Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
huisstofmijt bestrijden

Duurzaam huisstofmijt bestrijden en verwijderen in jouw huis

Het aantal mensen in Nederland met eczeem en cara blijft ieder jaar stijgen. Voor de oorzaak wordt steeds vaker gewezen naar de huisstofmijt. Net als het aantal klachten, zoals huisstofmijt allergie, is dit diertje bezig met een enorme opmars in ons land. Door verschillende onderzoeken wordt ook duidelijk het verband tussen beide aangetoond. Allergie ontwikkelt zich meestal op kinderleeftijd en ontwikkelt zich meestal tot na de pubertijd. In vier van de vijf huizen is tegenwoordig een schadelijke concentratie huisstofmijt aanwezig. Tijd dus om zo snel mogelijk de aanval in te zetten tegen de huisstofmijt. Dit zijn onze beste tips om de huisstofmijt op een natuurlijke manier te vermijden en te bestrijden.

Huisstofmijt

Wat is een huisstofmijt?

De huisstofmijt is een klein achtpotig spinachtig beestje. Hij is erg klein (0,3 mm), veel kleiner dan een vlooi, en daarmee niet met het blote oog zichtbaar. Als je hem sterk uitvergroot ziet, gruw je bijna van het idee dat je hele huis bomvol zit met deze lelijke beestjes. De huisstofmijt houdt van een vochtige en warme omgeving. De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen. Hij ontwikkelt zich het best bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van 25 graden.

‘De huisstofmijt voelt zich het prettigst in een vochtig tapijt, op beschimmelde muren, in je kussen, matras en in de knuffelbeesten van de kinderen’

Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met menselijke huidschilfers, maar ook pollen, bacteriën, schimmels en dierenharen staan op het menu. Voedsel is in onze huizen daarmee ruimschoots aanwezig. De ontwikkeling van het aantal huisstofmijten volgen een seizoensgebonden patroon. Het aantal diertjes is in de winter het laagst (door stoken het droogst in huis) en bereikt een maximum op het einde van de zomer en in de herfst.

Huisstofmijt allergie en huisstofmijt beten

Mensen kunnen ook huisstofmijt allergie krijgen. Deze allergie wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door het beestje zelf, maar door een stofje (allergeen) in zijn uitwerpselen. Het zijn dus geen huisstofmijt beten die dit veroorzaken. Het allergeen wordt geproduceerd in het darmkanaal van de huisstofmijt. Deze opgedroogde uitwerpselen met allergenen worden vervolgens door mensen ingeademd wat allerlei klachten kan veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn hoest, astma, eczeem, niezen en tranende ogen. Huisstofmijten bevinden zich graag in bed waardoor allergische reacties vaak ’s nachts het ergst zijn.

Huisstofmijt bestrijden: schoonmaken en ventileren

Maar hoe kun je huisstofmijt bestrijden en verwijderen op een natuurlijke manier? Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vaak niet mogelijk, maar ook niet nodig. Het is wel noodzakelijk om ze onder controle te houden om zo allerlei klachten te voorkomen. De aanvalsstrategie is het zoveel mogelijk voorkomen van stoffige (o.a. huidschilfers) en vochtige plekken in huis, Met name de combinatie van beide is funest.

Bij het schoonmaken is het verwijderen van stof het belangrijkst. Probeer het aantal stofnesten zoveel mogelijk uit te roeien en maak schoon met een vochtige doek. Huisstofmijt bestrijden met azijn is ook een goede oplossing. Overweeg om oude materialen met een groot oppervlak eventueel te verwijderen omdat deze enorm veel mijten kunnen bevatten. Denk aan vloerbedekking, gordijnen en matrassen. Kies bij de aanschaf van vervangende producten voor gladde makkelijk te reinigen materialen. Je huis regelmatig schoonmaken met azijn helpt ook.

De hoeveelheid vocht verlaag je door regelmatig te ventileren. Dit kan door je raam op kierstand te zetten of door een ventilatierooster. Zet ook regelmatig het raam wijd open van de keuken, de badkamer en de slaapkamer. Probeer zoveel mogelijk je was buiten te drogen of binnen met het raam open. Als je een droger gebruikt, dan heeft een buitenafvoer de voorkeur.

huisstofmijt bestrijden

Extra aandacht in de slaapkamer

Huisstofmijten delen de woning en vooral het bed met zijn bewoners. Besteed dus extra aandacht aan bed en slaapkamer. Uit onderzoek blijkt dat de mens het grootste deel van zijn dode huidschilfers verliest tijdens het uitkleden en tijdens de slaap. Stofophopingen bij en op de matras en op ander beddengoed, zoals hoofdkussens, creëren de benodigde ruimtelijke vestigingsvoorwaarden. Het zijn daarmee de mensen zelf die de huismijten voorzien van voedsel en niet de materialen. Bescherm matrassen daarom met een extra hoes en was het beddengoed regelmatig uit op 60% graden. Dit klinkt niet erg duurzaam en bewust, maar voor de bestrijding van huisstofmijt is dit essentieel. 

