De kans dat ze ook bij jou in huis leven is groot, ook al heb je ze nog niet gezien. Het Zilvervisje is een goede bekende in Nederlandse woningen en bezorgt veel mensen de kriebels. Zowel in vochtigere oudere huizen als in geïsoleerde nieuwbouwhuizen komen ze voor. Doordat we onze huizen steeds beter verwarmen en isoleren, zijn er meer vochtige en warme plaatsen. Deze vochtige en warme plaatsen bieden in combinatie met holle wanden en miniscule kiertjes de perfecte leefomgeving voor de Zilvervis. Maar wij willen deze insecten liever niet in huis, u wel? Zilvervisjes zijn vaak een hardnekkige kwaal en zorgen voor veel overlast. We hebben uitgezocht hoe je aan de slag kan met Zilvervisjes bestrijden op een zo milieuvriendelijke manier.

Hoe herken ik het Zilvervisje?

Zilvervisjes behoren tot de orde van de Zygentoma, een orde van primitieve insecten, en worden ook wel ‘suikergast’ genoemd. Zilvervisjes zijn bedekt met fijne schubben, waardoor zij zilverachtig of parelmoerachtig glanzen. Ze hebben drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ze verplaatsen zich met snelle slangachtige bewegingen en variëren in lengte van 7 tot 15 mm. De beestjes zijn lichtschuw en daarom vooral ’s nachts actief. Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 3 tot 8 (!) jaar oud worden. De Zilvervis legt kleine ovale parelachtige eitjes, ongeveer 0,8 millimeter lang. Het is goed om te weten dat Zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.

Zilvervisjes

Is de Zilvervis schadelijk?

De insecten kunnen ziekmakende bacteriën overbrengen of allergische reacties veroorzaken. Klachten die kunnen optreden zijn een loopneus en tranende ogen. Daarnaast kunnen zilvervisjes boeken, behang, muren of kleding aantasten. Het is beslist niet fijn om ze tegen te komen in je huis. De Zilvervis is vooral een teken dat er een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte heerst. De diertjes leven van hout waarbij ze, indien ze met grote aantallen zijn, schade kunnen geven. Ook is de Zilvervis verzot op papier, dus als er behang, karton of boeken in de buurt zijn, zullen ze zich hierop uitleven. De Zilvervis eet graag koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Het is niet zo dat een goede hygiëne automatisch de Zilvervis tegen gaat. Het heeft vooral te maken met een hoge vochtigheidsgraad.

Ook in mijn huis?

Het meest geschikte leefklimaat voor de Zilvervis is een ruimte waar het vochtig is. De ideale temperatuur voor het zilvervisje is 25 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 70% tot 90%. Zodra het vochtniveau in de lucht lager is dan 50% zal de Zilvervis uitdrogen. Daarbij leeft het diertje van hout, papiervezels, andere insectjes en voedingswaar. Als we deze zaken bij elkaar leggen komen we in 80% van de gevallen uit in de badkamer of keuken. Vaak worden ze ontdekt in badkuipen, gootstenen en keukenkastjes. Maar als er vochtige plaatsen zijn in een slaapkamer, bijvoorbeeld bij een wasmachine of droger, dan kun je ze ook daar verwachten. Lees ook voedingsbron voor motten

Hoe kan ik zilvervisjes bestrijden? Pak het vocht aan

 • Zilvervisje bestrijdenPak allereerst het vochtprobleem aan. Hoge luchtvochtigheid kunt u bestrijden door allereerst de bron van het vocht, eventuele lekkages, aan te pakken. Kijk aansluitingen van wastafels en kranen goed na op lekkages en repareer bij eventuele gebreken. Isoleer eventueel waterbuizen.
 • Condensvorming kan ook een oorzaak van vocht zijn. Verbeter de ventilatie van een ruimte door ventilatiegaten of –roosters te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Met een zogenaamde hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten. De Zilvervisjes zullen uitdrogen zodra het vochtniveau onder 50% komt.
 • Heeft u last van vocht in de muren, dan kan het verstandig zijn deze te coaten met speciale, bij de bouwmarkt te verkrijgen, coating. Deze bestrijdt direct schimmels op binnenmuren en plafonds.
 • In vochtige huizen is het verstandig om meubels en banken niet direct tegen de muur zetten, maar een stukje ervan af. Hierdoor komt droge lucht beter tegen de muren en wordt het stapelen van vocht vermeden.
 • Waterbedden zijn een geweldige plek voor de Zilvervisjes. De randen rondom het bed ventileren minimaal en de temperatuur is heerlijk. Controleer de randen van je waterbed regelmatig om geen onverwachte bezoekers in bed te vinden.
 • Soms ligt het vochtprobleem in een kruipruimte. Bodem- en vloerisolatie kunnen dan helpen. Indien u op de zolderruimte last heeft van Zilvervisjes is het verstandig om uw luchtcirculatie hier te verbeteren en na te gaan of er lekkages zijn. Ook kunt u hier de temperatuur verlagen.
 • Houdt de temperatuur in uw huis laag. Onder de 22 graden celcius zullen de Zilvervisjes zich minder snel voortplanten en sterven.
 • Door droog te stoken kunt u de luchtvochtigheid van uw huis ook verlagen. Verwarm in een aantal dagen per jaar alle ruimten is huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen de zilvervisjes kunt kwijtraken.
 • Zie voor meer informatie over het aanpakken van vocht ook dit artikel.

Hoe kan ik het zilvervisje bestrijden? Voeding verwijderen

 • Zilvervisjes bestrijden kan je ook doen door de voedselbron aan te pakken. Verwijder kartonnen dozen en vervang deze door houdbare kunstof bakken. Door het karton te verwijderen neemt u een belangrijke voedselbron van de Zilvervisjes weg. Daarbij beschermt u de inhoud van de bakken tegen nieuwe diertjes.  Zorg wel dat u de spullen die u opbergt goed uitschud zodat u geen diertjes meeneemt de bakken in. Gebruik in de opbergruimtes een ‘Eco-zakje’, dit is een vochtvreter.
 • Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
 • Breng behang zoveel mogelijk naadloos aan op de muur. Zilvervisjes gaan graag achter de losse delen zitten en behangplaksel is een goede voedingsbron voor het diertje. Controleer ook regelmatig uw schilderijen, daar zitten de diertjes graag achter.

Uitbreiding zilvervisjes voorkomen

 • ZilvervisStofzuig alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de Zilvervis te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit. U neemt daarmee eventuele schuilplaatsen voor de diertjes weg.
 • Maak kieren en hoekjes dicht met kit. Zie ook ons artikel over tochtstoppers. Stofzuig vervolgens alle kieren en naden goed om eventuele eitjes te verwijderen en uitbreiding tegen te gaan.
 • U kunt de Zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan halfdoor en leg deze in een open plastic zak die u eenvoudig kunt sluiten. De Zilvervisjes zullen van de aardappel gaan eten en u kunt ze eenvoudig verwijderen uit uw huis. Door ze met aardappel of banaan een gladde kom in te lokken, kunt u de Zilvervisjes ook vangen. Over te gladde oppervlaktes kunnen zij zich niet verplaatsen. Dus een gladde kom en de volgende ochtend de inhoud weggooien.
 • Zilvervisjes hebben een hekel aan de sterke geur van laurier. Geconcentreerde olie kan de Zilvervisjes afstoten.
 • Zilvervisjes kunnen niet tegen peper. Ze zullen zich eraan tegoed doen, maar dit niet overleven.
 • Er zijn verschillende duurzame, millieuvriendelijke oplossingen te koop om de Zilvervisjes te vangen.  Onderstaande vallen voor zilvervisjes zijn gifvrij.
 • Met een ultrasonische ongediertebestrijder hoef je niets te sproeien of smeren, je gebruikt ‘geluid’ om ongedierte te verjagen. Je kan volledig gifvrij deze onaangename bezoekers met geluiden verdrijven. Voor mensen is dit geluid niet hoorbaar, dus je zal er geen last van hebben. De zilvervisjes zullen echter op lange duur hierdoor gestoord worden, en zullen verhuizen. Wij adviseren daarnaast ook in te zetten op de bovenstaande acties.

Schakel hulp in om zilvervisjes te bestrijden

Let op: Zilvervisjes kunnen zich gemakkelijk door je huis verplaatsen en zullen dit vooral ’s nachts doen. Zorg er dan ook voor dat u de maatregelen niet alleen in de ruimtes neemt waar u de Zilvervisjes gezien heeft, maar voer ze consequent in huis door. Overleg met uw buren over de diertjes is belangrijk, want zij kunnen zich via leidingen en groeven door een heel gebouw verplaatsen. Indien uw buren ook last hebben van Zilvervisjes is er een grotere kans dat ze bij u in huis terugkomen. Bij grote aantallen Zilvervisjes, wat echter zelden voorkomt, is het verstandig om niet zelf aan de slag te gaan, maar een gerenommeerd bedrijf in zilvervisjes bestrijden in te schakelen. Professionals kunnen u bij een ware plaag beter helpen om de juiste maatregelen te treffen.


Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes