Huishoudelijk afval scheiden, met gft zakken

Afvalscheiden keukenSteeds meer mensen scheiden hun afval en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Al dat scheiden vraagt wel om logistieke slimme oplossingen. Tegenwoordig heb je dan ook steeds meer verschillende afvalbakjes in de keuken. Een bakje voor je groente- en fruit afval, een bakje voor plastic, voor papier en een bakje voor al het overige vuil. Omdat er steeds meer bakjes bijkomen is het formaat ook steeds kleiner geworden. Op zich geen probleem omdat je hiermee eventuele vieze geurtjes alleen maar sneller het huis uit kunt werken. Wat  wel een groot nadeel is, is dat het aantal plastic zakjes door onze scheidingsdrift ook enorm is gestegen. De meeste mensen hebben namelijk geen zin om een afvalbakje bij iedere beurt te reinigen en doen er dus begrijpelijk een plastic zak in. Dus in ieder bakje een nieuw zakje. Is daar niet iets op te bedenken?

Scheiden leidt tot meer plastic?

Dus aan de ene kant wil je goed doen voor het milieu en al het afval scheiden en aan de andere kant ga je daarvoor extra plastic gebruiken. Dat druist in tegen je gevoel, sterker nog ik heb zelfs het gevoel dat als je een plastic zak gebruikt bij gft afval je het zelfs beter niet kunt scheiden. Veel mensen gebruiken voor de afvalzakjes ook oude winkelzakjes. Op zich een prima tweede bestemming voor deze plastic zakken, maar we zouden eigenlijk moeten voorkomen dat we überhaupt nog plastic zakjes aannemen in winkels.

Gebruik overal GFT zakken voor

Laatst kreeg ik de oplossing via een bekende. En de oplossing is eigenlijk heel simpel. Zo simpel dat ik het eigenlijk raar vond dat ik er nooit aan had gedacht. De tip was namelijk… gebruik voor alle afvalbakjes is huis gft zakken! En dan bedoel ik de, vaak groene, biobak zakken en niet de papieren zakken want dat wordt door vocht vaak nog een smeerboel. Deze zakken worden niet gemaakt van aardolie maar van zetmeel van aardappelen of mais en zijn 100% afbreekbaar en composteerbaar en kun je dus met een gerust Gft zakhart weggooien. Een gft zak dient zelfs als mest in de grond en dat voelt goed.

Het enige waar je op moet letten is dat je met regelmaat een zakje verwisselt, vooral als je veel ‘nat’ afval hebt kan het na een lange tijd nog wel eens gaan lekken. De biobak zakken zijn wel ietsje duurder dan de gewone plastic zakken, maar dan praat je echt over centen. Ik heb laatst bij een aanbieding groot ingeslagen en dan valt het reuze mee en het gevoel is echt zoveel beter. Nu heb ik het gevoel dat scheiden ook echt weer zin heeft. Dus wat mij betreft een kleine tip met veel impact die ik jullie zeker niet wilde onthouden.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

waar kan ik de biozakken krijgen of bestellen

er wordt naarstig gezocht naar een voor alle partijen accptabele oplossing. Er wordt dus ook druk ge-experimenteerd met tal van additiven van mais-meel tot rietsuiker al dan niet tesamen met produkten ( als nog ) uit de olieindustrie maar dan ontstaat er wel een zak met alsnog een kunstprodukt uit de olie-sector! Echter hek ik er wel vertrouwen in dat er op korte termijn een nieuw product op de markt zal komen, welk voor alle partijen voordeel zal bieden – dus zowel voor de inzamelaar van het afval thuis als de ophaaldienst c.q. verwerker van het ingezamelde gft-afval! Blijf de media volgen .. het is de moeite waard om dit inmense afval-probleem tot een aanvaardbare oplossing voor ons allen te brengen!

Hier in de gemeente noordenveld hetzelfde. Vanaf 1 januari 2017 wordt de grijze container nog maar 1 maal per 4 weken geleegd. Druk aan het afval scheiden dus hier. Gaat prima. Maar ook hier mogen geen biologisch afbreekbare zakken in de gft container. Denken ze daar bij de gemeente nou werkelijk dat ik de container vol met maden wil elke 2 weken? Gek zijn ze daar. Zij bedenken iets, en wij zitten met de viezigheid….

Tijd voor een burgerinitiatief in de vorm van een referendum?

De biobakzakken die ik gebruik, verteren veel te snel. Ik heb elke keer een enorme kliederboel. Soms zakt de bodem eruit, met alle gevolgen vandien. Is daar een oplossing voor?

Bij ons in Nieuwegein op zoek naar papieren containerzakken om te gebruiken in mijn GFT-bak, maar deze zijn bij de verschillende supermarkten uit het assortiment gehaald. Medewerker Jumbo adviseerde de 100% afbreekbare biozak. Maar toen ik ging informeren bij de afvalophaaldienst, kreeg ik te horen dat zij de groene container dan niet legen. Zij zijn tegen de biozak. Klaar dus!!!!!

Ik heb gevraagd aan de afvalverwerker in Leeuwarden of ik mijn keukenafval kon doen in afbreekbare zak. Helaas kan dit niet ivm de langere afbreekbaarheid van de zak dan het afval. Wel mocht ik deze zakken zelf composteren. De afvalverwerker accepteert afval met bioplastic niet en zou het weigeren, dat zou tot meer kosten leiden.
Ik vind dit erg jammer. Ik denk dat een goede zak voor velen de drempel om keukenafval in te zamelen omlaag zal halen. Mss iets voor de producenten om een zak te ontwikkelen die wel door de afvalverwerkers wordt geaccepteerd.

Ben wel benieuwd waar je die zakken voor een redelijke prijs haalt. Woon voor het eerst zelfstandig ergens waar GFT apart wordt opgehaald.

9
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.