Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame wand

Duurzame wanden

De wandafwerking bepaalt de sfeer van je huis voor een groot deel. Je kunt kiezen voor glad en glanzend of voor een structuur. Met verf en kleur kun je een ruimte warm of juist helder en fris maken.

Elke afwerking is samengesteld uit verschillende stoffen en worden ieder op een andere manier gemaakt. Daardoor hebben ze zowel een effect op het binnenmilieu als op het ecologisch systeem buiten.

Duurzame wand

Bij de keuze voor een duurzame wanden moeten verschillende aspecten bekeken worden. Hieronder een overzicht van de verschillende factoren die van belang zijn bij het kiezen van een wandafwerking.

Productieproces: hoe wordt het product gewonnen of gemaakt? Schaadt dit de omgeving of niet?
Uitstraling: hoe ziet het materiaal er uit? Modern of rustiek? Welke afwerkingen en kleurenscala zijn er mogelijk?
Toepasbaarheid: voor welke ruimten is het materiaal geschikt? Onderhoud: hoe kun je de muur of wand schoonhouden en onderhouden?
Levensduur: hoe lang gaat de wandbekleding mee? Dit is eigenlijk het belangrijkste criterium voor een juiste keuze. Milieubelasting: hoeveel energie is er nodig bij de productie van het materiaal en voor het vervoer naar de gewenste locatie?
Giftige stoffen: is de wandafwerking van een natuurlijk materiaal of is het gemaakt van een kunststof, waarbij tijdens de levensduur giftige gassen kunnen vrijkomen?
Keurmerk: zijn er keurmerken van toepassing op dit product?
Hergebruik: kan het materiaal na het eerste leven nogmaals gebruikt worden?

Een aantal wandafwerkingen die bekend staan als duurzaam hebben we aan de hand van bovenstaande punten beschreven. Dit helpt om een afgewogen keuze mogelijk te maken.

Overzicht duurzame wandbekledingen

NatuurverfNatuurverf

Natuurverf wordt gemaakt van natuurlijke materialen als Kalk, lijnolie, harsen en natuurlijke pigmenten voor de kleur. Het is verfsoort met ademende eigenschappen vrij van gif. Meer over natuurverf

LeemstucLeemstuc

Eeuwenoud materiaal om wanden mee te maken en muren mee te bekleden. Gemaakt met de basis bestanddelen leem, zand en water. Heeft een natuurlijke rustieke uitstraling. Goede vocht regulerende eigenschappen. Meer over leemstuc

PleisterkalkPleisterkalk (Tadelakt)

Tadelakt is een pleisterlaag op basis van kalk. Tadelakt is waterdicht, maar toch dampopen. Het is antiseptisch en geurloos. Het materiaal kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Meer over pleisterkalk

LeemverfLeemverf

Verf gemaakt met leempoeder en natuurlijke pigmenten. Deze verf heeft een fijne structuur en is te gebruiken voor vrijwel elke ondergrond. Meer over leem verf

KalkverfKalkverf

Eenvoud en puurheid, verf op basis van kalk en water. Geen chemische toevoegingen en daardoor zeer vriendelijk voor het milieu. Het is vochtregulerend, goed dekkend en makkelijk aan te brengen. Meer over kalkverf

Bamboe wandpaneelBamboe wandpanelen

Een mooi alternatief voor verf of behang zijn wandpanelen van bamboe. De grondstof van deze panelen is bamboepulp van duurzaam beheerde bamboeplantages. Meer over bamboe panelen

 

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Njet

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.