Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Katten overlast

Voorkom kattenoverlast. Het beste middel tegen katten in de tuin en tegen kattenpoep.

Katten, je houdt van ze of je haat ze! Er zijn enorm veel kattenliefhebbers in Nederland en we hebben veel plezier van onze lieve huisdieren. Liefst laten we onze huisgenootjes natuurlijk ook buiten rondlopen. Met als negatief bijeffect dat ze hun behoefte ook in andermans tuin doen. Ineens wordt de voortuin van de buren een ideale kattenbak. Misschien wel jouw tuin… dat kan niet de bedoeling zijn. We zetten een aantal diervriendelijke en milieuvriendelijke  tips op een rij om te voorkomen dat je tuin een échte kattenbak wordt zonder de dieren schade aan te richten. Zo kan jij met het beste middel tegen katten in de tuin aan de slag en heb je geen kattenpoep meer.

1
Katten in Nederland

Katten overlast

De cijfers van het CBS liegen er niet om. Meer dan de helft van de Nederlandse huishouden heeft één of meer huisdieren. In totaal hebben we ruim 30,7 miljoen huisdieren. Daarvan is ongeveer 66% kat (dat zijn er dus ruim 17 miljoen) en 34% hond. Van alle katten in Nederland is 40 procent acht jaar of ouder. Interessant om te weten: De kosten voor onze huisdieren reizen de pan uit. Niets is ons blijkbaar teveel voor onze huisgenoot. In totaal kosten katten, honden en andere huisdieren ons naar schatting  jaarlijks 1,1 miljard euro.

2
Kattenpoep in de tuin

Kattenpoep tuin

We kunnen ons voorstellen dat dit enorme aantal katten overlast veroorzaakt. De voornaamste reden is over het algemeen de kattenpoep die in vele gevallen in jouw tuin wordt gedeponeerd. De kattenpoep in de tuin geeft stankoverlast en is natuurlijk niet erg hygienisch. Vooral voor kinderen is het niet gezond om direct in aanraking te komen met de ontlasting van katten. Maar ook voor volwassenen kan een besmetting met toxoplasmose gevaarlijk zijn. Maar ook het geluid van katten tijdens de paartijd en andere katten onder onsjes kan sommige mensen op de kast jagen. Natuurlijk heeft een kat ook voordelen, naast gezelligheid is een kat natuurlijk de grote muizenvanger. Zie ook muizen bestrijden zonder gif.

3
Beste middelen tegen katten in de tuin

Kattenkruid katten

Om katten zoveel mogelijk te weren uit je eigen woonomgeving kun je het best beginnen in je tuin of balkon. Er zijn allerlei mogelijkheden om je tuin zo kat onvriendelijk mogelijk te maken. We hebben hieronder een aantal ‘diervriendelijke’ tips voor het beste middel tegen katten in de tuin op een rijtje gezet om van jouw tuin de verschrikkelijkste plek voor katten op aarde te maken:

 • Voorkom los zand in je tuin zoveel mogelijk. Katten begraven hun behoeften en zoeken naar een goede bodem waarin gemakkelijk te graven is.  Plaats stevige planten of tegels en houdt aarde aangestampt . Het wordt hiermee oninteressant voor katten om jouw tuin als toilet te gebruiken.
 • Hoe meer planten de bodem bedekken, hoe minder plekjes een kat zal vinden om zijn behoefte te doen. Plaats planten tegen katten dicht op elkaar en kies echte bodembedekkers.
 • Er zijn planten tegen katten, waar ze een hekel aan hebben. Dat heeft met name met de geur te maken die deze planten verspreiden: citroengeur. Voorbeelden van planten tegen katten zijn de ooievaarsbek, de vuurwerkplant en de citroenverbena. Plaats deze op strategische plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om citroenschillen in de tuin te strooien. Ververs deze regelmatig om de geur in stand te houden. Kies nooit voor kattenkruid want daar zijn katten dol op. Wel om ze natuurlijk in je eigen tuin te houden.
 • Erg stekelige planten tegen katten weren ze ook uit de tuin. Stekelige mei- en vuurdoorntakken zijn niet aantrekkelijk en weren af.
 • Dek de plekken met losse aarde af met kippengaas. In het begin zullen de katten hiervan schrikken omdat het akelig aanvoelt aan de pootjes. Na verloop van tijd kun je het gaas weghalen omdat de katten geleerd hebben dat jouw tuin niet geschikt is als kattenbak. Let op: zorg dat er geen scherpe randjes aan de zijkanten zitten, buig dit netjes om en zorg ervoor dat geen mens of dier zich hieraan kan bezeren.
Geranium sanguineum max frei

6 x Geranium Sanguineum

Kippengaas vierkant mm geplastificeerd

Kippengaas vierkant 19 mm geplastificeerd

Massion hertshoorn olie

Massion Hertshoornolie

 • Katten hebben een enorme hekel aan water. Door gereed te staan met een tuinslang of een bak water en de kat te betrappen, kun je hem afleren in jouw tuin te komen. Je kunt ook een goed waterpistool kopen, dat werkt absoluut en geeft een schrikeffect, net als aan plantenspuit. We moeten hierbij zeggen dat er katten zijn die erg hardleers zijn en herhaling vaak wel nodig is. Er is ook apparatuur verkrijgbaar die met behulp van een censor water sproeit op het moment dat een dier de tuin binnenkomt. Deze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
 • Strooi peper op de plekken waar de katten vaak komen. Het prikkelt de neusgaten en voelt erg onprettig voor de kat. Het kan echter geen schade aanrichten.
 • Katten verjagen met azijn is altijd een goede optie! Sprenkel geregeld azijn rond je tuin en je maakt je tuin een stuk onaantrekkelijker voor katten. Na regen herhalen omdat dan de geur minder wordt.
 • Strooi koffiedik in de tuinaarde. Niet de geur verdrijft katten maar het kleverige van het koffiedik gaat vanaf de pootjes in de vacht zitten en voelt vervelend aan voor de kat. Bij het schoonlikken vind de kat bovendien de smaak vies.
 • De geur van knoflook weert katten. Er zijn anti-kat korrels op basis van knoflook-extract verkrijgbaar. Bovendien zijn deze biologisch afbreekbaar.
 • Hertshoornolie (wel een beetje duur maar veel gebruikt op boerderijen) stinkt vreselijk. Het verjaagt alle dieren en eigenlijk ook mensen uit uw tuin. Het zal zeker werken tegen katten in uw tuin. Deze olie is te bestellen bij uw drogist of apotheker en bij bol.com. Dit is alleen wel iets voor als je de andere opties hebt uitgeput.

 

Katten verjagen

 • Er zijn enkele planten waar katten juist erg van houden. Wil je ze liefst in een bepaald deel van je tuin houden en andere delen ontzien dan kun je bijvoorbeeld wild kattenkruid plaatsen. Ook steenanjer of het zogenaamde kattengras vinden katten erg prettig.
 • Cacao-doppen werden vroeger vaak aangeraden. Het werkt alleen niet. Katten zouden de scherpe randjes onprettig moeten vinden, maar onze eigen ervaring is dat de hele kattenbevolking uit de buurt er erg enthousiast van werd en er de ideale kattenbak in zag. Deze 2 acties zijn dus zeker niet het beste middel tegen katten in de tuin.
 • Plaats een schutting rond je tuin met bovenop planten zodat het moeilijk is om te landen. Of plaats hellend gaas van boven naar beneden zodat de sprong zowel ver als hoog moet zijn om bovenop de schutting te komen. Katten kunnen dan moeilijker bovenop de schutting komen en niet in je tuin rondwandelen.

4
Ultrasoon geluid als katten in de buurt komen

Ultrasoon geluid schrikt katten af. Er zijn verschillende soorten ultrasone apparatuur verkrijgbaar. Er is ook apparatuur die standaard in de tuin geplaatst kan worden. Het richt geen schade aan bij het dier, maar schrikt wel af. Wij hebben signalen gekregen dat (vooral jonge mensen) ook een onprettig gevoel krijgen van dit hoge geluid. Als er kinderen in de buurt van je tuin komen raden we dit apparaat dan ook af. Het is vooral geschikt als wat zwaarder geschut in een tuin/boerderij waar niet veel mensen komen. De meeste varianten zijn gedreven op zonne-energie en zijn het simpel om op te zetten. Veel apparaten maken geen gebruik van bedrading of batterijen. Hierdoor hoef je er nooit op te letten of het wel werkt. De sensor herkent beweging en zend een voor mensen onhoorbaar geluid en een knippersignaal af. Na een tijdje zal de kat het hebben afgeleerd om in jouw tuin te gaan. 

Lees hier meer over o.a duurzaam natuurlijk bladluis bestrijdenmieren bestrijden, slakken bestrijden en een duurzame tuin

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
3.2 5 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

109 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is hopeloos, alles heb ik al uitgeprobeerd, ook plantenbakken, gaas zodat de schutting hoger werd, geluid, maar dat kreng blijft terug komen, niets helpt, komt tegenwoordig s’nachts omdat de buuf hem dan vrijlaat. Ik ga denk ik maar verhuizen naar andere sociale huurwoning, overlast is te erg.

Wat vervelend Karin, hopelijk vind je toch nog een manier!

Ik probeer de vogels de winter door te helpen zorg voor een groene tuin nu hoef ik denk ik niets meer toe te lichten! Grote kattenbak door twee katten vd zelfde eigenaar.Ze maken vogels voor je ogen dood die je gered hebt.Waarom een kat als je te lui bent om er voor te zorgen?Stinkt een kattebak in huis net als onze tuin!!We hebben van alles geprobeerd voor en achtertuin.Soms loopt er een kat maar deze twee haat ik.We houden van dieren maar ik word er zo door lastig gevallen.Mevrouw is de hele dag de hort op dus te lui.Ze zitten 24.00uur bij ons!! Komen we thuis weet ik niet of ik nu nog rem als ze er zit Ben het zat op vogels te horen krijsen terwijl ze uit elkaar getrokken worden

Yayaya Annet, ik zit met hetzelfde probleem. Ik woon in Tenerife en misschien ken je de mentaliteit van de ( meeste) spanjaarden.
Een leuk poesje voor de kerst,nieuwjaar of verjaardag. Dan wordt ze zwanger en “oeps” de deur uit.
De moeder een hele lieve die van het eerste moment vroeg om te strelen hebben we uit compassie eten geven resultaat…bevallen van 6. Zorgde fantastisch voor haar kroost.
Intussen na een dorpfeest was ze weg. Mijn idee, terug meegenomen door de vorige eigenaar. Heb zojuist een ultrasone toestel gekocht in Nederland. Wacht nu op de levering.

Ik lees gelukkig wat ook mijn mening is, dus ik moet gaan investeren omdat ik last heb van andermans katten.
Afgelopen najaar de tuin aan laten leggen, border uitgegraven, gazon een grote pisbak maar de eigenaren van de katten hoeven niets te ondernemen.
Waarom noemen ze het nog steeds “huisdieren” elk ander beest mag niet los lopen
Ik wordt er doodmoe en boos van.

Je bent niet alleen hebben hier ook last van een kat van de buren en als je iets zegt maar ze is zo schuchter men voeten een echte arrogante kat. Maar de buurvrouw doet niets in haar tuin en wij willen een mooie tuin zonder onkruid

En toch vindt ik het vreemd leuk hoor die tips om katten uit mijn tuin te weren. Maar nu moet ik dus geld investeren om iemands anders zijn kat uit mijn tuin te houden. En buiten dat het zijn huisdieren geen buurtdieren. Wij hebben nieuwe buren fekregen die heeft 2 katten en nee ik hou van dieren maar ze doen hun behoefte langs mijn garage pad dat vindt ik behoorlijk vies. Wat te doen? Bij de buren kangs gaan.

Vind ik is ZONDER ‘T’ !!!!!!!

Met Ultrasoon geluid krijg je dus echt problemen of klachten van je buren en buurtbewoners. Jonge mensen (voor zover ik weet tot 30 jaar met goed gehoor) en kinderen hebben er gewoon vreselijk last van. Ik heb ze gelijk weer uit de voor en achtertuin gehaald. Alleen aan te raden op een boerfderij of alleenstaande huizen. De verkooppraatjes hiervan kloppen helaas niet, ik snap niet waarom deze zomaar verkocht mogen worden.

