Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
pvc vloeren

Pvc-vloeren

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
18-35 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.5/10

Na laminaat is een van de bekendste vloeren ongetwijfeld de pvc vloer. Alleen zijn pvc vloeren wel zo duurzaam? We zetten de voor- en nadelen van pvc vloeren voor je op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.

pvc vloeren duurzaam thuis

Pvc vloeren: dit is wat je moet weten

Pvc staat voor polyvinylchloride, een soort plastic. Het is gemaakt van aardolie (43%) en zout (57%). De vloer bestaat uit meerdere lagen hiervan. Bij een pvc-vloer wordt daarnaast een weekmaker toegevoegd omdat het materiaal soepel moet zijn om te bewerken. Door de weekmakers kan het materiaal bijvoorbeeld op hout lijken of op een natuurstenen vloer. Ook wordt het zo buigzaam en kun je het al vloer gebruiken. Een weekmaker is dus zeker nodig. Alleen worden er vaak chemische weekmakers gebruikt, wat slecht is voor je gezondheid. 

Bij Duurzaamthuis vinden we plastic en chemische weekmakers niet erg milieuvriendelijk, maar inmiddels zijn er wel wat duurzame alternatieven te vinden als het om pvc vloeren gaat. 

Zo zijn er vloeren die biologisch weekmakers bevatten, denk bijvoorbeeld aan sojaolie. Deze pvc vloeren herken je aan het Eco+ keurmerk, waarover je hieronder meer kunt lezen. Tegenwoordig moeten pvc vloeren gelukkig aan strenge Europese eisen voldoen, om er zeker van te zijn dat de vloer geen schadelijke stoffen bevat. Toch moet je nog goed opletten wat je koopt.

Dit zijn drie punten waar je op moet letten bij het kopen van een pvc vloer:

 1. Kijk of de vloer gerecyclebaar is, zoals bijvoorbeeld de pvc vloeren van het merk mFLOR. Zo kan de vloer na jaren gebruik ook nog een tweede leven krijgen en schaadt het product het milieu minder.
 2. Let op de dikte van de toplaag. Hoe dikker de laag, hoe hoger de kwaliteit en hoe langer de vloer meegaat. 
 3. Kijk of de vloer gemaakt is van biologische weekmakers. Dit kun je snel zien aan het Eco+ keurmerk en/of het DIBt keurmerk. Een voorbeeld van een merk dat dit soort ‘groene’ pvc vloeren heeft is Therdex. Dit merk gebruikt sojaolie in hun vloeren.
Keurmerk eco x x

Duurzame pvc vloeren herken je aan het Eco+ en het DIBT keurmerk

Wil je een duurzame pvc vloer? Let dan op het Eco+ keurmerk. Deze vloeren bevatten zogenoemde bio-weekmakers, stoffen die biologisch afbreekbaar zijn en daarmee een stuk milieuvriendelijker dan plastic. In deze vloeren zitten geen ftalaten waarvoor er geen giftige stoffen kunnen vrijkomen.

dibt keurmerk uitleg pvc vloeren

Let ook op het DIBt keurmerk (Deutsche Institut für Bautechnik). Dit is een keurmerk van de erkende Duitse keuringsinstantie. Als een vloer dit keurmerk heeft kun je er zeker van zijn dat er geen schadelijke stoffen in het product zitten. Bij pvc vloeren betekent dat dat er geen giftige weekmakers zijn gebruikt.

Voor- en nadelen van pvc vloeren

De prijs-kwaliteit verhouding van pvc vloeren verklaren de grote populairiteit van deze vloer. De prijs is namelijk vrij laag, meestal is het nog goedkoper dan laminaat. De vloeren kosten vrijwel altijd onder de 50 euro per vierkante meter. Ook is de levensduur over het algemeen langer dan dat van laminaat. Toch zijn er ook grote duurzame nadelen aan dit type vloer.

Voordelen

 1. Een vloer van pvc is relatief goedkoop, zo’n 18 tot 35 euro p/m2. Dat staat ongeveer gelijk aan laminaat, dat 15 tot 50 euro p/m2 kost.
 2. De levensduur is zo’n 10 tot 30 jaar. Voor zo’n goedkope vloer is dat erg goed. Laminaat gaat bijvoorbeeld maar 10 tot 15 jaar mee.
 3. Je kunt een pvc-vloer gemakkelijk zelf leggen. Vooral klik-pvc is gemakkelijk voor beginnende klussers.
 4. De pvc vloer is makkelijk in onderhoud. Enkel stofzuigen en af en toe dweilen met natuurlijke zeep is voldoende. Ook hebben de meeste pvc vloeren een slijtlaag bovenop, waardoor de vloer extra mooi blijft.
 5. Er zijn pvc vloeren op de markt die van sorbitol en vetzuren. Deze vloeren zijn wel milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Let hierbij op het ECO+ keurmerk.
 6. Er zijn duurzame keurmerken beschikbaar bij dit type vloer: het DIBt keurmerk en het EKO keurmerk.
 
 

Nadelen

 1. Het productieproces is niet (altijd) milieuvriendelijk. Er kan namelijk chloride vrijkomen tijdens het productieproces. Kijk daarom goed naar de keurmerken.
 2. Er is nog weinig aanbod als het om duurzame pvc-vloeren gaat. De meeste vloeren bevatten nog weekmakers of zijn gemaakt van niet-duurzame materialen. 
 3. Een pvc vloer kan giftig zijn omdat deze weekmakers kan bevatten. Dit zijn veelal vloeren zonder keurmerk. Als een vloer het DIBt-keurmerk heeft zitten er sowieso geen giftige weekmakers in. Hier lees je meer over pvc vloeren en gezondheid.

Pvc vloer

pvc vloeren
Kwaliteit
7,8
Materiaal
Onvoldoende duurzaam
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.5/10
Omschrijving
Pvc vloeren zijn niet bepaald een duurzame optie omdat ze van plastic worden gemaakt. Hoewel de levensduur en de prijs goed zijn, maak je hiermee dus geen groene stap op dit moment.
...

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.