Energie besparen in huis

Hoe kan jij energie besparen in huis? En wat zijn de Jaarlijkse kosten/baten in een gemiddeld huis? Veel energie wordt verspild. Door op te letten kan je soms wel de helft van je energie besparen in huis! Dat hangt er natuurlijk wel vanaf hoe zuinig je al bent. De verschillen zijn binnen Nederland zeer groot. 10% van de huishoudens leeft al zeer zuinig met 1.700 kWh per jaar en 10% leeft zeer onzuinig met meer dan 5.000 kWh per jaar. 

Direct naar

Loan

Wat zijn de kosten en baten?

Eenmalige kosten

Enkele honderden euro's

Milieuwinst

Ca. 1500 kilo CO2 per jaar (1)

Besparing

Enkele honderden euro's

Subsidies

Niet aanwezig en niet in voorbereiding

De berekende besparing gaat uit van een huishouden dat nog niets bespaart. Gelukkig is dat maar 10% van de huishoudens. De besparing is voor de meeste mensen dan ook minder hoog. 

Energie besparen in huis door te investeren

 

Gebruik een slimme meter 

Eenmalige kosten

Gratis, je netbeheerder installeert deze voor je.

Jaarlijkse besparing

Cq 2 tot 3% op je elektriciteitsrekening (is de prognose)

Milieuwinst

enkele tientallen kilo's CO2 per jaar

Een slimme meter kan op afstand worden bediend en kan uit zichzelf meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. De slimme meter is nog niet verplicht, maar wordt dit wel in 2020. Je netbeheerder zal deze plaatsen, zie dit overzicht voor meer informatie. Na plaatsing kan je ervoor kiezen om je netbeheerder niet zomaar jouw gegevens op afstand uit te laten lezen. Met een slimme meter wordt (anders dan met een slimme thermostaat) beperkt energie bespaart

Voordeel van een slimme meter is dat je makkelijker meer inzicht kan krijgen in je energieverbruik, wat kan leiden tot een lager verbruik. De slimme meter is ook te koppelen aan andere slimme faciliteiten, zoals de slimme thermosmeter. Het is met de tussentijdse inzage makkelijker je eindafrekening in te schatten. Zie voor meer info over hoe bespaar je energie met een slimme meter deze pagina op wikipedia.

Gebruik een slimme thermostaat

Eenmalige kosten

Ca. 180 euro

Jaarlijkse besparing

Ca. 108 euro

Milieuwinst

Gemiddeld ca. 1688 kilo CO2 per jaar

Een slimme thermostaat gaat verder dan een slimme meter en stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. De slimme thermostaat helpt je om energie te besparen. Zo hoef je niet meer zelf de klok in te stellen en kan je zaken op afstand bedienen.We gaan hier dieper in op onderzoek naar besparing met de slimme thermostaat en welke optie de beste is.

 

Neem een waterbesparende douchekop

Eenmalige kosten

Cq. 20 euro

Jaarlijkse besparing

Cq. 50 euro

Milieuwinst

80 kilo CO2 per jaar (44 M3 gas)

Een waterbesparende douchekop kan tot 60 procent van de kosten besparen op je energie en water rekening. Let bij het kopen van een waterbesparende douchekop op hoeveel water per minuut de douchekop verbruikt. Spaardouches zouden ongeveer tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut moeten gebruiken. Let ook erop dat je meteen de slang vervangt. De druk bij een waterbesparende douche is wat hoger en er kan lekkage ontstaan bij oude slangen. En als laatste hebben veel nieuwe modellen douchekoppen meerdere standen. Zet de kop op de meest energiezuinige stand. 

 

Shower

Vervang je koelkast of vriezer als die ouder is dan 10 jaar

Eenmalige kosten

Vanaf ca. 300 euro

Besparing per jaar

Ca. 45 euro

Milieuwinst

144 kilo CO2 per jaar

Voor een koel-vriescombi van 10 jaar en ouder betaal je zo’n 45 euro per jaar meer dan voor een (A+++) die het meest energiezuinig is. Je kan je nieuwe koelkast dus makkelijk binnen 10 jaar terugverdienen! [1] Ga dus voor een energielabel A+++. Zo kan je het meeste energie besparen in huis. Label A zonder de + is inmiddels de slechtste optie bij koelkasten, vriezers en vaatwassers. Labels B, C, en lager zijn zelfs al afgeschaft!

 

Screenshot at

Neem een inductiekookpaat

Eenmalige kosten

Vanaf ca. 200 euro

Besparing per jaar

Ca. 0 euro (prognose wel meer besparing ivm stijgende gasprijzen)

Milieuwinst

70 kilo CO2 per jaar

Met een inductiekookplaat hoef je niet meer met gas te koken. De plaat is gemakkelijk schoon te houden, veiliger dan een gasfornuis, en de temperatuur is net als bij gas snel te regelen. Door een inductiekookplaat kan je een stuk meer energiezuinig wonen. Met een gasfornuis verbruik je ongeveer evenveel energie als met een inductiekookplaat. Maar als je groene stroom hebt, is elektrisch koken op inductie wel veel beter voor het milieu. Bovendien worden inductieplaten steeds beter en zuiniger. Er kunnen wel aanpassingen nodig zijn aan je huis, dus het is verstandig je hierop te orienteren. 

