Hoe kan jij energie besparen in huis? En wat zijn de jaarlijkse kosten in een gemiddeld huis? Er wordt veel energie verspild, terwijl energie besparen helemaal niet zo moeilijk is. Door op te letten kun je soms bovendien wel de helft van je energie besparen in huis. 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met 1.700 kWh per jaar en 10% leeft zeer onzuinig met meer dan 5.000 kWh per jaar. Wil je ook energie besparen in huis? Dit zijn de beste tips.
1Energie besparen in huis door te investeren
1.1Gebruik een slimme meter
Een slimme meter kan op afstand worden bediend en kan uit zichzelf meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Je netbeheerder zal deze plaatsen, zie dit overzicht voor meer informatie. Na plaatsing kan je ervoor kiezen om je netbeheerder niet zomaar jouw gegevens op afstand uit te laten lezen. Met een slimme meter wordt (anders dan met een slimme thermostaat) beperkt energie bespaard.
Voordeel van een slimme meter is dat je makkelijker meer inzicht kan krijgen in je energieverbruik, wat kan leiden tot een lager verbruik. De slimme meter is ook te koppelen aan andere slimme faciliteiten, zoals de slimme thermosmeter. Het is met de tussentijdse inzage makkelijker je eindafrekening in te schatten.
1.2Gebruik een slimme thermostaat
Een slimme thermostaat gaat verder dan een slimme meter en stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. De slimme thermostaat helpt je om energie te besparen. Zo hoef je niet meer zelf de klok in te stellen en kun je zaken op afstand bedienen. In dit artikel vertellen we je meer over de beste slimme thermostaat en vergelijken we zes thermostaten met elkaar zodat je een goede keuze kunt maken.
1.3Isoleer je huis
Isoleren is de grootste energiebesparende maatregel van allemaal. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden. Daarbij levert investeren in isolatie geld op. Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!
Huis isoleren
Radiatorfolie besparing
Isolerende gordijnen
Duurzame isolatie: overzicht van isolatiematerialen
1.4Kies voor een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop kan tot 60 procent van de kosten besparen op je energie- en waterrekening. Let er bij het kopen van een waterbesparende douchekop op hoeveel water per minuut de douchekop verbruikt. Spaardouches zouden ongeveer tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut moeten gebruiken.
‘Een waterbesparende douchekop kan tot 60 procent van de kosten besparen op je energie- en waterrekening’
Let er ook op dat je meteen de slang vervangt. De druk bij een waterbesparende douche is wat hoger en er kan lekkage ontstaan bij oude slangen. Als laatste is het slim om te letten op de verschillende standen van de douchekop. Wil je echt besparen? Zet de kop op de meest energiezuinige stand.
1.5Maak je verwarming in huis duurzamer
De bovenstaande impact geldt voor een warmtepomp
Veel energie in huis gaat op aan de verwarming. Nu de gasprijzen alleen maar stijgen is het niet gek dat veel mensen daarop willen besparen. Hoe doe je dat? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp of voor een lucht lucht warmtepomp. Ook elektrisch verwarmen, denk aan infrarood, is relatief duurzaam. Je stoot er namelijk geen CO2 mee uit. Een andere oplossing is de warmte beter verspreiden in huis door een radiatorventilator aan te schaffen.
Van deze alternatieven is de warmtepomp het meest bekend. Ook steeds meer mensen in Nederland maken er gebruik van, nadat het al populair was in Scandinavië en Duitsland. Hoe werkt het dan precies? Een warmtepompinstallatie gebruikt gratis aardwarmte van buiten om deze binnen te benutten. Rondom het huis kan daarbij gebruik gemaakt worden van warmte uit de lucht, grond of grondwater. In de grond is de temperatuur vanaf een diepte van 1,5 meter bijvoorbeeld het hele jaar meer dan 0°C. Aardwarmte gebruiken met een warmtepomp systeem kan daarom een duurzame oplossing zijn. Met de warmtepomp kan je gemiddeld 35% (en maximaal 50%!) CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen.
Warmtepomp
Ecoflo warmtewisselaar haalt warmte uit rookgasafvoer
Ervaringen met de lucht lucht warmtepomp: de verwarming met de beste prijs/duurzaamheid verhouding?
Infrarood verwarming
SpeedComfort review: ervaringen met de radiatorventilator
1.6Stap over naar inductie
Met een inductiekookplaat hoef je niet meer met gas te koken. De plaat is gemakkelijk schoon te houden, veiliger dan een gasfornuis, en de temperatuur is net als bij gas snel te regelen. Door een inductiekookplaat kan je een stuk meer energiezuinig wonen. Met een gasfornuis verbruik je ongeveer evenveel energie als met een inductiekookplaat. Maar als je groene stroom hebt, is elektrisch koken op inductie wel veel beter voor het milieu. Bovendien worden inductieplaten steeds beter en zuiniger. Er kunnen wel aanpassingen nodig zijn aan je huis, dus het is verstandig je hierop te oriënteren. Denk daarbij ook aan inductie pannen.
Dit zijn de beste pannen voor inductie
Beste inductie kookplaat
Inductie pannen: hier moet je op letten
2Vervang oude apparaten
2.1Vervang je koelkast en vriezer als ze 10 jaar of ouder zijn
Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een (A+++) die het meest energiezuinig is. Je kan je nieuwe koelkast dus makkelijk binnen 10 jaar terugverdienen! Ga dus voor een energielabel A+++. Zo kan je het meeste energie besparen in huis. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten, vriezers en vaatwassers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft.
