Wat zijn de beste pannen? Een pan voor het leven

Hoe duurzaam zijn je pannen eigenlijk? Wij hebben de beste duurzame pannen voor jou op een rij gezet. In de keuken draait alles om gemak. We willen graag zo snel mogelijk een heerlijke maaltijd op tafel zetten, en deze klaarmaken met een pan die niet aanbakt en makkelijk te reinigen is. Liefst in de vaatwasser. Fabrikanten springen daar natuurlijk op in met allerlei magische pannen. Denk maar aan de grote hoeveelheid anti-aanbakpannen die de markt domineren. 

Duurzame pan kokenMaar, over de effecten van deze pannen op je gezondheid zijn deskundigen het nog niet eens. De anti-aanbaklaag van veel oudere pannen is namelijk vaak gemaakt van Teflon, wat de stof PFOA bevat (vanaf 2015 verboden). Deze stof in de anti-aanbaklaag is bij (over)verhitting niet goed voor de gezondheid. Let maar eens op de geur als je zo’n soort pan per ongeluk te veel verhit. Verder is de levensduur vrij beperkt: na een jaar laat de anti-aanbak bodem vaak al los. En aangezien Teflon-restjes geen fijne maaltijdversterker zijn, gooien mensen de pannen (terecht) al snel weer weg. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een gezond en duurzaam alternatief voor de heilige anti-aanbakpan. Helaas vaak niet de goedkoopste pannen, maar de meesten zijn bij goed gebruik nagenoeg onverslijtbaar. Kortom: een pan voor het leven!

Nieuwe generatie anti-aanbakpan

Greenpan

We wilden er eigenlijk juist vanaf, maar de nieuwe generatie anti-aanbak pannen willen we toch even noemen. Deze pannen bevatten een keramische Thermolon laag. Thermolon heeft dezelfde werking als Teflon maar is geheel vrij van PFOA. Hierdoor komen er geen schadelijke gassen vrij tijdens het bakken en braden. Bijkomend voordeel is dat de productie van deze groene anti-aanbakpannen tot de helft minder energie vraagt. De CO2-uitstoot wordt hiermee met 60 procent verminderd in vergelijking met de ‘oude’ pannen. Daarnaast kan een pan met Thermolon coating veel beter hitte verdragen (tot 450 graden). Hierdoor wordt de levensduur verlengd, aangezien de pan minder snel verbrand. Deze verlengde levensduur blijft echter beperkt, waarmee deze nieuwe anti-aanbakpan niet de duurzaamste keuze is. Maar, we begrijpen ook dat velen onder ons de magische anti-aanbakpan niet meer kunnen missen. Kies in dat geval dan altijd voor een pan met een Thermolon coating. Voorbeelden van de beste pannen met een keramische Thermolon laag zijn de populaire GreenPan Memphis pannen. Hier vind je alle keramische pannen.

Gietijzer, grootmoeders pan

Gietijzeren pan creuset

Een van de meest duurzame en beste pannen is van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is. Van oorsprong wordt deze pan vaak gebruikt om vlees in te braden, maar de pan is eigenlijk overal voor in te zetten. Persoonlijk vind ik een gietijzeren pan het beste alternatief voor de anti-aanbak hapjespan. Roerbakken of het bakken van vlees of vis gaat uitstekend en hij bakt nauwelijks aan. Hoewel het niet wordt geadviseerd, kàn deze pan ook in de vaatwasser. Het risico is dat het gietijzer dan op de niet met emaille beklede stukken wat roest kan geven. Niet schadelijk, maar iets minder fraai. Als voorbeeld… ik heb een oranje Creuset van mijn oma. Deze is zeker 20 jaar oud, gaat dagelijks in de vaatwasser en is nog zo goed als nieuw. Duurzamer kan volgens mij niet. Nadeel van gietijzer is het gewicht en de breukgevoeligheid als je hem laat vallen. Doe je het laatste niet, dan is gietijzer volgens mij de meest duurzame keuze die je kunt maken.

Hard-geanodiseerd aluminium pan

Calphalon aluminium panWil je de bakvoordelen van gietijzer en het gemak van een aluminium pan? Dan kom je terecht bij hard-geanodiseerde aluminium pannen. Door een speciaal productieproces is de aluminiumoppervlakte vrijwel volledig non-poreus, waardoor het eten niet aanbakt. In een anti-aanbak pan is het bijna onmogelijk om voedsel goed te karameliseren of krokant te krijgen, maar in deze pannen is dat geen enkel probleem. De pannen zijn sterk en kunnen zelfs met schuurspons worden gereinigd. In principe mogen ze in de vaatwasser, maar dit gaat zeker ten koste van de bak-kwaliteiten en de levensduur. Een nadeel van deze pannen is dat ze ongeschikt zijn voor inductie. Voorbeeld van hard-geanodiseerd aluminium pannen zoals MasterChef vind je hier. Is deze pan geen optie omdat je op inductie kookt? Ook dan zijn er voldoende alternatieven. Hier vind je een apart artikel over de beste pannen voor inductie

Pan van roestvrijstaal

Rvs pannen

Roestvrijstaal (of RVS) is natuurlijk geweldig materiaal wat eigenlijk niet slijt. Ons advies is dan ook ook om een basispannenset van RVS te kiezen. Let er bij de keuze op dat de grepen ook van rvs zijn, en niet van kunststof. Bij kunststof grepen is de kans veel groter dat de steel of greep kapot gaat terwijl de pan zelf eigenlijk nog goed is. En dat is zonde! Kijk ook kritisch naar de deksel. Ook hiervoor geldt: een deksel van volledig RVS is het duurzaamst. Glazen deksels hebben vaak een greep van kunststof of hout, wat onderhevig is aan slijtage en daarmee de levensduur van de set aanzienlijk verkort. Een RVS pannenset met RVS grepen gaat in principe een leven lang mee. Ook is RVS uitstekend bestand tegen de vaatwasser. Behalve als je er naast koken ook in wilt bakken. In dat geval kun je de pannen beter met de hand wassen. Er zijn ook RVS wok- en koekenpannen op de markt. Voor deze pannen geldt dat vooral de dure pannen, bijvoorbeeld de pannen van Demeyre, een goed alternatief zijn. En let op, met RVS pannen zul je je aandacht er een beetje bij moeten houden aangezien de pannen vrij temperatuurgevoelig zijn. Plus, goedkopere RVS pannen zijn vaak gevoelig voor aanbakken.

Stalen Pan (update)

We kregen van veel lezers te horen dat we één belangrijke pan waren vergeten tussen de beste pannen: namelijk de plaatstalen pan. En daar waren we het helemaal mee eens. We hebben deze pan dan ook het vuur aan de schenen gelegd. Lees hier ons review met de Buyer Mineral B stalen pan.

Conclusie: wat zijn de meest duurzame en beste pannen?

Je moet het hem meegegeven, een ouderwetse anti-aanbakpan is een echte alleskunner en eigenlijk alles erin ‘lukt’. Wel is de bak- en braadkwaliteit in veel gevallen matig. Vergelijk het met de magnetron. Het eten is warm, maar lekker? Daarnaast is de levensduur van de oude generatie anti-aanbak pannen beperkt en daarmee niet erg duurzaam. Wil je je oude anti-aanbakpan de deur uitdoen, kun je een aantal verschillende alternatieven aanschaffen. Eigenlijk vraagt elk gerecht om een specifieke pan. Dit zal de smaak in ieder geval ten goede komen: krokante vleesvervangers of vlees met een gekarameliseerd laagje is zoveel lekkerder dan de kleurloze variant. Wel zul je in deze duurzame pannen met iets meer aandacht moeten koken omdat een juiste temperatuurregulering belangrijk is voor het beste resultaat. Verder is zoals gezegd de vaatwasser eigenlijk killing voor alle pannen waarin je wilt bakken of braden. Met de hand afwassen is het beste. Wil je toch alles laten opknappen door de vaatwasser, dan is mijn ervaring dat een goede gietijzeren pan met geëmailleerde laag wel wat kan hebben.

Pannen die voor 2015 zijn gemaakt, kunnen nog PFOA bevatten. Het is goed om deze te vervangen. Gelukkig zijn er dus voldoende alternatieven voor de miraculeuze anti-aanbakpan. Als je goede keuzes maakt, kun je in principe volstaan met een (wat uitgebreidere) pannenset voor het leven. Hieronder hebben we voor jou de de 3 beste pannen voor het leven uitgelicht. De beste duurzame koekenpannen die niet aanbakken zijn volgens ons de Greenpan Memphis en de Buyer Mineral B. Daarnaast vinden we de aloude Le Creuset braadpan eruit springen. Probeer niet direct alles compleet te hebben en ervaar wat voor jou het beste werkt. Laat je collectie keukengereedschap langzaam groeien tot een mooie mix van nieuw en oud. En wat is er mooier dan braden in dezelfde oranje pan als je oma!

Lees hier meer over de beste pannen voor inductie, de beste inductiekookplaat, giftige stoffen in de anti-aanbaklaag en nog veel meer over duurzaam koken

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
73 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik zoek een contactgrill om tosti’s te bakken zonder anti-aanbaklaag, heeft iemand een idee? Ik heb een grill gekocht van moulinex op marktplaats, eentje uit de jaren 60/ 70. Weet iemand of dat ook een teflon laag is of dat er toen nog gezondere anti-aanbaklagen gebruikt werden.

Waarom lees ik niets over de pannen van Gastrolux? Anti aanbak zonder PFOA, iets met nano-techniek. Weet iemand iets over deze pannen, of wat een biotan-laag is?

Ha Yvonne,
Dank voor je reactie! Pan ziet er goed uit en de biotan laag lijkt een duurzame variant van de anti-aanbaklaag. Voor zover wij kunnen vinden zijn er nog maar heel weinig reviews op Nederlandse webshops van deze pan. En zijn de reviews op Amazon wisselend. Dus ik zou deze nog niet bij de beste pannen plaatsen. Maar zeker interessant om in de toekomst mee te nemen met een review.

Ik heb 2 koekenpannen van ikea, volgens mij nog met pfas. Als ik ze vervang, komen die pannen toch in het milieu terecht. Wat te doen?

Hoi Ariane. Je kunt de oude pannen naar een milieustraat / afvalpunt brengen waar ze deze inzamelen. Pannen kunnen over het algemeen makkelijk worden gescheiden aangezien ze van ijzer, staal en aluminium zijn gemaakt. Nadat pannen in een versnipperaar zijn gegaan wordt het schroot verhit. Daarmee kan het metaal worden geschieden van de kunststof.

Voor anti-aanbakpannen met Tefal / teflon / PFAS / PFOA is het minder goed te recyclen. Teflon verbrandt waarbij fluorgas kan vrijkomen. Dat wordt door het bedrijf bijgehouden. In ieder geval is het beter om de pan bij de milieustraat in te leveren dan zomaar in het restafval or grofvuil te stoppen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit doet is Coolrec (dochteronderneming van Renewi die waarschijnlijk je afval ophaalt). Ze recyclen ook electronica en geven aan 90% van het materiaal beschikbaar te kunnen stellen voor hergebruik.

goedenavond! wij hebben een gietijzeren creuzet-achtige pan met een antiaanbaklaag. Heeft iemand een idee waarmee dit soort zware pannen worden gecoat? Het is geen teflon voor zover ik kan beoordelen. Maar wat wel? En vooral is het veilig om te blijven gebruiken?

Hoi PL, de coating is zeker geen teflon, het is emaille. Je kunt dit veilig gebruiken en blijft tientallen jaren goed. Een paar tips in onderhoud om te zorgen dat de emaille ‘anti-aanbaklaag’ goed blijft: Doe de pan niet in de vaatwasser, de emaille laag kan dan over tijd zijn glans verliezen en gevoeliger worden voor krassen. Uiteraard geen schuurspons gebruiken tijdens het afwassen. Is de pan heel erg aangekoekt dan kun je het een kwartier laten weken of bijvoorbeeld op laag vuur laten koken met een lepel baking soda. Gebruik spatels en lepels van hout of silicone zodat je de bodem niet kapot maakt door de jaren heen tijdens het roeren. Zet de pan niet meteen onder koud water na gebruik. Laat de pan gewoon afkoelen dan schrikt het gietijzer en emaille minder. De pan niet te veel schuiven over de kookpitten of glazen inductieplaat zodat er geen krassen… Lees verder »

Dank, Liv!

Goede avond ik heb een braadpan van creuset weg gedaan (de bekende oranje pan)omdat de bodem los ging,en stukken emaille op je bord kwam met het scheppen van de jus.Dus in je maaltijd.

Hoi Addy, wat een vervelend nieuws! Ik heb mijn creuset (een zwarte variant) zo’n 10 jaar en ben er erg blij mee. Heb je de pan al lang? Dagelijks gebruik? Al contact gehad met Creuset?

Hallo, Ik heb per post een hapjespan van GreenChef gekocht bij Bol. Deze is vandaag aangekomen en het handvat van de pan stak uit de doos. Er is denk ik flink mee gesmeten.
Daarnaast zat de pan los in een grote doos. Geen bescherm opblaasplastic of piepschuim of wat dan ook.
De pan ziet er nog steeds prachtig uit en is niet kapot of zo. In elk geval, je ziet het niet aan de buitenkant. Ik vraag me af of dit gegooi gevolgen heeft voor de pan of voor het te bereiden voedsel in de pan.
Hoop op een reactie van jullie.

Hoi Anna, ik bestel ook het een en ander bij Bol of andere webwinkels en heel soms is het inderdaad niet geweldig verpakt. Zolang het handvat nog stevig vast zit lijkt het mij dat er niets aan de hand is. Mocht je er toch een vervelend gevoel aan overhouden kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van de webwinkel, die ruilen het vast voor je om.

Ziet er helemaal goed uit. Alsof er niets is gebeurd, maar hoe zit het met de bodem van de pan…..

Hoi Anna, zolang er geen krassen op zitten en de pit gewoon aangaat (mocht je inductie hebben) lijkt mij dat het allemaal ok is. De (keramische) beschermlaag kan wel wat hebben.

Thnx Liv. Dan ga ik hem toch maar gewoon gebruiken. Ik kook nog op gas trouwens.

Hi, Na het zien van de keuringsdienst van waarde zat ik eens naar onze pannen te kijken. Demeyere TripIInduc B04. Ik kan niet zien of dit PFOA -techniek is. Ze noemen het ” 7 materiaal-legering” met tussenhaakjes “c.fa.”. Tja, is dit nu PFOA materiaal of niet? Moeilijk te achter halen.

Hoi Jan Willem, Demeyere gebruikt geen PFOA techniek. Ik heb zelf bijvoorbeeld de Demeyere Ecoglide Ceraforce Ultra. Dat is een keramische anti-aanbaklaag waarbij ze geen gebruik maken van PTFE en PFOA. Dat laat dus geen giftige gassen vrij tijdens het bakken op hoge temperaturen.

Over de techniek, het zijn 7 materiaallegeringen (lagen) met o.a. roestvrij staal en het binnenste gedeelte van aluminium. Dat helpt voor optimale warmtespreiding met tot 30% meer warmterendement bij inductie. De laag is op deze manier aangebracht:

  • Wokken: 2,3 mm
  • Conische bakpannen en koekenpannen: 3 tot 3,3 mm
  • Proline bakpannen en koekenpannen: 4,8 mm

Iedere pan is een compromis van eigenschappen, maar de koekenpan die mij het allerbest bevalt, is de RVS ‘elegance’ van het merk Habonne. Door de putjes- of wafelbodem heeft die veel minder last van aanbakken dan andere ongecoate pannen. Vlees, eieren, pannenkoeken, aardappelen, uien e.d. bak ik allemaal in deze pannen en ook voor het roerbakken van groenten zijn ze goed bruikbaar. Je kunt ze desgewenst heel heet opstoken (voor krokant laagje onder ei of vlees), ze zijn onverslijtbaar en ze vergen geen speciaal onderhoud. De RVS grepen blijven koel en de pannen kunnen op alle warmtebronnen. Het enige nadeel is dat de grotere modellen (28, 32cm) nogal zwaar zijn, om daar een uur lang pannenkoeken mee te lanceren vergt een stevige conditie :) De wafelbodem heeft twee effecten: Hij reduceert het oppervlak waar je product aan kan vasthechten, en in ieder putje komt een beetje boter of olie te… Lees verder »

Wat denk je van een corbonsteal wok waar je veel liefde insteekt je kan er een antiaanbaklaag op seasonen en hoe meer je gebruikt hoe beter hij wordt kan in principe een leven mee

Nog een tip voor als je écht duurzaam wil koken: braad dan niet dat kippetje aan maar maak een lekkere veganistische schotel ;)

Neem een plaatstalen koekenpan( De Buyer) en je bent van al dat gezeur af een pan voor het leven .
Wel goed inbranden !

Ben op zoek naar een wokpan voor inductie koken. Welke pan kunnen jullie mij aanbevelen?

Wokken op inductie werkt niet je kan dan nooit de hoge temperaturen behalen

Hoi Peterus, bij mij thuis gaat dat erg goed eigenlijk. Ik heb een wok met grote platte bodem die op de grootste inductie ‘pit’ past en dan gaat het super! Net even gekeken nog en kwam deze duurzame wok tegen die er goed uitziet. Er zijn ook nog mooie woks van Greenpan met een keramische anti-aanbaklaag.

Ook ik heb zo’n RVS pan van Demeyre gekocht in 2003. Ik kan er gewoon niks mee, alles bakt aan. Wat ik ook probeer. Hij staat dus al jaren in de kast, zonde van zoveel geld!
Kan iemand nog eens goed uitleggen wat ik het beste zou kunnen doen?
Heel erg bedankt alvast.

Je moet de pan goed inbranden en nadien altijd ingevet wegzetten.

Sinds kort heb ik een RVS koekenpan van De Meyere a € 140 gekocht, een prachtige pan.
Maar ik dacht van het aanbakken af te zijn, helaas hij bakt dus wel aan.
Doe ik iets verkeerd?

Wie heeft er ervaring met koken met emaille pannen? Mijn oog is gevallen op het merk RIESS. Wie weet of hier nadelen aan zitten?

Aan al die mensen die zich zorgen maken over stofjes: de afgifte waarden zijn enorm veel lager dus veilig dan wat we elders als normaal binnenkrijgen wat als geen probleem wordt gezien – zo veel onnodige zorgen die velen maken..

Na alle reacties gelezen te hebben is voor mij CREUSET Les Forgees de prima 2e keus en CRANFORD de duidelijke 1e keus (twee pannen gekocht, geweldige voelbare en zichtbare kwaliteit – en goedkoper dan Creuset).

DANK aan de mensen die CRANFORD opbrachten, anders had ik het nooit gevonden.

Ik lees nu net dat er lood en kadmium in emaille zit/kan zitten. Iemand die hier meer over weet?

Als je eindeloos plezier wilt hebben van je pan ga dan voor een pan die gegoten is. Gietijzer prima, maar heeft ook zijn nadelen: te zwaar,kan gaan roesten of kan breken en het duurt lang voor die warm is. Voordelen: levensduur, kan niet kromtrekken en de gelijkmatige warmteverdeling.
De kwaliteit van een Le Creuset van nu vind ik trouwens minder dan die van vroeger en wat een prijzen! Maar er is al heel lang een beter alternatief wat een hoop mensen niet weten.
De pannen die ik werkelijk al jaren dagelijks gebruik en met veel plezier zijn mijn mooie handgemaakte gietaluminium Crafond pannen met keramieken binnenzijde. Ze hebben dezelfde voordelen als gietijzer maar dan zonder de nadelen. Echt super en ik kan ze iedereen aanraden zoals ook Mek en Papouck hier al hebben ondervonden. Crafond is vergeleken met Le Creuset ook nog eens beter betaalbaar.

zelf zweer ik ook bij gietijzer.
eerst bij mijn ouders 25 jaar lang dezelfde geemailleerde gietijzeren le creuset aan het werk gezien (en zelf gebruikt) en ook al veel tefalletjes zien komen en gaan, maar bij het uit huis gaan heb ik toch voor de gietijzeren pan gekozen.
via marktplaats eentje voor 4 tientjes opgehaald, en reeds veel plezier van.

lucia, emaille is slechts een laagje glas over het gietijzer heen.
je hebt ook ongecoate gietijzeren (meestal braad-)pannen. buiten dat je de schilfer zelf niet op wilt eten, kan het dus geen enkel kwaad.

Ook ik ben nog in het bezit van het kleine,oranje,gietijzern braadpannetje
van mijn moeder.
Maarik heb daar de volgende vraag over: onder de rand van het pannetje zijn stukjes emaille af,evenals van het deksel rondom de rand die aansluit op de pan.
Nu heb ik altijd gehoord dat je de pan dan niet meer mag gebruiken omdat hier dan giftigste uit vrijkomen !

Ik heb i.d.d. de beste ervaringen met oma’s gietijzeren braadketels (geëmailleerd) met email bekleed.
Ik heb zelfs van dit soort pannen die al ouder dan 50 jaar zijn en nog steeds perfect doen waarvoor ze bedoeld zijn: braden, bakken, stoven en zelfs als ovenschotel te gebruiken. In de maten vanaf 15 cm tot 45 cm een geweldige pan voor (bijna) alle bereidingen!! Zelf om een grote pan goulash of erwtensoep te bereiden is de grote Creuset mosselpan een ideale partner in de keuken.
Ik ga nu weer snel naar mijn keuken terug.

Ja zware pannen maar heel goed!! Machtig…

Deze pannen zijn van AMC. Hoogwaardig edelmetaal, en heerlijk, praktisch en energiebesparend eten bereiden. Ik ken mensen die de pannen al meer 35 jaar hebben en die zien er nog als nieuw uit bij dagelijks gebruik. Wordt geen reclame voor gemaakt, dus bij veel mensen nog onbekend. Alleen via proeverij avondjes kun je de pannen in werking zien en meteen de smaak proeven van het eten. Als je meer info wilt over bijv. zo’n proeverij dan laat je het maar weten.

@ van dam: benieuwd welke merk pannen je gebruikt die 30 jaar garantie geven.

Ik gebruik sinds augustus pannen waar ik mijn groenten en aardappelen in kook (gaar)zonder toevoeging van water. Mijn vlees braad en gaar ik zonder toevoeging van olie of boter. En de smaak is fantastisch. Mijn complete pannenset is van hetzelfde edelmetaal, dus geen ongezonde teflon. Er zit een garantie op van 30 jaar, dus ook mijn koekenpan gaat zeg maar levenslang mee.

ik had eigenlijk een vraag wat jullie allemaal met je oude pannen doen? blokker e.d. hebben wel tijdelijke inruilacties gehad maar voor zover ik weet pleuren de meeste mensen hun oude pan gewoon bij het huis-,tuin- en keukenafval.
wie maak je blij met oude pannen of eigenlijk niemand? milieutechnisch kan ik me toch voorstellen dat het erg schadelijk is als het op de grote vuilnisbelt terecht komt.

73
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.