 

Vervang je lampen met ledlampen

Eenmalige kosten

Vanaf ca. 44 euro

Besparing per jaar

Ca. 30 euro

Milieuwinst

80 kilo CO2 per jaar

Je lampen vervangen door LED-lampen is gemakkelijk en snel. Begin met lampen die vaak aanstaan. Daarmee bespaar je het meeste energie en geld.

Als je lampen met dimmers hebt, zal je die vaak moeten vervangen. Niet alle dimmers werken ook op LED-verlichting.

 

 

Led lamp

Vervang je droger als deze ouder is dan 8 jaar (of neem een waslijn)

Eenmalige kosten

Vanaf enkele honderden euro's

Besparing per jaar

Ca. 48 euro

Milieuwinst

64 kilo CO2 per jaar

Een waslijn is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een droger. Bovendien droogt je kleding zachter op. Wil je toch een droger (blijven) gebruiken? Ga dan voor een warmtepompdroger.

Een warmtepompdroger heeft niets met de warmtepomp voor je verwarming te maken. Hij heet zo omdat hij warmte rondpompt, en opnieuw gebruikt. Op deze manier is hij meer energiezuinig.

De warmtepompdroger gebruikt ongeveer de helft minder elektriciteit dan een gewone droger. Hij kost meer in de winkel, maar die investering kan je gemakkelijk terugverdienen. Je betaalt namelijk minder voor de elektriciteit.

Een rekenvoorbeeld: een warmtepompdroger kan 660 euro kosten, maar verbruikt in twaalf jaar slechts 240 euro aan elektriciteit. In totaal ben je 900 euro kwijt. Een droger met energielabel B kost maar 470 euro, maar gebruikt in 12 jaar ongeveer 730 euro aan energie. Die kost je in twaalf jaar tijd dus 1200 euro. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. En je kan een stuk meer energiezuinig wonen.

 

Warmtepompdroger

Installeer bewegingssensoren

Eenmalige kosten

Vanaf ca. 60 euro voor de sensor. Daarnaast aanvullende kosten afhankelijk van de lampen.

Besparing per jaar

Sterk afhankelijk van hoeveel de lichten nu aanstaan.

Milieuwinst

Sterk afhankelijk van hoeveel de lichten nu aanstaan.

Je gewoontes veranderen kan moeilijk zijn. Het licht aan- en uitdoen kan echter ook automatisch, met een sensor. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het licht uitgaat als er niemand in de kamer is. Zo’n sensor kost ongeveer 60 euro. Je verdient dit gemiddeld in 5 jaar terug, maar als je een grootverbruiker bent, waarschijnlijk sneller. Gewoon je licht uitzetten is natuurlijk nog beter dan een nieuwe lamp kopen met bewegingssensor. Een bewegingssensor alleen is ook niet genoeg, dit vergt ook een investering in nieuwe lampen die met de bewegingssensor kunnen worden bediend. Als je zelf echter de lampen structureel vergeet, of je leeft ergens waar je ziet dat andere het vergeten, dan is de investering zeker de moeite waard. 

 

 

 

 

 

Plak radiatorfolie achter je verwarming

Eenmalige kosten

Ca. enkele tientallen euro's

Besparing per jaar

Ca. 20 - 40 euro

Milieuwinst

36 - 72 kilo CO2

Een belangrijke en makkelijke actie voor energie besparen in huis, is radiatorfolie achter je verwarming plakken.  De radiator warmt aan de achterkant vooral je buitenmuur op. Veel van deze warmte lekt naar buiten. Je verbruikt daardoor veel meer energie om je huis op te warmen. Dat is slecht voor het milieu en kost je uiteindelijk extra geld. Een gemiddelde radiator folie besparing is zeker 80% procent van de warmte. Die warmte houd je extra binnen.

 

Isoleer je huis

Eenmalige kosten

Ca. 10.500

Besparing per jaar

Ca. 1190 euro met een gemiddelde gezinswoning

Milieuwinst

4600 kilo CO2

Isoleren is de grootste energiebesparende maatregel van allemaal. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland nog slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden. Daarbij levert investeren in isolatie geld op. Spouwmuurisolatie levert in een gemiddelde woning 10% rente op en dakisolatie en vloerisolatie 7%. Met isolatie krijgt je huis een hoger energielabel. Daarmee wordt je huis meer waard. Dat kan wel 6% tot 8% schelen!

 

Energie besparen in huis met je gedrag

Gebruik je verwarming zuiniger – bespaar 50 euro per jaar

Zet je verwarming een graadje lager. Dat scheelt ruim 50 euro per jaar. Als je dat koud vindt, doe dan een warme trui aan. Kleed je meer op het weer. Door een uur voordat je gaat slapen de verwarming vast uit te zetten kan je nog eens 40 euro extra per jaar op je energie besparen.

Positioneer je interieur goed bij de verwarming

Ook de positie van je verwarming maakt uit. Zet bijvoorbeeld geen bank of ander meubilair voor de verwarming. Dit houdt de warmte tegen. Gebruik isolerende gordijnen op de juiste plek (niet voor de verwarming). 

 

Was slim af– bespaar 60 euro per jaar

Met slim afwassen kan je wel 78 kg CO2 per jaar besparen! In een gemiddeld huishouden kost de vaatwasser ongeveer 7% van het stroomverbruik in huis. Als je met de hand afwast, scheelt dat de helft in stroom. Zonder vaatwasser leven is dus beter voor het milieu.

Als je toch een vaatwasser wilt, kan je energie besparen door niet voor te wassen. Vaak is dat niet nodig. Grote etensresten verwijderen is voldoende. Zorg daarnaast dat je de vaatwasser goed vult, en gebruik het eco-programma.

Was alleen volle trommels– bespaar 10-30 euro per jaar

Volgens MilieuCentraal kost kleding wassen gemiddeld 4% van het stroomverbruik in huis. Doe dus niet een hele was voor alleen een broek en een shirt. Verder scheelt het als je kouder wast. Voor de meeste was is 30 graden genoeg. Een was op 60 graden kost bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden.

Doe vaker het licht uit – bespaar 30 euro per jaar

Het licht uitdoen als je je kamer verlaat: het klinkt gemakkelijk, maar blijkt lastig aan te leren. Een gemiddelde gloei- of halogeenlamp 10 uur per dag laten branden, kost zo’n 30 euro per jaar. Maak dus afspraken over het licht en werk samen aan het veranderen van je gewoontes.

 

Zet je apparaten uit – bespaar 90 euro – 180 kg CO2

Zorg ervoor dat je je apparaten echt helemaal uit te zetten. Op stand-by of in slaapstand  gebruiken ze weliswaar minder, maar nog altijd wat stroom. Nergens voor nodig, en een gemakkelijke manier van energie besparen in huis.

 

Doe je extra koelkast, je aquarium of (elektrische) waterbed weg – bespaar 400 euro per jaar.

Die extra koelkast in je schuur heb je misschien niet nodig. Of je kan hem alleen aanzetten voor een feestje. Dat scheelt al gauw 250 kWh per jaar! Een waterbed, aquarium of bartender zijn leuk, maar enorme energieverbruikers. Per jaar kan je hier gemakkelijk 200 kWh (ruim 400 euro) op.

Doe je keukenboiler weg

Een boiler staat dag en nacht aan, en gebruikt dus veel stroom. Het is goedkoper en scheelt energie om wat langer op warm water te wachten. Dat is natuurlijk wel iets minder comfortabel, als je anders gewend bent. Het kan schelen om de toevoer van je leidingen te isoleren. Boilers verliezen vaak veel warmte omdat de warmte via de leidingen wordt afgevoerd.

Douche korter

Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten per dag. Als je dat halveert bespaar je al 60 euro per jaar op water en energie. Korter douchen is daarnaast nog gezonder ook. Lang onder de douche staan is slecht voor de huid.

 

Je opladers in het stopcontact laten zitten maakt geen verschil

Waarschijnlijk heb je allerlei apparaten met een accu. Als die opgeladen is, blijft de oplader echter stroom gebruiken. Ook als je de oplader zonder apparaat in het stopcontact laat zitten, sijpelt er vaak nog stroom weg. Je kunt ze er dus beter uit halen. Toch levert dit in besparing weinig op qua CO2 of kosten (bron NUON). Je hoeft hier dus niet heel streng op te zijn.

 

 

Gerelateerde artikelen

Isolatie matisse duurzaam
Duurzaam wonen

Huis isoleren

Je huis isoleren is een eerste stap om je energieverbruik flink te reduceren. Overzicht isolatie mogelijkheden en subsidie overzicht.

Lees verder
Lage energie woning
Duurzaam wonen

Nul energie woning

Energie nul woning of Energieneutrale woning: een huis die over een heel jaar gezien evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt. Lees alles over laag energieverbruik en CO2 neutrale woningen.

Lees verder

(1) www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/halveer-je-stroomverbruik – 2000 KWH besparing * 0,6 = 1200 KG CO2 +

(1) https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/koelkasten-en-vriezers/

380 KWH – 160 KWH = 240 KWH per jaar zuiniger = 144 Kilo CO2 per jaar.

(2) https://www.milieucentraal.nl/media/2461/factsheet-over-gloeilampen-2016.pdf

(Uitgaande van 11 lampen om te vervangen en kosten van 4 euro per lamp).

(140KWH met een factor 0.6 maakt 84 kilo CO2). 

(3) https://www.nudge.nl/blog/2017/10/11/wat-energiezuiniger-koken-op-gas-inductie/

Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is fijn om telezen wat je goed doet ,in ons geval doen we al veel, maar je blijft waker .
dus ! Goed om alert te blijven.oud maar waar ,de groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.