Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
pvc vloeren

Pvc-vloeren

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
18-35 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.5/10

Na laminaat is een van de bekendste vloeren ongetwijfeld de pvc vloer. Alleen zijn pvc vloeren wel zo duurzaam? We zetten de voor- en nadelen van pvc vloeren voor je op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.

pvc vloeren duurzaam thuis

Pvc vloeren: dit is wat je moet weten

Vloeren van pvc worden gemaakt van polyvinylchloride, dat een soort plastic is. De vloer bestaat uit meerdere lagen hiervan. Hierdoor kan het materiaal bijvoorbeeld op hout lijken of op een natuurstenen vloer. Bij Duurzaamthuis vinden we plastic niet erg milieuvriendelijk, maar inmiddels zijn er meer duurzame alternatieven als het om pvc vloeren gaat. 

Zo zijn er vloeren die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare stoffen. Deze pvc vloeren herken je aan het Eco+ keurmerk. Ook moeten pvc vloeren tegenwoordig aan strenge Europese eisen voldoen, om er zeker van te zijn dat de vloer geen schadelijke stoffen bevat. 

Naast het keurmerk is het belangrijk om op de dichte van de toplaag te letten. Hoe dikker de laag, hoe hoger de kwaliteit namelijk en hoe langer de vloer meegaat. 

Keurmerk eco x x

Duurzame pvc vloeren herken je aan het Eco+ keurmerk

Wil je een duurzame pvc vloer? Let dan op het Eco+ kenmerk. Deze vloeren zijn gemaakt van zogenoemde bio-weekmakers, stoffen die biologisch afbreekbaar zijn en daarmee een stuk milieuvriendelijker dan plastic. In deze vloeren zitten geen ftalaten waarvoor er geen giftige stoffen kunnen vrijkomen.

Voor- en nadelen van pvc vloeren

De prijs-kwaliteit verhouding van pvc vloeren verklaren de grote populairiteit van deze vloer. De prijs is namelijk vrij laag, meestal is het nog goedkoper dan laminaat. De vloeren kosten vrijwel altijd onder de 50 euro per vierkante meter. Ook is de levensduur over het algemeen langer dan dat van laminaat. Toch zijn er ook grote duurzame nadelen aan dit type vloer.

Voordelen

  1. Een vloer van pvc is relatief goedkoop, zo’n 18 tot 35 euro p/m2. Dat staat ongeveer gelijk aan laminaat, dat 15 tot 50 euro p/m2 kost.
  2. De levensduur is zo’n 10 tot 30 jaar. Voor zo’n goedkope vloer is dat erg goed. Laminaat gaat bijvoorbeeld maar 10 tot 15 jaar mee.
  3. De pvc vloer is makkelijk in onderhoud. Enkel stofzuigen en af en toe dweilen met natuurlijke zeep is voldoende. Ook hebben de meeste pvc vloeren een slijtlaag bovenop, waardoor de vloer extra mooi blijft.
  4. Er zijn pvc vloeren op de markt die van sorbitol en vetzuren. Deze vloeren zijn wel milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Let hierbij op het ECO+ keurmerk.
 
 

Nadelen

  1. Het productieproces is niet altijd milieuvriendelijk. Er kan namelijk chloride vrijkomen tijdens het productieproces. Kijk daarom goed naar de keurmerken!

Pvc vloer

pvc vloeren
Kwaliteit
7,8
Materiaal
Onvoldoende duurzaam
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.5/10
Omschrijving
Pvc vloeren zijn niet bepaald een duurzame optie omdat ze van plastic worden gemaakt. Hoewel de levensduur en de prijs goed zijn, maak je hiermee dus geen groene stap op dit moment.
...

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

  • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende laminaat bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
  • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
  • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
  • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Meer in deze categorie

Paula

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.