Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
airfryer

Luxe product of duurzame keuze? De beste airfryers uit 2023 op een rij.

Impact
Milieuwinst
9,72 kg CO2/pj
Kosten
92.99 euro
Terugverdientijd
6 jaar
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Sluiten
Toelichting

De berekening is gebaseerd op het 4 keer per maand bereiden van patat met een gemiddelde tijd van 18 minuten per keer. 3.2 kwh - 1.7 kwh = 1.5 kwh. 1.5 kwh / 6o x 18 = 0.45 kwh. 0.45 kwh x 4 x 12 = 21.6 kwh per jaar. 21.6 kwh x  €0.40  = €8,46 besparing per jaar. 

21.6 kwh = 9.72 kg CO2.

 

Op jaar basis wordt er €8,46 bespaart aan energiekosten. Onze aanbevolen airfryer kost €92,99 en een gemiddelde frituurpan €40. Er zit een verschil van €92,99 - €40 = €52,99. Na €52,99 / €8,46 = 6,26 jaar heb je het verschil terugverdient.

Patat en kroketten zijn deel van onze cultuur. Maar de frituurpan is inmiddels ingehaald door de airfryer als het op gezondheid en duurzaamheid aankomt. Je kunt een vette bek namelijk minder vet maken terwijl de smaak het zelfde blijft. Je gebruikt ook nog eens minder energie. Als je nog niet overtuigd bent om je vertrouwde frituurpan om te ruilen voor een airfryer, lees dan verder voor nog meer voordelen. Als je overstag bent kun je ook gelijk de top zes beste airfryers vinden op deze pagina.

Wat is een airfryer?

Een airfryer kun je het beste zien als een mix tussen een frituurpan en een oven. Het is een friteuse die in plaats van olie, hete lucht gebruikt om het eten gaar te maken. Daarnaast is het eten een stuk sneller klaar dan in de oven. Naast frituren kun je een airfryer gebruiken om eten op te warmen, te grillen, bakken, roosteren en braden. De meeste airfryers hebben standaard programma’s waarmee je door een paar drukken op de knop je eten bereidt. Ook kun je zelf de temperatuur en tijd instellen. Vaak zijn airfryers uit te breiden met de nodige accessoires zoals een grillrek en bakvormen.

Voordelen airfryer

De airfryer kent de nodige voordelen in vergelijking met een frituurpan en zelfs een oven. Het grootste voordeel is het verminderde gebruik van olie en dus vet. Dit zorgt voor een lagere calorie inname. Tegelijkertijd blijven volgens het Voedingscentrum de vitaminen beter behouden. Na bijvoorbeeld het eten van friet uit een airfryer, houd je een beter gevoel over dan wanneer je friet uit een frituurpan eet. Je merkt duidelijk dat het minder vet is. Aangezien eten makkelijk te verwarmen is, wordt er ook voedselverspilling tegen gegaan.

Overige voordelen van een airfryer zijn:

  • Gebruikersvriendelijk. Er hoeft met een airfryer geen hete olie meer gebruikt te worden wat een groot risico weghaalt! De binnenkant van de airfryer is uiteraard wel warm en daar dient voorzichtig mee te worden omgegaan.  
  • Makkelijk schoon te maken. Een airfryer is over het algemeen makkelijk schoon te maken. Aangezien er geen olie wordt gebruikt heb je minder last van restsporen. Ook zijn verschillende onderdelen van een hoop airfryers geschikt voor de vaatwasser. Een schoonmaak tip: probeer eens azijn.
  • Bespaart kosten op olie. Omdat er geen olie meer nodig is hoeven de zware flessen frituurvet niet het winkelwagentje in. Dit bespaart ook nog eens de nodige euro’s
  • Korte bereidingstijd. De airfryer is binnen een paar minuten opgewarmd en klaar voor gebruik. 
  • Je kunt er meer mee dan met een frituurpan. Zoals hierboven al aangegeven is, kan een airfryer op verschillende manieren eten bereiden. Vlees kan gegrilld worden, taarten gebakken en groenten geroosterd.
  • Makkelijk te vervoeren. Een airfryer stop je gewoon in het stopcontact en is daardoor geschikt om mee te nemen. De meeste airfryers wegen tussen de 6 en 8 kg. Ideaal om mee te nemen op vakantie of naar een feestje.

Minpunten airfryer

Uiteraard zitten er ook minpunten verbonden aan de airfryer. 

 

  • Lawaaiig.  De hete lucht circulatie kan het nodige lawaai maken wat soms als storend wordt ervaren. 
  • Vrijkomend damp. Er kan bij sommige airfryers damp vrijkomen waardoor het gebruik van een afzuigsysteem is aan te raden. 
  • Beperkte inhoud. In principe valt er een hele maaltijd klaar te maken in een airfryer, is de inhoud van een oven vaak groter. 
  • Relatief prijzig. Je kunt je geld zeker kwijt aan een airfryer. Alhoewel de prijzen erg variëren tussen modellen, is een airfryer over het algemeen duurder dan een frituurpan. 

Al met al wegen de voordelen absoluut op tegenover de nadelen en raden wij het aan om je frituurpan te vervangen voor een airfryer. 

Duurzaamheid

Een airfryer is over het algemeen duurzamer dan een frituurpan en oven. De voornaamste milieubelasting is het energieverbruik van de airfryer. Belangrijk te melden is dat dit natuurlijk afhangt van hoe vaak je de airfryer gebruikt.

Even een rekensommetje om de zuinigheid van een airfryer uit te leggen: Een airfryer heeft gemiddeld genomen een verbruik van 1700 watt of wel 1.7 kilowattuur (kW). Met het prijsplafond wat in 2023 is ingegaan betaal je ongeveer 0.40 per kWh. Een portie friet is gemiddeld genomen na 15 min klaar in de airfryer. Het opwarmen van de airfryer duurt een minuut of 3. Binnen 18 minuut heb je dus een portie friet klaar wat €0,20 kost. Stel je bakt één keer per week patat, kost dat je €0,80 per maand. 

Een gemiddelde frituurpan gebruikt 3200 watt. Dus 3.2 kilowattuur. Een frituurpan bakt de patat in gemiddeld 4 minuten gaar maar kent een opwarm tijd van een kwartier. Laten we voor de vergelijking uitgaan van 18 minuten om je patat klaar te maken met een frituurpan. Dit kost je €0.38 per keer. Stel je bakt één keer per week patat, kost dat je €1.54 per maand. Een airfryer is dus bijna 2x zo zuinig als een frituurpan en stoot op basis van dit voorbeeld  0.81 kg CO2 minder uit per maand

Hierbij is het wel belangrijk om te bedenken dat een frituurpan alleen wordt gebruikt om te frituren. De airfryer zul je vaker gebruiken aangezien je er meer mee kan. Wel is het zo dat een airfryer maar een aantal minuten nodig heeft om op te warmen en dus minder lang aanstaat dan een frituurpan of oven.

Behalve energieverbruik is een airfryer een stuk duurzamer omdat het minder tot geen olie gebruikt. 28% van de Co2 uitstoot van diepvriespatat komt door de gebruikte olie tijdens het frituren. De productie van olie kent vaak hoge uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en kunstmest.  

Top 6

Vind je net als wij dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, kijk dan eens naar de top 6 airfryers die wij hebben samengesteld. De top 6 is gekozen op basis van de kwaliteit, functies van de airfryer, prijs en het energieverbruik.

1
Princess 182055 Digitale Family Aerofryer XXL

Onze keuze
Unnamed file
Kwaliteit
9,4
CO2-afdruk
11,16 kg/pj
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Goede prijs
Energiezuinig
BPA vrij
2 jaar garantie
Nadelen
Niet vaatwasser bestendig
Omschrijving
Met de Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL bereid je niet alleen tot 1500 gram friet, maar al je favoriete gerechten. Deze Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL heeft een royale inhoud van 5,2 liter, die je kan gebruiken voor gezond frituren, bakken, grillen, braden en roosteren. De handige draaiknop en het digitale display maken het selecteren van een bakprogramma of de juiste instellingen heel eenvoudig. Dankzij de Rapid Air Technology technologie worden je gerechten knapperig zonder olie te hoeven gebruiken. BPA staat voor Bisfenol A wat een chemische stof is die veelal in plastic wordt gebruikt.
...
Beste prijs

2
Inventum GF500HLD

Onze keuze
Unnamed file
Kwaliteit
8.8
CO2-afdruk
11,16 kg/pj
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
Goede prijs
Energiezuinig
Inclusief grillrek en 4 spiecen
Vaatwasserbestending
5 jaar garantie
Nadelen
Bevat BPA
Omschrijving
Bijna zonder olie of vet toch heerlijke frites en snacks bakken met een lekker, knapperig korstje? Dat kan met de Inventum airfryer GF500HLD! Omdat je met hetelucht frituurt heet het apparaat ook wel hetelucht friteuse. Je kunt met deze airfryer behalve frituren ook grillen, roosteren en bakken. In deze hetelucht friteuse met 5 liter inhoud kun je ongeveer 1500 gram frites tegelijk bakken. Het apparaat is eenvoudig te bedienen met tiptoetsen. Kies op het digitale display 1 van de 8 automatische programma's of stel zelf de temperatuur en de baktijd in. Tijdens het bakken kun je de resterende tijd zien op het display.
...
Beste prijs

3
Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90

Beste kwaliteit
Unnamed file
Kwaliteit
9,4
CO2-afdruk
14,76 kg/pm
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Hoge kwaliteit
Vaatwasserbestendig
2 jaar garantie
Nadelen
Energie slurpend
Prijzig
Bevat BPA
Omschrijving
De alles-in-één keukenmachine is ideaal voor het grillen van vis, braden van vlees, bakken van taarten, roosteren van groenten, frituren van verse frites en zelfs voor complete maaltijden zoals lasagne. Waardoor je de Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90 - Hetelucht friteuse kan gebruiken voor alle maaltijdmomenten op de dag: ontbijt, lunch, diner en borrel. Door de grotere capaciteit bereid je eenvoudig een complete maaltijd voor het hele gezin (maximaal 6 personen) in één keer. Deze Airfryer is zeer snel op temperatuur met goede resultaten.
...
Beste prijs

4
Princess 182051 Digitale Family Aerofrye

Onze keuze
airfryer
Kwaliteit
9,1
CO2-afdruk
11,16 kg/pj
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Energiezuinig
Goede recensies
BPA vrij
2 jaar garantie
Nadelen
Niet vaatwasserbestendig
Omschrijving
De Princess 182050 Family Aerofryer XXL is geschikt is voor gezond frituren, bakken, grillen, braden en roosteren. De Princess 182050 Family Aerofryer XXL is een heteluchtfriteuse en heeft een grote inhoud van 5,2 liter. De mand heeft een extra grote diameter van 24 cm. Kies een van de 7 voorgeprogrammeerde programma’s voor frietjes, vlees, kip, rundvlees, vis, garnalen en cake. De Princess Aerofryer XXL combineert hete, circulerende lucht met de ingestelde temperatuur. Zo wordt deze heteluchtfriteuse multifunctioneel om te gebruiken. Door de circulerende hete lucht is er weinig tot geen olie meer nodig bij het bereiden van friet, vlees, vis en groenten. Daarnaast is de Princess Digital Aerofryer ook handig om gerecht op te warmen zonder dat ze uitdrogen zoals in de magnetron. Door de 'High Speed Air Convention Technology' is er geen olie nodig om gerechten klaar te maken. De Aerofryer beschikt over een cool touch handvat, zodat je altijd veilig de binnenpan kan uitnemen. Daarbij heeft de Princess 182050 Family Aerofryer XXL een overhittingsbeveiliging, zodat veiligheid altijd voorop staat met deze Aerofryer van Princess.
...
Beste prijs

