Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Factory

Consuminderen tips

Impact
Milieuwinst
Groot
Kosten
0 euro
Terugverdientijd
Direct
Gemak
Levert tijd op!

Eet minder vlees

Door minder vlees te eten maak je veel verschil. Zo zorgt elke week biefstuk eten met je gezin op jaarbasis voor 900 kg CO2. Zie ook ons artikel over minder vlees eten, als je hier praktisch mee aan de slag wilt.

Het gemiddelde Nederlandse dieet bestaat voor ongeveer de helft uit dierlijke producten: 32 procent vlees en vis en 19 procent zuivel en eieren. Door minder vlees en zuivel en meer plantaardige producten te eten, kan je een groot verschil maken.

Sowieso is het voedingspatroon van veel Nederlanders overmatig. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigengezondheid. In het onderstaande fragment geeft het voedingscentrum toelichting op de staat van gezond en duurzaam eten in Nederland.

Hoe gezond en duurzaam eet Nederland? | Voedingscentrum

Koop spullen tweedehands en leen

Koop zo min mogelijk nieuwe spullen en ga consuminderen. De productie daarvan is een flinke belasting voor het milieu. Je kan spullen tweedehands kopen, of lenen, of huren. Als je niet zo vaak klust, heb je een boor niet echt nodig, en een barbecue kan je delen met je buren.

Als je nieuwe spullen koopt, let dan op keurmerken. Let bij een koelkast op het energielabel, bij bloemen op waar ze vandaan komen, en bij een jas op schadelijke stoffen in het textiel of de coating. Zo maak je het verschil voor het milieu!

Kijk op de keurmerkenwijzer en gebruik de app van milieucentraal om een beter overzicht te hebben.

De keurmerkenwijzer
De keurmerkenwijzer

Consuminderen tips

Koop geen spullen die je niet nodig hebt. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk belanden veel spullen die we kopen achterin de kast of op zolder. Als we minder kopen, betekent dat minder vraag naar spullen. Dat betekent dat fabrikanten uiteindelijk minder spullen zullen produceren. En dat scheelt heel veel CO2. Consuminderen is een van de belangrijkste acties tegen klimaatverandering. Maar het huidige systeem is zo ingesteld op prikkels om meer te kopen, dat dit ook een van de meest uitdagende is.

Wil je weten welke spullen het meeste CO2 veroorzaken? Kijk dan op http://www.co2list.org/files/carbon.htm . Gewoon minder kopen is de belangrijkste van de consuminderen tips.

In het consuminderen is minderen op je energiegebruik er een met grote impact. Zie hiervoor ook de pagina’s hoe isoleer ik mijn huis en hoe bespaar je energie en Afval voorkomen en zaken goed laten repareren draagt ook sterk bij aan een gematigder consumptiepatroon, zie ook wat is recycling. Als laatste kan je kijken naar de pagina wat is duurzaam vervoer? In de buurt van al je leefactiviteiten wonen en geen auto hebben zorgt ervoor dat je fors minder energie kan consumeren voor je vervoer.

Koop producten die lang meegaan; goedkoop is duurkoop

In veel gevallen ben je goedkoper uit met duurzame spullen. Ze zijn duurder om te kopen, maar gaan langer mee. Soms is het lastig om te beoordelen. Kijk dan zelf naar kwaliteit, en vraag andere mensen om hun
ervaringen.

Vergroen je financiën

Gemiddelde jaarlijkse besparing voor het milieu; 218 kilo co2

Met een groene bankrekening kan veel CO2 per jaar besparen. Dat zit zo. Met het geld dat je op de bank hebt staan, investeert de bank in allerlei projecten. Zo wordt er vaak geïnvesteerd in dingen die slecht zijn voor het milieu: de olie-industrie, in wapenhandel, auto’s of vliegtuigen.

Een duurzame bank investeert in duurzame projecten: bijvoorbeeld in zonneparken, of in sociale projecten. Als je 5000 euro op je spaarrekening hebt staan, bespaart overstappen jaarlijks 218 kg CO2. Daar kan je 975 kilometer van autorijden. Er bestaan ook duurzame hypotheken en betaalrekeningen.

Producten met minder impact

1. Ga aan de slag met de consuminderen tips en bestel de veggie box bij hello fresh. Op die manier hoef je niet na te denken in de supermarkt over vleesvervangers en krijg je voor iedere dag een heerlijke vegetarische maaltijd. Je kan om te beginnen ook een box voor enkele dagen bestellen!

2. Beleg je geld bij een duurzame bank zoals ASN en Triodos, zodat het voor jou aan een groenere planeet werkt.

(1) De ASN bank heeft in dit artikel berekend hoeveel CO2 je kan besparen en hoeveel dit scheelt met vergelijkbare initiatieven. Voor deze situatie 975 kilometer * 224 gram CO= 218.4 Kilo CO2

Vegetarische slager

Vegetarische slager

Lekkere vleesvervangers
Asn bank logo

ASN bank

Met ASN bank CO2 besparen
Duurzame hypotheek triodos

Triodos bank

Duurzame hypotheek
Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.