Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Waslijn drogen

Het is lente: Laat de was vrolijk buiten wapperen!

De zon schijnt, het wordt warmer en wat ziet er frisser uit dan net gewassen wasgoed aan de waslijn? Wij zetten ons deze zomer in voor het natuurlijk drogen van wasgoed. Niet in de laatste plaats omdat een wasdroger een belasting is voor het milieu. Maar ook omdat iedere droogbeurt een kostenplaatje met zich meebrengt. Zijn we ons bij het drogen van de was eigenlijk wel bewust van het effect op het milieu en de kosten per droogbeurt? Waslijn drogen Een gemiddeld huishouden met een wasdroger is jaarlijks bijna 400 kWh elektriciteit kwijt aan de droger. Dat verbruik je puur en alleen voor het drogen van de was! Dit stroomverbruik belast het milieu, want bij het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen komen vervuilende stoffen en broeikasgassen vrij. We hebben luxe, maar wel tegen een prijs: vervuiling. Maar niet alleen het milieu houdt ons bezig, ook onze portemonnee. De kosten per droogbeurt van de was zijn best stevig. Sta jij erbij stil wat het kost als je de was even snel in de droger stopt? Voor de luchtdroger, met een afvoer voor warme lucht naar buiten, zijn de kosten per keer €1,15. Voor de condensdroger, die geen afvoer heeft en dus meer energie verbruikt, zijn de kosten per keer €1,30. Iedere week één wasje drogen? Dat komt dan neer op €60,- per jaar, en dan alleen in het meest gunstige geval. Waarom zouden we dan niet én de natuur én onze portemonnee een beetje tegemoet komen door in ieder geval in de zomer de was gewoon aan een droogmolen buiten te hangen? Kost helemaal niets en staat zo lekker gezellig. Kleding buiten drogenWil je de was natuurlijk laten drogen maar ben je bang voor een regenbui? Het ouderwetse droogrek is tegenwoordig verkrijgbaar in moderne kleuren en er zijn allerlei ophangsystemen die was ophangen binnen in huis handig maken. Het is nog steeds veel goedkoper de was natuurlijk te laten drogen, zélfs als we berekenen wat de verwarming in de de winter kost als hij iets harder moet werken om het vocht te laten verdampen. De wasdroger hoeft het huis niet uit, maar we moeten ons wel bewust zijn van ons gebruik ervan.

Even in de wasdroger…

Een veel gehoorde reden voor het gebruik van een droger is dat de was daarna veel zachter aanvoelt. Handdoeken die meteen na de was worden opgehangen kunnen inderdaad stijve planken worden. Onze tip is; Gooi de was heel kort in de droger (ongeveer 10 minuten) en haal dan de warme en vaak nog dampende was eruit om deze verder te laten drogen. Je bespaart enorm veel energie en je was is lekker zacht. Bijkomend voordeel is dat je nauwelijks nog hoeft te strijken. Het niet volledig laten drogen van je was is overigens altijd een goede tip omdat het wasdrogers heel veel ‘moeite’ kost om het laatste beetje vocht uit je kleding te krijgen. Kies daarom altijd voor ‘bijna droog’ i.p.v. ‘kastdroog’ in het programma.

Warmtepomp drogerBeste keuze wasdroger

Wil je toch een nieuwe wasdroger gaan aanschaffen? Dan zijn er tegenwoordig wasdrogers met een interne warmtepomp (warmtepompdroger), die de lucht die voor het drogen nodig is intern verwarmen. Dit zijn eigenlijk extra energiezuinige condensdrogers. Ook de gasgestookte droogtrommel is energiezuiniger. Deze heeft een luchtafvoer naar buiten en verwarmt de benodigde lucht met gas in plaats van elektriciteit. Deze drogers zijn veel energiezuiniger, maar in aanschafprijs wel duurder dan de standaard condens- of luchtdrogers. Lees ook Duurzaam en Biologisch wassen doe je zo Wij blijven bij onze oproep: hang lekker de schone was buiten deze zomer!
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.