Huisstofmijt bed

Het aantal mensen in Nederland met eczeem en cara blijft ieder jaar stijgen. Voor de oorzaak wordt steeds vaker gewezen naar de huisstofmijt. Net als het aantal klachten is dit diertje bezig met een enorme opmars in ons land. Door verschillende onderzoeken wordt ook duidelijk het verband tussen beide aangetoond. Allergie ontwikkelt zich meestal op kinderleeftijd en ontwikkelt zich meestal tot na de pubertijd. In vier van de vijf huizen is tegenwoordig een schadelijke concentratie huisstofmijt aanwezig. Tijd dus om zo snel mogelijk de aanval in te zetten tegen de huisstofmijt. Door een aantal eenvoudige maatregelen is het mogelijk om de huisstofmijt op een natuurlijke manier te vermijden en te bestrijden.

Wat is een huisstofmijt?

De huisstofmijt is een klein achtpotig spinachtig beestje. Hij is erg klein (0,3 mm), veel kleiner dan een vlooi, en daarmee niet met het blote oog zichtbaar. Als je hem sterk uitvergroot ziet, gruw je bijna van het idee dat je hele huis bomvol zit met deze lelijke beestjes. De huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen. Hij ontwikkelt zich het best bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van 25 graden. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig. De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgen een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken het droogst in huis) en bereikt een maximum op het einde van de zomer en in de herfst.

Huisstofmijt en allergie

Mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor de huisstofmijt. Deze allergie wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door het beestje zelf, maar door een stofje (allergeen) in zijn uitwerpselen. Dit allergeen wordt geproduceerd in het darmkanaal van de huisstofmijt. Deze opgedroogde uitwerpselen met allergenen worden vervolgens door mensen ingeademd wat allerlei klachten kan veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn hoest, astma, eczeem, niezen en tranende ogen. Huisstofmijten bevinden zich graag in bed waardoor allergische reacties vaak ’s nachts het ergst zijn.

Huisstofmijt bestrijden: schoonmaken en ventileren

Maar hoe kun je huisstofmijt bestrijden en verwijderen op een natuurlijke manier? Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vaak niet mogelijk, maar ook niet nodig. Het is wel noodzakelijk om ze onder controle te houden om zo allerlei klachten te voorkomen. De aanvalsstrategie is het zoveel mogelijk voorkomen van stoffige (o.a. huidschilfers) en vochtige plekken in huis, Met name de combinatie van beide is funest.
Bij het schoonmaken is het verwijderen van stof het belangrijkst. Probeer het aantal stofnesten zoveel mogelijk uit te roeien en maak schoon met een vochtige doek. Overweeg om oude materialen met een groot oppervlak eventueel te verwijderen omdat deze enorm veel mijten kunnen bevatten. Denk aan vloerbedekking, gordijnen en matrassen. Kies bij de aanschaf van vervangende producten voor gladde makkelijk te reinigen materialen.
De hoeveelheid vocht verlaag je door regelmatig te ventileren. Dit kan door je raam op kierstand te zetten of door een ventilatierooster. Zet ook regelmatig het raam wijd open van de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Probeer zoveel mogelijk je was buiten te drogen of binnen met het raam open. Als je een droger gebruikt, dan heeft een buitenafvoer de voorkeur.

Extra aandacht in de slaapkamer

Huisstofmijt

Huisstofmijten delen de woning en vooral het bed met zijn bewoners. Besteed dus extra aandacht aan bed en slaapkamer. Uit onderzoek blijkt dat de mens het grootste deel van zijn dode huidschilfers verliest tijdens het uitkleden en tijdens de slaap. Stofophopingen bij en op de matras en op ander beddengoed, zoals hoofdkussens, creëren de benodigde ruimtelijke vestigingsvoorwaarden. Het zijn daarmee de mensen zelf die de huismijten voorzien van voedsel en niet de materialen. Bescherm matrassen daarom met een extra hoes en was het beddengoed regelmatig uit op 60% graden! Dit klinkt niet erg duurzaam en bewust, maar voor de bestrijding van huisstofmijt essentieel.

Tips voor huisstofmijt bestrijden en verwijderen

 • Pas bij voorkeur harde en afwasbare vloeren toe als natuursteen, tegels, parket of linoleum en vermijd zeker vast tapijt in de slaapkamer.
 • Ook in de knuffels van de kinderen gaat huismijt zitten. Als ze niet wasbaar zijn op tenminste 60°C, stop ze dan eens per week in een plastic zak en leg deze een nacht in de diepvries. Alle huisstofmijten zullen doodvriezen.
 • Was overgordijnen jaarlijks, vitrage het liefst wat vaker. Vermijd zware overgordijnen.
 • Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.
 • Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd.
 • Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar.
 • Ventileren en nog eens ventileren, hoe vaker je dit doet, hoe droger de lucht en hoe minder huisstofmijten zullen overleven.
 • Gebruik tijdens het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek.
 • Gebruik voor muren, wanden en meubels zoveel mogelijk gladde materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Bijvoorbeeld verf en behang wat met een vochtige doek afgenomen kan worden.
 • De anti-huisstofmijt spray is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Er zijn nu ook middelen op de markt zonder chemische additieven op volledig natuurlijke basis. Daarmee kan je als de nood hoog is de huisstofmijt wegwerken en allergieën voorkomen. De actief-biologische werking van de ProBiotec mijtbestrijding producten werkt huisstofmijten weg. Zie voor een overzicht ook deze pagina van bol.com.

Extra tips voor de slaapkamer

 • Plaats geen planten in uw slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.
 • Het liefst je slaapkamer zo weinig verwarmen in ieder geval geen temperaturen van boven de 22° C. Is het heel vochtig zet dan even de kachel aan en de ramen open zodat het vocht weg kan.
 • Hoe verleidelijk het soms ook is, laat de huisdieren niet toe in de slaapkamer. Leg ook geen kleding met dierenharen op de kamer. De dierlijke huid is namelijk de ideale voedingsbodem voor huismijten.
 • Het hoofdkussen is echt een plek waar huisstofmijt zich kan ophopen. Dat kan voor een vervelend gevoel aan je hoofd en onrustig slapen zorg. Was & lucht je kussen en overweeg als dat niet helpt een hoes die huisstofmijt weert. De hoes hier rechts vonden wij de beste gewaardeerde. Zie voor een totaal overzicht ook deze pagina.
 • Verschoon bedlinnen en nachtgoed regelmatig en was het op minstens 60°C.
 • Maak je bed minder vaak op! Je gelooft het niet maar het niet opmaken van je bed is het best. Door je bed opengeslagen te laten liggen kan de warmte eruit en het licht (zon) erin. Huisstofmijten bestrijden kan je aan de zon overlaten, die haten ze!
 • Het is een beetje saai maar probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden. Geen boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren op de slaapkamer. Kies voor de kleine eventueel voor een paar knuffels die gewassen kunnen worden op 60°C.
 • De ideale vloer in de slaapkamer is linoleum of hout, probeer vloerbedekking of kleedjes te vermijden.
 • Het is verstandig om om de 10 jaar je matras te vervangen. Waarmee je naast het matras ook miljarden huismijten verwijdert.
 • Plaats de kleerkast het liefst buiten de slaapkamer. Een afzonderlijke kamer voor kleding is beter dan een kast in je slaapkamer.
 • Je verliest het meeste huidschilfers tijdens het uitkleden. Wissel dus niet van kleding in de slaapkamer maar bij voorkeur in de badkamer.
 • Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen ver open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle huismijten op een natuurlijke manier (in koude landen hebben ze daarom veel minder last van mijten). Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie neerslaat op het textiel.