2.2Vervang je lampen door ledlampen (met sensor)
Je lampen vervangen door led-lampen is gemakkelijk en snel. Begin met lampen die vaak aanstaan, daarmee bespaar je de meeste energie. Als je lampen met dimmers hebt, zal je die vaak moeten vervangen. Niet alle dimmers werken ook op led-verlichting. Check goed of jouw dimverlichting vervangen kan worden en kies voor een duurzame optie als dit mogelijk is.
Energie besparen in huis kan ook door te kiezen voor led-lampen met sensor. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het licht uitgaat als er niemand in de kamer is. Zo’n sensor kost ongeveer 60 euro. Je verdient dit gemiddeld in 5 jaar terug, maar als je een grootverbruiker bent, waarschijnlijk sneller. Gewoon je licht uitzetten is natuurlijk nog beter dan een nieuwe lamp kopen met bewegingssensor. Als je de lampen structureel vergeet, dan is de investering zeker de moeite waard. Ook tuinverlichting op zonne-energie is daarnaast erg handig. Deze werken vaak op het moment dat het donker wordt.
Led-lampen met sensor
Dit zijn de beste ledlampen voor in huis
Tuinverlichting op zonne-energie
2.3Vervang je droger als deze ouder is dan 8 jaar (of neem een waslijn)
Een waslijn is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een droger. Bovendien droogt je kleding zachter op. Wil je toch een droger (blijven) gebruiken? Ga dan voor een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger heeft niets met de warmtepomp voor je verwarming te maken. Hij heet zo omdat hij warmte rondpompt, en opnieuw gebruikt. Op deze manier is hij meer energiezuinig.
De warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft minder elektriciteit dan een gewone droger. Hij kost meer in de winkel, maar die investering kan je gemakkelijk terugverdienen met deze energiezuinige droger. Je betaalt namelijk minder voor de elektriciteit.
Een rekenvoorbeeld: een warmtepompdroger kan 660 euro kosten, maar verbruikt in twaalf jaar slechts 240 euro aan elektriciteit. In totaal ben je 900 euro kwijt. Een droger met energielabel B kost maar 470 euro, maar gebruikt in 12 jaar ongeveer 730 euro aan energie. Die kost je in twaalf jaar tijd dus 1200 euro. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. En je kan een stuk meer energiezuinig wonen.
Beste warmtepompdroger
Het is lente: Laat de was vrolijk buiten wapperen!
Wat is de meest energiezuinige droger?
3Energie besparen in huis met je gedrag
3.1Apparaten die je beter weg kunt doen of niet wilt aanschaffen
We zijn veel (slimme) apparaten gewend, maar het is nog slimmer om je af te vragen welke je nu écht nodig hebt. Die elektrische deurbel slurpt namelijk ook energie, net als de extra koelkast, quooker, het aquarium, je droger of een elektrisch waterbed. In een hittegolf is het de airco die energie slurpt en allesbehalve goed is voor het milieu, terwijl je eigenlijk geen airco nodig hebt omdat er ook andere groene oplossingen zijn zoals een groen dak.
En heb je wel eens aan je keukenboiler gedacht? Een boiler staat dag en nacht aan en gebruikt dus veel stroom. Als je energie wilt besparen in huis is het goedkoper en duurzamer om wat langer op warm water te wachten. Dat is natuurlijk wel iets minder comfortabel, als je anders gewend bent. Het kan schelen om de toevoer van je leidingen te isoleren. Boilers verliezen vaak veel warmte omdat de warmte via de leidingen wordt afgevoerd.
Wat is de meest energiezuinige droger?
Geen airco nodig!
Energieverbruik elektrische deurbel: kies een mechanische trekbel
3.2Zorg voor duurzame oplossingen
Zorg voor duurzame oplossingen in huis en groene apps op je telefoon om je aan gewoonte te herinneren. Handige apparaten die wij je tippen zijn de Thermal Leak Detector om te kijken hoeveel energie er weglekt in je huis en de Wattcher, een innovatieve energiemeter. Met deze apparaten kun je makkelijk kijken waar je kunt aanpassen in huis en waar je het beste duurzame oplossingen kunt doorvoeren.
Groene Apps
Review: Thermal Leak detector, hoe lek is je huis?
Wat, Watter, Wattcher!
3.3Pas je gewoontes aan
Energie besparen zit ook zeker in je gedrag. Doe vaker het licht uit als je een kamer verlaat, douche korter om water te besparen in de douchecabine en zet de verwarming lager. Zeker in koude maanden kan gasverbruik verminderen veel opleveren. Ook dingen als slimmer afwassen en alleen de vaatwasser aanzetten als ‘ie vol zit kunnen helpen bij energie besparen in huis. Denk ook aan het uitzetten van apparaten en je pc verbruik verminderen of je computer energiezuiniger instellen. Op jaarbasis bespaart dat zo een paar honderd euro.
Het is fijn om telezen wat je goed doet ,in ons geval doen we al veel, maar je blijft waker .
dus ! Goed om alert te blijven.oud maar waar ,de groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt