Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Appel schoonmaken gif

Hoe verwijder je gif van een appel?

‘An apple a day keeps the doctor away’, luidt het gezegde. En hoewel appels heerlijk zijn en veel gezonde vitamines, mineralen en vezels bevatten, waarschuwen experts dat deze fruitsoort de kroon spant wat pesticiden op de schil betreft. De appel staat namelijk al jaren in de top tien van meest bespoten fruit. De meeste mensen wassen hun appel even onder de kraan of wrijven hem af met hun trui. Hiermee verdwijnen echter wel stof en vuil van je appel, maar de pesticiden worden niet geheel verwijderd. Wat kun je dan wel doen om je appel gezonder te maken en gif te verwijderen?

Appel schoonmaken gif

Appels in top 10 fruit met meeste gif

Bij niet biologische fruittelers worden veel pesticiden gebruikt om de gewassen te laten overleven en bederf door schimmels en insecten te voorkomen. Ook sommige biologische fruittelers kunnen biologische pesticiden gebruiken. De precieze gevolgen van pesticiden voor de gezondheid zijn lastig aan te tonen en variëren per type pesticide en de hoeveelheid daarvan. Hoewel fruittelers deze chemicaliën van de overheid mogen gebruiken, en deze stoffen veilig bevonden zijn in lage dosissen, is het toch moeilijk om de impact voor je gezondheid op lange termijn in te schatten. De World Health Organization geeft aan dat bepaalde pesticiden het ontwikkelende zenuwstelsel van foetussen en kinderen zouden kunnen beschadigen. Het valt dus hoe dan ook zeker aan te bevelen de inname van pesticiden zoveel mogelijk te reduceren.Groente en fruit met meeste gif appel

Zuiveringszout verwijdert beste gif van appel

Een Amerikaanse studie ontdekte een betere manier om je fruit schoon te maken. Laat je appels 12 tot 15 minuten in een badje met zuiveringszout (baking soda) oplossing weken. Bij het onderzoek werden drie reinigingsmethoden vergeleken; afspoelen met kraanwater, bleekmiddel gebruikt door de fruitindustrie om het fruit in te dompelen na de oogst en een oplossing van water met 1% zuiveringszout. Het zuiveringszout kwam het beste uit de test. Alle pesticiden waren na het badje van de oppervlakte verdwenen. Helaas dringen wel zo’n 20% van schimmeldodend middel en 4% van de pesticiden door de appelschil en kunnen deze niet worden afgewassen. Hiervoor blijft schillen de enige oplossing.

Groente fruit met minste gif appel

Meest natuurlijke tips om appel gifvrij te maken

  1. Kies altijd voor biologische appels: Ook in de biologische fruitteelt worden pesticiden toegepast. Deze zijn echter niet chemisch, maar op natuurlijke basis. Daarnaast worden deze pesticiden vaak alleen gebruikt bij uitzonderlijke omstandigheden en dus veel minder frequent. Lees 15 redenen om over te stappen naar biologische producten.
  2. Was appels met water: Wassen met water blijkt afdoende om tenminste 80 procent van de pesticiden te verwijderen. Daarbij is het ook belangrijk om de groenten en het fruit een beetje te wrijven tijdens het wassen, want juist door die wrijving worden de pesticiden beter weggespoeld.
  3. Appels schillen: De beste manier om te voorkomen dat je veel pesticiden binnen krijgt bij het eten van een appel is natuurlijk om deze te schillen. In en op de schil zitten de meesten pesticiden. Hiermee gooi je echter ook waardevolle vitamines, mineralen en vezels weg aangezien je in de schil de hoogste concentratie van voedingsstoffen vindt.
  4. Baking Soda badje: Wil je toch graag een appel met schil, maar met zo weinig mogelijk gif? Kies dan voor het badje met zuiveringszout oftewel baking soda (natriumwaterstofcarbonaat) en laat de appels hier 15min in weken, spoel ze daarna goed af met water. Hier lees je alle andere tips voor Baking Soda.
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hi Marianne, waarschijnlijk gaat het om deze studie https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b03118
Ook besproken op https://www.foodlog.nl/artikel/wassen-maakt-appels-nauwelijks-schoon/ Ik weet niet of dit gereproduceerd is en in welke mate het voor andere soorten bestrijdingsmiddelen en voor andere fruit en groente geldt dan in deze studie zijn gebruikt.

Erg interessant artikel. Zouden jullie wel een link willen geven naar de studie over het reinigen in appels. Ik zou deze graag ook willen lezen. Mogelijk sowieso een goed idee om een bronvermelding te gebruiken?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.