huisstofmijt bestrijden

Tips voor huisstofmijt bestrijden en verwijderen

 • Pas bij voorkeur harde en afwasbare vloeren toe als natuursteen, tegels, parket of linoleum en vermijd zeker vast tapijt in de slaapkamer.
 • Ook in de knuffels van de kinderen gaat huismijt zitten. Als ze niet wasbaar zijn op tenminste 60°C, stop ze dan eens per week in een plastic zak en leg deze een nacht in de diepvries. Alle huisstofmijten zullen doodvriezen.
 • Was overgordijnen jaarlijks, vitrage het liefst wat vaker. Vermijd zware overgordijnen.
 • Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.
 • Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd.
 • Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar.
 • Ventileren en nog eens ventileren, hoe vaker je dit doet, hoe droger de lucht en hoe minder huisstofmijten zullen overleven.
 • Gebruik tijdens het schoonmaken bij voorkeur een vochtige doek. Huismijt bestrijden met azijn raden we zeker aan.
 • Gebruik voor muren, wanden en meubels zoveel mogelijk gladde materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Bijvoorbeeld verf en behang wat met een vochtige doek afgenomen kan worden.
 • De anti-huisstofmijt spray is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Er zijn nu ook middelen op de markt zonder chemische additieven op volledig natuurlijke basis. Daarmee kan je als de nood hoog is de huisstofmijt wegwerken en allergieën voorkomen. De actief-biologische werking van de ProBiotec mijtbestrijding producten werkt huisstofmijten weg. Zie voor een overzicht ook deze pagina van bol.com.
Exaller anti huisstofmijt spray

ExAller Anti Huisstofmijt Spray

Probiotec anti huisstofmijt spray

ProBiotec Anti Huisstofmijt Spray

Topper topdekmatras hoes tijk met rits

Topper Topdekmatras hoes Tijk met rits

Extra tips voor de slaapkamer

 • Plaats geen planten in je slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.
 • Het liefst je slaapkamer zo weinig verwarmen in ieder geval geen temperaturen van boven de 22° C. Is het heel vochtig zet dan even de kachel aan en de ramen open zodat het vocht weg kan.
 • Hoe verleidelijk het soms ook is, laat de huisdieren niet toe in de slaapkamer. Leg ook geen kleding met dierenharen op de kamer. De dierlijke huid is namelijk de ideale voedingsbodem voor huismijten.
 • Gebruik voor je bed een allergeendichte hoes. Dit is speciale mijtdichte hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Of gebruik een molton matrasbeschermer die op 60°C graden gewassen kan worden. Zie ook deze pagina van bol.com voor een overzicht van alle hoezen die helpen tegen allergie en huisstofmijt.
 • Het hoofdkussen is echt een plek waar huisstofmijt zich kan ophopen. Dat kan voor een vervelend gevoel aan je hoofd en onrustig slapen zorg. Was & lucht je kussen en overweeg als dat niet helpt een hoes die huisstofmijt weert. 
 • Verschoon bedlinnen en nachtgoed regelmatig en was het op minstens 60°C.
 • Maak je bed minder vaak op! Je gelooft het niet maar het niet opmaken van je bed is het best. Door je bed opengeslagen te laten liggen kan de warmte eruit en het licht (zon) erin. Huisstofmijten bestrijden kan je aan de zon overlaten, die haten ze!
 • Het is een beetje saai maar probeer je slaapkamer zo leeg mogelijk te houden. Geen boeken, planten, speelgoed en knuffeldieren op de slaapkamer. Kies voor de kleine eventueel voor een paar knuffels die gewassen kunnen worden op 60°C.
 • De ideale vloer in de slaapkamer is linoleum of hout, probeer vloerbedekking of kleedjes te vermijden.
 • Het is verstandig om om de 10 jaar je matras te vervangen. Waarmee je naast het matras ook miljarden huismijten verwijdert.
 • Plaats de kleerkast het liefst buiten de slaapkamer. Een afzonderlijke kamer voor kleding is beter dan een kast in je slaapkamer.
 • Je verliest het meeste huidschilfers tijdens het uitkleden. Wissel dus niet van kleding in de slaapkamer maar bij voorkeur in de badkamer.
 • Lucht de slaapkamer iedere dag. Gooi op een zonnige winterdag de ramen ver open. De zon in combinatie met de vrieskou dood alle huismijten op een natuurlijke manier (in koude landen hebben ze daarom veel minder last van mijten). Lucht de kamer zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie neerslaat op het textiel.


Meer tips over duurzaam insecten bestrijden?
Hier lees je meer over wolluis bestrijden, spinnen bestrijden en zilvervisjes bestrijden.

 

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

67 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Baking soda schijnt goed te werken voor matrassen , strooi het over je matras , sprenkel evt. wat lavendel of eucalyptus olie er over heen , dit twee uur laten liggen , daarna het matras grondig stofzuigen , moet het nog doen , maar ga het zeker proberen !

Baking soda werkt zeker goed als verfrissing voor je beddengoed. Lees ook ons artikel over baking soda. Het haalt alleen niet alle huisstofmijt weg als je daar al last van hebt, maar preventief werkt het zeker.

Ik heb onlangs een UV-Stofzuiger van het merk Zoef Robot gekocht. Dit werkt uitstekend. Deze heeft een 3-voudige werking. Trilplaten, een UV-C lamp en een sterke zuigkracht. Ideaal voor de matrassen en de bank.

Hai ,

Dus iedereen heeft huisstofmijt maar die kan je niet zien 0,3-0,5 mm, dan heb je ook nog de bedwants circa 3-8 mm. Die komt snachts en zuigt zich vol met bloed. Maar volgens mij is/zijn het gewoon een insekten.dus eerst goed stofzuigen en dan 3 of 4 bussen insectenspray erin.
Willem

Gooi je matras een nachtje.naar buiten als het -5 graden vriest alles dood beste oplossing ook kleden enz lekker in de vrieskou

En waar slaap jij dan die nacht?

Goede tip, Agnes!

Hallo,

Binnenkort ga ik verhuizen naar een nieuwe studio (ik ben een student) en in die studio staat al een stoffe bank. Die bank is echter al oud en stoffig geloof ik. Ik heb altijd super veel last van mijn allergieën bij andere mensen met een iets stoffiger huis en zou dus normaal gesproken nooit zo iets op mijn kamer willen hebben. Helaas kan deze bank ook niet weg gehaald worden, omdat hij bij de kamer hoort. Heeft iemand hier tips voor?

Groetjes,

Mignon

Hallo,
Nadat we een midweekje weg waren geweest zijn we ons bij terugkomst in onze keuken kapot geschrokken. Het wemelde van de kleine witte beestjes. In de kastjes op apparatuur overal kleine minuscuul kleine trage witte beestjes. Je ziet ze het beste op harde zwarte oppervlaktes. Alles schoongemaakt en ze blijven maar komen….grrrrrrrr We denken dat het huis(keuken)mijt is

wie oh wie heeft een afdoende advies voor ons

Groet Klaas

Ik gebruik een stoomreiniger voor mijn stoffenbank en matras/ boxspring en dat werkt prima!Het dood meteen de huisstofmijt.Eerst stofzuigen dan stomen met gedistilleerd water of afgekoeld gekookt water+10 druppels lavendel of pepermuntolie.Huistofmijt blijft langer weg door de lavendel. Ook kun je de matras reinigen door bakingsoda er op te strooien en na een uur opzuigen.Er schijnt een spray te zijn Bio insektal waar huistofmijt niet tegen kan. Iemand ervaringen mee?

Bedankt voor je aanvullingen, Maureen. De biologische spray kan ook zeker helpen.

Ik gebruik al een aantal jaar een matrasbeschermer van zorgmatras.com om te voorkomen dat huisstofmijten zich in mijn matras gaan vestigen. Heb sindsdien veel minder last….

Dat is het, en op die plakje van beet, is de mijt onder de val. Doe je val open en hal ze uit,.

Ik heb de laatste tijd vaak bulten op mijn lijf ,ze zien uit als muggenbeten maar zijn het niet! Kan dat van stofmijten zijn?

Gebruik de UV-huishoudsterilisator op je matras en hoofdkussen, het UV-licht doodt het DNA van de huisstofmijt. Of kom langs op de Nat.Gezondheidsbeurs in Utrecht begin Februari 2017. Daar zijn lezingen over dit onderwerp en kan je producten zien en uitproberen.

Hallo Allemaal

Ook ik heb allergie voor de huismijt .
Last van tranende ogen en geirriteteerde,jeukende ogen
Welke medicijnen gebruiken jullie?
Heeft er ook iemand ervaring met een luchtreiniger??

Graag jullie advies

Dank je wel!!

groetjes Fleur

Dag!

Afgelopen week hebben ik en mijn vriendin een huis gekocht en zijn wij na gaan denken hoe wij deze gaan inrichten. Nu heb ik een allergie voor huisstofmijt en graspollen en wil ik hier rekening mee houden in de inrichting van dit huis.

Waar moet ik in de keuze voor een bed en bank rekening mee houden? Is bijvoorbeeld een bed met stoffen hoofdbord mogelijk en een stoffen bank? Waar moet ik op letten?

Graag hoor ik van jullie!
Tijmen

Hoi Tijmen, Ook ik heb last van deze allergie en heb zelf nu zo’n 3 jaar een boxspring. Sinds kort ben ik hiervoor onder behandeling bij een allergoloog Ik ben er onlangs achter gekomen dat mijn weerstand zeer slecht is door dit bed. Je slaapt namelijk 8 uur per nacht in iets waar jij niet tegen kunt. Kies dus voor een bed met een lattenbodem of spiraal, zorg ervoor dat het bed zelf van afneembaar materiaal is en zorg voor speciale hoezen om je kussen en matras. Ik snap dat een mooi stoffen hoofdbord er prachtig uit ziet maar het weegt niet op tegen een goede nachtrust!! Zo geld voor je bank dat je dus beter kunt kiezen voor een afneembaar materiaal zoals leer. Let op met riet of rotan. Huisstofmijt eet hier van en leeft hier in. Zo blijven de beestjes dus langer in leven en kunnen ze zich… Lees verder »

Ik heb bij mij thuis de mijt streng toegesproken en op hun verantwoordelijkheid gewezen. Nu al 5 maanden geen last meer, zeker doen, aanrader!

Wat kan ik tegen scabies doen? Ik kom er niet vanaf

succes met jullie behandeling

Ik heb al zelf 2 jaar last van hyperventilatie en een verkeerde ademhaling. Dit komt doordat ik allergisch ben voor huisstof. Ik ben toevallig een techniek tegengekomen wat heel goed werkt tegen huisstof. Je moet een ventilator richting het raam zetten. (dus naar buiten). Hierdoor wordt je de huisstof die in de lucht zit naar buiten geblazen.

Ik was toevallig manieren aan het zoeken hoe je je huis kan afkoelen en toen kwam ik op deze tip terecht. Ik merk dat de stof in de lucht echt minder is geworden.

Greetz.

J.Paragh

Een aantal collega’s hebben al onderstreept waar je het beste mee kunt beginnen.

Ga voor Nederlands en Belgisch Limburg naar ProSleep Matrasreiniging.

Een aantal collega’s hebben al onderstreept waar je het beste mee kunt beginnen.

Ga voor Nederlands en Belgisch Limburg naar ProSleep Matrasreiniger.

Zoals een collega al aangaf zie ik als reactie alleen maar “oplossingen” om de oorzaak de huismijt zelf te verdoezelen en niet te elimineren. Het elimineren kan een particulier niet zelf. Niet met een huishoud stofzuiger en zeker niet met een knullig stoomapparaatje. Laat het professioneel doen, deze mensen hebben de ervaring en de geschikte dure apparatuur hiervoor. Wanneer je werkelijk iets tegen huismijt wil doen laat deze dan verwijderen door http://www.matrascleaner-haaglanden.nl ook anti huismijt spray verkrijgbaar.

Tegenwoordig zijn wasmiddelen zo samengesteld dat er op lage temperatuur (40 grafen) gewassen kan worden. In de uitleg over de bestrijding van huismijt lees ik dat wassen met een temperatuur vanaf 60 graden werkt. Het moderne wassen op lage temperaturen is dus niet bevorderlijk voor de bestrijding van huismijt! Of zit er in moderne wasmiddelen een middel tegen huismijt?

Je zou dus eigenlijk een bed/matras met mechanische ventilatie moeten hebben.

Last van stof en huismijt allergieën?
Kijk op http://www.nhcs.nl

Last van stof en huiswijn allergieën?
Kijk op http://www.nhcs.nl

kleine beestjes, wit, vermoedelijk mijten. Is moeilijk te zien, ook met een goede loep zijn de pootjes niet te tellen. Dit, wit achterlijf. Grootte: enkele tienden van een mm. Voorkomen: rondom de ombouw van de koelkast, in de rubbers van de koelkastdeur, en zelfs een flinke verzameling op specifieke plekken in de koelkast, waar ze er bruin uitzien maar nog lang niet dood zijn! Verder door de gehele keuken heen.
Wie kan me vertellen wat dat zijn? En daarna natuurlijk: hoe pak ik ze aan? Er zijn geen huisdieren in huis. Wel buiten (kippen, konijnen).

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.