Hoe pak je de huisstofmijt aan?

Geplaatst op 02 mei 2010 in Duurzaam wonen

Het aantal mensen in Nederland met eczeem en cara blijft ieder jaar stijgen. Voor de oorzaak wordt steeds vaker gewezen naar de huisstofmijt. Net als het aantal klachten is dit diertje bezig met een enorme opmars in ons land. Door verschillende onderzoeken wordt ook duidelijk het verband tussen beide aangetoond. Allergie ontwikkelt zich meestal op kinderleeftijd en ontwikkelt zich meestal tot na de pubertijd. In vier van de vijf huizen is tegenwoordig een schadelijke concentratie huisstofmijt aanwezig. Tijd dus om zo snel mogelijk de aanval in te zetten tegen de huisstofmijt. Door een aantal eenvoudige maatregelen is het mogelijk om de huisstofmijt op een natuurlijke manier te vermijden en te bestrijden.

Wat is een huisstofmijt?

De huisstofmijt is een klein achtpotig spinachtig beestje. Hij is erg klein (0,3 mm), veel kleiner dan een vlooi, en daarmee niet met het blote oog zichtbaar. Als je hem sterk uitvergroot ziet, gruw je bijna van het idee dat je hele huis bomvol zit met deze lelijke beestjes. De huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen. Hij ontwikkelt zich het best bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van 25 graden. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig. De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgen een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken het droogst in huis) en bereikt een maximum op het einde van de zomer en in de herfst.

Huisstofmijt en allergie

Mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor de huisstofmijt. Deze allergie wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door het beestje zelf, maar door een stofje (allergeen) in zijn uitwerpselen. Dit allergeen wordt geproduceerd in het darmkanaal van de huisstofmijt. Deze opgedroogde uitwerpselen met allergenen worden vervolgens door mensen ingeademd wat allerlei klachten kan veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn hoest, astma, eczeem, niezen en tranende ogen. Huisstofmijten bevinden zich graag in bed waardoor allergische reacties vaak ’s nachts het ergst zijn.

Aanvalsplan: schoonmaken en ventileren

Maar hoe kun je huisstofmijt nu op een natuurlijke manier bestrijden en verwijderen? Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vaak niet mogelijk, maar ook niet nodig. Het is wel noodzakelijk om ze onder controle te houden om zo allerlei klachten te voorkomen. De aanvalsstrategie is het zoveel mogelijk voorkomen van stoffige (o.a. huidschilfers) en vochtige plekken in huis, Met name de combinatie van beide is funest.
Bij het schoonmaken is het verwijderen van stof het belangrijkst. Probeer het aantal stofnesten zoveel mogelijk uit te roeien en maak schoon met een vochtige doek. Overweeg om oude materialen met een groot oppervlak eventueel te verwijderen omdat deze enorm veel mijten kunnen bevatten. Denk aan vloerbedekking, gordijnen en matrassen. Kies bij de aanschaf van vervangende producten voor gladde makkelijk te reinigen materialen.
De hoeveelheid vocht verlaag je door regelmatig te ventileren. Dit kan door je raam op kierstand te zetten of door een ventilatierooster. Zet ook regelmatig het raam wijd open van de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Probeer zoveel mogelijk je bas buiten te drogen of binnen met het raam open. Gebruik je een droger dan heeft een buitenafvoer de voorkeur.

Extra aandacht in de slaapkamer

Huisstofmijten delen de woning en vooral het bed met zijn bewoners. Besteed dus extra aandacht aan bed en slaapkamer. Uit onderzoek blijkt dat de mens het grootste deel van zijn dode huidschilfers verliest tijdens het uitkleden en tijdens de slaap. Stofophopingen bij en op de matras en op ander beddengoed, zoals hoofdkussens, creëren de benodigde ruimtelijke vestigingsvoorwaarden. Het zijn daarmee de mensen zelf die de huismijten voorzien van voedsel en niet de materialen. Bescherm matrassen daarom met een extra hoes en was het beddengoed regelmatig uit op 60% graden! Dit klinkt niet erg duurzaam en bewust, maar voor de bestrijding van huisstofmijt essentieel.

Tips op huisstofmijt te bestrijden

 • Pas bij voorkeur harde en afwasbare vloeren toe als natuursteen, tegels, parket of linoleum en vermijd zeker vast tapijt in de slaapkamer.
 • Ook in de knuffels van de kinderen gaat huismijt zitten. Als ze niet wasbaar zijn op tenminste 60°C, stop ze dan eens per week in een plastic zak en leg deze een nacht in de diepvries. Alle huisstofmijten zullen doodvriezen.
 • Was overgordijnen jaarlijks, vitrage het liefst wat vaker. Vermijd zware overgordijnen.
 • Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.
 • Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd.
 • Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar.
 • Ventileren en nog eens ventileren, hoe vaker je dit doet, hoe droger de lucht en hoe minder huisstofmijten zullen overleven.
 • Gebruik tijdens het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek.
 • Gebruik voor muren, wanden en meubels zoveel mogelijk gladde materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Bijvoorbeeld verf en behang wat met een vochtige doek afgenomen kan worden.
 • Het nut van speciale stofzuigers, luchtfilters en mijtdodende middelen is niet bewezen.

Extra tips voor de slaapkamer

 • Plaats geen planten in uw slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.
 • Het liefst je slaapkamer zo weinig verwarmen in ieder geval geen temperaturen van boven de 22° C. Is het heel vochtig zet dan even de kachel aan en de ramen open zodat het vocht weg kan.
 • Hoe verleidelijk het soms ook is, laat de huisdieren niet toe in de slaapkamer. Leg ook geen kleding met dierenharen op de kamer. De dierlijke huid is namelijk de ideale voedingsbodem voor huismijten.
 • Gebruik voor je bed een allergeendichte hoes. Dit is speciale mijtdichte hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Of gebruik een molton matrasbeschermer die op 60°C graden gewassen kan worden.
 • Verschoon bedlinnen en nachtgoed regelmatig en was het op minstens 60°C.
 • Maak je bed nooit op! Je gelooft het niet maar het niet opmaken van je bed is het best. Door je bed opengeslagen te laten liggen kan de warmte eruit en het licht (zon) erin. Huisstofmijten haten de zon!
 • Het is een beetje saai maar probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden. Geen boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren op de slaapkamer. Kies voor de kleine eventueel voor een paar knuffels die gewassen kunnen worden op 60°C.
 • De ideale vloer in de slaapkamer is linoleum of hout, probeer vloerbedekking of kleedjes te vermijden.
 • Het is verstandig om om de 10 jaar je matras te vervangen. Waarmee je naast het matras ook miljarden huismijten verwijdert.
 • Plaats de kleerkast het liefst buiten de slaapkamer. Een afzonderlijke kamer voor kleding is beter dan een kast in je slaapkamer.
 • Je verliest het meeste huidschilfers tijdens het uitkleden. Wissel dus niet van kleding in de slaapkamer maar bij voorkeur in de badkamer.
 • Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen ver open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle huismijten op een natuurlijke manier (in koude landen hebben ze daarom veel minder last van mijten). Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie neerslaat op het textiel.
  Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (64)
saskia
08/07/10 • 19:27

hallo
als ik nou een allergie hoes koop moet ik dan eerst het matras met iets schoon makken groetjes saskia

Dirk
10/07/10 • 13:53

Hoi Saskia,

Als de matras heel oud is zou ik dat zeker doen. Ouder dan 10 jaar dan zou ik een nieuwe overwegen. Wat goed werkt is hem buiten een dagje pal in de zon te leggen op een zonnige dag. Zon met vrieskou is eigenlijk het beste maar nu is het ook prima. Matras ook keertje keren zodat je beide kanten gehad hebt. Zo gaan alle huisstofmijten dood. Vervolgens het matras goed stofzuigen zoals je ook wel eens met de bank doet. Dan de hoes eroverheen en klaar!

meester
19/08/10 • 08:52

Huisstofmijt kun je het beste voorkomen en daar kun je mee beginnen bij het inrichten van een kamer! denk hierbij ook aan de vloer ! een gladde vloer zoals parket, laminaat of kurk is gemakkelijk schoon te houden!

Marian
15/11/10 • 18:46

Ik heb volgens mij vrezelijk allergie voor huismijt ben 44 jaar kan dat op deze leeftijd zo in eens komen, ben al drie nachten er wakker van. en kun je ook buiten die allergie er ziek van worden? en klopt het dat je er s’nachts jeuk van krijgt.

Marian
15/11/10 • 18:51

Ik heb volgens mij vrezelijke allergie voor huismijt ben 44 jaar kan dat zo in eens op deze leeftijd, lig er al 3 nachten van wakker. kun je buiten die allergie er ook ziek van worden van die huismijt, en klopt het dat je er jeuk van krijgt en een gevoel dat je wordt gebeten.

Dirk
19/11/10 • 16:49

Beste Marian, allergie is zeker mogelijk. Was een keer je beddengoed op ruim 60 graden en doe een klein kopje azijn bij het wasmiddel. Moet een stuk beter zijn daarna. Zo groot dat je ze voelt bijten zijn de mijten niet, het plaatje wat je ziet is sterk uitvergroot 🙂

machteld
02/03/11 • 12:51

Ik heb ontdekt dat ik allegisch ben voor huismijd.
ook ben ik sinds 7 maanden mijn reuk en smaak kwijt.
kan dit verband met elkaar hebben??

Dirk
03/03/11 • 16:55

Beste Machteld ik geloof niet dat daar een relatie in zit.

amy
11/03/11 • 11:26

Ik ben er achter gekomen dat ik allergies ben voor huisstofmijt!!!
ik baal er wel van ik ben een schoonmaakfreak ben vaak aan t poetsen en dan nog heb ik last van huisstofmijtt…
nu heb ik ook nog lekker vloerbedekking in mn slaapkamer en in het rest van mijn huiis laminaat:S handig…
helpen sprays om te voorkomen dat mijten zich voortplanten denk je?

Groetjess

Dude
28/03/11 • 13:31

Is het aan te raden een zg “vochtvreter” te kopen waarmee de lucht droger wordt ?

Dirk
29/03/11 • 18:31

Persoonlijk geloof ik niet in vochtvreters. Ze halen tijdelijk een heel klein beetje vocht uit de lucht en dan gooi je ze weer weg. Totaal niet duurzaam en een volledig onzin product. Heb je vocht in huis dan moet je kijken naar de oorzaak. Meestal is de oplossing luchten, luchten, luchten. Mensen hebben al snel het gevoel dat ze gelucht hebben met een kwartiertje het raam open en dat is dus niet het geval. Vandaag was bijvoorbeeld een ideale dag om de aanval in te zetten op de huisstofmijt. Ramen tegen elkaar open en gordijnen open zodat het zonlicht recht op je bed valt. Geloof me daar worden ze niet blij van!

Succes

Annette
10/05/11 • 05:35

Is het mogelijk dat mijn dochter allergisch is voor huismijt nu zij na het slapen in een oud huis, oud bed, oude kussens opeens een hele kale plek op haar hoofd heeft? Dit suggereerde de dokter hier (ik woon in het buitenland)? Ooit van gehoord??

Petra
16/05/11 • 09:23

Hoi Ik heb vorige week te horen gekregen dat mijn zoontje allergisch is voor huisstofmijt. Nu vraag ik me af wat de beste raambekleder is die je kunt gebruiken. Op het moment hebben we houten jaloezieen maar hier blijft heel veel stof op zitten en ik wilde toch al iets nieuws dus nu is waarschijnlijk het goede moment.
En waar kan ik het beste zo’n hoes voor om het matras aanschaffen?

gideon
25/01/12 • 17:48

beste machteld,

ik ben ook allergisch voor huisstofmijt.
bij mij zorgt het ook voor reuk- en smaakproblemen.
hier heb ik anti-allergiepillen voor. maar het schijnt dat je na verloop van tijd er te veel aan went en dan werkt het niet meer ( van een collega met dezelfde allergie).
dit zijn aerius-pillen.
ik probeer ze daarom ook zo min mogelijk te slikken.
helaas gaat het na verloop van tijd pijn doen achter mijn ogen en dan moet ik ze echt slikken!
volgens mij kan het op verschillende manieren voor komen.
bij mij zijn het dan alle koppelingen van oor, neus, keel en ogen.

je bent iig niet de enige met smaak en reukproblemen;)

groetjes, gideon

Madhavi
21/02/12 • 18:25

Ik ben er ook sinds een paar maanden erachter gekomen dat ik huisstofmijt allergie heb. Waarmee ik al een jaar mee rondloop. Zoals dirk het al heeft aangegeven is zeker waard te doen! zo heb ik er minder last van.

en om de half jaar was ik mijn matrashoes die met ritssluiting dicht gaan en eruit kan halen. En krijg ervoor geen pillen voor omdat ik veel allergieën heb zoals hooikoorts, bomen pollen en honden en katten zelfs. Toen ik dat hoorde dacht nee dit kan niet waar zijn. Maar ja neer kan je niet doen dan accepteren dat je de allergie heb 🙁 Dus ben ik via mijn huisarts eer begonnen met me hooikoorts te verlagen door pillen te gaan innemen elke ochtend op een nuchtere maag.

Hopen dat het verminderd en kan beginnen met me allergie van huisstofmijt 🙂

Jo
17/03/12 • 12:46

Hoi,

M’n vraag: is huisstof schade voor zwangerschap?
Zo ja dan maak me zeer bezorgen.

Groetjes 🙂

Fred
20/04/12 • 10:58

Beste Jo,

Ja zeker, deze beestjes eten alles wat op hun pad komt op.
Ik had 3 kinderen, alle 3 opgegeten door deze beestjes.
Dit overkwam me alle 3 de keren ´s nachts.
ik baal er ontzettend van, want kreeg nog wat geld van me kids.
ik heb de verzekering meedere malen al gebeld, maar steeds geen reactie…
nu ben ik weer zwanger, en uiteraard geprobeerd te verzekeren voor deze beestjes. helaas zonder succes.

Gr Fred

Dikkedijen
20/04/12 • 11:13

Hoe kan ik zo snel mogelijk de vet in mijn dijen wegtrainen?

Fred
20/04/12 • 11:17

Beste Dikkedijen(?),

Ik neem aan dat u verschrikkelijk last heeft van een opgezwolle kont.
ik ben bang dat u vanavond een lekker pilsje en patat moet eten.
We hopen van harte dat u het resultaat hier zult melden.

Alstublieft!

Groeten Fred

Maarten
11/05/12 • 12:41

Hallo Dirk,

Vwb de huisstofmijt:
Lees veel over de vloeren en dekbedden enz enz. Maar wat ik eigenlijk een beetje mis is over de wandbekleding. Mag dat behang zijn of moet dat een kale muur zijn met daarop alleen verf. (heb nl gehoord dat de mijt zich ook achter behang kan gaan nestelen)
Hopend op een reaktie,

Met vr grt Maarten

declercq myriam
01/12/12 • 14:23

hallo,

ben ook allergisch aan huisstofmijt, gelezen dat Bio Insektal heel goed helpt, maar niet te verkrijgen in Belgie, momenteel in Holland ook niet beschikbaar. Zou nochthans het enige middel zijn dat helpt. Kan iemand mij zeggen waar ik dit produkt kan bestellen ? Ik woon in West-Vlaanderen.

groetjes

tibi
30/06/14 • 05:30

hoi,

als ik het goed begrijp dan gaan de mijten dood bij een temperatuur van 60 graden.
nu wilde ik toch al een sauna maken, als ik dat in de slaapkamer doe dood ik dan meteen alle mijten?

