Energie besparen in huis

Impact
Milieuwinst
1500 kilo CO2 p/j
Kosten
100-800 euro
Gemak
1-3 dagen
Sluiten
Toelichting

De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

Hoe kan jij energie besparen in huis? En wat zijn de jaarlijkse kosten in een gemiddeld huis? Er wordt veel energie verspild, terwijl energie besparen helemaal niet zo moeilijk is. Door op te letten kun je soms bovendien wel de helft van je energie besparen in huis. 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met 1.700 kWh per jaar en 10% leeft zeer onzuinig met meer dan 5.000 kWh per jaar. Wil je ook energie besparen in huis? Dit zijn de beste tips.

Energie besparen in huis door te investeren

1
Gebruik een slimme meter

Impact
Milieuwinst
30 kilo СО2 p/j
Kosten
Gratis
Terugverdientijd
n.v.t.
Gemak
1 dag
Sluiten
Toelichting

Een slimme meter is gratis omdat de netbeheerder deze voor je installeert in veel gevallen.

Een slimme meter kan op afstand worden bediend en kan uit zichzelf meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Je netbeheerder zal deze plaatsen, zie dit overzicht voor meer informatie. Na plaatsing kan je ervoor kiezen om je netbeheerder niet zomaar jouw gegevens op afstand uit te laten lezen. Met een slimme meter wordt (anders dan met een slimme thermostaat) beperkt energie bespaard

Voordeel van een slimme meter is dat je makkelijker meer inzicht kan krijgen in je energieverbruik, wat kan leiden tot een lager verbruik. De slimme meter is ook te koppelen aan andere slimme faciliteiten, zoals de slimme thermosmeter. Het is met de tussentijdse inzage makkelijker je eindafrekening in te schatten. 

2
Gebruik een slimme thermostaat

Impact
Milieuwinst
1688 kilo СО2 p/j
Kosten
± 180 euro
Terugverdientijd
± 1,5 jaar
Gemak
1 dag
Sluiten
Toelichting

Je bespaart jaarlijks gemiddeld 108 euro op je energierekening.

Een slimme thermostaat gaat verder dan een slimme meter en stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. De slimme thermostaat helpt je om energie te besparen. Zo hoef je niet meer zelf de klok in te stellen en kun je zaken op afstand bedienen. In dit artikel vertellen we je meer over de beste slimme thermostaat en vergelijken we zes thermostaten met elkaar zodat je een goede keuze kunt maken.

 

3
Isoleer je huis

Impact
Milieuwinst
5270 kilo СО2 p/j
Kosten
± 10.700 euro
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
1-5 dagen
Subsidie
Ja

Isoleren is de grootste energiebesparende maatregel van allemaal. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden. Daarbij levert investeren in isolatie geld op. Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

4
Kies voor een waterbesparende douchekop

Impact
Milieuwinst
80 kilo СО2 p/j
Kosten
20 - 50 euro
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
1 dag
GROHE Vitalio Start 100 Douchekop

Een waterbesparende douchekop kan tot 60 procent van de kosten besparen op je energie- en waterrekening. Let er bij het kopen van een waterbesparende douchekop op hoeveel water per minuut de douchekop verbruikt. Spaardouches zouden ongeveer tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut moeten gebruiken.

‘Een waterbesparende douchekop kan tot 60 procent van de kosten besparen op je energie- en waterrekening’

Let er ook op dat je meteen de slang vervangt. De druk bij een waterbesparende douche is wat hoger en er kan lekkage ontstaan bij oude slangen. Als laatste is het slim om te letten op de verschillende standen van de douchekop. Wil je echt besparen? Zet de kop op de meest energiezuinige stand. 

5
Maak je verwarming in huis duurzamer

Impact
Milieuwinst
700 kilo СО2 p/j
Kosten
6500-18000 euro
Terugverdientijd
8-18 jaar
Gemak
1 dag
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

De subsidie is 1300 tot 2500 euro, lees hier meer over de subsidie warmtepomp.

De bovenstaande impact geldt voor een warmtepomp

Veel energie in huis gaat op aan de verwarming. Nu de gasprijzen alleen maar stijgen is het niet gek dat veel mensen daarop willen besparen. Hoe doe je dat? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp of voor een lucht lucht warmtepomp. Ook elektrisch verwarmen, denk aan infrarood, is relatief duurzaam. Je stoot er namelijk geen CO2 mee uit.

Van deze alternatieven is de warmtepomp het meest bekend. Ook steeds meer mensen in Nederland maken er gebruik van, nadat het al populair was in Scandinavië en Duitsland. Hoe werkt het dan precies? Een warmtepompinstallatie gebruikt gratis aardwarmte van buiten om deze binnen te benutten. Rondom het huis kan daarbij gebruik gemaakt worden van warmte uit de lucht, grond of grondwater. In de grond is de temperatuur vanaf een diepte van 1,5 meter bijvoorbeeld het hele jaar meer dan 0°C. Aardwarmte gebruiken met een warmtepomp systeem kan daarom een duurzame oplossing zijn. Met de warmtepomp kan je gemiddeld 35% (en maximaal 50%!) CO2-uitstoot op je verwarming en warm water besparen. 

Warmtepomp boven

6
Stap over naar inductie

Impact
Milieuwinst
70 kilo СО2 p/j
Kosten
250 euro
Terugverdientijd
Afh. van gasprijs
Gemak
1 dag

Met een inductiekookplaat hoef je niet meer met gas te koken. De plaat is gemakkelijk schoon te houden, veiliger dan een gasfornuis, en de temperatuur is net als bij gas snel te regelen. Door een inductiekookplaat kan je een stuk meer energiezuinig wonen. Met een gasfornuis verbruik je ongeveer evenveel energie als met een inductiekookplaat. Maar als je groene stroom hebt, is elektrisch koken op inductie wel veel beter voor het milieu. Bovendien worden inductieplaten steeds beter en zuiniger. Er kunnen wel aanpassingen nodig zijn aan je huis, dus het is verstandig je hierop te oriënteren. Denk daarbij ook aan inductie pannen.

7
Vervang je koelkast en vriezer als ze 10 jaar of ouder zijn

Impact
Milieuwinst
144 kilo СО2 p/j
Kosten
500 euro
Terugverdientijd
11 jaar
Gemak
1 dag
Sluiten
Toelichting

Je bespaart met een energiezuinige koelkast gemiddeld zo'n 45 euro per jaar.

Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een (A+++) die het meest energiezuinig is. Je kan je nieuwe koelkast dus makkelijk binnen 10 jaar terugverdienen! Ga dus voor een energielabel A+++. Zo kan je het meeste energie besparen in huis. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten, vriezers en vaatwassers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft. 

zuinigste koelkast 2021

8
Vervang je droger als deze ouder is dan 8 jaar (of neem een waslijn)

Impact
Milieuwinst
64 kilo СО2 p/j
Kosten
500 euro
Terugverdientijd
10 jaar
Gemak
1 dag
Sluiten
Toelichting

Je bespaart zo'n 48 euro per jaar 

Warmtepompdroger

Een waslijn is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een droger. Bovendien droogt je kleding zachter op. Wil je toch een droger (blijven) gebruiken? Ga dan voor een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger heeft niets met de warmtepomp voor je verwarming te maken. Hij heet zo omdat hij warmte rondpompt, en opnieuw gebruikt. Op deze manier is hij meer energiezuinig.

De warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft minder elektriciteit dan een gewone droger. Hij kost meer in de winkel, maar die investering kan je gemakkelijk terugverdienen met deze energiezuinige droger. Je betaalt namelijk minder voor de elektriciteit.

Een rekenvoorbeeld: een warmtepompdroger kan 660 euro kosten, maar verbruikt in twaalf jaar slechts 240 euro aan elektriciteit. In totaal ben je 900 euro kwijt. Een droger met energielabel B kost maar 470 euro, maar gebruikt in 12 jaar ongeveer 730 euro aan energie. Die kost je in twaalf jaar tijd dus 1200 euro. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. En je kan een stuk meer energiezuinig wonen.

9
Vervang je lampen door ledlampen (met sensor)

Impact
Milieuwinst
80 kilo СО2 p/j
Kosten
100 euro
Terugverdientijd
3-4 jaar
Gemak
1 dag

Je lampen vervangen door led-lampen is gemakkelijk en snel. Begin met lampen die vaak aanstaan, daarmee bespaar je de meeste energie. Als je lampen met dimmers hebt, zal je die vaak moeten vervangen. Niet alle dimmers werken ook op led-verlichting. Check goed of jouw dimverlichting vervangen kan worden en kies voor een duurzame optie als dit mogelijk is.

