Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Azijn schoonmaken

Tips: schoonmaken met azijn

Schoonmaken met azijn heeft veel voordelen, het is namelijk een goedkoop en duurzaam. Het huis schoonmaken met azijn is niet onze favoriete bezigheid, maar azijn blijkt een enorm verschil te maken en te helpen bij allerlei oplossingen. Zo kun je azijn in de keuken gebruiken voor de koelkast en bijvoorbeeld voor deurklinken, tapijtvlekken, kinderspeelgoed en het douchegordijn. Dit zijn onze tips.

schoonmaken badkamer

Azijn in de keuken

Je keuken schoonmaken kan een heel karwei zijn. Zeker als je een druk leven hebt, lukt het niet altijd om direct iets schoon te maken. Deze tips over schoonmaken met azijn kunnen je leven in de keuken wat aangenamer maken.

 • Ecologisch schuurmiddel maken: Maak je eigen schuurmiddel door een kwart kopje baking soda met een theelepel afwasmiddel te mengen met net genoeg azijn om een pasta te maken.
 • Keukenblad opfrissen: Maak het keukenblad schoon met een doekje met azijn. Helemaal schoon en fris ruikend.
 • Afvoer schoonmaken: Maak een afvoer schoon door er een kopje baking soda en een kopje hete azijn in te doen. Laat 5 minuten staan en spoel dan door met heet water.
 • Magnetron schoonmaken: Meng een half kopje azijn met een half kopje water en zet het in de magnetron. Breng het mengsel aan de kook en laat even staan. Daarna afnemen met een doek. De stoom maakt aangekoekte voedselresten los en verwijdert geurtjes.
 • Koelkast schoonmaken: Maak de koelkast schoon met een half-half water-azijn oplossing.
 • Vaatwasser schoonmaken: Verwijder zeepresten en geurtjes uit de vaatwasser door de lege machine 1x per maand een heel programma te laten wassen met alleen een kopje azijn.
 • Natuurlijk spoelmiddel in de vaatwasser: De vaat wordt schoner door twee kopjes azijn op de bodem van de vaatwasser te gieten. Gebruik het reguliere programma en vaatwasmiddel.
 • Waterkoker ecologisch ontkalken: Waterketels, waterkokers en koffiezetters worden ontdaan van kalk door ze eens in de zoveel tijd te vullen en te laten koken met 1/5e azijn in plaats van water. Daarna nog twee keer met schoon water vullen en koken om het goed te reinigen. Let overigens wel op of je azijn inderdaad in de waterkoker kan, niet elke soort azijn is daar geschikt voor.
 • Glasaanslag verwijderen: Witte aanslag op glazen verdwijnt als sneeuw voor de zon als je er met een doek azijn op wrijft.
schoonmaken vaatwasser

Schoonmaken met azijn in de badkamer

Behalve de keuken zijn er plekken in de rest van het huis die je gauw vergeet, maar wel echt bronnen van bacteriën zijn. Denk aan douchegordijnen en deurklinken in de badkamer. Daarom:

 • Deurklinken schoonmaken: Maak deurklinken vrij van ziektekiemen door ze schoon te maken met een doek met azijn.
 • Douchegordijnvlekken natuurlijk verwijderen: Verwijder schimmels van het douchegordijn, douchedeur of het bad door het schoon te maken met onverdunde azijn.
Azijn schoonmaken

Vieze geuren en vale kleuren behandelen

De uitdrukking luidt: ‘we vertellen het in geuren en kleuren’, maar juist die geurtjes willen we weg hebben. Gebruik je dan liever chemische middelen of iets natuurlijks? Een paar suggesties:

 • Toiletgeurtjes verwijderen: Voor een frisse wc kun je 3 kopjes azijn in de toiletpot gieten. Na een uurtje zijn geurtjes verdwenen.
 • Kalkaanslag verwijderen op de vaas: Verwijder kalkaanslag in een vaas door die te vullen met azijn en een paar uur te laten staan. Een paar eetlepels rijst erbij en flink schudden om de kalk los te maken. Eventueel herhalen.
 • Brons schoonmaken met azijn: Aanslag op bronzen of koperen voorwerpen? Brons schoonmaken met azijn kan prima, eventueel met een pasta van azijn in combinatie met zout.
 • Tin schoonmaken met azijn: Tinnen kannetjes en andere voorwerpen wil je natuurlijk ook netjes en glanzend houden. Poets ze niet te vaak op, maar als je het doen kun je tin schoonmaken met azijn. Dan ziet het er in no-time weer perfect uit!
 • Koper schoonmaken met azijn: Maak brons en koper glanzend met een mengsel van 2 eetlepels ketchup en 1 eetlepel azijn. Nawrijven met een zachte doek. Een rare combinatie, maar het werkt echt!
 • Muffe geur van plastic: Haal de muffe geur en vlekken uit broodtrommeltjes (of andere plastic bakjes) door er een in azijn gedoopt sneetje brood een nachtje in te laten liggen. Daarna afwassen.
duurzaam schoonmaken

Azijn voor klusjes in huis

Zelfs bij klussen kun je azijn gebruiken. Het helpt klussen iets makkelijker te maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld met azijn aan de slag:

 • Behang en verfrollen en kwasten schoonmaken: Verwijder behang gemakkelijker door er met een verfroller een mengsel van 1 deel azijn en 1 deel heet water op te rollen. Het behangt moet doorweekt zijn.
 • Beton schoonmaken voor het schilderen: Reinig oud beton dat je wilt gaan schilderen eerst met onverdunde azijn. Laat het drogen voordat je aan de slag gaat.
 • Etiketten natuurlijk verwijderen: Verwijder etiketten en stickers door er een in azijn gedrenkte doek op te leggen en dit een nachtje te laten liggen.

Schoonmaken met azijn, wat nog meer?

De lijst van dingen die je kunt schoonmaken met azijn is eindeloos. Deze laatste tips willen we je niet onthouden.

 • Kinderspeelgoed schoonmaken zonder zeep: Voor het schoonmaken en desinfecteren van kinderspeelgoed voeg je een flinke scheut azijn toe aan het (af)waswater. Daarna kun je met een spons of doek aan de slag of je kunt het even laten inweken.
 • Babyboekjes afnemen: Maak plastic en kartonnen babyboekjes schoon door ze af te nemen met een vochtige doek met azijn. Zorg er bij karton wel voor dat je doek niet te vochtig is, dat kan het materiaal aantasten.
 • Fruitvliegjes ecologisch bestrijden: Fruitvliegjes houden niet van azijn. Zet een schaaltje naast het fruit en ze komen niet meer in de buurt. Vooral handig tijdens zomerdagen.

   

Hier vind je een overzicht van schoonmaak azijn bij bol.com. 

Heb jij nog tips voor het schoonmaken met azijn? Laat het ons hieronder weten, zodat wij dit kunnen meenemen en andere mensen helpen! 

Meer in deze categorie

Maarten Drukker

Maarten Drukker

Expertise: Energie,Huishouden
Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.
3 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dat lijkt mij prachtig! Ik gebruikte azijn alleen in de keuken tijdens kook activiteiten. Als ik het maar eerder wist dat ik het in zoveel andere vormen kon gebruiken.

Gewone goedkope natuurazijn is een prima wasverzachter en ontkalkt gelijk de wasmashine.
Dezelfde hoeveelheid azijn als normaal wasverzachter gebruiken. De was ruikt niet naar azijn, maar duidelijk minder belastend voor het milieu en goedkoper.
Op 60graden wasprogrammas voeg ik het ook toe bij het wasprogramma, geen kalkaanslag meer.

Doe ik ook al jaren!! Mijn wasmachine is dan ook al 20 jaar oud en werkt nog prima! Verder doe ik eens in de zoveel tijd een witte was op 60 graden met een kopje backing soda erbij. Ook dat maakt je wasmachine weer goed schoon en houdt de schimmel uit het rubber van de deur.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.