groeten,

tibi

12/11/14 • 22:43

Beste mensen,
Laten we nu eens de koe bij de horens vatten! Wat moet je nu eigenlijk echt doen als je ergens last van hebt? Volgens mij de oorzaak aanpakken.
Stel je eens voor,…
Je hebt een rottende dode vis in je huiskamer liggen. Die stinkt enorm, daar heb je weinig inlevingsvermogen voor nodig.
Wat zeggen ze dan wat je moet doen? Ook op deze site, en vele reacties!
Zet een raam open zodat het kan luchten, gebruik een luchtverfrisser om de nare lucht te verdoezelen, zorg voor een lage temperatuur zodat het ontbinden langzamer gaat enz enz.
Maar volgens mij is het aller belangrijkste het wegnemen van de oorzaak, de rottende vis dus.

Kortom: ben je allergisch voor huisstofmijt, of heb je klachten. Zorg er dan voor dat je de huisstofmijten verwijderd op de plaatsen waar ze zitten. Vooral het matras in een ideale broedplaats voor de kleine spinachtige.
En hoe haal je ze weg? Nou dat kun je simpelweg zelf niet. Daar zijn gespecialiseerde mensen voor die daar apparaten voor hebben ontwikkeld waar ze de huisstofmijt mee te lijf gaan.
Kijk gewoon eens op de site http://www.dokterbed.nl
Wij willen u allemaal heel erg snel en met plezier helpen.

De groeten,
Wilfred

Shelly
18/11/14 • 09:22

Beetje ecaluptus olie bij je was dood (en schrikt wellicht ook af :)) ook de huismijt! Ik doe het bij mijn azijn wasverzachter!

Camille
25/11/14 • 09:48

Ik heb een setje gekocht ,” acar up” deze helpen goed bij hiustofmeit, maar enkel in bed, en zetels. . Ik zou de tapijten willen vrijmaken van die plaag. Bestaat er een produkt dat daarvoor zou dienen ? Vb een poeder, of spuitbus of vloeistof om met de stoomreiniger. Te gebruiken Wij worden gek van dat ongedierte !!! Wie weet er iets. Dank

Paul
27/12/14 • 10:48

‘Een zo laag mogelijke luchtvochtigheid’. Dan krijg je dus andere gezellige beestjes zoals het ‘papiervisje’ familie van het zilvervisje. Deze is gek op drogere woningen en deze eet papier/karton, synthetische materialen etc. En deze zijn heel erg zichtbaar! Lage luchtvochtigheid is ook erg slecht voor jezelf/je huid.

Jacobien
08/04/15 • 19:22

Wij slapen tussen de wol en kunnen dekbed, kussens en onderdekens dus niet wassen. Hoe zit dat met huisstofmijt?

p l bos
31/05/15 • 14:20

hallo waar kan ik een middel kopen bv. spuitbus voor huismijt vgr. p bos

mark weijters
02/06/15 • 17:14
karin
04/06/15 • 08:43

Huisstofmijt??? Een keer per maand je (stoom)strijkijzer over je matras halen. milieu vriedelijk en leuk voor je portomonee.

Willy
10/06/15 • 06:03

kan een huisstofmijt prikken?

karin (^_^)
10/06/15 • 21:27

willy,nee de huisstofmijt prikt/bijt niet. Lees bovenstaand stukje “wat is een huisstofmijt”.

Elle
27/07/15 • 06:44

De huisstofmijt prikt/bijt misschien niet, maar het is niet de enige mijtachtige dat je in je huis kan tegenkomen, er zijn er meerdere, als je bv huisdieren hebt, die kunnen het makkelijk mee naar binnen vervoeren.
En kan ik je 1 ding vertellen, die dingen jeuken enorm! je voelt ze zelf miniem kruipen en daar door krijg je jeuk, krab je dan gaat de mijt zich verdedigen en je bijten waar na de last dan eens zo fel is, wat ik aan raad ik je kleren uit te doen een douche nemen, zeep met voorkeur met lavendel gebruiken en een beetje schrobben he. Je kan je kleding / lakens 24 uur in de diepvries gooien, mogelijk ook in te spuiten met bestrijdingsmiddel… of op / hoger dan 60°C wassen. Maar haal maar eens een loepje boven en waar je vaak jeuk hebt, wacht je gwn met even de loep al klaar dat wnr je jeuk krijgt je het dadelijk kan zien. ..
ik krijg er al terug jeuk van. ik heb mijn kamer gwn ingespoten want ik had een plotse invasie, hoogstwaarschijnlijk door enkele planten te houden op de kamer waar ze veilig stonden voor de poezen.

Allesinds, ALLES wassen / vervangen / inspuiten/ bevriezen/ verhuizen!
Olaat je kamer een week onbewoond, verlucht het en was alles in 1x doen want anders steekt het een het ander gwn opnieuw aan. Wat niet zo zeer slim is …

Cees
28/08/15 • 21:55

kleine beestjes, wit, vermoedelijk mijten. Is moeilijk te zien, ook met een goede loep zijn de pootjes niet te tellen. Dit, wit achterlijf. Grootte: enkele tienden van een mm. Voorkomen: rondom de ombouw van de koelkast, in de rubbers van de koelkastdeur, en zelfs een flinke verzameling op specifieke plekken in de koelkast, waar ze er bruin uitzien maar nog lang niet dood zijn! Verder door de gehele keuken heen.
Wie kan me vertellen wat dat zijn? En daarna natuurlijk: hoe pak ik ze aan? Er zijn geen huisdieren in huis. Wel buiten (kippen, konijnen).

07/11/15 • 13:31

Last van stof en huiswijn allergieën?
Kijk op http://www.nhcs.nl

07/11/15 • 13:32

Last van stof en huismijt allergieën?
Kijk op http://www.nhcs.nl

dennis eijs
30/11/15 • 09:54

Je zou dus eigenlijk een bed/matras met mechanische ventilatie moeten hebben.

inge
06/02/16 • 23:33

Voor het raam zou ik een rol gordijn nemen die kun je namelijk ook afnemen met een vochtige doek

Dorien
03/04/16 • 08:36

Tegenwoordig zijn wasmiddelen zo samengesteld dat er op lage temperatuur (40 grafen) gewassen kan worden. In de uitleg over de bestrijding van huismijt lees ik dat wassen met een temperatuur vanaf 60 graden werkt. Het moderne wassen op lage temperaturen is dus niet bevorderlijk voor de bestrijding van huismijt! Of zit er in moderne wasmiddelen een middel tegen huismijt?

jansen
09/04/16 • 06:57

Zuiverzout met etherische olieen in eucalyptus over het bed strooien en na minimaal een uur weer opzuigen langer is beter. Huisstofmijt kan niet tegen zuiveringszout en ook niet tegen eucalyptus. Je matras ruikt weer lekker en is huisstofmijt vrij!!!! Eens in de 3 maanden toepassen!

14/05/16 • 09:30

Zoals een collega al aangaf zie ik als reactie alleen maar “oplossingen” om de oorzaak de huismijt zelf te verdoezelen en niet te elimineren. Het elimineren kan een particulier niet zelf. Niet met een huishoud stofzuiger en zeker niet met een knullig stoomapparaatje. Laat het professioneel doen, deze mensen hebben de ervaring en de geschikte dure apparatuur hiervoor. Wanneer je werkelijk iets tegen huismijt wil doen laat deze dan verwijderen door http://www.matrascleaner-haaglanden.nl ook anti huismijt spray verkrijgbaar.

22/05/16 • 11:19

Een aantal collega’s hebben al onderstreept waar je het beste mee kunt beginnen.

Ga voor Nederlands en Belgisch Limburg naar ProSleep Matrasreiniger.

22/05/16 • 11:30

Een aantal collega’s hebben al onderstreept waar je het beste mee kunt beginnen.