Ha Rochert. Wat beter naar gekeken. De bronnen geven verschillende dingen aan, maar dat is voor ons genoeg reden om dit artikel aan te passen! Het beste wat ik nog kon vinden is de site van de Belgische overheid. Daar stelt men idd dat teveel te hoog geluid schadelijk kan zijn. https://www.health.belgium.be/nl/ultrageluid-en-hoogfrequent-geluid#:~:text=Ook%20onhoorbaar%20ultrageluid%20kan%20bij,en%20die%20gehoorschade%20kunnen%20veroorzaken. Dank dus voor de suggestie!
Ik laat hem er (met extra disclaimer over de afstand tot mensen) nog wel bij staan, omdat dit apparaat wel vrij effectief lijkt. Tenzij we natuurlijk meer signalen krijgen. 2 vrienden van me hadden deze ook gekocht en waren er nog steeds positief over, ook niet dit soort klachten. Als het goed is gaat dit apparaat alleen aan als je er in de buurt komt (bewegingssensor). En ik denk dat de meeste middelen die worden gebruikt om dieren te verjagen in overmaat ook niet goed zijn voor mensen.

grote tuin.. elke dag last van drollen buur katten…

Buren met katten .Nu zijn wij wel de enige in de straat met een tuin en geen betegelde ruimte .Na gesprek met de buren is er op hun kosten electrische draden rondom mijn tuin op schuttingen gezet .Zo kan het ook dus .De andere optie was iedereen met kat rond eigen tuin .Het hoeft niet altijd oorlog te wezen hoor .

Welke planten op al mijn schuttingen??

we hebben sinds dit jaar kunstgras gelegd vanwege een enorme last van ongedierte omdat er geen vogels meer in de tuin komen wat blijkt nu de katten hebben nu ons kunstgras tot poeptoilet bestempeld iemand een ide?????

Honden zijn mega vervuilend! Een kat begraaft het tenminste, ze zijn waarschijnlijk een stuk schoner dan de meeste zeikerds hier! Bla bla huil huil ga je eens druk maken over belangrijkere dingen in de wereld.

Nuja,
Mijn buren hebben 7 katten, en in hun grote keien rondom hun grasplein omdat hun eigen katten niet in hun eigen tuin zouden poepen.
Daardoor gebruiken die 7 katten onze tuin als hun toilet, zitten wij met de stank, en als we de tuin willen onderhouden constant met onze handen en tuinwerktuigen in de kattenpoep. Ons tuinpad is voor onszelf onbruikbaar omdat het steeds onder de aarde zit van de puttjes krabbende katten.
En dan zeggen ze nog doodleuk dat hun katten overdag niet binnen mogen, omdat ze anders teveel de kattenbakken moeten uitkuisen.
Leuk dat ze als kattenliefhebber veel katten willen, en bewust anderen met de poep opzadelen.

Hufters

Vreselijk echt niet normaal

Alsjeblieft zeg, hier ruimen wij onze honden poep netjes op zoals het hoort! De buurt katten schijten hier je tuin helemaal onder. Katten eigenaren zijn pas goor en egoïstisch!

Niet zo generaliseren hoor , dat is niet netjes

ik vindt het erg dat de katten van mijn buren waar ze alleen bamboe staan hebben en stenen liggen die 2katten heeft hun behoefte bij ons komt doen en de gazon altijd komt kapot pissen en kakken terwijl wij kruipertjes en kinderen hebben die er in lopen dan als ze katten willen houdt ze binnen

Ik houd van dieren, vooral van honden. Maar ook katten vind ik leuk. Het werkelijke probleem is dan ook niet de kat, maar de eigenaar. Daar waar de eigenaren van honden moeten voldoen aan een lading regels, hoeven katteneigenaren dit niet en dat is heel merkwaardig en volstrekt oneerlijk. Katten kunnen ook leren gehoorzamen, de veelgehoorde opmerking dat katten nu eenmaal niet kort gehouden kunnen worden, is pure kletskoek. En aangezien de gemiddelde katteneigenaar (de goeden niet te na gesproken) te beroerd is om zelf het dier kort te houden, zal de overheid dus paal en perk moeten stellen. Belasting betalen, het dier aan de lijn houden en de schade betalen die het dier veroorzaakt. Eigenaren die zich regelmatig niet aan de regels houden de katten afnemen en deze dieren naar het asiel.

We moeten niet vergeten dat deze katten een ziekte overbrengen waar mensen met weinig weerstand behoorlijk ziek kunnen worden.
Ik heb veel last van kattenstront in mijn tuin.

Wij hebben geen huisdieren, afgezien van een aquarium. Maar daar heeft niemand last van. In onze tuin ligt een vijver, geen kanjer, maar ook geen type wastobbe. In de loop van enkele jaren, kwamen er spontaan salamanders en kikkers wonen. Dat vinden wij leuk! Maar de katten van enkele buren vinden het ook interessant… ik jaag ze altijd met veel misbaar weg, inmiddels verdwijnen ze al als ze me zien. Maar dan zijn ze dus al wel IN onze tuin! Van de week heb ik 2 doodgebeten kikkers begraven, en een padje (ook spontaan aan komen huppelen)…… :-( Kikkers en salamanders zijn beschermde diersoorten, je mag ze niet vangen en natuurlijk al helemaal niet doden. Je MAG ze niet eens uit je vijver verwijderen en naar een sloot brengen! Dat willen we dus ook niet, maar hoe los je dat dan op? Er zijn 2 verschillende katten, die via het… Lees verder »

Los van de wet, maar het is duidelijk niet normaal dat iemand anders last heeft van mijn kat, kat die ikzelf vrijwillig heb aangeschaft en waar ik plezier van heb. Tegelijkertijd is er geen kattenstront in mijn tuin maar wel in de tuinen van mijn buren die helemaal geen katten hebben. Kattenstront die gevaarlijke ziekten over kan dragen, voornamelijk gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kinderen. Kattenbezitters die hun kat laten rondlopen en andermans tuinen als kattenbakken gebruiken, misdadig gewoon.

Een poes moet en mag een goed leven hebben. Een kat neer willen schieten wat is dat voor vreemde instelling?? Dus als ik een hekel aan jou heb..dan..?? Nou volgens mij moet je het probleem anders aanpakken maak poezen net zo duur als honden vraag er belasting voor.. kortom minder aantrekkelijk. Dan zul je zien dat het snel minder wordt maar je kunt de poes niet de schuld geven..doe normaal

Bij mij is er een kat in het wooncomplex die de vaste plantenbak op mijn balkon ‘snachts voor zijn eigen luxe toilet aanziet. Ik erger me er dood aan. De woningbouw doet er niets aan terwijl ze weten van wie de kat is… (maar dat natuurlijk niet aan mij vertellen vanwege privacy redenen).
Al mijn bloemen en (groente-)plantjes zijn vernield en ee hangt een geur waar je ronduit misselijk van wordt.

Ik heb een careport tegenover ons huis die huren wij, altijd zaten er maar katten op onze motorkap en die gleden erzo af, steeds meer krassen op de auto, ik snap die mensen niet dat ze die beesten maar buiten laten lopen een ander heeft er last van, wij hebben nu pas 2 dagen een nieuwe auto gekocht en ja hoor!! weer een kat op het autodak…vreselijk ik erger mij er dood aan, vind mensen met katten toch ook vaak beetje funzig vooral als je een kattenbak ruikt in huis, moet er niet aan denken bah!!

Aanvullend: Katten gebruiken hun ontlasting soms ook om hun gebied te markeren. Overlast ontstaat dan ook met name op plekken waar meerdere katten op hetzelfde territorium azen. Daarnaast vind ik het redelijk dat je als katteneigenaar het probleem erkent en je best doet de overlast te beperken, bijvoorbeeld door buren te helpen hun tuin op te ruimen. Dat doen wij ook en het wordt gewaardeerd.

Kattenhouders zijn niet verplicht om hun kat op hun eigen erf te houden, laat staan aan een riempje uit te laten. Daarover zijn door rechters talloze uitspraken gedaan. De Nederlandse jurisprudentie erkent dat katten “nomadisch” zijn en moeten kunnen zwerven. Dat betekent in het kort dat als iemand overlast van katten in zijn tuin ervaart, deze zelf de katten buiten de tuin moet houden. Voor honden geldt het omgekeerde: de eigenaar is gehouden om de hond op eigen erf te houden. Dat geldt dus niet voor katten. Overigens raad ik iedereen af om katten te verjagen met geluidsapparatuur, waarbij een hoge toon wordt verspreid. Inderdaad zijn er veel katten niet gevoelig voor, vooral als ze ouder en een beetje doof geworden zijn. Daarentegen krijgen kinderen er vaak hoofdpijn van en ook veel volwassenen zijn er gevoelig voor, ook als ze het geluid via de oren niet horen (maar dan komt… Lees verder »

Na 10 jaar eindelijk de oplossing, door het gedrag van de kat te kopieren, laat de stront liggen, vul een potje met je eigen urine gooi dit over de stront heen en je zult geen kat meer zien.

succes

Ga het uitproberen.. HaHa

Goede tips, echter GEEN azijn gebruiken! Dat is schadelijk voor bijen.

schoteltje volle melk zo van de boer ook gedroogde krenten en rozijnen zijn ze dol op. Blijven voeren en als het baasje bazin niet wil luisteren dan maar zo.

wat gebeurd er dan?

Mensen die hun kat niet binnen houden of in hun afgeschermde tuin of balkon houden zijn ronduit asociale hufters en dierenkwellers. Hoe vaak heb ik niet aangereden katten aangetroffen en hoe vaak lees je niet dat de kat vermist is. Ze veroorzaken daarbij zeer veel overlast en poepen en plassen in andermans tuinen. Ook is het bekend dat hun uitwerpselen gezondheidsrisicos meebrengen en ronduit gevaarlijk kunnen zijn voor bepaalde mensen.Het is volkomen krom dat hondenhouders belasting moeten betalen terwijl kattenhouders dat niet hoeven. Er zijn veel meer katten dan honden. Er wordt door eigenaren van honden veel meer ontlasting opgeruimd dan door eigenarenvan katten. Zie eens voor u dat er talloze honden zomaar hun behoefte doen in uw tuin? Voor katten ligt dit om onduidelijke redenen anders, zeker volgens de kattenhouders. Echt bizar. Het gekke is dat de mensen deze feiten weten. . En als je desondanks je kat buiten… Lees verder »

Ik vind het nog niet zo’n probleem dat ik de behoefte van mijn kattige buurtjes moet opruimen maar wel dat mijn mooie planten allemaal kapot gaan door de kattepies! Ik ga toch het kippengaas eens proberen, hoe dieronvriendelijk dat ook mag lijken.

Ik ben geen kattenliefhebber maar ik kan elke dag mijn voortuin weer netjes maken omdat er verschillende katten hun behoefte achter laten, van alles al geprobeerd maar niets helpt, ze beginnen zelf nu tegen mijn voordeur aan te sproeien, die lucht…. krijg het niet schoon. Moet ik dan toch “harde” maatregelen nemen, wat ik eigenlijk niet wil, mijn buren die katten hebben al aangesproken, maar ze houden de katten niet binnen. Misschien dat ik mijn hond is bij hun in de tuin laat poepen, kijken hoe ze dan reageren… wordt er wel een beetje moedeloos van.

Katten

Ik vind het erg vreemd dat andere maatregels moet nemen om schade in je tuin te ver komen door katten van de omgeving.
Als je ze weg jaagt, ben je een katten hater.
Leuk als je allergisch bent voor die besten, ook de schade aan planten komen voor je eigen rekening.
ALs een hond schade veroorzaakt moet de eigenaar dit betalen, dat vind bijna iedereen logisch.
Dan geld dus ook voor katten eigenaars.
Plant in de tuin, ooievaarsbek helpt niet, ze slopen de plant die net 5 cm er vandaan staat.
Oplossing
Loslopende katten verbieden vast leggen in de wet. hou je huisdier binnen of laat deze uit met een riempje.
en ruimt hun poep op.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.