Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
gft zakken

Duurzaam huishouden: afval scheiden met gft zakken

Een duurzaam huishouden betekent ook huishoudelijk afval scheiden. Het plastic bij het plastic, het groente- fruit- en tuinafval in de gft zakken. In dit artikel hebben we de beste gft zakken voor je op een rij gezet. De 100% afbreekbare & gecertificeerde zakken van Composto en Ecozone vinden wij er als beste uitspringen. Ook leggen we je de verschillen uit tussen de verschillende afvalzakken, zoals biobakzakken en afbreekbare gft vuilniszakken. 

gft zakken

Waarom afval scheiden zo belangrijk is

Steeds meer mensen scheiden hun afval en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Al dat scheiden vraagt wel om logistieke slimme oplossingen. Tegenwoordig heb je dan ook steeds meer verschillende afvalbakjes in de keuken. Een bakje voor je groente- en fruit afval, een bakje voor plastic, een voor papier en een bakje voor al het overige vuil. Zo komen er steeds meer bakjes bij en omdat er steeds meer bijkomen is het formaat van de plastic zakjes ook steeds kleiner geworden. 

Dat de plastic zakjes kleiner zijn, heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je minder snel last hebt van vieze geurtjes in huis, simpelweg omdat je het zakje vaker moet weggeven. Alleen kleeft er ook een groot nadeel aan: door al het afval scheiden is het aantal plastic zakjes dat wordt weggegooid ook enorm gestegen. De meeste mensen hebben namelijk geen zin om een afvalbak bij iedere beurt te reinigen en doen er dus – begrijpelijk – een plastic zak in. Hoewel afval scheiden belangrijk is voor het milieu omdat er zo meer aan recycling kan worden gedaan en de afvalberg niet groter wordt, is het toenemende gebruik van plastic dus allesbehalve goed. De oplossing? Afbreekbare vuilniszakken gft oftewel biobakzakken en biologisch afbreekbare zakjes.

Vergelijking: biologisch afbreekbare zakjes

1
Mr. Greenmind gft zakken (6L)

Beste prijs
Mr. Greenmind gft zakken
Kwaliteit
9,4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.8/10
Voordelen
0,16 cent per stuk
100% biologisch afbreekbaar
100% composteerbaar, gemaakt van maïs en voldoen aan de Europese composteringsnorm
In 6L, 10L, 20L, 30L en 60L verkrijgbaar
Scheurt en lekt niet
Nadelen
Online goed verkrijgbaar, maar in de fysieke winkels moeilijk te krijgen
Omschrijving
De Mr. Green Mind composteerbare afvalzakken zijn een milieubewust alternatief op normale vuilniszakken, en maken afval scheiden een eitje. Kies vandaag voor afbreekbaar maïs en draag ook bij aan een gezondere planeet!
...
Beste prijs

2
Ecozone afbreekbare gft zakken (10L)

Ecozone afbreekbare gft zakken (10L)
Kwaliteit
9,4
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.4/10
Voordelen
0,18 cent per stuk
100% biologisch afbreekbaar
100% composteerbaar, gecertificeerd OK Compost
In 10L, 60L en 90L verkrijgbaar
Gemaakt van een combinatie van maïs en aardappel zetmeel
Nadelen
Online goed verkrijgbaar, maar in de fysieke winkels moeilijk te krijgen
Omschrijving
De composteerbare zakken van Ecozone zijn ideaal voor gebruik in alle vuilnisbakken van 10L. Je kunt ze zelfs gebruiken voor thuiscomposteren. Ze zijn dikker dan de meeste andere afbreekbare zakken waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht.
...
Beste prijs

3
BioBag vuilniszakken (10L)

BioBag vuilniszakken (10L) Gft
Kwaliteit
8,0
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8/10
Voordelen
0,19 cent per stuk
100% biologisch afbreekbaar
100% composteerbaar
Gecertificeerd composteerbaar door Biodegradable Products Institute
Gemaakt van distelolie en plantenextracten
Nadelen
Online goed verkrijgbaar, maar in de fysieke winkels moeilijk te krijgen
Niet in grotere formaten dan 20L
Omschrijving
De biologisch afbreekbare zakjes van BioBag zijn duurzaam en milieuvriendelijk Samen met een geventileerde voedselafval emmer, zorgt BioBag voor een goede ventilatie en verdamping van het vocht. Dit betekent minder schimmel en geurtjes.
...
Beste prijs

De oplossingen om duurzamer afval te scheiden

1
Hoewel het beter is om helemaal geen plastic te gebruiken, kunnen we voorstellen dat je plastic tassen van supermarkten of andere winkels in huis hebt. Je kunt deze tassen prima een tweede leven geven door ze als afvalzak te gebruiken.
2
Gebruik biologisch afbreekbare zakjes, deze afbreekbare vuilniszakken gft zijn volledig composteerbaar en afbreekbaar. Een stuk milieuvriendelijker dan plastic!

Tip van Dirk: Gebruik overal GFT zakken voor

Laatst kreeg ik de oplossing voor duurzamer afval scheiden via een bekende. En de oplossing is eigenlijk heel simpel. Zo simpel dat ik het eigenlijk raar vond dat ik er nooit aan had gedacht. De tip was namelijk… gebruik voor alle afvalbakjes is huis gft zakken! En dan bedoel ik de, vaak groene, biobak zakken en niet de papieren zakken want dat wordt door vocht vaak nog een smeerboel. Deze zakken worden niet gemaakt van aardolie maar van zetmeel van aardappelen of mais en zijn 100% afbreekbaar en composteerbaar en kun je dus met een gerust Gft zakhart weggooien. Een gft zak dient zelfs als mest in de grond en dat voelt goed.

Het enige waar je op moet letten is dat je met regelmaat een zakje verwisselt, vooral als je veel ‘nat; afval hebt. Dan kan het namelijk nog wel eens gaan lekken. De biobak zakken zijn overigens wel ietsje duurder dan de gewone plastic zakken, maar dan praat je over centen. Ik heb laatst bij een aanbieding groot ingeslagen, waardoor ik geld heb bespaard. En dat voelt dubbel goed. Ook heb ik nu het gevoel dat scheiden weer echt zin heeft. Kortom: een kleine tip met veel impact die ik jullie zeker niet wilde onthouden!

Meer lezen over minder plastic in huis? We reviewden de Eco Egg wasbal voor je om plasticvrij te wassen en hier lees je meer over van wegbare producten vervangen door wasbare producten.

Meer in deze categorie

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

waar kan ik de biozakken krijgen of bestellen

er wordt naarstig gezocht naar een voor alle partijen accptabele oplossing. Er wordt dus ook druk ge-experimenteerd met tal van additiven van mais-meel tot rietsuiker al dan niet tesamen met produkten ( als nog ) uit de olieindustrie maar dan ontstaat er wel een zak met alsnog een kunstprodukt uit de olie-sector! Echter hek ik er wel vertrouwen in dat er op korte termijn een nieuw product op de markt zal komen, welk voor alle partijen voordeel zal bieden – dus zowel voor de inzamelaar van het afval thuis als de ophaaldienst c.q. verwerker van het ingezamelde gft-afval! Blijf de media volgen .. het is de moeite waard om dit inmense afval-probleem tot een aanvaardbare oplossing voor ons allen te brengen!

Hier in de gemeente noordenveld hetzelfde. Vanaf 1 januari 2017 wordt de grijze container nog maar 1 maal per 4 weken geleegd. Druk aan het afval scheiden dus hier. Gaat prima. Maar ook hier mogen geen biologisch afbreekbare zakken in de gft container. Denken ze daar bij de gemeente nou werkelijk dat ik de container vol met maden wil elke 2 weken? Gek zijn ze daar. Zij bedenken iets, en wij zitten met de viezigheid….

Tijd voor een burgerinitiatief in de vorm van een referendum?

De biobakzakken die ik gebruik, verteren veel te snel. Ik heb elke keer een enorme kliederboel. Soms zakt de bodem eruit, met alle gevolgen vandien. Is daar een oplossing voor?

Bij ons in Nieuwegein op zoek naar papieren containerzakken om te gebruiken in mijn GFT-bak, maar deze zijn bij de verschillende supermarkten uit het assortiment gehaald. Medewerker Jumbo adviseerde de 100% afbreekbare biozak. Maar toen ik ging informeren bij de afvalophaaldienst, kreeg ik te horen dat zij de groene container dan niet legen. Zij zijn tegen de biozak. Klaar dus!!!!!

Ik heb gevraagd aan de afvalverwerker in Leeuwarden of ik mijn keukenafval kon doen in afbreekbare zak. Helaas kan dit niet ivm de langere afbreekbaarheid van de zak dan het afval. Wel mocht ik deze zakken zelf composteren. De afvalverwerker accepteert afval met bioplastic niet en zou het weigeren, dat zou tot meer kosten leiden.
Ik vind dit erg jammer. Ik denk dat een goede zak voor velen de drempel om keukenafval in te zamelen omlaag zal halen. Mss iets voor de producenten om een zak te ontwikkelen die wel door de afvalverwerkers wordt geaccepteerd.

Ben wel benieuwd waar je die zakken voor een redelijke prijs haalt. Woon voor het eerst zelfstandig ergens waar GFT apart wordt opgehaald.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.