Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Slimme thermostaat

Beste slimme thermostaat

Impact
Milieuwinst
1688 kilo CO2 per jaar
Kosten
180 euro
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
zeer gemakkelijk

Op zoek naar een slimme thermostaat of wil je de slimme thermostaat vergelijken die je nu hebt met andere opties?  Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. Daardoor kun je energie besparen. Je hoeft niet meer continu zelf de temperatuur in te stellen en je kunt de thermostaat op afstand bedienen. De afgelopen jaren is er een nieuwe generatie slimme thermostaten gekomen die een stuk beter is afgesteld op jouw gebruik. 

Beste slimme thermostaat (2022)

1
Tado slimme thermostaat V3+ (9,2)
2
Google Nest Learning thermostaat (8,9)
3
Honeywell Lyric T6 (8,6)
4
Honeywell Evohome (8,6)
5
Thermostaat spIDer Base (6,0)
6
Remeha eTwist Thermostaat (5,5)

Je kan verderop deze pagina gedetailleerd onze vergelijking zien.

Wat is een slimme thermostaat?

Thermostaten zijn al enkele decennia ‘slim’, doordat je ze kan instellen om aan en uit te gaan op basis van een bepaald patroon. De nieuwe generatie slimme thermostaten gaat echter nog een stuk verder. Op welke punten is een slimme thermostaat anders dan een normale thermostaat?

  •  
  • Als je daar toestemming voor geeft, kan je mobiel worden gevolgd (geofencing). De bewegingssensor in de thermostaat registreert wanneer jij thuis bent. De thermostaat kan via je telefoon zien dat jij op weg naar huis bent, zodat de verwarming automatisch aangaat, en zet de verwarming weer uit als je weggaat.
  • Op basis van patronen in je gedrag wordt er zo energiezuinig mogelijk een temperatuur naar jouw keuze geregeld. De thermostaat heeft een paar weken nodig om jouw patronen te leren. Je kan daarnaast altijd ouderwets op de knop drukken en de verwarming aan of uit doen.
  • De slimme thermostaat kent alle verwarmingssystemen en kan beter inschatten hoe je met het minste energie de optimale temperatuur kan krijgen.
  • Je krijgt maandelijks verbruikersrapporten waarbij je kosten, energieverbruik en je eigen patronen overzichtelijk terug kan zien.
  • De gebruikersinterface is gekoppeld aan je smartphone en tablet: zo kan de thermostaat op afstand worden bediend. Dat is een stuk eenvoudiger dan bij de oude generatie instelbare thermostaten.
  • Als je dat wilt, kan de thermostaat ook worden gekoppeld aan andere slimme systemen in je huis. Zo kunnen lichten automatisch uitgaan als je ook een slimme lampen heeft. Daar heb je IFTTT-ondersteuning voor nodig.
  • Met zone- en kamerregeling kun je de temperatuur vanuit de app/slimme thermostaat per vertrek instellen. Door gebruik van slimme radiatorknoppen kun je bijvoorbeeld alleen de kamers verwarmen waar je bent. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer in de winter.


Meer lezen over dit onderwerp?
Hier lees je meer over energie besparen in huis en andere slimme apparaten die bijdragen aan de duurzaamheid van je huis.
Benieuwd naar alle slimme thermostaten en wil je weten wat wij de beste thermostaat vinden? Het is tijd voor het slimme thermostaat vergelijken, want er zijn ontzettend veel opties. We zetten de beste voor je hieronder op een rij.

Top 6: slimme thermostaat

1
Tado Slimme Thermostaat V3+

Beste eco keuze
Tado slimme thermostaat v
Kwaliteit
9,1
Besparing warmteverbruik
Tot 31%
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Werkt voor alle CV ketels, stadverwarming en vloerverwarming
Op afstand bedienbaar
Past zich aan aan op je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
Extra duurzaam. Zo past hij zich aan het weer of open ramen aan
Tado claimt 31% te kunnen besparen op je energieverbruik
Nadelen
Kosten voor extra software features
Minder duidelijke schermweergave op thermostaat zelf
Omschrijving
De Tado Slimme Thermostaat V3+ is de opvolger van de Tado Slimme Thermostaat V3 (alleen geschikt voor HomeKit). De V3+ is compatibel met alle slimme platformen zoals Google Assistant, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT. De thermostaat bedien je waar je ook bent via de Tado-app. In de app stel je een weekschema in waardoor het altijd lekker warm is als je thuiskomt. Doordat de thermostaat continu in contact staat met je smartphone, weet hij precies wanneer je in de buurt bent van je huis (geofencing). Hierdoor ben je nooit meer onnodig aan het stoken en bespaar je een hoop kosten. Dat geldt ook voor de open raam detector. Wanneer het raam openstaat, gaat de thermostaat automatisch een paar graden naar beneden.
...
Beste prijs

2
Google Nest Learning Thermostat (3e)

Google nest learning thermostat de generatie
Kwaliteit
8,9
Besparing warmteverbruik
± 11%
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.9/10
Voordelen
Werkt voor alle CV ketels, stadverwarming en vloerverwarming
Op afstand bedienbaar
Past zich aan aan op je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
Aantrekkelijk en simpel design
Nadelen
Geen uitbreiding sensoren mogelijk voor andere kamers
Werkt niet goed met omgekeerde warmtepomp en houtkachel
Omschrijving
De 3e generatie Nest Thermostat is mooier dan ooit met een slanker en gestroomlijnder ontwerp en een groter en duidelijker scherm. Met de Afstandsweergave geeft hij de tijd of de ingestelde temperatuur vanaf de andere kant van de kamer weer. Hij kan nu ook je boiler aansturen. En hij gebruikt OpenTherm‐technologie, zodat je nog meer energie kunt besparen.
...
Beste prijs

3
Honeywell Lyric T6

Beste prijs
Honeywell Lyric T6 Slimme Thermostaat
Kwaliteit
8,6
Besparing warmteverbruik
± 10%
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
Werkt voor alle CV ketels, stadsverwarming en vloerverwarming
Op afstand bedienbaar
Past zich aan aan je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobie
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
Klachten over trage reactie helpdesk
Omschrijving
De Honeywell Lyric T6 (bedraad) slimme klokthermostaat plaats je eenvoudig aan elke wand in je woonkamer. Deze slimme thermostaat is zowel geschikt voor aan/uit als modulerende cv-ketels. Daarnaast ondersteunt hij het OpenTherm-protocol. Download de gratis Honeywell-app op je smartphone of tablet (iOS en Android). Vervolgens stel je op de app of via het touchscreen eenvoudig het gewenste verwarmingsschema per dag in. De thermostaat is zelflerend. Hij weet na een week precies wanneer je wel en niet thuis bent. Naast een handige app heeft deze thermostaat ook geofencing. Hierdoor staat hij altijd met je smartphone in verbinding en schakelt de thermostaat je warmtebron automatisch in wanneer je binnen een bepaalde straal van je huis bent. Om het plaatje compleet te maken, is de thermostaat ook geschikt voor IFTTT en Apple HomeKit.
...
Beste prijs

4
Bosch EasyControl slimme thermostaat

Bosch slimme thermostaat
Kwaliteit
8,9
Besparing warmteverbruik
tot 30%
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Op afstand bedienbaar, via app
Deze thermostaat werkt eenvoudig samen met cv-ketels met het EMS protocol
Temperatuur is per zone (ruimte in huis) in te regelen
CV schakelt automatisch aan/uit op basis van jouw locatie
Nadelen
Voor een reguliere OpenTherm of aan/uit-thermostaat heb je een adapter nodig
Omschrijving
Energie besparen gaat ook heel eenvoudig met de Bosch EasyControl met de Home/Away functie. Zodra u het huis verlaat (met gekoppelde smartphone) schakelt de cv-ketel automatisch naar de ingestelde 'Away'-temperatuur. Wanneer u bijna thuis bent, schakelt de cv-ketel weer naar de 'Home'-temperatuur. Zo komt u nooit thuis in een koud huis en wordt uw huis niet onnodig verwarmd wanneer u niet thuis bent. Deze aanwezigheidsdetectie is geschikt voor maximaal tien smartphones en de actieradius is in de app in te stellen.
...
Beste prijs

5
Honeywell Evohome

Honeywell evohome
Kwaliteit
8,6
Besparing warmteverbruik
Tot 30%
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
Op afstand bedienbaar
Past zich aan aan je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
Werkt zonder batterijen
Nadelen
Klachten dat de thermostaat niet op alle verwarmingen aansluit
Prijs kwaliteit-verhouding is minder
Omschrijving
Creëer uw perfecte comfortzone met evohome. U kunt Honeywell Evohome met dit pakket als Single Zone (één zone) systeem gebruiken, feitelijk als draadloze klokthermostaat. Het is ook mogelijk het pakket uit te breiden tot een volwaardig zoneregelsysteem en zo iedere ruimte in uw woning een eigen temperatuur en temperatuurprogramma te geven.
...
Beste prijs

6
Remeha eTwist Thermostaat

Remeha
Kwaliteit
5,5
Besparing warmteverbruik
?
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
5.5/10
Voordelen
Op afstand bedienbaar, via app
Past zich aan aan je gedrag door een bewegingssensor en een optionele koppeling aan je mobiel
Schermverlichting op basis van bewegingssensor
Nadelen
Onhandig in gebruik
Soms moeilijker verkrijgbaar
Omschrijving
De eTwist is naast een veelzijdige thermostaat ook een volledige thermostaat. Dat wil zeggen dat je zowel op de eTwist als op de eTwist app beschikt over volledige functionaliteit. Dus als er bijvoorbeeld een probleem is met de lokale Wi-Fi verbinding, zal de eTwist thermostaat je niet in de steek laten en kun je gewoon de temperatuur aanpassen of andere instellingen wijzigen, inclusief klokprogramma!
...
Beste prijs

Als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren. 

Verbruik je minder energie met een slimme thermostaat?

De verwarming van je huis is goed voor zo’n 42% van je energieconsumptie. Daar valt dus ook veel te besparen! Een slimme thermostaat kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot.

Sommige bronnen zijn hier op basis van eigen ervaring sceptisch over, bijvoorbeeld de Consumentenbond, in 2016. Als je immers zelf gewoon goed oplet en de verwarming tijdig uitzet ben je als mens toch slimmer dan een apparaat? Er is hier door verschillende onafhankelijke partijen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In deze studie uit 2015 werden twee groepen vergeleken. Een groep van 300 gezinnen kreeg een slimme thermostaat en 300 gezinnen kregen een thermostaat om zelf in te stellen.

Uiteindelijke bespaarde de groep met de slimme thermostaat gemiddeld 12,5% op de energierekening ten opzichte van 5% bij de controlegroep. Dit grote verschil leek vooral te komen doordat mensen toch meer fouten maken dan ze denken met het instellen van de temperatuur. Bovendien kan de slimme thermostaat effectiever op het juiste moment de juiste temperatuur instellen.

Meer lezen? Zie voor een overzicht van relevante onderzoeken de Engelse Wikipedia pagina.

Ga je besparen met een slimme thermostaat?

De slimme thermostaat installeren

Het installeren van thermostaten is relatief eenvoudig. Tijdens de installatie zal worden gevraagd welke verwarmingsketel je gebruikt. Op basis hiervan past de slimme thermostaat zich aan op jouw situatie. Hieronder vind je filmfragmenten over de installatie van Nest, Honeywell en – volgens ons de beste thermostaat uit de test – de Tado. Als je zelf wat minder technisch bent of geen tijd hebt (door wachttijd tussendoor kan de installatie enkele uren duren), dan kan je je slimme thermostaat ook laten installeren. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 50 euro.

installatie instructie google nest

How to install the Google Nest Learning Thermostat
How to install the Google Nest Learning Thermostat

Installatie instructie Honeywell Lyric

Thermostaat vervangen door de Lyric T6 | Honeywell Home
Thermostaat vervangen door de Lyric T6 | Honeywell Home

Installatie instructie Tado (Engels)

How to install tado˚
How to install tado˚

Veelgestelde vragen

Onderzoek toont aan dat bij een gemiddeld huishouden met een slimme thermostaat forse besparingen kunnen worden behaald. Dit is natuurlijk niet per se het geval voor alle huishoudens. Maar aangezien een slimme thermostaat als de Tado claimt 31% te kunnen besparen op je energie, deze bij verschillende webwinkels een beoordeling krijgt van een 9 of hoger en een van de belangrijkste eigenschappen is dat je de besparingen kan bijhouden, denken wij dat de Tado in veel gevallen zijn belofte waar kan maken. De kennis die de slimme thermostaat heeft van jouw verwarming, de sensoren die jouw gedrag volgen, de bewustheid van het weer en de omgeving en je toegenomen eigen bewustheid door de app, dragen bij aan een lager gebruik bij de meeste mensen. 

De onderzoeken van deze partijen die wij hebben gezien zijn alweer enkele jaren oud en er is veel vooruitgang geweest in de afgelopen periode. Op basis van de recente onderzoeken die zijn gedaan en de vele honderden zeer positieve reviews op verschillende webshops, denken wij dat de nieuwe generatie slimme thermostaten een grote meerwaarde hebben. 

Nee, wij zagen een significant verschil tussen de modellen die wij hier hebben weergegeven (Tado, Nest en Honeywell) in beoordelingen en beschikbare eigenschappen. Dat neemt niet weg dat het nog steeds de moeite waard is een ander goedkoop model aan te schaffen, als je nu nog geen slimme thermostaat hebt. 

De data wordt opgeslagen op een veilige plek waar in principe niemand behalve jij bij kan. Je kan zelf instellen hoeveel data je wilt delen met de slimme thermostaat. Maar deze werkt natuurlijk het beste als je wel data deelt.  De thermostaten die hier zijn weergegeven zijn voor zover bekend nooit gehackt. En er zit een groot belang bij de bedrijven achter deze thermostaten om het ook nooit te laten gebeuren. De verkoop zou instorten. Het is echter nooit helemaal uit te sluiten dat dit kan gebeuren. Uiteindelijk zou bijna ieder apparaat kunnen worden gehackt. Hetzelfde geld overigens voor de offline wereld, mensen kunnen je fysieke leefgedrag ook monitoren. Wij denken dat het beperkte risico van een hack bij de dataopslag opweegt tegen de baten bij de slimme thermostaat. 

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
4 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Onze benedenverdieping wordt voor 90% verwarmd via vloerverwarming. We hebben altijd begrepen dat het meest efficient een ongeveer constante temperatuur is. Wat zijn de ervaringen van het gebruik van een slimme thermostaat in combinatie met een vloerverwarming. Of werkt dat gewoon hetzelfde?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.