Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zilvervisjes bestrijden

Natuurlijk en milieuvriendelijk zilvervisjes bestrijden

De kans dat ze ook bij jou in huis leven is groot, ook al heb je ze nog niet gezien. Het zilvervisje is een goede bekende in Nederlandse woningen en bezorgt veel mensen de kriebels. Zowel in vochtigere oudere huizen als in geïsoleerde nieuwbouwhuizen komen ze voor. Doordat we onze huizen steeds beter verwarmen en isoleren, zijn er meer vochtige en warme plaatsen. Deze vochtige en warme plaatsen bieden in combinatie met holle wanden en miniscule kiertjes de perfecte leefomgeving voor de zilvervis. Maar wij willen deze insecten liever niet in huis, jij wel? Zilvervisjes zijn vaak een hardnekkige kwaal en zorgen voor veel overlast. We hebben uitgezocht hoe je aan de slag kan met zilvervisjes bestrijden op een zo milieuvriendelijke manier.

Zilvervisje bestrijden

Hoe herken ik het zilvervisje?

Zilvervisjes behoren tot de orde van de Zygentoma, een orde van primitieve insecten, en worden ook wel ‘suikergast’ genoemd. Zilvervisjes zijn bedekt met fijne schubben, waardoor zij zilverachtig of parelmoerachtig glanzen. Ze hebben drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ze verplaatsen zich met snelle slangachtige bewegingen en variëren in lengte van 7 tot 15 mm. De beestjes zijn lichtschuw en daarom vooral ’s nachts actief. Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 3 tot 8 (!) jaar oud worden. De zilvervis legt kleine ovale parelachtige eitjes, ongeveer 0,8 millimeter lang. Het is goed om te weten dat zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.

Is de zilvervis schadelijk?

De insecten kunnen ziekmakende bacteriën overbrengen of allergische reacties veroorzaken. Klachten die kunnen optreden zijn een loopneus en tranende ogen. Daarnaast kunnen zilvervisjes boeken, behang, muren of kleding aantasten. Het is beslist niet fijn om ze tegen te komen in je huis. De zilvervis is vooral een teken dat er een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte heerst. De diertjes leven van hout waarbij ze, indien ze met grote aantallen zijn, schade kunnen geven. Ook is de zilvervis verzot op papier, dus als er behang, karton of boeken in de buurt zijn, zullen ze zich hierop uitleven. De zilvervis eet graag koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Het is niet zo dat een goede hygiëne automatisch de zilvervis tegen gaat. Het heeft vooral te maken met een hoge vochtigheidsgraad.

Ook in mijn huis?

Het meest geschikte leefklimaat voor de zilvervis is een ruimte waar het vochtig is. De ideale temperatuur voor het zilvervisje is 25 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 70% tot 90%. Zodra het vochtniveau in de lucht lager is dan 50% zal de zilvervis uitdrogen. Daarbij leeft het diertje van hout, papiervezels, andere insectjes en voedingswaar. Als we deze zaken bij elkaar leggen komen we in 80% van de gevallen uit in de badkamer of keuken. Vaak worden ze ontdekt in badkuipen, gootstenen en keukenkastjes. Maar als er vochtige plaatsen zijn in een slaapkamer, bijvoorbeeld bij een wasmachine of droger, dan kun je ze ook daar verwachten.

Zilvervisjes bestrijden: pak het vocht aan

 • Pak allereerst het vochtprobleem aan. Hoge luchtvochtigheid kun je bestrijden door allereerst de bron van het vocht, eventuele lekkages, aan te pakken. Kijk aansluitingen van wastafels en kranen goed na op lekkages en repareer bij eventuele gebreken. Isoleer eventueel waterbuizen.
 • Condensvorming kan ook een oorzaak van vocht zijn. Verbeter de ventilatie van een ruimte door ventilatiegaten of –roosters te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Met een zogenaamde hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis meten. De zilvervisjes zullen uitdrogen zodra het vochtniveau onder 50% komt.
 • Heb je last van vocht in de muren? Dan kan het verstandig zijn deze te coaten met speciale, bij de bouwmarkt te verkrijgen, coating. Deze bestrijdt direct schimmels op binnenmuren en plafonds.
 • In vochtige huizen is het verstandig om meubels en banken niet direct tegen de muur zetten, maar een stukje ervan af. Hierdoor komt droge lucht beter tegen de muren en wordt het stapelen van vocht vermeden.
 • Waterbedden zijn een geweldige plek voor de zilvervisjes. De randen rondom het bed ventileren minimaal en de temperatuur is heerlijk. Controleer de randen van je waterbed regelmatig om geen onverwachte bezoekers in bed te vinden.
 • Soms ligt het vochtprobleem in een kruipruimte. Bodem- en vloerisolatie kunnen dan helpen. Indien je op de zolder last hebt van zilvervisjes is het verstandig om de luchtcirculatie hier te verbeteren en na te gaan of er lekkages zijn. Ook de zolder isoleren is een optie.
 • Houdt de temperatuur in uw huis laag. Onder de 22 graden celsius zullen de zilvervisjes zich minder snel voortplanten en sterven.
 • Door droog te stoken kun je de luchtvochtigheid van je huis ook verlagen. Verwarm in een aantal dagen per jaar alle ruimten is huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen de zilvervisjes kunt kwijtraken.
zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden: voeding verwijderen

 • Wat eten zilvervisjes? Van alles, waaronder karton. Zilvervisjes bestrijden kun je dus ook doen door de voedselbron aan te pakken. Verwijder kartonnen dozen en vervang deze door houdbare kunststof bakken. Door het karton te verwijderen neem je een belangrijke voedselbron van de zilvervisjes weg. Daarbij bescherm je de inhoud van de bakken tegen nieuwe diertjes.  Zorg wel dat u de spullen die je opbergt goed uitschud zodat je geen diertjes meeneemt de bakken in. Gebruik in de opbergruimtes een ‘eco-zakje’, dit is een vochtvreter.
 • Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt. Als je je afvraagt ‘wat eten zilvervisjes?’ dan zijn dit de belangrijkste voedselbronnen om naar te kijken.
 • Breng behang zoveel mogelijk naadloos aan op de muur. Zilvervisjes gaan graag achter de losse delen zitten en behangplaksel is een goede voedingsbron voor het diertje.
 • Controleer ook regelmatig je schilderijen, daar zitten de diertjes graag achter.
Hgx zilvervisjesval

HG X Zilvervisjesval

Silverfish ninja

Silverfish Ninja natuurlijk

Bmt zilvervisjes val

3BMT - Zilvervisjes val

Anti zilvervisjes stekker

Anti-zilvervisje stekker

zilvervisjes bestrijden

Uitbreiding zilvervisjes voorkomen

 • Stofzuig alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de zilvervis te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit. Daarmee neem je eventuele schuilplaatsen voor de diertjes weg.
 • Maak kieren en hoekjes dicht met kit. Zie ook ons artikel over tochtstoppers. Stofzuig vervolgens alle kieren en naden goed om eventuele eitjes te verwijderen en uitbreiding tegen te gaan.
 • Je kunt de zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan half door en leg deze in een open plastic zak die je makkelijk kunt sluiten. We hebben het net al gehad over de vraag ‘wat eten zilvervisjes?’ en die informatie kun je ook in je voordeel gebruiken door ze te lokken. De zilvervisjes zullen bijvoorbeeld van de aardappel gaan eten en je kunt ze eenvoudig verwijderen uit je huis. Door ze met aardappel of banaan een gladde kom in te lokken, kunt u de zilvervisjes ook vangen. Over te gladde oppervlaktes kunnen zij zich niet verplaatsen. Dus een gladde kom en de volgende ochtend de inhoud weggooien.
 • Zilvervisjes hebben een hekel aan de sterke geur van laurier. Geconcentreerde olie kan de zilvervisjes afstoten.
 • Zilvervisjes kunnen niet tegen peper. Ze zullen zich eraan tegoed doen, maar dit niet overleven.
 • Er zijn verschillende duurzame, millieuvriendelijke oplossingen te koop om de zilvervisjes te vangen. Onderstaande vallen voor zilvervisjes zijn gifvrij.
 • Met een ultrasonische ongediertebestrijder hoef je niets te sproeien of smeren, je gebruikt ‘geluid’ om ongedierte te verjagen. Je kan volledig gifvrij deze onaangename bezoekers met geluiden verdrijven. Voor mensen is dit geluid niet hoorbaar, dus je zal er geen last van hebben. De zilvervisjes zullen echter op lange duur hierdoor gestoord worden, en zullen verhuizen. Wij adviseren daarnaast ook in te zetten op de bovenstaande acties.

Schakel professionele hulp in om zilvervisjes te bestrijden

Let op: zilvervisjes kunnen zich gemakkelijk door je huis verplaatsen en zullen dit vooral ’s nachts doen. Zorg er dan ook voor dat je de maatregelen niet alleen in de ruimtes neemt waar u de zilvervisjes gezien heeft, maar voer ze consequent in huis door. Overleg met je buren over de diertjes is belangrijk, want de zilvervisjes kunnen zich via leidingen en groeven door een heel gebouw verplaatsen. Indien je buren ook last hebben van zilvervisjes is er een grotere kans dat ze bij u in huis terugkomen. Bij grote aantallen zilvervisjes, wat echter zelden voorkomt, is het verstandig om niet zelf aan de slag te gaan, maar een gerenommeerd bedrijf in zilvervisjes bestrijden in te schakelen. Professionals kunnen je bij een ware plaag beter helpen om de juiste maatregelen te treffen.

Meer lezen over insecten bestrijden op een duurzame manier? Lees hier meer over mieren bestrijden, muizen bestrijden en pissebedden bestrijden.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

96 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weet iemand of ze ook kurk eten ? Dat is ook natuurlijk en vast gelujmd ook. Ik zou een kurken vloer willen leggen en nu verstoppen ze in de randen van de chape, ik vrees een onbeperkte voedingsbron te voorzien. Ik neem hier alvast mee om het eens te testen op een diertje, als ik eentje te pakken krijg

Wij hebben jarenlange en alleen goede ervaring met kurkvloeren. Ik heb ze destijds in ons hele huis zelf en super eenvoudig gelegd en kan ze aan iedereen aanbevelen. Wij wonen nu gehuurd (senioren woning), maar daarvoor vinden wij het helaas te duur en is het ook niet geoorloofd !

Hallo, ik het gevoel dat deze beestjes via de afvoer van de riolering, alle afvoer, de gootsteen, de wasmachine enzovoorts je huis binnenkomen! Het is dus echt een groot probleem waar de gemeente ook iets mee zou mogen doen! Ik was er vanaf dacht ik maar nu komen ze toch echt via de afvoer weer mijn huis in? Echt heel naar zó. Gemeente doe er wat aan…

Hoi,
Tot voor kort kende ik dit diertje niet hier in België. Deze tips zijn heel interessant ! Ik zal beginnen met lokken zodat ik kan bepalen welk visje het juist is. Kruidnagel en peper lijkt mij ook de moeite. Verder droog en koel om verder voortplanten, eitjes, te voorkomen. Ik hoop ze op die manier weg te krijgen voor ik kurk ga leggen. Ik vraag mij af of ze dit ook als voedsel zien, aangezien natuurlijk en ook wel lijm denk ik.

Ivan

Zowat alles over zilvervisjes is onzin en handel. Sluit constant de afvoergaten en zelfs de overlopen WANT ZE KOMEN VIA DIE OPENINGEN NAAR BINNEN bij mij 200% zeker. Ik ben er van af maar blijf de gele kartonnen van een geur en een lijm van Kruitvat toch veelvuldig plaatsen, want je vergeet steeds weer eens een afvoer te sluiten en dan komt er fallikant weer één vol met zijn eieren naar binnen.

Ik blijf vallen gebruiken. Dit is voor mij de beste oplossing.
Ik heb geen plaag, maar ik zie om de paar dagen misschien 1 zilvervisje, die ik dan gelijk doodmaak. Verder af en toe 1 extra in de vallen.
Op zolder vang ik de meeste, terwijl de zolderkamer net gerenoveerd is, schoon, verder nooit gebruikt wordt en er zijn geen papieren dozen.
Ook vang ik af en toe piep kleine visjes, van cca 2mm, dus die komen dan van eitjes in huis denk ik, en niet van buiten.
Ik heb er inmiddels mee leren leven, is niet anders, tegenhouden lukt niet.
Maar gelukkig is het geen plaag.

