Katten, je houdt van ze of je haat ze! Er zijn enorm veel kattenliefhebbers in Nederland en we hebben veel plezier van onze lieve huisdieren. Liefst laten we onze huisgenootjes natuurlijk ook buiten rondlopen. Met als negatief bijeffect dat ze hun behoefte ook in andermans tuin doen. Ineens wordt de voortuin van de buren een ideale kattenbak. Misschien wel jouw tuin… dat kan niet de bedoeling zijn. We zetten een aantal diervriendelijke en milieuvriendelijke  tips op een rij om te voorkomen dat je tuin een échte kattenbak wordt zonder de dieren schade aan te richten.

Katten overlast

Katten in Nederland

De cijfers van het CBS liegen er niet om. Meer dan de helft van de Nederlandse huishouden heeft één of meer huisdieren. In totaal hebben we ruim 30,7 miljoen huisdieren. Daarvan is ongeveer 66% kat (dat zijn er dus ruim 17 miljoen) en 34% hond. Van alle katten in Nederland is 40 procent acht jaar of ouder. Interessant om te weten: De kosten voor onze huisdieren reizen de pan uit. Niets is ons blijkbaar teveel voor onze huisgenoot. In totaal kosten katten, honden en andere huisdieren ons naar schatting  jaarlijks 1,1 miljard euro.

Overlast katten

Kattenpoep tuin

We kunnen ons voorstellen dat dit enorme aantal katten overlast veroorzaakt. De voormaanste reden is over het algemeen de ontlasting die in vele gevallen in jouw tuin wordt gedeponeerd. Dit geeft stankoverlast en is natuurlijk niet erg hygienisch. Vooral voor kinderen is het niet gezond om direct in aanraking te komen met de ontlasting van katten. Maar ook voor volwassenen kan een besmetting met toxoplasmose gevaarlijk zijn. Maar ook het geluid van katten tijdens de paartijd en verder katten onder onsjes kan sommige mensen op de kast jagen. Natuurlijk heeft een kat ook voordelen, naast gezelligheid is een kat natuurlijk de grote muizenvanger. Zie ook muizen bestrijden zonder gif

Maak een kat onvriendelijke tuin

Om katten zoveel mogelijk te weren uit je eigen woonomgeving kun je best beginnen in je tuin of balkon. Er zijn allerlei mogelijkheden om je tuin zo kat onvriendelijk mogelijk te maken. We hebben hieronder een aantal ‘diervriendelijke’ tips op een rijtje gezet om van jouw tuin de verschrikkelijkste plek voor katten op aarde te maken:

 • Voorkom los zand in je tuin zoveel mogelijk. Katten begraven hun behoeften en zoeken naar een goede bodem waarin gemakkelijk te graven is.  Plaats zoveel mogelijk tegels en houdt aarde aangestampt . Het wordt hiermee oninteressant voor katten om jou tuin als toilet te gebruiken.
 • Hoe meer planten de bodem bedekken, hoe minder plekjes een kat zal vinden om zijn behoefte te doen. Plaats planten dicht op elkaar en kies echte bodembedekkers.
 • Er zijn planten waar katten een hekel aan hebben. Dat heeft met name met de geur te maken die deze planten verspreiden: citroengeur. Voorbeelden van planten zijn ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena. Plaats deze op strategische plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om citroenschillen in de tuin te strooien. Ververs deze regelmatig om de geur in stand te houden. Kies nooit voor kattenkruid want daar zijn katten dol op. Wel om ze natuurlijk in je eigen tuin te houden.Kattenkruid katten
 • Erg stekelige planten weren katten ook uit de tuin. Stekelige mei- en vuurdoorntakken zijn niet aantrekkelijk en weren af.
 • Dek de plekken met losse aarde af met kippengaas. In het begin zullen de katten hiervan schrikken omdat het akelig aanvoelt aan de pootjes. Na verloop van tijd kun je het gaas weghalen omdat de katten geleerd hebben dat jou tuin niet geschikt is als kattenbak. Let op: zorg dat er geen scherpe randjes aan de zijkanten zitten, buig dit netjes om en zorg ervoor dat geen mens of dier zich hieraan kan bezeren.
 • Katten hebben een enorme hekel aan water. Door gereed te staan met een tuinslang of een bak water en de kat te betrappen, kun je hem afleren in jou tuin te komen. Je kunt ook een goed waterpistool kopen, dat werkt absoluut en geeft een schrikeffect, net als aan plantenspuit. We moeten hierbij zeggen dat er katten zijn die erg hardleers zijn en herhaling vaak wel nodig is. Er is ook apparatuur verkrijgbaar die met behulp van een censor water sproeit op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Deze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
 • Strooi peper op de plekken waar de katten vaak komen. Het prikkelt de neusgaten en voelt erg onprettig voor de kat. Het kan echter geen schade aanrichten.
 • Katten hebben een hekel aan de geur van azijn. Sprenkel geregeld azijn rond je tuin en je maakt je tuin een stuk onaantrekkelijker voor katten. Na regen herhalen omdat dan de geur minder wordt.
 • Strooi koffiedik in de tuinaarde. Niet de geur verdrijft katten maar het kleverige van het koffiedik gaat vanaf de pootjes in de vacht zitten en voelt vervelend aan voor de kat. Bij het schoonlikken vind de kat bovendien de smaak vies.
 • De geur van knoflook weert katten. Er zijn anti-kat korrels op basis van knoflook-extract verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Bovendien zijn deze biologisch afbreekbaar.
 • Katten verjagenHertshoornolie (wel een beetje duur maar veel gebruikt op boerderijen) stinkt vreselijk. Het verjaagt alle dieren en eigenlijk ook mensen uit uw tuin. Het zal zeker werken tegen katten in uw tuin. Deze olie is op speciaal verzoek te bestellen bij uw drogist of apotheker.
 • Ultrasoon geluidschrikt katten af. Er zijn verschillende soorten apparatuur verkrijgbaar. Er zijn varianten in de vorm van een geluidspistool, maar er is ook apparatuur die standaard in de tuin geplaatst kan worden. Het richt geen schade aan bij het dier, maar schrikt wel af. Deze apparatuur is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Er zijn tegenwoordig ook varianten op zonne-energie verkrijgbaar.
 • Er zijn enkele planten waar katten juist erg van houden. Wil je ze liefst in een bepaald deel van je tuin houden en andere delen ontzien dan kun je bijvoorbeeld wild kattenkruid plaatsen. Ook steenanjer of het zogenaamde kattengras vinden katten erg prettig.
 • Cacao-doppen werden vroeger vaak aangeraden. Het werkt alleen niet. Katten zouden de scherpe randjes onprettig moeten vinden, maar onze eigen ervaring is dat de hele kattenbevolking uit de buurt er erg enthousiast van werd en er de ideale kattenbak in zag.
 • Plaats een schutting rond je tuin met bovenop planten zodat het moeilijk is om te landen. Of plaats hellend gaas van boven naar beneden zodat de sprong zowel ver als hoog moet zijn om bovenop de schutting te komen. Katten kunnen dan moeilijker bovenop de schutting komen en niet in je tuin rondwandelen.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes