Afvalscheiden keukenSteeds meer mensen scheiden hun afval en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Al dat scheiden vraagt wel om logistieke slimme oplossingen. Tegenwoordig heb je dan ook steeds meer verschillende afvalbakjes in de keuken. Een bakje voor je groente- en fruit afval, een bakje voor plastic, voor papier en een bakje voor al het overige vuil. Omdat er steeds meer bakjes bijkomen is het formaat ook steeds kleiner geworden. Op zich geen probleem omdat je hiermee eventuele vieze geurtjes alleen maar sneller het huis uit kunt werken. Wat  wel een groot nadeel is, is dat het aantal plastic zakjes door onze scheidingsdrift ook enorm is gestegen. De meeste mensen hebben namelijk geen zin om een afvalbakje bij iedere beurt te reinigen en doen er dus begrijpelijk een plastic zak in. Dus in ieder bakje een nieuw zakje. Is daar niet iets op te bedenken?

Scheiden leidt tot meer plastic?

Dus aan de ene kant wil je goed doen voor het milieu en al het afval scheiden en aan de andere kant ga je daarvoor extra plastic gebruiken. Dat druist in tegen je gevoel, sterker nog ik heb zelfs het gevoel dat als je een plastic zak gebruikt bij gft afval je het zelfs beter niet kunt scheiden. Veel mensen gebruiken voor de afvalzakjes ook oude winkelzakjes. Op zich een prima tweede bestemming voor deze plastic zakken, maar we zouden eigenlijk moeten voorkomen dat we überhaupt nog plastic zakjes aannemen in winkels.

Gebruik overal GFT zakken voor

Laatst kreeg ik de oplossing via een bekende. En de oplossing is eigenlijk heel simpel. Zo simpel dat ik het eigenlijk raar vond dat ik er nooit aan had gedacht. De tip was namelijk… gebruik voor alle afvalbakjes is huis gft zakken! En dan bedoel ik de, vaak groene, biobak zakken en niet de papieren zakken want dat wordt door vocht vaak nog een smeerboel. Deze zakken worden niet gemaakt van aardolie maar van zetmeel van aardappelen of mais en zijn 100% afbreekbaar en composteerbaar en kun je dus met een gerust Gft zakhart weggooien. Een gft zak dient zelfs als mest in de grond en dat voelt goed.

Het enige waar je op moet letten is dat je met regelmaat een zakje verwisselt, vooral als je veel ‘nat’ afval hebt kan het na een lange tijd nog wel eens gaan lekken. De biobak zakken zijn wel ietsje duurder dan de gewone plastic zakken, maar dan praat je echt over centen. Ik heb laatst bij een aanbieding groot ingeslagen en dan valt het reuze mee en het gevoel is echt zoveel beter. Nu heb ik het gevoel dat scheiden ook echt weer zin heeft. Dus wat mij betreft een kleine tip met veel impact die ik jullie zeker niet wilde onthouden.