Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Consuminderen

Consuminderen tips

Milieuwinst
tot 3500 СО2 p/j
Kosten
0 euro
Terugverdientijd
Direct
Gemak
Levert tijd op!
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Consuminderen betekent in essentie minder kopen, bezitten en consumeren. Dit kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van je uitgaven en de impact op het milieu, zowel in CO2-uitstoot als in fijnstofuitstoot. Bijvoorbeeld door:

Minder kopen: Door alleen te kopen wat je nodig hebt, kun je aanzienlijk besparen op uitgaven voor kleding, elektronica, meubels, speelgoed, en andere consumptiegoederen. Dit resulteert ook in een kleinere CO2-voetafdruk, omdat de productie en het transport van goederen energie verbruiken en broeikasgassen uitstoten. Milieu Centraal heeft berekend dat door alleen te bezitten wat je nodig hebt, en de rest van de spullen te lenen, je per persoon per jaar 350 kg CO2  kunt besparen, ten opzichte van een levensstijl gebaseerd op veel spullen kopen en bezitten..

Minder eten kopen en verspillen: Door zorgvuldig te plannen en alleen te kopen wat je daadwerkelijk zult consumeren, kun je voedselverspilling verminderen en geld besparen. Dit leidt ook tot een lagere CO2-voetafdruk. Je bespaart hiermee gemiddeld 131 kg CO2 en 120 euro per jaar.

Minder reizen: Door ervoor te kiezen om minder te reizen, vooral met het vliegtuig, kun je zowel geld als CO2-uitstoot besparen. Een tripje Frankrijk (vliegtuig + hotel) heeft al snel een milieu-impact van 600 kg CO2 per persoon.

Een kleiner huis: Door in een kleiner huis te wonen, kun je besparen op huur of hypotheek, nutsvoorzieningen, onderhoud, en meubels. Je verbruikt ook minder energie voor verwarming en koeling, wat resulteert in lagere CO2-emissies. Volgens Milieu Centraal heeft bijvoorbeeld een oude grote vrijstaande woning een gasverbruik van 2400 m3/jaar en oud klein appartement 1000 m3/jaar. Daar valt dus jaarlijks 1400 m3 gas, ofwel 1680 euro en 2495 kg CO2-uistoot mee te besparen.

Minder auto rijden: Door te kiezen voor fietsen, wandelen, of openbaar vervoer in plaats van autorijden, kun je geld besparen op brandstof, onderhoud, en verzekering, en tegelijkertijd je CO2-voetafdruk verkleinen. De CO2-uitstoot per reizigerskilometer van een benzineauto is 149 g CO2/km, en die van een fiets 0. Als je bijvoorbeeld elke dag 5 km heen en weer rijdt naar werk, en in plaats daarvan de fiets zou pakken, zou je 2 ritten * 5 km *(50 weken * 5 werkdagen)* 0,149 kg CO2/km= 372,5 kg CO2/jaar besparen.

Bij elkaar telt dit op tot ruim 3500 kilo CO2. Dit is alleen een gemiddelde om je een idee te geven, gebaseerd op iemand die maximaal gaat consuminderen vanuit een gemiddelde consumptie positie. 

Consuminderen gaat over meer dan alleen besparen; het is een levensstijl die draait om bewust minder consumeren om zowel het milieu als de persoonlijke financiën te ontzien. Het biedt een pad naar duurzaamheid, zelfvoorziening en een simpeler, bevredigend leven. (Her)ontdek de vreugde van bewust leven, waardering voor het eenvoudige, en ruimte maken voor datgene wat echt telt met de tips op deze pagina. 

1
Gewoon beginnen

Minder spullen kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, die extra paar schoenen laten staan of die trui die je waarschijnlijk nooit gaat dragen gewoon niet kopen. Je weet dat het beter is, en toch doen we het vaak. Waarom eigenlijk? Vanwege het limbische systeem denken we dat we na het aanschaffen van producten daadwerkelijk gelukkiger worden. Het zorgt voor dopamine en is een soort happiness shot die kort duurt. Dus nu heb je geld uitgegeven en zit je met iets in je maag wat je eigenlijk niet nodig hebt. Tja, ga dat maar aan jezelf verkopen…

Terug naar consuminderen; je leeft dus bewuster en gaat beter nadenken voordat je wat aanschaft. Ik doe het (onbewust) al een paar jaar en ik word er daadwerkelijk gelukkiger van. En vergeet niet: het scheelt me veel geld en het is beter voor het milieu. Want wat ik niet koop hoef ik niet te betalen en hoeft dus niet geproduceerd te worden. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Ik vraag er niet om, dus hoeft het ook niet gemaakt te worden.

