria lijn van ISENVI, zorgt voor enkel blije gezichten in de keuken, aan tafel en is ook nog gunstig geprijsd. De gestroomlijnde RVS handgreep ligt perfect in de hand en de hitteverdeling van de Ceramica Generation Six antiaanbaklaag zorgt voor het perfecte resultaat, en dat met minder olie of boter. Uiteraard is deze keramische antiaanbaklaag vrij van schadelijke stoffen voor mens en milieu.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
KitchenAid Aluminium Koekenpan Ø 24 cm

Geanodiseerd aluminium pan
Kwaliteit
9,8
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
2 jaar garantie
Anti-aanbaklaag is veilig
Gemaakt van gesmeed en gehard aluminium en kunststof
Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen
Kan in de oven, maar maximaal tot 160°C
Kleinere pannen van dit typen hebben een kunststof handgreep, dat is minder goed dan RVS
Onduidelijkheid over volledige veiligheid anti-aanbaklaag
Omschrijving
De KitchenAid Forged Hardened Aluminium Koekenpan - 30cm is gemaakt van hoogwaardig aluminium dat duurzaamheid, krasbestendigheid en langdurige prestaties garandeert. De constructie in gesmeed aluminium warmt snel en gelijkmatig op en heeft een drielaagse anti-aanbaklaag. Zo blijven er geen voedselresten kleven en is de pan in een handomdraai weer schoon.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
MasterChef Koekenpan Hard Anodised Ø 28 cm

Geanodiseerd aluminium pan
Kwaliteit
10
Garantie
10 jaar
Duurzaam Thuis Score
7.5/10
Voordelen
10 jaar garantie
Anti-aanbaklaag is vrij van giftige stoffen (PFOA-vrij)
Gemaakt van aluminium en RVS
Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen
Kan beter niet in de.vaatwasser
Zeer weinig reviews online
Omschrijving
Deze koekenpan uit de MasterChef Hard Anodised serie heeft een diameter van 28 cm. De koekenpan is geproduceerd van hoogwaardig aluminium en heeft een RVS handgreep. De pan is vaatwasmachinebestendig maar het wordt aangeraden met de hand af te wassen. De MasterChef Hard Adonised serie is gemaakt van hoogwaardig aluminum met een sterke en krasvrije non-stick anti-aanbaklaag. Ook beschikt deze serie over een uitstekende warmtegeleiding, hebben de pannen een Stay Cool handvat en zijn de pannen geschikt voor alle warmtebronnen m.u.v. de magnetron. De pan dien je met de hand af te wassen.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

4
Top 3: koekenpannen met veilige anti-aanbaklaag

We wilden er eigenlijk juist vanaf, maar de nieuwe generatie anti-aanbakpannen willen we toch even noemen. Deze pannen bevatten een keramische thermolonlaag. Thermolon heeft dezelfde werking als teflon, maar is geheel vrij van PFOA en PFAS. Hierdoor komen er geen schadelijke gassen vrij tijdens het bakken en braden. Bijkomend voordeel is dat de productie van deze groene anti-aanbakpannen tot de helft minder energie vraagt. De CO2-uitstoot wordt hiermee met 60 procent verminderd in vergelijking met de ‘oude’ pannen.

‘Bij de productie van groene anti-aanbakpannen wordt tot de helft minder energie gebruikt, ook is er minder CO2 -uitstoot’

Daarnaast kan een pan met thermolon coating veel beter hitte verdragen (tot 450 graden). Hierdoor wordt de levensduur verlengd, aangezien de pan minder snel verbrand. Deze verlengde levensduur blijft echter beperkt, waarmee deze nieuwe anti-aanbakpan niet de duurzaamste keuze is. Maar, we begrijpen ook dat velen onder ons de magische anti-aanbakpan niet meer kunnen missen. Kies in dat geval dan altijd voor een pan met een thermolon coating, een koekenpan zonder teflon dus. Kiezen voor een pan met een natuurlijke anti-aanbaklaag is ook een goed idee, zoals de ijzeren DeBuyer Mineral B Element Koekenpan Dit is onze volledige top 3 voor groene pannen die PFAS-vrij zijn.

1
GreenPan Cambridge Inductie Koekenpan - Ø20 cm

Beste kwaliteit
Koekenpan zonder teflon
Kwaliteit
9,9
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
2 jaar garantie
Anti-aanbaklaag van thermolon, PFAS-vrij
Geschikt voor alle warmtebronnen
Kan in de vaatwasser
Milieuvriendelijke productie waarbij 60% minder CO2 wordt uitgestoten
Nadelen
Deze Greenpan is alleen verkrijgbaar via Bol.com
Omschrijving
De PFAS-vrije GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan - Ø 20 cm - Inductie in brons is heerlijk eenvoudig in gebruik en is geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie. De pan warmt snel en gelijkmatig op voor uitstekende bakresultaten. De Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag is bovendien versterkt met diamant en bestand tegen metalen spatels.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

2
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan - Ø20 cm

Onze keuze
koekenpan zonder teflon
Kwaliteit
9,6
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2 jaar garantie
Deze ijzeren pan heeft een natuurlijke antiaanbakbescherming en is PFAS-vrij
Geschikt voor alle warmtebronnen
Pan is gerecyclebaar
Nadelen
Kan niet in de vaatwasser
Vrij zware pan
Omschrijving
Deze Mineral B Element koekenpan van De Buyer staat garant voor topkwaliteit. De pan heeft een organische constructie die voor 99% uit zuiver ijzer bestaat. IJzer is een 100% natuurlijk mineraal materiaal. De pan kan hoge temperaturen bereiken, waardoor hij uitermate geschikt is voor afdichten, aanbraden en grillen. De koekenpan is voorzien van een natuurlijke antiaanbakbescherming. Er is gegarandeerd geen coating toegepast. De pan wordt donkerder naarmate hij meer gebruikt wordt. Dit is bevorderlijk voor de prestaties en zal de functionaliteit van de natuurlijke antiaanbakeigenschappen stimuleren. Het is een ecologisch recyclebaar product. Tijdens de productie zijn er geen chemicaliën toegevoegd.
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

3
GreenPan Mayflower Koekenpan - Ø20 cm

beste inductiepan
Kwaliteit
9,5
Garantie
2 jaar
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
2 jaar garantie
Anti-aanbaklaag van thermolon, PFAS-vrij
Geschikt voor alle warmtebronnen
Milieuvriendelijke productie waarbij 60% minder CO2 wordt uitgestoten
Nadelen
Kan beter niet in de vaatwasser
Omschrijving
Met de PFAS-vrije GreenPan Mayflower Keramische Koekenpan Ø 20 cm bereid je lekkere en gezonde gerechten op alle vuren, ook inductie. Een echte aanwinst voor je keuken! De potten en pannen hebben een gezonde Thermolon™ Infinity keramische antikleeflaag die zorgt voor perfecte bakresultaten. Na het koken zijn deze potten en pannen bovendien in een handomdraai weer schoon!
... Meer
Minder
Beste prijs
Laatste update:

Conclusie: wat zijn de meest duurzame en beste pannen?

Je moet het hem meegegeven, een ouderwetse anti-aanbakpan is een echte alleskunner en eigenlijk alles erin ‘lukt’. Wel is de bak- en braadkwaliteit in veel gevallen matig. Vergelijk het met de magnetron. Het eten is warm, maar lekker? Daarnaast is de levensduur van de oude generatie anti-aanbak pannen beperkt en daarmee niet erg duurzaam. Wil je je oude anti-aanbakpan de deur uitdoen, dan kun je beter voor de duurzamere opties gaan. Een PFAS-vrije anti-aanbaklaag is daarbij essentieel. Maar eigenlijk vraagt elk gerecht om een specifieke pan. Dit zal de smaak in ieder geval ten goede komen: krokante vleesvervangers of vlees met een gekarameliseerd laagje is zoveel lekkerder dan de kleurloze variant. Wel zul je bij de duurzame braadpannen met iets meer aandacht moeten koken omdat een juiste temperatuurregulering belangrijk is voor het beste resultaat. Verder is zoals gezegd de vaatwasser eigenlijk killing voor alle pannen waarin je wilt bakken of braden. Met de hand afwassen is het beste. Wil je toch alles laten opknappen door de vaatwasser? Dan is onze ervaring dat een goede gietijzeren pan met geëmailleerde laag wel wat kan hebben.

‘Kijk wat voor jou het beste werkt en vervang langzaamaan je oudere pannen voor een duurzamere optie’

Pannen die voor 2015 zijn gemaakt, kunnen nog PFOA bevatten. Het is goed om deze te vervangen. Gelukkig zijn er dus voldoende alternatieven voor de miraculeuze anti-aanbakpan. Als je goede keuzes maakt, kun je in principe volstaan met een (wat uitgebreidere) pannenset voor het leven. Over het algemeen zijn wij van Duurzaamthuis vooral fan van Le Creuset, omdat dit echte pannen voor het leven zijn en lang meegaan. Voor een koekenpan met een veilige anti-aanbaklaag adviseren we je GreenPan of de Debuyer Mineral B Element koekenpan, maar een gietijzeren koekenpan gaat langer mee en heeft een langere garantie.

Hopelijk heb je door dit artikel meer informatie gekregen over groene en gezonde pannen. En vergeet niet dat je niet direct alles compleet hoeft te hebben. Kijk wat voor jou het beste werkt en vervang langzaamaan je oudere pannen voor een duurzamere optie. De pannen die je hebt en die al jaren meegaan omdat ze van sterk materiaal zijn gemaakt, kun je natuurlijk houden. Misschien ook vanwege de emotionele waarde. Wat is er tenslotte mooier dan braden in dezelfde oranje pan als je oma?

Lees hier meer over de beste pannen voor inductie, de beste inductiekookplaat, giftige stoffen in de anti-aanbaklaag en nog veel meer over duurzaam koken

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
74 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik zoek een contactgrill om tosti’s te bakken zonder anti-aanbaklaag, heeft iemand een idee? Ik heb een grill gekocht van moulinex op marktplaats, eentje uit de jaren 60/ 70. Weet iemand of dat ook een teflon laag is of dat er toen nog gezondere anti-aanbaklagen gebruikt werden.

Ha Sandra, voor deze specifieke grill weet ik het niet. Maar in principe zou ik niets meer gebruiken uit die periode voor grill & bakken, als het een anti-aanbaklaag bevat. Teflon (met PFOA) werd toen al grootschalig gebruikt en als het al zo oud is, kunnen de giftige stoffen alleen maar makkelijker in je eten slijten. Zie bijv ook: https://nos.nl/artikel/2308186-pfas-van-wonderspul-in-de-anti-aanbakpan-naar-giftig-zorgenkind

Waarom lees ik niets over de pannen van Gastrolux? Anti aanbak zonder PFOA, iets met nano-techniek. Weet iemand iets over deze pannen, of wat een biotan-laag is?

Ha Yvonne,
Dank voor je reactie! Pan ziet er goed uit en de biotan laag lijkt een duurzame variant van de anti-aanbaklaag. Voor zover wij kunnen vinden zijn er nog maar heel weinig reviews op Nederlandse webshops van deze pan. En zijn de reviews op Amazon wisselend. Dus ik zou deze nog niet bij de beste pannen plaatsen. Maar zeker interessant om in de toekomst mee te nemen met een review.

Ik heb 2 koekenpannen van ikea, volgens mij nog met pfas. Als ik ze vervang, komen die pannen toch in het milieu terecht. Wat te doen?

Hoi Ariane. Je kunt de oude pannen naar een milieustraat / afvalpunt brengen waar ze deze inzamelen. Pannen kunnen over het algemeen makkelijk worden gescheiden aangezien ze van ijzer, staal en aluminium zijn gemaakt. Nadat pannen in een versnipperaar zijn gegaan wordt het schroot verhit. Daarmee kan het metaal worden geschieden van de kunststof.

Voor anti-aanbakpannen met Tefal / teflon / PFAS / PFOA is het minder goed te recyclen. Teflon verbrandt waarbij fluorgas kan vrijkomen. Dat wordt door het bedrijf bijgehouden. In ieder geval is het beter om de pan bij de milieustraat in te leveren dan zomaar in het restafval or grofvuil te stoppen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit doet is Coolrec (dochteronderneming van Renewi die waarschijnlijk je afval ophaalt). Ze recyclen ook electronica en geven aan 90% van het materiaal beschikbaar te kunnen stellen voor hergebruik.

goedenavond! wij hebben een gietijzeren creuzet-achtige pan met een antiaanbaklaag. Heeft iemand een idee waarmee dit soort zware pannen worden gecoat? Het is geen teflon voor zover ik kan beoordelen. Maar wat wel? En vooral is het veilig om te blijven gebruiken?

Hoi PL, de coating is zeker geen teflon, het is emaille. Je kunt dit veilig gebruiken en blijft tientallen jaren goed. Een paar tips in onderhoud om te zorgen dat de emaille ‘anti-aanbaklaag’ goed blijft: Doe de pan niet in de vaatwasser, de emaille laag kan dan over tijd zijn glans verliezen en gevoeliger worden voor krassen. Uiteraard geen schuurspons gebruiken tijdens het afwassen. Is de pan heel erg aangekoekt dan kun je het een kwartier laten weken of bijvoorbeeld op laag vuur laten koken met een lepel baking soda. Gebruik spatels en lepels van hout of silicone zodat je de bodem niet kapot maakt door de jaren heen tijdens het roeren. Zet de pan niet meteen onder koud water na gebruik. Laat de pan gewoon afkoelen dan schrikt het gietijzer en emaille minder. De pan niet te veel schuiven over de kookpitten of glazen inductieplaat zodat er geen krassen… Lees verder »

Dank, Liv!

Goede avond ik heb een braadpan van creuset weg gedaan (de bekende oranje pan)omdat de bodem los ging,en stukken emaille op je bord kwam met het scheppen van de jus.Dus in je maaltijd.

Hoi Addy, wat een vervelend nieuws! Ik heb mijn creuset (een zwarte variant) zo’n 10 jaar en ben er erg blij mee. Heb je de pan al lang? Dagelijks gebruik? Al contact gehad met Creuset?

Hallo, Ik heb per post een hapjespan van GreenChef gekocht bij Bol. Deze is vandaag aangekomen en het handvat van de pan stak uit de doos. Er is denk ik flink mee gesmeten.
Daarnaast zat de pan los in een grote doos. Geen bescherm opblaasplastic of piepschuim of wat dan ook.
De pan ziet er nog steeds prachtig uit en is niet kapot of zo. In elk geval, je ziet het niet aan de buitenkant. Ik vraag me af of dit gegooi gevolgen heeft voor de pan of voor het te bereiden voedsel in de pan.
Hoop op een reactie van jullie.

Hoi Anna, ik bestel ook het een en ander bij Bol of andere webwinkels en heel soms is het inderdaad niet geweldig verpakt. Zolang het handvat nog stevig vast zit lijkt het mij dat er niets aan de hand is. Mocht je er toch een vervelend gevoel aan overhouden kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van de webwinkel, die ruilen het vast voor je om.

Ziet er helemaal goed uit. Alsof er niets is gebeurd, maar hoe zit het met de bodem van de pan…..

Hoi Anna, zolang er geen krassen op zitten en de pit gewoon aangaat (mocht je inductie hebben) lijkt mij dat het allemaal ok is. De (keramische) beschermlaag kan wel wat hebben.

Thnx Liv. Dan ga ik hem toch maar gewoon gebruiken. Ik kook nog op gas trouwens.

Hi, Na het zien van de keuringsdienst van waarde zat ik eens naar onze pannen te kijken. Demeyere TripIInduc B04. Ik kan niet zien of dit PFOA -techniek is. Ze noemen het ” 7 materiaal-legering” met tussenhaakjes “c.fa.”. Tja, is dit nu PFOA materiaal of niet? Moeilijk te achter halen.

Hoi Jan Willem, Demeyere gebruikt geen PFOA techniek. Ik heb zelf bijvoorbeeld de Demeyere Ecoglide Ceraforce Ultra. Dat is een keramische anti-aanbaklaag waarbij ze geen gebruik maken van PTFE en PFOA. Dat laat dus geen giftige gassen vrij tijdens het bakken op hoge temperaturen.

Over de techniek, het zijn 7 materiaallegeringen (lagen) met o.a. roestvrij staal en het binnenste gedeelte van aluminium. Dat helpt voor optimale warmtespreiding met tot 30% meer warmterendement bij inductie. De laag is op deze manier aangebracht:

  • Wokken: 2,3 mm
  • Conische bakpannen en koekenpannen: 3 tot 3,3 mm
  • Proline bakpannen en koekenpannen: 4,8 mm

Iedere pan is een compromis van eigenschappen, maar de koekenpan die mij het allerbest bevalt, is de RVS ‘elegance’ van het merk Habonne. Door de putjes- of wafelbodem heeft die veel minder last van aanbakken dan andere ongecoate pannen. Vlees, eieren, pannenkoeken, aardappelen, uien e.d. bak ik allemaal in deze pannen en ook voor het roerbakken van groenten zijn ze goed bruikbaar. Je kunt ze desgewenst heel heet opstoken (voor krokant laagje onder ei of vlees), ze zijn onverslijtbaar en ze vergen geen speciaal onderhoud. De RVS grepen blijven koel en de pannen kunnen op alle warmtebronnen. Het enige nadeel is dat de grotere modellen (28, 32cm) nogal zwaar zijn, om daar een uur lang pannenkoeken mee te lanceren vergt een stevige conditie :) De wafelbodem heeft twee effecten: Hij reduceert het oppervlak waar je product aan kan vasthechten, en in ieder putje komt een beetje boter of olie te… Lees verder »

Wat denk je van een corbonsteal wok waar je veel liefde insteekt je kan er een antiaanbaklaag op seasonen en hoe meer je gebruikt hoe beter hij wordt kan in principe een leven mee

Nog een tip voor als je écht duurzaam wil koken: braad dan niet dat kippetje aan maar maak een lekkere veganistische schotel ;)

Neem een plaatstalen koekenpan( De Buyer) en je bent van al dat gezeur af een pan voor het leven .
Wel goed inbranden !

Ben op zoek naar een wokpan voor inductie koken. Welke pan kunnen jullie mij aanbevelen?

Wokken op inductie werkt niet je kan dan nooit de hoge temperaturen behalen

Hoi Peterus, bij mij thuis gaat dat erg goed eigenlijk. Ik heb een wok met grote platte bodem die op de grootste inductie ‘pit’ past en dan gaat het super! Net even gekeken nog en kwam deze duurzame wok tegen die er goed uitziet. Er zijn ook nog mooie woks van Greenpan met een keramische anti-aanbaklaag.

Ook ik heb zo’n RVS pan van Demeyre gekocht in 2003. Ik kan er gewoon niks mee, alles bakt aan. Wat ik ook probeer. Hij staat dus al jaren in de kast, zonde van zoveel geld!
Kan iemand nog eens goed uitleggen wat ik het beste zou kunnen doen?
Heel erg bedankt alvast.

Je moet de pan goed inbranden en nadien altijd ingevet wegzetten.

Sinds kort heb ik een RVS koekenpan van De Meyere a € 140 gekocht, een prachtige pan.
Maar ik dacht van het aanbakken af te zijn, helaas hij bakt dus wel aan.
Doe ik iets verkeerd?

Wie heeft er ervaring met koken met emaille pannen? Mijn oog is gevallen op het merk RIESS. Wie weet of hier nadelen aan zitten?

Aan al die mensen die zich zorgen maken over stofjes: de afgifte waarden zijn enorm veel lager dus veilig dan wat we elders als normaal binnenkrijgen wat als geen probleem wordt gezien – zo veel onnodige zorgen die velen maken..

Na alle reacties gelezen te hebben is voor mij CREUSET Les Forgees de prima 2e keus en CRANFORD de duidelijke 1e keus (twee pannen gekocht, geweldige voelbare en zichtbare kwaliteit – en goedkoper dan Creuset).

DANK aan de mensen die CRANFORD opbrachten, anders had ik het nooit gevonden.

Ik lees nu net dat er lood en kadmium in emaille zit/kan zitten. Iemand die hier meer over weet?

Als je eindeloos plezier wilt hebben van je pan ga dan voor een pan die gegoten is. Gietijzer prima, maar heeft ook zijn nadelen: te zwaar,kan gaan roesten of kan breken en het duurt lang voor die warm is. Voordelen: levensduur, kan niet kromtrekken en de gelijkmatige warmteverdeling.
De kwaliteit van een Le Creuset van nu vind ik trouwens minder dan die van vroeger en wat een prijzen! Maar er is al heel lang een beter alternatief wat een hoop mensen niet weten.
De pannen die ik werkelijk al jaren dagelijks gebruik en met veel plezier zijn mijn mooie handgemaakte gietaluminium Crafond pannen met keramieken binnenzijde. Ze hebben dezelfde voordelen als gietijzer maar dan zonder de nadelen. Echt super en ik kan ze iedereen aanraden zoals ook Mek en Papouck hier al hebben ondervonden. Crafond is vergeleken met Le Creuset ook nog eens beter betaalbaar.

zelf zweer ik ook bij gietijzer.
eerst bij mijn ouders 25 jaar lang dezelfde geemailleerde gietijzeren le creuset aan het werk gezien (en zelf gebruikt) en ook al veel tefalletjes zien komen en gaan, maar bij het uit huis gaan heb ik toch voor de gietijzeren pan gekozen.
via marktplaats eentje voor 4 tientjes opgehaald, en reeds veel plezier van.

lucia, emaille is slechts een laagje glas over het gietijzer heen.
je hebt ook ongecoate gietijzeren (meestal braad-)pannen. buiten dat je de schilfer zelf niet op wilt eten, kan het dus geen enkel kwaad.

Ook ik ben nog in het bezit van het kleine,oranje,gietijzern braadpannetje
van mijn moeder.
Maarik heb daar de volgende vraag over: onder de rand van het pannetje zijn stukjes emaille af,evenals van het deksel rondom de rand die aansluit op de pan.
Nu heb ik altijd gehoord dat je de pan dan niet meer mag gebruiken omdat hier dan giftigste uit vrijkomen !

Ik heb i.d.d. de beste ervaringen met oma’s gietijzeren braadketels (geëmailleerd) met email bekleed.
Ik heb zelfs van dit soort pannen die al ouder dan 50 jaar zijn en nog steeds perfect doen waarvoor ze bedoeld zijn: braden, bakken, stoven en zelfs als ovenschotel te gebruiken. In de maten vanaf 15 cm tot 45 cm een geweldige pan voor (bijna) alle bereidingen!! Zelf om een grote pan goulash of erwtensoep te bereiden is de grote Creuset mosselpan een ideale partner in de keuken.
Ik ga nu weer snel naar mijn keuken terug.

Ja zware pannen maar heel goed!! Machtig…

Deze pannen zijn van AMC. Hoogwaardig edelmetaal, en heerlijk, praktisch en energiebesparend eten bereiden. Ik ken mensen die de pannen al meer 35 jaar hebben en die zien er nog als nieuw uit bij dagelijks gebruik. Wordt geen reclame voor gemaakt, dus bij veel mensen nog onbekend. Alleen via proeverij avondjes kun je de pannen in werking zien en meteen de smaak proeven van het eten. Als je meer info wilt over bijv. zo’n proeverij dan laat je het maar weten.

@ van dam: benieuwd welke merk pannen je gebruikt die 30 jaar garantie geven.

Ik gebruik sinds augustus pannen waar ik mijn groenten en aardappelen in kook (gaar)zonder toevoeging van water. Mijn vlees braad en gaar ik zonder toevoeging van olie of boter. En de smaak is fantastisch. Mijn complete pannenset is van hetzelfde edelmetaal, dus geen ongezonde teflon. Er zit een garantie op van 30 jaar, dus ook mijn koekenpan gaat zeg maar levenslang mee.

ik had eigenlijk een vraag wat jullie allemaal met je oude pannen doen? blokker e.d. hebben wel tijdelijke inruilacties gehad maar voor zover ik weet pleuren de meeste mensen hun oude pan gewoon bij het huis-,tuin- en keukenafval.
wie maak je blij met oude pannen of eigenlijk niemand? milieutechnisch kan ik me toch voorstellen dat het erg schadelijk is als het op de grote vuilnisbelt terecht komt.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.