Ga voor Nederlands en Belgisch Limburg naar ProSleep Matrasreiniging.

J.paragh
23/05/16 • 20:40

Ik heb al zelf 2 jaar last van hyperventilatie en een verkeerde ademhaling. Dit komt doordat ik allergisch ben voor huisstof. Ik ben toevallig een techniek tegengekomen wat heel goed werkt tegen huisstof. Je moet een ventilator richting het raam zetten. (dus naar buiten). Hierdoor wordt je de huisstof die in de lucht zit naar buiten geblazen.

Ik was toevallig manieren aan het zoeken hoe je je huis kan afkoelen en toen kwam ik op deze tip terecht. Ik merk dat de stof in de lucht echt minder is geworden.

Greetz.

J.Paragh

J.paragh
23/05/16 • 20:41

succes met jullie behandeling

Tan
21/07/16 • 12:55

Wat kan ik tegen scabies doen? Ik kom er niet vanaf

Patrick Peeters
24/08/16 • 17:02

Beste heer/mevrouw Jansen, krijg je dan geen vlekken in het textiel? En in welke verhouding moet je de olie en zout mengen? Bvd en mvg Patrick

02/10/16 • 15:43

Ik heb bij mij thuis de mijt streng toegesproken en op hun verantwoordelijkheid gewezen. Nu al 5 maanden geen last meer, zeker doen, aanrader!

Famke
13/10/16 • 09:33

Beste Maarten, mijn vriend heeft huisstofmijtallergie en heeft erg last als hij inderdaad in een kamer slaapt met behang. In een geverfde kamer heeft hij hier minder last van. Ook hebben wij een speciaal medisch matrass en hoes waar huisstofmijten niet in kunnen leven hij heeft er bij ons dan ook geen last van. Wat ook een aanrader is is eerst stofzuigen en daarna dwijlen.

Tijmen
15/11/16 • 20:49

Dag!

Afgelopen week hebben ik en mijn vriendin een huis gekocht en zijn wij na gaan denken hoe wij deze gaan inrichten. Nu heb ik een allergie voor huisstofmijt en graspollen en wil ik hier rekening mee houden in de inrichting van dit huis.

Waar moet ik in de keuze voor een bed en bank rekening mee houden? Is bijvoorbeeld een bed met stoffen hoofdbord mogelijk en een stoffen bank? Waar moet ik op letten?

Graag hoor ik van jullie!
Tijmen

Marloes
29/11/16 • 22:58

Hoi Tijmen,
Ook ik heb last van deze allergie en heb zelf nu zo’n 3 jaar een boxspring. Sinds kort ben ik hiervoor onder behandeling bij een allergoloog Ik ben er onlangs achter gekomen dat mijn weerstand zeer slecht is door dit bed. Je slaapt namelijk 8 uur per nacht in iets waar jij niet tegen kunt. Kies dus voor een bed met een lattenbodem of spiraal, zorg ervoor dat het bed zelf van afneembaar materiaal is en zorg voor speciale hoezen om je kussen en matras. Ik snap dat een mooi stoffen hoofdbord er prachtig uit ziet maar het weegt niet op tegen een goede nachtrust!! Zo geld voor je bank dat je dus beter kunt kiezen voor een afneembaar materiaal zoals leer. Let op met riet of rotan. Huisstofmijt eet hier van en leeft hier in. Zo blijven de beestjes dus langer in leven en kunnen ze zich sneller voorplanten. Heel veel succes met je verhuizing!

18/12/16 • 13:29

Hallo Allemaal

Ook ik heb allergie voor de huismijt .
Last van tranende ogen en geirriteteerde,jeukende ogen
Welke medicijnen gebruiken jullie?
Heeft er ook iemand ervaring met een luchtreiniger??

Graag jullie advies

Dank je wel!!

groetjes Fleur

23/01/17 • 14:06

Gebruik de UV-huishoudsterilisator op je matras en hoofdkussen, het UV-licht doodt het DNA van de huisstofmijt. Of kom langs op de Nat.Gezondheidsbeurs in Utrecht begin Februari 2017. Daar zijn lezingen over dit onderwerp en kan je producten zien en uitproberen.

Linda
19/06/17 • 08:47

Ik heb de laatste tijd vaak bulten op mijn lijf ,ze zien uit als muggenbeten maar zijn het niet! Kan dat van stofmijten zijn?

Diana
23/06/17 • 18:43

Dat is het, en op die plakje van beet, is de mijt onder de val. Doe je val open en hal ze uit,.

Tom
29/06/17 • 13:19

Ik gebruik al een aantal jaar een matrasbeschermer van zorgmatras.com om te voorkomen dat huisstofmijten zich in mijn matras gaan vestigen. Heb sindsdien veel minder last….

Maureen
14/07/17 • 09:46

Ik gebruik een stoomreiniger voor mijn stoffenbank en matras/ boxspring en dat werkt prima!Het dood meteen de huisstofmijt.Eerst stofzuigen dan stomen met gedistilleerd water of afgekoeld gekookt water+10 druppels lavendel of pepermuntolie.Huistofmijt blijft langer weg door de lavendel. Ook kun je de matras reinigen door bakingsoda er op te strooien en na een uur opzuigen.Er schijnt een spray te zijn Bio insektal waar huistofmijt niet tegen kan. Iemand ervaringen mee?

Klaas
17/09/17 • 11:00

Hallo,
Nadat we een midweekje weg waren geweest zijn we ons bij terugkomst in onze keuken kapot geschrokken. Het wemelde van de kleine witte beestjes. In de kastjes op apparatuur overal kleine minuscuul kleine trage witte beestjes. Je ziet ze het beste op harde zwarte oppervlaktes. Alles schoongemaakt en ze blijven maar komen….grrrrrrrr We denken dat het huis(keuken)mijt is

wie oh wie heeft een afdoende advies voor ons

Groet Klaas

Mignon
11/02/18 • 16:12

Hallo,

Binnenkort ga ik verhuizen naar een nieuwe studio (ik ben een student) en in die studio staat al een stoffe bank. Die bank is echter al oud en stoffig geloof ik. Ik heb altijd super veel last van mijn allergieën bij andere mensen met een iets stoffiger huis en zou dus normaal gesproken nooit zo iets op mijn kamer willen hebben. Helaas kan deze bank ook niet weg gehaald worden, omdat hij bij de kamer hoort. Heeft iemand hier tips voor?

Groetjes,

Mignon

Agnes
24/02/18 • 19:52

Gooi je matras een nachtje.naar buiten als het -5 graden vriest alles dood beste oplossing ook kleden enz lekker in de vrieskou

willem van de Kamp
23/05/18 • 13:31

Hai ,

Dus iedereen heeft huisstofmijt maar die kan je niet zien 0,3-0,5 mm, dan heb je ook nog de bedwants circa 3-8 mm. Die komt snachts en zuigt zich vol met bloed. Maar volgens mij is/zijn het gewoon een insekten.dus eerst goed stofzuigen en dan 3 of 4 bussen insectenspray erin.
Willem

19/07/18 • 13:54

[…] het vriest. Bij voorkeur zet je je matras ook een dagje buiten, op een stuk zeil tegen het vuil. Huisstofmijt kan niet tegen kou en ook bedwantsen vriezen dood als je ze de hele dag in de vrieskou […]

Johan Willems
16/11/18 • 15:35

Ik heb onlangs een UV-Stofzuiger van het merk Zoef Robot gekocht. Dit werkt uitstekend. Deze heeft een 3-voudige werking. Trilplaten, een UV-C lamp en een sterke zuigkracht. Ideaal voor de matrassen en de bank.

Ad
30/01/19 • 11:08

Baking soda schijnt goed te werken voor matrassen , strooi het over je matras , sprenkel evt. wat lavendel of eucalyptus olie er over heen , dit twee uur laten liggen , daarna het matras grondig stofzuigen , moet het nog doen , maar ga het zeker proberen !

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld