9.0
Reviewscore

Voors

  • Anti-aanbak kwaliteiten
  • Duurzaamheid

Tegens

  • Roestgevoelig
  • Reinigen alleen met heet water
Impact footprint
2
Prijs
2
Snel geregeld
9

Dit bleek de beste allround pan die er is. Goedkoop en duurzaam maar hou hem wel vet! In onze zoektocht naar de meest duurzame pan hebben we al meerdere pannen getest. In het artikel een pan voor het leven ontbrak echter nog een belangrijke pan en dat was de pan van plaatstaal. Afgelopen week hebben we dan ook de De Buyer Mineral B Element getest. Met deze test hebben wij onze De Buyer pannen ervaringen voor jou op een rij gezet.

De pannen de Buyer

De Buyer is een oud Frans merk van keukenartikelen. Vooral onder professionele koks is het een bekend merk. Ze hebben eigenlijk alle type pannen van RVS tot koper. Met beide hebben we veel ervaring dus wij zijn met name geïnteresseerd in de versie van staal. Hierin bieden ze twee soorten de Carbone en de B-element. Beide zijn eigenlijk identieke pannen. Alleen de B-element is netter afgewerkt met een laagje bijenwas. Dit is vooral ter voorkoming van oxidatie van de pan. Een standaard (Carbone) pan kan soms al roestachtige vlekjes vertonen in de winkel en de bijenwas gaat dit tegen. Ook zou de bijenwas het inbranden vergemakkelijken maar dat is ons inziens niet de bedoeling. Je kunt De Buyer Mineral-B element stalen pan die wij hebben getest hier vinden, we hebben maat 26, een heerlijk maatje trouwens!

Inductie DeBuyer MineralB element pan

Inbranden of seasoning van de Buyer Mineral B

Deze koolstof stalen pan is niet direct klaar voor gebruik. Je moet hem eerst inbranden oftwel seasonen. Er moet zich een patina laagje in de pan vormen die nodig is om het aanbakken te voorkomen. Hierover is op internet enorm veel te vinden en klinkt soms erg ingewikkeld maar dit valt in de praktijk reuze mee. Je hebt eigenlijk 2 methodes voor inbranden: met olie of met aardappelen en zout. Wij hebben gekozen om onze pan in te branden met lijnzaadolie. Hieronder een fimpje met een aantal tips:


Nadelen stalen pan

Tot nu toe niets dan lof over deze pan maar we hebben ook een paar kritische punten. plaatstaal is een geweldig materiaal maar is ook gevoelig voor roestvorming. Deze roest is overigens onschadelijk en mocht dit in je voeding terechtkomen dan krijg je zo alleen maar wat ijzermineraal binnen. Dit in groot contrast met het gevaar van allerlei anti-aanbak en keramische coatings. Maar onze lering is dat bij goed gebruik we nauwelijks last hebben gehad van roestplekjes.

debuyer stalen pan duurzaam gezond koken

Onderhoud stalen pan

In de meeste gevallen volstaat reinigen met heet water. Het is belangrijk om deze pan altijd wat vettig te houden. Door hem te spoelen met heet water blijft deze voldoende vet en kun je deze zo wegzetten.

Dat ‘vettig’ blijven is vooral lastig in combinatie met een inductieplaat. Omdat je pan niet wast met vaatwasmiddel blijft de onderkant soms ook wat vettig en dit kan vetkringen op je inductieplaat veroorzaken die er door de hitte soms lastig afgaan. Onze oplossing daarvoor is dat we de buitenkant wel altijd met een beetje vaatwasmiddel schoonmaken en de binnenkant niet. Soms kan het zijn dat er toch wat resten achterblijven op de pan of dat de geur van de maaltijd wat blijft hangen in de pan. Dit is bijvoorbeeld wat sterker bij vis. Tip is dan om wat zout in de pan te doen en hem anderhalve minuut te verhitten. Het zout zal zo geurtjes en achtergebleven eiwitten uit de patina bakken. Spoel de pan vervolgens af, droog hem met keukenpapier en smeer hem lichtjes in met wat olie voor je hem weer opbergt. Hieronder een filmpje waar goed uitgelegd wordt hoe dit het beste kunt doen:

Conclusie: ervaringen De Buyer Mineral B Stalen pan

De Buyer Mineral B behoort in korte tijd tot een van onze favorieten. Hij is all-round en je kunt er eigenlijk alles in bakken. Hij heeft de antikleef kwaliteiten van een anti-aanbak laag pan en geen van de giftige stoffen die je soms kunt vinden in anti-aanbakpannen. Daarnaast heeft het weer wel de kwaliteiten (mooie baklaag) van bijvoorbeeld een RVS pan. Geen pan heeft een mooier bakresultaat! Het is ook de ideale pan voor pannenkoeken of een gebakken eitje, beide zijn in een RVS pan nog wel eens een uitdaging. Let wel op met zure producten zoals tomaten, wijn, citroen deze kunnen de patina laag aantasten. Pasta rode saus doen we dus altijd in een andere pan.

Kortom als je de pan niet teveel ontvet en houdt aan de onderhoudstips dan kun je geen betere, duurzamere of goedkopere pan wensen. En het leuke is: the blacker it gets, the less it sticks!

Je kunt De Buyer Mineral-B stalen pan hier vinden. Wij vonden de onderstaande koekenpan, hapjespan en crepe en pannenkoekenpan eruit springen!