5
Ninja Foodi AF300EU Dubbele Airfryer XXL

Beste kwaliteit
Unnamed file
Kwaliteit
8,9
CO2-afdruk
16,2 kg/pj
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.3/10
Voordelen
Best getest door de Consumentenbond
Twee lades
BPA vrij
Vaatwasserbestendig
2 jaar garantie
Nadelen
Energie slurpend
Erg groot en zwaar
Omschrijving
Met de Ninja Foodi AirFryer AF300EU haal je een reus van een airfryer in huis. De Ninja heeft namelijk een totale inhoud van 7.6 liter wat verdeeld is over 2 aparte lades. De hetelucht friteuse beschikt over verschillende functies zoals een braad mogelijkheid, opwarmfunctie, droogfunctie en een functie waarmee je ingrediënten extra knapperig bakt. De airfryer bereikt daarmee een temperatuur van 240 graden Celsius. Je gebruikt per lade een verschillende techniek en warmte. Dankzij de ingebouwde timer maak je 2 verschillende bereidingen gelijktijdig klaar. Handig, want zo bereid je zowel je vlees als groenten in één keer in dezelfde airfryer. Na gebruik was je de losse onderdelen in de vaatwasser af.
...
Beste prijs

6
Phillips Essential HD9252/70

Beste eco keuze
Unnamed file
Kwaliteit
8,8
CO2-afdruk
8,4 kg/pj
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.1/10
Voordelen
Energiezuinig
Omhulsel gemaakt van gerecyclede materialen
BPA vrij
Vaatwasserbestendig
2 jaar garantie
Nadelen
Kleine inhoud
Omschrijving
Je bakt ingrediënten lekker knapperig met de Philips Airfryer L HD9252/70, dankzij de Rapid Air-technologie. Door het zeestervormige ontwerp van de bodem ontstaat er een wervelende hete lucht. Dit zorgt ervoor dat ingrediënten met weinig tot geen olie knapperig bakken. De airfryer beschikt over 7 vooraf ingestelde programma's. Hierdoor bereid je met één druk op de knop een gerecht, zonder zelf de temperatuur en tijd in te stellen. Via het touchscreen display kies je gemakkelijk één van de programma's. Bijvoorbeeld voor het grillen van groenten, het braden van kip of het warmhouden van je eten. Dankzij het laadvermogen van 0,8 kilogram, bak je friet voor 2 à 3 personen tegelijkertijd. Is het gerecht klaar? Dan zet je de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser. Twin Turbostar-technologie houdt in dat er een dubbele bodem in de airfryer zit. Deze zorgt er voor dat het vet opgevangen wordt onder de dubbele bodem en dus niet meer terug in de luchtcirculatie komt. Dit resulteert in een gezondere bereidingswijze.
...
Beste prijs

Wat te doen met je oude frituurpan?

Op basis van kwaliteit, prijs en duurzaamheid raden wij de Princess 182055 Digitale Family Aerofryer XXL aan. Mochten je vrienden en familie nog een oude frituurpan hebben staan is de airfryer ook een leuk cadeau om te geven. Voor meer inspiratie voor duurzame cadeaus, lees dit artikel eens!

Overtuigd om de frituurpan in te ruilen voor een airfryer? Denk na over wat te doen met je oude pan. Wettelijk gezien zijn winkels verplicht oude keukenapparatuur in te nemen wanneer er een soortgelijk product wordt gekocht. Mocht dat niet lukken is de milieustraat een goed alternatief om je frituurpan af te geven. Vergeet ook niet het oude frituurvet op een juiste manier weg te brengen. Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld ontstaat de kans dat het gaat stollen. Dit kan leiden tot ontstopping van leidingen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Giet het oude frituurvet bijvoorbeeld in een gebruikt pak melk en breng het naar de gele container op een recycle punt. Op deze manier kan het gebruikt worden voor biobrandstof. Dit is een groene energie en draagt bij aan een gezonder milieu. 

Thijs van der Put

Thijs van der Put

Geen geitenwollen sokken maar wel een vegan duurzaamheidsstudent die schrijft voor Duurzaamthuis. Ik kijk graag documentaires, lees boeken en luister naar podcasts over duurzaamheid. Ik hoop je in mijn artikelen te kunnen helpen en enthousiasmeren over verduurzamen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.