Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wattcher energie besparen

  Wat, Watter, Wattcher!

  Duurzaam Thuis vond dat het weer tijd is voor een nieuwe test van een apparaat. Ditmaal de Wattcher, een innovatie energiemeter. Een klein leuk wit design hebbedingetje (een echte Marcel Wanders) dat continu en realtime aan je vertelt hoeveel Watt elektriciteit je op dat moment verbruikt. Ik nam de proef op de som en liep al snel door een pikdonker huis op zoek naar apparaten die ik kon uitzetten. En wat gebeurt er als een vriend met zijn elektrische auto op bezoek komt?

   

  Wattcher energie besparen

  Installatie Wattcher

  Het doosje waar de Wattcher in zit is slim vormgegeven. Niet te groot, niet te klein, precies goed, en van buiten ziet het er sjiek uit.  Deze slimme energiemeter is inderdaad een erg mooi ding, en wordt mooi gepresenteerd als je het doosje opendoet. Simpel, bescheiden, helemaal in balans, niks mis mee. Bovenop ligt een korte “meteen aan de slag” handleiding. Alles wat ik nodig heb zit in de doos, alleen even een schroevendraaier zoeken om een haakje op te hangen in mijn meterkast. Nou, dat lukt me nog wel hoor.

  En verder kan echt een kind de was doen. In 6 stappen wordt uitgelegd wat je moet doen. Bekijk  je meter,  hang een haakje op, doe batterijen in het ene productdeel…BATTERIJEN? Wat is dat nu weer…maar ook hier blijkt over nagedacht! De Wattcher presenteert namelijk real time het stroomverbruik, maar wel op die plek waar jij het wil zien, en dat is doorgaans niet de meterkast maar juist de huiskamer of keuken. Oftewel, er wordt een draadloze verbinding gemaakt met je elektriciteitsmeter.  Daar plak je namelijk een sensortje op die “ziet” hoeveel je aan het verbruiken bent. (dat was stap 4). Dat sensortje is verbonden met een zendertje, en die werkt op batterijen, om de energetische reden dat een adapter voor dit apparaat veel meer energie verbruikt dan 2 simpele AA batterijen. In totaal gebruikt dit stukje technologie niet meer dan 1 Watt…ongelooflijk. Zelfs een TV gebruikt in stand-by modus minimaal 7 Watt is mij verteld.

  Maar goed, waar was ik gebleven…sensor is opgeplakt en deze werkt goed, dat kan je zien aan een lampje dat oplicht. Nu moet ik alleen nog de Wattcher zelf in het stopcontact steken en instellen.  Ook dit is eigenlijk niet moeilijk. Een paar keer drukken op het knopje zodat hij ingesteld is op de meter in je meterkast met een C-waarde, dat is een getal dat aangeeft met wat voor snelheid je meter draait of knippert.  Deze kan je gewoon op je meter aflezen en…het is klaar!

  Ik heb sluipverbruik (klinkt als een enge ziekte)

  “binnen een minuut toont de Wattcher uw huidige verbruik” staat er geschreven….41, 42, 43, 44 en jahoor…De Wattcher zegt dat ik 640 Watt gebruik. Dat is leuk zeg! Gelijk probeer ik wat er gebeurt als ik de woonkamerverlichting uit doe. …Het gebruik daalt naar 580 Watt, dat klopt met mijn 60Watt peertje dat ik uitschakelde. Keukenverlichting ook uit…wow, weer 80 Watt eraf. Dat is 80 Watt voor twee lousy halogeenlampjes…sjonge.  Ik krijg de smaak te pakken en loop het hele huis door.  Vriendinlief zit achter haar computer.  “ik doe even alle lampen uit” vertel ik. “hoezo? is het antwoord?”.  “ik ga even ons energieverbruik meten”. “jaja” hoor ik haar zeggen.  En ik loop weer weg, haar eenzaam achterlatend in het blauwige licht van het LCD scherm.  230 Watt nog maar.  Nou, wat kan er nog meer uit? Spaarlamp op de overloop…10 Watt eraf…maar nu?  Ik kan niks meer uitzetten.  En het is stikdonker…

  Energiemeter

  “Duurt het nog lang?” hoor ik uit de studeerkamer?  Oja, helemaal vergeten…nou goed, “doe maar weer aan!”. En ik ben eens gaan nadenken wat er allemaal nog meer aanstaat:

  • Een babyfoonsysteem (2 adapters)
  • TV  (standby)
  • Harddiskrecorder (standby)
  • Stereo (standby)
  • Computer (ja, daar zit mijn vriendin dus nog achter te werken…mocht ik niet uitzetten)
  • Wii (standby)
  • CV Ketel (ja, daar zit ook een computer in tegenwoordig, en een elektrische pomp natuurlijk)
  • Vriezer (Klasse A++)
  • Koelkast (Klasse A maar groot)
  • digitale wekkerradio
  • 2 babylampjes (geen LED)
  • 2 elektrische tandenborstels
  • DECT telefoon met 2 adapters
  • Analoge klokje van de oven (ooit gelezen dat die in de totale levensduur van de oven MEER energie gebruikt dan de oven zelf…het is maar dat je het weet)
  • Schrikdraad voor de geiten (dat zal niet iedereen hebben)

  Zal dat bij elkaar dan die 230 Watt zijn? Ja dan dus.  En wat een onzin eigenlijk, als ik kijk wat er allemaal aanstaat maar uit kan in de nacht.  Babyfoon, stereo, Tv, Wii, Harddisk recorder, Computer, nachtlampjes kids, 1 van de 2 DECT telefoons, tandenborstels,  schrikdraad voor de geiten want die slapen (of zal ik dat toch maar aanlaten, een geit vangen kost namelijk vreselijk veel energie)… wat een idiote energieverspiller ben ik, schandalig.

  Na me een half uur kwaadgemaakt te hebben is het me gelukt om al het overbodige uit te zetten en jahoor…met alleen nog koelkast, vriezer, telefoon en CV ketel aangesloten daalt mijn verbruik naar het niet noemenswaardige getal van 60 Watt. Totdat er een van die apparaten natuurlijk aanslaat in de nacht…maar goed. Dat tel ik ff niet mee.

  Het kost dus wel moeite om dit “even” te doen, maar ook hier kan je best met wat stekkerblokken met zo’n schakelaar erop je leven groener, zuiniger en goedkoper maken.

  Snel terugverdiend

  Voor de vorm wil ik dat toch even uitrekenen. Van 230 naar 60 watt sluipverbruik.  Ofwel 170 watt bespaar ik elk uur in de nacht, laten we zeggen van 23u – 7u. Ofwel 8 uur lang 170Watt. Dat is in totaal 1360 Watt per nacht. Als je dit het hele jaar consequent volhoudt bespaar je dus 365 maal 1360Watt ofwel 496,4 KW. Wow…dat is toch wel echt significant op mijn jaarverbruik van 3500KW. Dat is 14%. Zonder enige moeite! Hier ben ik stil van. Als iedereen dit doet…dan zijn we toch dicht bij onze 20% reductie in 2020 doelstelling gekomen…

  Natuurlijk, ik weet het, ik ga kort door de bocht, maar ik vind het geweldig leuk om te ervaren dat een simpel, mooi en gebruiksvriendelijk apparaatje als de Wattcher mij in een paar uur tijd kan triggeren om energie te besparen.  Overigens, die 496Kw tegen een prijs van 24 eurocent (grof gemiddelde) bespaart je ook nog eens 120 euro per jaar! Dus dan heb je je Wattcher er ook nog eens binnen het jaar uit!

  Energiemeter Wattcher verandert gedrag

  Ik vind het allemaal geweldig, en dat meen ik. Dat de Wattcher energie en geld bespaart is natuurlijk erg mooi, maar het ijzersterke van deze energiemeter is de directe terugkoppeling op je gedrag in huis (op gebied van energieverbruik natuurlijk).  Je ziet opeens dat je ‘s avonds met een paar lullige lampjes aan gewoon 700watt verbruikt  (omdat deze jongen spaarlampen geen mooi licht vindt geven). Je ziet ook dat een wasdroger zomaar 2500Watt toevoegt (en dan hebben we nog wel eentje met een warmtepomp, kan je nagaan).  Ook leuk is een Senseo-apparaat. Moet je die eens aanzetten…hoppa 2100 Watt erbij voor het opwarmen van het reservoirtje. Het echte koffiezetten kost slechts 800Watt. De standby van de Senseo (zolang dat rode lampje brand) is ook een stevige met 350Watt…

  En zo ga ik maar door…je blijft dingen aan en uit zetten en naar de Wattcher gluren voor het effect.  En dat is precies waar de Wattcher is bedoeld denk ik. Wees je bewust van het effect dat je hebt op je energieverbruik bij het aanzetten van wat voor product dan ook.  Niet altijd is dat namelijk nodig. Alle standby apparaten kunnen uit als je er toch niet bent of slaapt.  Doe verlichting uit als je een kamer verlaat. Zet koffie met opschenken van kokend water uit de fluitketel in een filterzakje…is weer helemaal hot…SLOW koffie noemen ze dat…

  Nissan LEAF aan de Wattcher

  Energie nissan leafAfgelopen weekend kwam een vriend langs met zijn spliksplinternieuwe Nissan LEAF 100% elektrische auto. Hij heeft deze gekocht met zijn bedrijf omdat hij graag groen wil rijden. En…hij laadt hem ook nog eens met achttien zonnepanelen op. Wow….maar nu proefrijden!..Wat een geweldige kar zeg! Maar daarover schrijf ik een andere keer wel. Natuurlijk wilde ik wel even proberen wat zo’n auto nou aan laadstroom trekt. En met de Wattcher is dat gelijk te zien. Laadstekker in een geaard stopcontact, en hop…de energiemeter schiet 2400 Watt omhoog. En dat is exact wat hij volgens fabrieksopgave moet laden! Oftewel…de Wattcher meet nauwkeurig je energieverbuik! Een volle “tank” van de LEAF is 24KWatt…oftewel een krappe 6 euro…en dan 160km rijden. Wat wil je nog meer!  Dit is dus echt geweldig van de Wattcher, dat je heel gemakkelijk ook kan uitrekenen wat het allemaal kost.

  Energiemeter wattcherOm dan ook nog even het minst groene, en dus dure apparaat in mijn huishouden te testen heb ik mijn zware, op 400 Volt krachtstroom werkende elektrische blaaskachel aangesloten. En…de Wattcher kan ook 5 cijfers aan!  Een dikke 12.000 Watt trekt die kachel…dat is gewoon 3 euro per uur! ik heb hem maar snel weer uitgedaan en voel me nu al schuldig als ik in de winter een keer in de schuur aan het sleutelen ben (aan een oldtimer…ook al zo “niet” groen…sorry). Maar realiseer je wel…alle bouwvakkers in Nederland hebben zo’n ding…en die staat gewoon de hele dag aan! Aiaiai…

  Conclusie Energiemeter Wattcher

  Het is echt leuk om zo bezig te zijn met je stroomverbruik, en te kijken waar je echt aan het verspillen bent.  Maar wat ik echt het leukste vind is om met mijn 5 jaar oude zoontje dit alles te doen. En hij snapt het dondersgoed. Als je iets aanzet gebruikt dat stroom.  Samen kijken we naar de verandering in getallen, en als de stappen niet te groot zijn rekent hij  het verschil uit. “pappaaaa, we gebruiken nu 40 euro minder!”  Rekenen gaat goed, gebruik van de eenheden zijn nog een aandachtspunt. Maar een goede manier om bij de volgende generatie stroomverbruikers een bepaalde vorm van bewustzijn te creëren, tenminste…dat hoop ik dan maar.

  Wat ik me nog afvraag trouwens …als je nou, zoals mijn vriend,  zonnepanelen hebt, en afgelopen paasweekend door het prachtige weer meer energie teruglevert aan het net dan je op dat moment gebruikt…wat zegt de Wattcher dan? Ik vermoed dat er geen – voor komt te staan…de sensor kan dat denk ik in de huidige versie nog niet waarnemen…of wel?  Anders een mooie innovatie stap?

  Naast de real time terugkoppeling is de Wattcher ook online aanwezig met een applicatie om je energieverbruik te monitoren,  streefverbruik in te stellen, een benchmark te doen met anderen (zo zie je of je beter bent dan het gemiddelde) en dergelijke. Al deze features zijn erg interessant, leerzaam en ook motiverend om je energieverbruik verder terug te dringen. Voor dit artikel ga ik er verder niet op in, ik ben meer van de “hier en nu” terugkoppeling.  Maar als je bewust met je energieverbruik bezig wilt zijn kan je absoluut je lol op.

  Al met al…de Wattcher…een slim en originele energiemeter die laat zien hoe makkelijk het is om minder energie te verbruiken, zonder enige moeite.  En het heeft nog meer voordelen…

  “schat, vanavond doen we alle lichten uit…ik heb een nieuw speeltje”

  Naar de Wattcher website

  Meer in deze categorie

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  5 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Voor alle mensen (en kinderen) die moeite hebben met de eenheden op de bestaande energiemeters is er goed nieuws! CareToSave werkt aan een energiemeter die in kleur aangeeft hoeveel stroom je gebruikt in huis. Geen gedoe meer met getallen, maar in 1 blik is het duidelijk hoe je ervoor staat. Totdat het zover is, kun je alvast beginnen met het voorlezen van het verhaal van Hyko, de ijsbeer die ieder kind in een energie held kan veranderen. Download hem gratis hier: https://hyko.co/adventure/nl/.
  Ik hoor graag wat jullie ervan vinden :-).

  Android App iStrohm (zie link) kost 2 euro en doet vrijwel hetzelfde op je telefoon.
  Binnenkort ook in de Apple App Store voor iPhone

  Na veel over de Wattcher gelezen te hebben komt dit positieve verhaal overeen met het beeld dat ik had gekregen. Ik ga hem kopen. Ik kreeg alleen wel kromme tenen van het energetische rekenwerk in dit verhaal. Net als bij zijn zoontje is ook bij de schrijver het gebruik van eenheden een aandachtspunt. Een Watt is niet een afgemeten hoeveelheid energie, maar een hoeveelheid energie die per tijdseenheid verbruikt wordt (namelijk 1 Joule per seconde). De kwantitatieve kant van het verhaal kan hiermee grotendeels opnieuw gedaan worden…

  Vraagje: Als de productie van de zonnepanelen wordt weergegeven als ‘verbruik’ hoe zit dit dan met het dagoverzicht?
  Ik heb een aantal zonnepanelen, 1,7 kWp. En deze zorgen voor een behoorlijke teruglevering. Ra-ra wat is het resultaat.

  Terugkomend op de vraag over de Wattcher i.c.m. zonnepanelen. Het is inderdaad zo dat de huidige Wattcher niet kan zien of de draaischijf links of rechtsom draait. En bij een pulsmeter gaat bij teruglevering de puls sneller knipperen. De Wattcher zal altijd een optelling laten zien. Er verschijnt dus geen minteken. Wanneer je je dus 300 watt verbruikt, en 300 watt opwekt zal de Wattcher 600 watt tonen.

  Wel is het mogelijk om de Wattcher op de LED van de brutoproductiemeter te plaatsen. Zo zie je in je huiskamer hoeveel stroom de zonnepanelen op je dak produceren. Erg handig om te weten wanneer je een wasje wil doen met je eigen opgewekte energie!

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.