BIO RON bestellen: diatomeeenaarde tegen zilvervisjes, even opbellen hulp vragen in één van de winkels prijs 9.95.ZIlvervisjes hebben een exoscelet door de diatom aarde verliezen zij de bewegelijkheid en sterven een langzamer dood, ook peper kunnen ze niet tegen of kruidnagelen. Probeer meubels niet tegen de muur maar op afstand hiervan te plaatsen. Verwarming bij het zien van zilvervisjes in Toilet of badkamer niet hoger dan 19 graden houden. Badkamer vochtvrij houden. Ramen met horrengaas laten maken. Kijken bij keuken of de zwanenhals onder de gootsteen lekvrij is. Zilvervisjes komen van buiten naar binnen om te kijken of er wat te eten is, bij constatering hiervan ook de buitenboel goed met schoonmaakazijn doen en geen rommel op de grond laten slingeren, Behang van de muren halen en gewoon stucen, plinten laminaat met flexibele kit omdat laminaat werkt, katonnen dozen de deur uit, goed stofzuigen en elk raam waar ook of… Lees verder »

Beste Peggy,

Zilvervisjes komen van buiten naar binnen toe ! als je echt wilt luchten is het van belang een heel goed horrengaas te bevestigen in het raam, waar ze niet doorheen kunnen of langs kunnen lopen, het is het beste dit door een bedrijf aan te laten brengen, hiermee voorkom je het probleem. Ook kun je Diatomeeenaarde kopen hiervan drogen ze uit ( dat is de biologische manier. Kijk hiervoor zelf even op het Internet welke winkel het verkoopt. De normale prijs hiervan is 9,95 ! geen kartonnen dozen in huis en flink wat lavendel in een plantenbak aan de buitenkant van je raam doet ook wonderen, in ieder geval de verwarming laag houden onder 20 graden en geen kruimels op de grond of stof, goed stofzuigen!

Beste, Ik woon 7 jaar in mijn huis en had er geen last van , nu heb ik 5 maand geleden mijn zolder gerenoveerd naar een slaapkamer. en heb ik last van zilvervisjes. heb er nu al in totaal 6 dood gedaan, 4 in mijn nieuwe slaapkamer en 2 in mijn badkamer. ik heb al een bom geplaatst zerox one shot en dan waren ze precies even weg, maar nu zag ik dan ineens terug eentje kruipen. vind ze gewoon vies. nu zet ik mijn venster wel elke dag open. ik heb ook op mijn zolder een inloopkast en heb nu bang dat ze aan mijn kledij zouden zitten. een spray helpt ook niet, heb al bio kill universeel spray geprobeerd. moeten onze kamer wel nog verder afmaken maar onze plinten kunnen nooit helemaal aansluiten aan de muur, omdat deze scheef zijn. dus ik heb nog wel wat werk, ga… Lees verder »

Hallo,

Misschien schimmel?

Hoi Rita,
ik ben benieuwd en hoor graag of uiteindelijk je populatie flink minder wordt. Misschien heeft het tijd nodig.

Sinds mijn laatste reactie heb ik intussen ook Diatomeeënaarde gekocht. Deze poeder heb ik langs de plinten en in hoeken gestrooid, overal in het huis (ik vermeed die plekken met de stofzuiger). Ik kan helaas niet zeggen of het werkt. Ik zag wel zilvervisjes er doorheen lopen, maar of ze later dood zouden gaan door uitdroging, dat weet ik niet, dat heb ik niet afgewacht natuurlijk ;). Ik blijf visjes zien, en ook mijn vallen onder het bed en op zolder blijven visjes vangen. Dus de vraag is, lopen ze niet door de Diatomeeënaarde of zijn het nieuwe visjes? Één ding weet ik: het is heel vervelend om met deze poeder niet fatsoenlijk te kunnen stofzuigen. En opzuigen en weer aanbrengen zit er bij mij niet in, wie heeft daar tijd voor? Dus mijn advies: als je die poeder hebt, strooi het achter plinten, in kieren of zo, waar je… Lees verder »

Heb ze gekregen door verhuisdozen.
Niet blij mee.

Dag mw Mel,
ik heb borax gekocht, maar het is een poeder. Dat kan ik toch niet opspuiten! Als ik het op zou lossen, wat ik van plan ben, werkt het dan nog? Ze moeten er toch van eten? Mijn drogist vertelt me dat het met poedersuiker vermengd, tegen mieren is, want de mieren komen af op de poedersuiker en eten dan ook de borax. Maar stel dat ik de vloer dweil met een oplossing (hoge concentratie) van borax, dan eten ze er toch niet van? Hoe kan het dan helpen?
Hoor heel graag van je.

Klinkt heel veelbelovend. Voorlopig heb ik ff geen puf om er weer mee aan de slag te gaan, maar ik ga hier zeker wat mee doen. Supertof!!

Mocht je nog vragen hebben antwoordt dan terug, dan lees ik het in mijn email en zal terug antwoorden zodra ik kan. Groeten Mel

Beste allen ! lezen svp…. Ik heb hier veel aandacht aan besteed en ontdekt dat er een remedie is die voor 100 % werkt. Heel heel vroeger werd het al in Azié gebruikt tegen ongedierte het is: Diatomeeenaarde dit is een biologische oplossing, te lezen uitvoerig op de website van Bio-Ron. Op deze site vind je ook tal van winkeliers die het bij Bio-Ron afnemen dan kun je het ophalen inplaats van laten opsturen. Je kunt het tussen de plinten van het laminaat strooien en tevens in de meterkast, de zilvervisjes drogen hierdoor uit en gaan dood, Bio-Ron verkoopt het voor 9,95 per kilo je kunt hier werkelijk heel lang mee doen. Dit is de grijzige Diatom die ook geen kwaad kan voor je huisdieren of voor je zelf, je mag er zelfs de huid van de kat of hond voorzichtig mee insmeren om vlooien te doden of tegen te… Lees verder »

In plaats van vallen kopen, heb ik nu dubbelzijdige tapijttape gebruikt, gewoon van karwei. Die langs hoeken op de muur, langs plinten, en ook in de kast langs randen. Niet overal hoor, het was eerst een test, maar op een paar strategische punten, stukken van 30cm geplakt. Als je de beschermfolie eraf haalt, is de tape gewoon wit, dus hij valt niet eens op (ik heb witte muren).
In 1 maand tijd 4 gevangen (3 kleine en 1 volwassen visje). Het werkt, en is veel goedkoper dan valletjes.

Maar ook de valletjes werken wel, heb nog steeds twee onder het bed, sinds februari 5 gevangen.

Wat een goede tip, Rita!

Die valletjes en blokjes etherische olie waar Rita het ook over had heb ik in het begin geprobeerd, maar niets er van hielp. Kost alleen handen vol geld.

Paar weken overal last gehad van zilvervisjes, in de keuken, tot de zolder Op internet vond ik http://www.zilvervisje.nl, deze hadden vele producten om van de zilvervisjes af te komen. We hebben diverse soorten vallen geprobeerd ik geen last meer van zilvervisjes. Aanrader

Ik woon hier al 43 jaar en heb sinds 20 jaar zilvervisjes en met mij de hele galerij. Het zijn altijd periodes en tot mijn spijt soms in mijn bed.Mijn bed staat tegen de badkamermuur waar ze ook voorkomen. Zijn moeilijk uit te roeien. Het enige waar ik zeker van ben ,ze zitten altijd in emmers ,pannen en bakjes ,waar ze ook niet uit kunnen.deze trek ik door de wc en voor de rest ogen open en doodtrappen. Het is niet zoals bij kakkerlakken ,wat ik vroeger dacht als het een grote was.
die je niet dood mag trappen anders vermenigvuldigen ze omdat de eitjes uit hun lijf komen.Ik gebruik wel af en toe een spuitbus en dat vooral bv onder de trap in een kast waar veel spullen hangen en liggen.Meestal voor ik mijn huis verlaat.

Bij het KAD zeggen ze dat de visjes niet kunnen ruiken, maar wat Rita beschrijft en wat ik zelf heb geëxperimenteerd wijst er wel degelijk op dat ze kunnen ruiken. Volgens mij.

Ha Rita,
in licht blijven ze gewoon leven. In de zon zijn ze zo dood. Fijn dat je mee experimenteert.

Ik heb een visje gevangen, in een yoghurtbak gedaan. Als test, heb ik een stukje afgesneden van een geurblokje met etherische olie (soort kaarsachtig blokje, via zilvervisjesweg.nl), en bij het visje gegooid. 24 uur later leefde hij nog steeds. Hij vluchtte eerst naar de andere kant van het bakje, maar later liep hij ook over het blokje heen. Dus etherische olie maakt het niet dood (andere effecten, zoals niet meer in staat zijn om voedsel op te sporen, kon ik helaas niet meten). De volgende dag deed ik kruidnagelpoeder in het bakje, dit was een tip van Maria1. Bij dit visje duurde het wel 3 uur, maar hij is nu wel dood. Goede tip! Een volgende keer zal ik als extra, het bakje ook op een donkere plek zetten, omdat licht ook invloed kan hebben op visjes, ze gaan dood door licht. Nu had ik het bakje gewoon op het… Lees verder »

Maria die 14 jaar in haar appartement woont is een tweede Maria, daarom noem ik me nu Maria1. Ik heb een snufje gemalen kruidnagel (gewoon uit kruidenpotje) bij een gevangen visje gedaan en toen ik een half uurtje later keek was het beestje dood. Verder ben ik aan het klussen en ik merk dat een aantal visjes zitten in heel kleine scheurtjes bv. langs kozijnen van ramen en deuren. Ik was een muur aan het schuren met een schuurmachine, komt er door de trilling een piepklein babyvisje uit een heel dun kiertje schuiven. Een kiertje waar een volwassen visje helemaal niet door zou kunnen, maar blijkbaar zit er wel een gezinnetje achter. Ik heb wel vaker visjes uit een wat breder kiertje zien komen. Ik kit straks alle overgangen tussen kozijn en muur af met acrylkit. Acrylkit kun je oververven, maar die wordt daar wel minder flexibel van, dus als… Lees verder »

Ik vind het goed van Maria, al die experimenten en de conclusies, en dat zij hier telkens haar bevindingen beschrijft. Ik woon nu 6 maanden in mijn nieuwe huis (wel oude woning) en ik heb ook last van papiervisjes helaas. Één ding kan ik zeggen: ze overleven de kou heel goed. Ik had dozen opgeruimd op zolder, en naar beneden gebracht, dichtgevouwen, met visjes erin, en ik heb de dozen buiten in de kou (4 graden) gegooid. Het regende en had geen zin om de dozen in de papiercontainer te gooien. Dus zomaar laten staan, ik dacht, ze kunnen niet tegen de kou en gaan ze dood (dat las ik). 3 dagen later wilde ik de dozen verscheuren en in de container doen. Ze leefden nog! Waren wel iets slomer in beweging, maar leefden nog wel. Eigenlijk, als je bedenkt dat het heel oude en primitieve beesten zijn, is het… Lees verder »

Voor het eerst hoorde ik een jaar of 12 geleden over zilver/papiervisjes. Op mijn werk viel er weleens ééntje van het plafond. Ik vind ze zelf niet eng. Ongeveer een jaar geleden zag ik in mijn appartement waar ik nu 14 jaar woon, voor het eerst een zilver of papiervisje en een paar maanden later zo’n visje in de keuken. Ik hou de temperatuur in mijn huis op 16 – 19 graden, ik lucht elke dag minstens een uur. Is het verstandig om nog meer preventieve en/of bestrijdende maatregelen te nemen?

Iedereen blijkt er last van te hebben maar blijf het vieze beesten vinden. Het meeste heb ik ze in de badkamer en ben er van overtuigd dat ze via het riool o.a., daar ik hetzelf heb gezien, dat ze langs de stop in het bad en wastafel ook je huis kunnen binnenkomen. Op de zolder waar het warmst is en niet te ventileren is(vlizotrap) heb ik de meeste en veel hier zitten.Heb alles uit kartonnen dozen gedaan in plastic dozen enz. en je snapt het niet ze moeten toch via de gladde wand en dan om het deksel heen? bovenop het deksel klimmen waar niet te begrijpen de meesten bovenop zitten en de doos staat midden op de zolder of ze komen uit de lucht vallen??!!!. Ben wel op voorbereid wanneer ik iets oppak er veel onderweg schieten en met mijn biologische spuitbus dan klaar sta.Op internet staan recepten hoe… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.