Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Inductie debuyer mineralb element pan

Review: Onze ervaringen met de Buyer Mineral B stalen pan

De Mineral B stalen pan van de Buyer bleek de beste allround pan die er is. Goedkoop en duurzaam. Maar, hou hem wel vet! In onze zoektocht naar de meest duurzame pan hebben we al meerdere pannen getest. In het artikel over de beste pannen voor het leven ontbrak echter nog een belangrijke pan en dat was de pan van plaatstaal. Afgelopen week hebben we dan ook de de Buyer Mineral B Element getest. In dit artikel zetten we onze ervaringen met de Buyer pannen voor jou op een rij.

Inductie debuyer mineralb element pan

Pannen van de Buyer

De Buyer is een oud Frans merk van keukenartikelen. Vooral onder professionele koks is het merk bekend. Ze hebben eigenlijk alle type pannen, van RVS tot koper. Met beide hebben we veel ervaring, dus wij zijn met name geïnteresseerd in de versie van staal. Hierin bieden ze twee soorten: de Carbone en de B-element.

De pannen zijn vrijwel identiek, maar de B-element is netter afgewerkt. Met een laagje bijenwas. Dit is vooral ter voorkoming van oxidatie van de pan. Een standaard (Carbone) pan kan soms al roestachtige vlekjes vertonen in de winkel en de bijenwas gaat dit tegen.

Ook zou de bijenwas het inbranden vergemakkelijken, hoewel dat ons inziens niet de bedoeling is. Je kunt de de Buyer Mineral-B element stalen pan die wij hebben getest, hier vinden. Wij hebben maat 26, een heerlijk maatje trouwens!

Inbranden of seasoning van de de Buyer Mineral B

Deze koolstof stalen pan is niet direct klaar voor gebruik. Je moet hem eerst inbranden, ofwel seasonen. Er moet een patina laagje in de pan vormen, wat aanbakken voorkomt. Hierover is op internet enorm veel te vinden. Het klinkt soms erg ingewikkeld, maar dit valt in de praktijk reuze mee. Je hebt eigenlijk 2 methodes voor inbranden: met olie of met aardappelen en zout. Wij hebben gekozen om onze pan in te branden met lijnzaadolie. Hieronder een filmpje met een aantal tips:

Inbranden de Buyer pannen voor gezonde lifestyle // Hoe brand je een pan in?
Debuyer stalen pan duurzaam gezond koken

Nadelen stalen pan

Tot nu toe niets dan lof over deze pan. Toch hebben we ook een paar kritische punten. Plaatstaal is een geweldig materiaal maar is wel gevoelig voor roestvorming. Deze roest is overigens onschadelijk. Mocht dit in je voedsel terechtkomen, krijg je zo alleen maar wat ijzermineraal binnen.

Dit in groot contrast met het gevaar van allerlei anti-aanbak en keramische coatings. Maar onze lering is dat wij bij goed gebruik nauwelijks last hebben gehad van roestplekjes.

Onderhoud stalen pan

In de meeste gevallen volstaat reinigen met heet water. Het is belangrijk om deze pan altijd wat vettig te houden. Door hem te spoelen met heet water blijft deze voldoende vet. Je kunt hem daarna zo wegzetten.

Dat ‘vettig’ blijven is vooral lastig in combinatie met een inductieplaat. Omdat je pan niet wast met vaatwasmiddel blijft de onderkant soms ook wat vettig en dit kan vetkringen op je inductieplaat veroorzaken, die er door de hitte soms lastig afgaan. Onze oplossing daarvoor is om de buitenkant wel altijd met een beetje vaatwasmiddel schoon te maken en de binnenkant niet. Soms kan het zijn dat er toch wat resten achterblijven op de pan of dat de geur van de maaltijd wat blijft hangen in de pan. Dit is bijvoorbeeld wat sterker bij vis.

Tip is dan om wat zout in de pan te doen en hem anderhalve minuut te verhitten. Het zout zal geurtjes en achtergebleven eiwitten uit de patina bakken. Spoel de pan vervolgens af, droog hem met keukenpapier en smeer hem lichtjes in met wat olie voor je hem weer opbergt. Hieronder een filmpje waar goed uitgelegd wordt hoe dit het beste kunt doen:

Hoe gebruik je een stalen koekenpan?
Hoe gebruik je een stalen koekenpan?

Conclusie: ervaringen De Buyer Mineral B Stalen pan

De de Buyer Mineral B behoort in korte tijd tot een van onze favorieten. Hij is all-round en je kunt er eigenlijk alles in bakken. Hij heeft de antikleef kwaliteiten van een anti-aanbaklaag pan, maar geen van de giftige stoffen die je soms kunt vinden in deze anti-aanbakpannen. Daarnaast heeft de de Buyer wel weer de kwaliteiten (mooie baklaag) van bijvoorbeeld een RVS pan. Geen pan heeft een mooier bakresultaat! Het is ook de ideale pan voor pannenkoeken of een gebakken eitje, beide zijn in een RVS pan nog wel eens een uitdaging. Let wel op met zure producten zoals tomaten, wijn, of citroen. Deze kunnen de patina laag aantasten. Rode pastasaus doen we dus altijd in een andere pan.

Kortom: als je de pan niet teveel ontvet en je houdt aan de onderhoudstips, kun je geen betere, duurzamere of goedkopere pan wensen. En het leuke is: the blacker it gets, the less it sticks!

Je kunt de de Buyer Mineral-B stalen pan hier vinden

Meer in deze categorie

Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

19 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo,

Heb mijn De Buyer Minaral B pannen met een aantal laagjes ingebrand (zowel de oven- (met inbrandwax) als de fornuis methode met druivenpitolie)) en de pannen zijn redelijk anti-aanbak.
Als ik een pan na gebruik onder de hete kraan schoonborstel en hem daarna afdroog met een doek en met een stukje keukenpapier geeft hij altijd bruin/zwart af. Lijkt mij niet echt gezond en goed. Wat te doen ?

Gewoon effe met zout opwrijven tot het goed door de pan rolt , afspoelen , paar druppels olijfolie en klaar voor volgend gebruik !!

Hoi Liv,

Ik heb recent een De Buyer Mineral B pan in huis gehaald ivm nieuwe keuken en van gas naar inductie gegaan. De pan is inmiddels ingebrand en lijkt het goed te doen. Echter ben ik gewend om met koekenpannen te werken die een stuk lichter zijn, hetgeen wat in de pan zit even de lucht in is niet te doen. Ik vraag me af hoe anderen hier mee omgaan, want wat groente en bv rijst de lucht in is wel wat makkelijker dan roeren. Of zijn dit echt pannen bedoeld voor vlees? Alvast bedankt!

Ik heb onlangs mijn elektrisch fornuis vervangen, en nu voor inductie gekozen.
Gevolg dat ik een deel van mijn pannen moet vervangen.

Voor stoofschotels etc., heb ik al een fijne Creuset pan, en nu werden de pannen van De Buyer mij door een vriend aangeraden.

Hoe is de ervaring van het bakken met deze pannen op een inductiefornuis?
Ik lees op het internet, dat hoge temperaturen worden afgeraden (kromtrekken), terwijl bv een biefstukje toch op redelijk hoog vuur gebakken wordt.

De Bosch HLS59D350.

Of de beveiliging zoals bij jou erop zit, ben ik nog niet achter gekomen. Heb hem pas een week in gebruik.

Er zitten wel timers e.d. op. Tis nog even puzzelen! :)

Bedankt voor het opzoeken! 👍🏻

Kan ik ook vlees twee uur laten garen in de pan

Hallo, ik heb sinds kort de De Buyer pan. Ik vroeg me af of je daar ook gemarineerd vlees in kunt bereiden, bv. in ketjap gemarineerde kip. Iemand een antwoord? Dank je!

Het is goed gelukt! Dank voor je tips.

Hallo, welke pan wordt aangeraden voor het bakken van vis (m.n. zalm + we koken op gas)?

Hallo, ik ben op zoek naar een pan ( diepe koekenpan of wok, en een
grillpan) zonder aluminium en teflon, geschikt voor inductie, én voor tomatensaus en ander zuur..
Heeft u een tip voor mij?
Alvast hartelijk dank

Wij maken pasta/tomatensaus altijd in onze creuset pan. Die pannen zijn van gietijzer en emaille en is een pan voor het leven. Gaat prima op inductie!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.