Energie besparen in huis kan ook door te kiezen voor led-lampen met sensor. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het licht uitgaat als er niemand in de kamer is. Zo’n sensor kost ongeveer 60 euro. Je verdient dit gemiddeld in 5 jaar terug, maar als je een grootverbruiker bent, waarschijnlijk sneller. Gewoon je licht uitzetten is natuurlijk nog beter dan een nieuwe lamp kopen met bewegingssensor. Als je de lampen structureel vergeet, dan is de investering zeker de moeite waard. Ook tuinverlichting op zonne-energie is daarnaast erg handig. Deze werken vaak op het moment dat het donker wordt.

Energie besparen in huis met je gedrag

1
Doe je extra koelkast, je aquarium of (elektrische) waterbed weg – bespaar 400 euro per jaar

Die extra koelkast in je schuur heb je misschien niet nodig. Of je kan hem alleen aanzetten voor een feestje. Dat scheelt al gauw 250 kWh per jaar! Een waterbed, aquarium of bartender zijn leuk, maar enorme energieverbruikers. Per jaar kan je hier gemakkelijk 200 kWh (ruim 400 euro) op.

2
Doe je keukenboiler weg

Een boiler staat dag en nacht aan, en gebruikt dus veel stroom. Wil je energie besparen in huis? Dan is het goedkoper en duurzamer om wat langer op warm water te wachten. Dat is natuurlijk wel iets minder comfortabel, als je anders gewend bent. Het kan schelen om de toevoer van je leidingen te isoleren. Boilers verliezen vaak veel warmte omdat de warmte via de leidingen wordt afgevoerd.

3
Doe vaker het licht uit – bespaar 30 euro per jaar

Het licht uitdoen als je je kamer verlaat: het klinkt gemakkelijk, maar blijkt lastig aan te leren. Een gemiddelde gloei- of halogeenlamp 10 uur per dag laten branden, kost zo’n 30 euro per jaar. Maak dus afspraken over het licht en werk samen aan het veranderen van je gewoontes.

4
Douche korter

Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten per dag. Als je dat halveert bespaar je al 60 euro per jaar op water en energie. Korter douchen is daarnaast nog gezonder ook. Lang onder de douche staan is slecht voor de huid.

 

5
Gebruik je verwarming zuiniger – bespaar 50 euro per jaar

Zet je verwarming een graadje lager. Dat scheelt ruim 50 euro per jaar. Als je dat koud vindt, doe dan een warme trui aan. Kleed je meer op het weer. Door een uur voordat je gaat slapen de verwarming vast uit te zetten kan je nog eens 40 euro extra per jaar op je energie besparen.

Nest thermostaat e

6
Positioneer je interieur goed bij de verwarming

Ook de positie van je verwarming maakt uit. Zet bijvoorbeeld geen bank of ander meubilair voor de verwarming. Dit houdt de warmte tegen. Gebruik isolerende gordijnen op de juiste plek (niet voor de verwarming). 

7
Was slim af in de keuken - bespaar 60 euro per jaar

Met slim afwassen kan je wel 78 kg CO2 per jaar besparen! In een gemiddeld huishouden kost de vaatwasser ongeveer 7% van het stroomverbruik in huis. Als je met de hand afwast, scheelt dat de helft in stroom. Zonder vaatwasser leven is dus beter voor het milieu. Als je toch een vaatwasser wilt, kan je energie besparen door niet voor te wassen. Vaak is dat niet nodig. Grote etensresten verwijderen is voldoende. Zorg daarnaast dat je de vaatwasser goed vult en gebruik het eco-programma.

8
Was alleen volle wastrommels - bespaar 10-30 euro per jaar

Energie besparen in huis doe je ook zeker in de bad- of waskamer. Volgens MilieuCentraal kost kleding wassen gemiddeld 4% van het stroomverbruik in huis. Doe dus niet een hele was voor alleen een broek en een shirt. Verder scheelt het als je kouder wast. Voor de meeste was is 30 graden genoeg. Een was op 60 graden kost bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden.

9
Zet je apparaten uit – bespaar 90 euro & 180 kg CO2

Zorg ervoor dat je je apparaten echt helemaal uit kunt zetten. Op stand-by of in slaapstand gebruiken ze weliswaar minder, maar nog altijd wat stroom. Nergens voor nodig, en een gemakkelijke manier van energie besparen in huis.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is fijn om telezen wat je goed doet ,in ons geval doen we al veel, maar je blijft waker .
dus ! Goed om alert te blijven.oud maar waar ,de groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.