We spraken met Eefje Fehres van Tiny House Store. Zij legt uit dat een tiny house kopen haar automatisch dwong om minder spullen te hebben (en te kopen). Maar zij ziet dit niet als nadeel, integendeel! Je leest er meer over in dit interview.

“Gewoon beginnen”

Hoe ben ik hier mee begonnen? Toen ik ging verhuizen kwam ik erachter hoeveel troep ik had verzameld (en bewaard) de afgelopen jaren. Vaak had ik geen idee dat ik de spullen had. Zonde dus. Hetzelfde geldt voor kleren. Goedkoop is duurkoop en daarom koop ik liever 1 goed item waar ik echt over heb nagedacht en stop ik met impulsaankopen. Lukt dit altijd, nee natuurlijk niet, maar 9 van de 10 keer wel en zodoende bespaar ik geld. Dit kan je op alles toepassen. Van spullen in de keuken, koop een goede pan ipv eentje die je na één à twee jaar kan weggooien, tot kleren, voedsel, huishoudelijke apparatuur en meubilair. Eigenlijk alles wat je kan aanschaffen. Consuminderen houdt voor mij ook in dat je beter omgaat met je spullen. Dat betekent beter onderhouden. Ik een fan van azijn en week bijvoorbeeld al mijn keren eerst in azijn zodat na de eerste wasbeurt de kleuren beter blijven. 

2
9 tips om te consuminderen

Koop geen spullen die je niet nodig hebt. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk belanden veel spullen die we kopen achterin de kast of op zolder. Als we minder kopen, betekent dat minder vraag naar spullen. Dat betekent dat fabrikanten uiteindelijk minder spullen zullen produceren. En dat scheelt heel veel CO2. Consuminderen is een van de belangrijkste acties tegen klimaatverandering. Maar het huidige systeem is zo ingesteld op prikkels om meer te kopen, dat dit ook een van de meest uitdagende is. 

Ga aan de slag met deze tips en (her)ontdek de vreugde van bewust leven: 

1
Analyseer en reduceer je uitgaven
Geld Lening

Begin met het in kaart brengen van je huidige consumptiegedrag. Waar geef je geld aan uit? Zijn er dingen die je kunt verminderen of helemaal kunt elimineren? Door kritisch te kijken naar je uitgaven, kun je vaak al flink besparen. Hou ook eens bij hoeveel je niet koopt terwijl je dat in eerste instantie wel wilde doen. De bedragen liegen er niet om!

2
Investeer in kwaliteit
Review Producten

In plaats van veel goedkope items te kopen die snel kapot gaan, kun je beter investeren in minder, maar kwalitatief hoogwaardige producten. Deze gaan langer mee en besparen op de lange termijn geld én middelen.

3
Heroverweeg je behoeften
Dall·e 2023 06 30 15.35.06 Closet With Many Clothes

Veel dingen die we kopen, hebben we eigenlijk niet echt nodig. Probeer het verschil te zien tussen wat je wilt en wat je echt nodig hebt. Consuminderen betekent ook leren tevreden te zijn met minder.

4
Doe-het-zelf
Klussen

Veel dingen die we normaal gesproken kopen, kunnen we zelf maken of repareren. Dit kan variëren van koken tot het repareren van kleding of meubels. Dit is niet alleen vaak goedkoper, maar ook duurzamer. Heb je twee linker handen? Vind dan een klusjeman op Zoofy of probeer het Repair café.

5
Deel je spullen
De buurt

Bijvoorbeeld via Peerby. Zo worden jouw spullen ook door anderen gebruikt ipv dat ze liggen weg te stoffen in je kast. Bovendien verdien je er nog wat mee. Andersom werkt natuurlijk ook. Overweeg je een boormachine aan te schaffen? Bedenk je dan eerst hoevaak je die zult gebruiken? Lenen of huren is wellicht een betere optie!

6
Koop tweedehands
Inspiratie Tweedehands Interieur

In plaats van nieuwe dingen te kopen, kijk of je het tweedehands kunt vinden. Er zijn talloze online platforms en winkels waar je gebruikte spullen kunt kopen, van kleding tot elektronica. Kijk eens bij een Kringloopwinkel, lees erover in ons artikel over United Wardrobe of ga naar een leuke vlooienmarkt. Dit bespaart niet alleen geld, maar helpt ook om de levensduur van producten te verlengen en verspilling te verminderen.

Als je nieuwe spullen koopt, let dan op keurmerken. Let bij een koelkast op het energielabel, bij bloemen op waar ze vandaan komen, en bij een jas op schadelijke stoffen in het textiel of de coating. Zo maak je het verschil voor het milieu! Kijk op de keurmerkenwijzer en gebruik de app van milieucentraal voor een beter overzicht.

7
Vergroen je financiën
Geld besparen

Gemiddelde jaarlijkse besparing voor het milieu; 218 kilo co2. Met een groene bankrekening kan veel CO2 per jaar besparen.

Dat zit zo: Met het geld dat je op de bank hebt staan, investeert de bank in allerlei projecten. Zo wordt er vaak geïnvesteerd in dingen die slecht zijn voor het milieu: de olie-industrie, in wapenhandel, auto’s of vliegtuigen. Een duurzame bank investeert in duurzame projecten: bijvoorbeeld in zonneparken, of in sociale projecten. Als je 5000 euro op je spaarrekening hebt staan, bespaart overstappen jaarlijks 218 kg CO2. Daar kan je 975 kilometer van autorijden (de ASN bank heeft in dit artikel berekend hoeveel CO2 je kan besparen en hoeveel dit scheelt met vergelijkbare initiatieven. Voor deze situatie 975 kilometer * 224 gram CO2 = 218.4 Kilo CO2). Er bestaan ook duurzame hypotheken en betaalrekeningen.

8
Voorkom voedselverspilling
Map

Bedenk wat je de komende week gaat eten en baseer daarop je inkoop van je boodschappen. Zo verspil je minder eten. Wil je voedselverspilling buiten je eigen koelkast tegengaan? Leer dan meer over  TooGoodToGo. Via hun app red je onverkocht eten bij jouw favoriete plekken van een ongelukkig lot.

9
Eet minder vlees
Minder vlees eten duurzaam

In Nederland kopen we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dat is ruim 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. Onder meer door de import en export van het vlees, maar ook door het grote waterverbruik, uitstoot van broeikasgassen en mestoverschot, zorgt deze toenemende vleesconsumptie voor een grote druk op het klimaat. 

Door minder vlees te eten maak je veel verschil. Zo zorgt elke week biefstuk eten met je gezin op jaarbasis voor 900 kg CO2. Zie ook ons artikel over minder vlees eten, als je hier praktisch mee aan de slag wilt.

Sowieso is het voedingspatroon van veel Nederlanders overmatig. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. In het onderstaande fragment geeft het voedingscentrum toelichting op de staat van gezond en duurzaam eten in Nederland.

Hoe gezond en duurzaam eet Nederland? | Voedingscentrum
Hoe gezond en duurzaam eet Nederland? | Voedingscentrum

3
Inspirende personen over consuminderen

Consuminderen is niet alleen een trend, maar een manier van leven die door verschillende inspirerende figuren is omarmd. Deze personen bieden waardevolle inzichten en praktische tips om bewust en minimalistisch te leven.

1
Marie Kondo

De Japanse opruimconsultant Marie Kondo heeft wereldwijd bekendheid verworven met haar unieke KonMari-methode, waarbij spullen die geen vreugde meer brengen, worden bedankt en weggedaan. Haar filosofie draait om het omarmen van eenvoud en het waarderen van de items die we hebben. Met haar befaamde vraagstelling. ‘Does this spark joy?’ maakt ze ons bewust van het geluk dat spullen ons wel of niet brengen. Zie ook haar Netflix show: Netflix show Tidying Up.

2
Graham Hill

Een ondernemer en milieuactivist, Graham Hill is de oprichter van LifeEdited, een bedrijf dat oplossingen biedt voor compact en efficiënt wonen. Hij is bekend om zijn TED Talk over het leven met minder spullen voor meer geluk. Meer lees je over Hill en zijn visie omtrent consuminderen op onze pagina over klein wonen

3
Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Beter bekend als "The Minimalists", hebben deze twee vrienden hun levensstijl van overconsumptie omgegooid en delen ze hun reis naar minimalisme via boeken, een podcast, en een documentaire. Hun boodschap draait om het vinden van betekenis en voldoening buiten materiële bezittingen.

4
Producten met minder impact

Van alle consuminderen tips is simpelweg ´minder kopen´ die met de grootste impact.

CO2

Wil je weten welke spullen het meeste CO2 veroorzaken? Kijk dan op http://www.co2list.org

Energieverbruik

In het consuminderen is minderen op je energiegebruik er een met grote impact. Zie hiervoor ook de pagina’s hoe isoleer ik mijn huis en hoe bespaar je energie en Afval voorkomen en zaken goed laten repareren draagt ook sterk bij aan een gematigder consumptiepatroon, zie ook wat is recycling.

Vervoer

Als laatste kan je kijken naar de pagina wat is duurzaam vervoer? In de buurt van al je leefactiviteiten wonen en geen auto hebben zorgt ervoor dat je fors minder energie kan consumeren voor je vervoer.

 

Vegetarische slager

Vegetarische slager

Lekkere vleesvervangers
Asn bank logo

ASN bank

Met ASN bank CO2 besparen
Duurzame hypotheek triodos

Triodos bank

Duurzame hypotheek
Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook