Zilvervisjes natuurlijk en milieuvriendelijk bestrijden

Geplaatst op 20 februari 2011 in Lifestyle

De kans dat ze ook bij jou in huis leven is groot, ook al heb je ze nog niet gezien. Het Zilvervisje is een goede bekende in Nederlandse woningen en bezorgt veel mensen de kriebels. Zowel in vochtigere oudere huizen als in geïsoleerde nieuwbouwhuizen komen ze voor. Doordat we onze huizen steeds beter verwarmen en isoleren, zijn er meer vochtige en warme plaatsen. Deze vochtige en warme plaatsen bieden in combinatie met holle wanden en miniscule kiertjes de perfecte leefomgeving voor de Zilvervis. Maar wij willen deze insecten liever niet in huis, u wel? Zilvervisjes zijn vaak een hardnekkige kwaal en zorgen voor veel overlast. We hebben uitgezocht hoe je de Zilvervisjes zo milieuvriendelijk mogelijk kunt bestrijden.

Hoe herken ik het Zilvervisje?

Zilvervisjes behoren tot de orde van de Zygentoma, een orde van primitieve insecten, en worden ook wel ‘suikergast’ genoemd. Zilvervisjes zijn bedekt met fijne schubben, waardoor zij zilverachtig of parelmoerachtig glanzen. Ze hebben drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ze verplaatsen zich met snelle slangachtige bewegingen en variëren in lengte van 7 tot 15 mm. De beestjes zijn lichtschuw en daarom vooral ’s nachts actief. Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 3 tot 8 (!) jaar oud worden. De Zilvervis legt kleine ovale parelachtige eitjes, ongeveer 0,8 millimeter lang. Het is goed om te weten dat Zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.

Is de Zilvervis schadelijk?

De insecten kunnen ziekmakende bacteriën overbrengen of allergische reacties veroorzaken. Klachten die kunnen optreden zijn een loopneus en tranende ogen. Daarnaast kunnen zilvervisjes boeken, behang, muren of kleding aantasten. Het is beslist niet fijn om ze tegen te komen in je huis. De Zilvervis is vooral een teken dat er een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte heerst. De diertjes leven van hout waarbij ze, indien ze met grote aantallen zijn, schade kunnen geven. Ook is de Zilvervis verzot op papier, dus als er behang, karton of boeken in de buurt zijn, zullen ze zich hierop uitleven. De Zilvervis eet graag koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Het is niet zo dat een goede hygiëne automatisch de Zilvervis tegen gaat. Het heeft vooral te maken met een hoge vochtigheidsgraad.

Ook in mijn huis?

Het meest geschikte leefklimaat voor de Zilvervis is een ruimte waar het vochtig is. De ideale temperatuur voor het zilvervisje is 25 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 70% tot 90%. Zodra het vochtniveau in de lucht lager is dan 50% zal de Zilvervis uitdrogen. Daarbij leeft het diertje van hout, papiervezels, andere insectjes en voedingswaar. Als we deze zaken bij elkaar leggen komen we in 80% van de gevallen uit in de badkamer of keuken. Vaak worden ze ontdekt in badkuipen, gootstenen en keukenkastjes. Maar als er vochtige plaatsen zijn in een slaapkamer, bijvoorbeeld bij een wasmachine of droger, dan kun je ze ook daar verwachten. Lees ook voedingsbron voor motten

Hoe kan ik het zilvervisje bestrijden? Pak het vocht aan

 • Pak allereerst het vochtprobleem aan. Hoge luchtvochtigheid kunt u bestrijden door allereerst de bron van het vocht, eventuele lekkages, aan te pakken. Kijk aansluitingen van wastafels en kranen goed na op lekkages en repareer bij eventuele gebreken. Isoleer eventueel waterbuizen.
 • Condensvorming kan ook een oorzaak van vocht zijn. Verbeter de ventilatie van een ruimte door ventilatiegaten of –roosters te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Met een zogenaamde hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten. De Zilvervisjes zullen uitdrogen zodra het vochtniveau onder 50% komt.
 • Heeft u last van vocht in de muren, dan kan het verstandig zijn deze te coaten met speciale, bij de bouwmarkt te verkrijgen, coating. Deze bestrijdt direct schimmels op binnenmuren en plafonds.
 • In vochtige huizen is het verstandig om meubels en banken niet direct tegen de muur zetten, maar een stukje ervan af. Hierdoor komt droge lucht beter tegen de muren en wordt het stapelen van vocht vermeden.
 • Waterbedden zijn een geweldige plek voor de Zilvervisjes. De randen rondom het bed ventileren minimaal en de temperatuur is heerlijk. Controleer de randen van je waterbed regelmatig om geen onverwachte bezoekers in bed te vinden.
 • Soms ligt het vochtprobleem in een kruipruimte. Bodem- en vloerisolatie kunnen dan helpen. Indien u op de zolderruimte last heeft van Zilvervisjes is het verstandig om uw luchtcirculatie hier te verbeteren en na te gaan of er lekkages zijn. Ook kunt u hier de temperatuur verlagen.
 • Houdt de temperatuur in uw huis laag. Onder de 22 graden celcius zullen de Zilvervisjes zich minder snel voortplanten en sterven.
 • Door droog te stoken kunt u de luchtvochtigheid van uw huis ook verlagen. Verwarm in een aantal dagen per jaar alle ruimten is huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen de zilvervisjes kunt kwijtraken.

Hoe kan ik het zilvervisje bestrijden? Voeding verwijderen

 • De tweede aanpak om zilvervisjes te bestrijden is om de voedselbron aan te pakken. Verwijder kartonnen dozen en vervang deze door houdbare kunstof bakken. Door het karton te verwijderen neemt u een belangrijke voedselbron van de Zilvervisjes weg. Daarbij beschermt u de inhoud van de bakken tegen nieuwe diertjes.  Zorg wel dat u de spullen die u opbergt goed uitschud zodat u geen diertjes meeneemt de bakken in. Gebruik in de opbergruimtes een ‘Eco-zakje’, dit is een vochtvreter.
 • Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
 • Breng behang zoveel mogelijk naadloos aan op de muur. Zilvervisjes gaan graag achter de losse delen zitten en behangplaksel is een goede voedingsbron voor het diertje. Controleer ook regelmatig uw schilderijen, daar zitten de diertjes graag achter.

Uitbreiding zilvervisjes beperken

 • Stofzuig alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de Zilvervis te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit. U neemt daarmee eventuele schuilplaatsen voor de diertjes weg.
 • U kunt de Zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan halfdoor en leg deze in een open plastic zak die u eenvoudig kunt sluiten. De Zilvervisjes zullen van de aardappel gaan eten en u kunt ze eenvoudig verwijderen uit uw huis. Door ze met aardappel of banaan een gladde kom in te lokken, kunt u de Zilvervisjes ook vangen. Over te gladde oppervlaktes kunnen zij zich niet verplaatsen. Dus een gladde kom en de volgende ochtend de inhoud weggooien.
 • Zilvervisjes hebben een hekel aan de sterke geur van laurier. Geconcentreerde olie kan de Zilvervisjes afstoten.
 • Zilvervisjes kunnen niet tegen peper. Ze zullen zich eraan tegoed doen, maar dit niet overleven.
 • Er zijn verschillende duurzame, millieuvriendelijke oplossingen te koop om de Zilvervisjes te vangen.  Zo is er het ‘Zilvervisje No Way Out Lokdoosje’ en zijn er ‘Zilvervisjes plintvallen’ te koop.

Schakel hulp in om zilvervisjes te bestrijden

Let op: Zilvervisjes kunnen zich gemakkelijk door je huis verplaatsen en zullen dit vooral ’s nachts doen. Zorg er dan ook voor dat u de maatregelen niet alleen in de ruimtes neemt waar u de Zilvervisjes gezien heeft, maar voer ze consequent in huis door. Overleg met uw buren over de diertjes is belangrijk, want zij kunnen zich via leidingen en groeven door een heel gebouw verplaatsen. Indien uw buren ook last hebben van Zilvervisjes is er een grotere kans dat ze bij u in huis terugkomen. Bij grote aantallen Zilvervisjes, wat echter zelden voorkomt, is het verstandig om niet zelf aan de slag te gaan, maar een gerenommeerd bedrijf in te schakelen. Professionals kunnen u bij een ware plaag beter helpen om de juiste maatregelen te treffen.
Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes

Reacties (94)
Adrie
17/08/11 • 15:20

Ik heb zilvervisjes in huis. De eerste zag ik in de douche, de 2e, 3e, en 4e in de gang.
In de douche werkete het goed om de mechanische afzuiging na te kijken en deze schoon te maken. Vocht wordt dan snel minder. Daarnaast extra gelucht en de tip van peper toegepast. Nu heb ik ze een week al niet meer gezien. Tot ik in de gang ze zag.
Het bleek dat ze in mijn motorbroek zaten (stuk of 10) en bij mijn mutsen/shalws, handschoenen (stuk of 4 en doordat ik er 2 hier zag ontdekte ik het.

Vraag: kan het helpen om na de ronde stofzuigen en uitkloppen, de spullen te wassen (veel wol, dus tot 40 graden!) of juist niet? ivm bijvoorbeeld hoge vocht?

Dirk
18/08/11 • 09:04

Wassen is altijd verstandig al moet je wel beetje oppassen met wol op 40 graden. Ik zou aan het wasmiddel een flinke scheut azijn toevoegen dat ontsmet nog wat extra. Daarna goed laten drogen en dan zijn ze volgens mij wel uit je kleding. Laat even weten of het gelukt is en of je de zilvervisjes onder controle hebt.

Miranda
03/09/11 • 10:07

Jammer dat jullie in het artikel geen onderscheid maken tussen zilvervisjes en papiervisjes. De tweede en derde foto zijn duidelijk zilvervisjes: korte antennes en staartdelen, glad en onbehaard lichaam. Op de eerste foto staat volgens mij geen zilvervis, maar een papiervis. Die hebben antennes en staartdelen die langer zijn dan hun lichaam en ze zijn wat behaard.Papiervisjes kunnen enorme schade aanrichten aan boeken en kleding en vragen om een andere benadering dan zilvervisjes, vooral omdat ze bij een veel lager vochtgehalte kunnen overleven (er zijn exemplaren die zelf een relatieve vochtigheid van 11% nog overleven).

faith
11/02/12 • 12:24

ik heb die vieze beesten ook in mijn nieuwe huisje rond lopen en dan vooral op de slaap- verdieping, daar zit ook mijn badkamer, en mijn was en droog machine, ik heb er eczeem van gekregen en zit helemaal onder, ik stamp tot nu toe alle beestjes plat die ik zie. heb dagelijks mijn ramen op die verdieping open. Help!!

Adrie
01/03/12 • 16:55

Ik heb alles gewassen, heb van die plakstrippen gekocht. Na regelmatig wassen en het gebruik van airwick toiletverfrisser (op spuiten, gaan ze dood)en gebruik van wcblokjes (deze tips kreeg ik ook) zie ik ze alleen nog in de gang onder het kleed, waar ik ze regelmatig weghaal met de spuitbus. De hele nieuwbouwwijk blijkt er na 4 jaar last van te hebben gekregen, en ons blok als laatste (gelukkig).
Maar ik heb het nu redelijk onder controle hoop ik.

Nessa
07/03/12 • 13:40

Ik heb van die natuurlijke blokjes met etherische olie van zilvervisjes-weg gekocht. Vooral in kasten en dozen werken deze perfect. Ik had op zolder papiervisjes in dozen met oude boeken (brrrr,rilling). Sommige helaas niet te redden maar na een paar weken gekeken en een heleboel dood en de rest waarschijnlijk gevlucht want er zat geen levende meer in. Hoop niet dat ze ergens anders zijn gaan zitten. De meeste boeken helaas toch te veel aangevreten en weggegooid. Ik snap niet dat die beestjes kunnen leven want op mijn zolder is het best droog. Hebben ze geen water nodig??

11/04/12 • 15:07

Een duidelijk verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes is dat papiervisjes wat dikkere vliesachtige dijen hebben die wat lichter van kleur zijn dan het lijf. Klinkt raar maar je ziet het direct. Ik heb ze helaas allebei en nu zie ik het verschil als tussen kast en hond 🙂 Meer info vind je ook hier: http://www.zilvervisjes-weg.nl/c-1524197/wat-is-een-zilvervisje-of-papiervisje/
Uit ervaring weet ik dat de chemische spuitbussen het best werken, maar de lucht is echt niet fijn/gezond. Die gebruik ik voor achter de plinten in de woonkamer. In mijn kledingkast gebruik ik bestrijding blokjes en verder valletjes in slaapkamers. Ook zet ik vaker de ramen open voor het vocht. Het gaat nu best redelijk.

petra brouwer
06/08/12 • 14:20

ik heb sinds drie jaar dat langzamerhand mijn hele vitrage word weggevreten.
heb geen flauw idee waar het vandaan komt. het is alleen aan de voorkant van mijn huis.heb wel last van die zilvervliesbeestjes maar die zie ik alleen in de gangkast en slaapkamer.
heb sinds drie jaar wel nieuwe meubels van teakhout die met de hand gemaakt zijn,dus misschien zat/zit daar iets in???durf ook geen nieuwe vitrage te nemen voordat ik weet wat het probleem is.zou dit misschien ook te verhalen zijn op je inboedelverzekering? HELP alsjeblieft

Hans
24/08/12 • 15:47

Het zijn inderdaad hele vieze beesten!! Wij hebben er ook veel last van gehad, ik kwam erachter nadat ik gaten in me kleding vond!!
Je kunt ze ook verjagen doormiddel van ultrasonishe geluiden. Zie voor meer info:
Na ongeveer een week zie je ze niet meer, volgens mij vluchten ze uit het huis naar de buren ;-))

Dick
05/09/12 • 14:08

Beste mensen,
Het is zo eenvoudig dat het lachwekkend is. Zet op crusiale plaatsen, onder de keuken, in loze hoekjes op zolder, onder kasten, plastic doosjes met de lange zijde !!! tegen de muur (of in een hoekkie). Tupperware-bakjes, plastic bakjes, vierkante vazen etc etc.
De sukkel-Zivervis loopt er wel in maar kan er niet uit. Let op. Het kost niks, werkt lang, werkt 24 – 7, is milieuvriendelijk etc etc.
Ik vang er soms wel 20 tegelijk maar zeker elke dag een paar. Volgens mij schuimen ze in groepen je huis af of volgen ze elkaars sporen.
Doen! Je zult zien dat het werkt!
Met deze methode zul je NOOIT alle zilvervisjes definitief afvangen maar je VOORKOMT een explosie van de krengen.

Zorg dat je je buren ook informeerd anders blijf je besmetting oplopen.
DOEN!!!!!!!!!

Karel
12/09/12 • 11:48

Besten,

ik heb net de sleutel gekregen van mijn nieuwe kamer en ja ik ben er achter gekomen dat ik ze ook heb zilvervisjes. Ik ben er zo bang voor ik heb tips gekregen van mijn vrienden zoals: vochtvreter en een spuitbus kopen van hg en alle naden en kieren onderspuiten en natuurlijk je kamer goed door laten luchten ik hoop dat ze weggaan want ik heb een enorme plaag zie er 10 op een dag terwijl me kamer leeg staat :s ik hoop als iemand nog meer tips heeft.

Groeten,

dejong
19/11/12 • 20:40

bij ons op kantoor, chique pand…, waren ze ook, liefst 2x moest er een prof. organisatie komen die dan na 20 uur iets deed, de volgende dag moesten we dan de ramen open houden een tijdje.

Heb ze thuis ook opeens gezien, vreselijk… ik heb nu hier en daar laurier neergelegd, dat las ik hier van iemand. En ik ga zilvervisjesweg. spul kopen, dat ik hier ook las.
Ik zie er maar af en toe 1 lopen.. maar vind het vreselijk.. ik doe dan als volgt: maak wat toiletpapier nat, en pak het beestje daar mee en trek meteen erna het toilet door.
Onbegrijpelijk, ik heb ook geen idee, hoe ik er aan kom, woon er al 20 jaar en had er NOOIT last van.

Wie meer tips heeft, welkom.

sarah
16/12/12 • 21:28

we zijn nog maar net verhuisd, en ja inderdaad we hebben er ook last van, zowel in de living,als in de gang en de slaapkamer! vreselijk, je zou er de kriebels van krijgen! ik las hier dat ze kleding ook kunnen aantasten, dat geloof ik niet echt.
tot ik vanmiddag een kledingstuk uit een kartonnen doos nam waar een gat in zat!
morgen ga ik zeker iets halen om ze te doden… brrrrrrrrrrrr

rr
18/01/13 • 11:05

brr

Lisa
16/03/13 • 16:13

Wij hebben val doosjes gekocht, het helpt een beetje alleen nog niet goed genoeg. S’avonds als de kids gaan slapen durven ze dat niet ze zijn bang dat er een zilvervisje op hun bed komt of in hun mond. Ik doe elke dag de ramen open heb alle kranen na gekeken maar niets helpt wat moet ik doen??

26/04/13 • 21:02

Spray tegen Zilvervisjes raad ik iedereen ten zeerste af. Deze is zeer slecht voor de gezondheid. Uw huis laten behandelen met giftige chemicaliën is ook niet goed voor uw gezondheid. Zeker niet met kinderen in de buurt. Er is een milieuvriendelijke oplossing die duurzaam is en op den duur veel goedkoper dan zelf sprayen met dure bussen ten koste van uw gezondheid. De oplossing kunt u hier vinden als u op mijn naam klikt.

07/08/13 • 05:36

15 Tips om Zilvervisjes te bestrijden.

1- Zorg voor een goede ventilatie
2- Zorg dat kleding en andere spullen niet vochtig de kast in gaan
3- Maak naden en kieren dicht
4- Houdt de binnentemperatuur onder de 22 graden Celsius
5- Laat oud papier niet lang staan
6- Vorm geen broedplekken door overvolle kasten
7- Voorkom lekkende kranen
8- Zorg dat plinten goed aansluiten of kit ze af
9- Zorg voor een hygiënische huishouding
10- Zet kasten regelmatig open zodat ze kunne luchten
11- Zorg dat behang op de naden goed aansluit en dicht is
12- Zet ramen regelmatig tegen elkaar open
13- Zet in vochtige huizen meubels wat verder van de muur
14- Bij vochtige kruipruimtes is het een overweging om de vloer te isoleren
15- Leg geen vochtige vaatdoeken in keukenkastjes

Renato
10/09/13 • 11:46

Hallo,
Ik heb al heel lang zilvervisjes in huis, maar heb er nooit last van gehad.
Ze zijn bijzonder schuw en bang voor licht. De keren dat ik ze tegen kwam, was bij plotselinge verlichting met b.v een zaklamp in donkere naden van kasten, of tussen de kieren van plinten of planken van houten vloeren.
Ik heb er altijd maar enkele gezien en die waren in een oogwenk weer verdwenen. In de 20 jaar dat ik hier woon zijn het er nooit meer geworden. ook heb ik nooit enige aantoonbare schade of overlast van de zilvervisjes gevonden, ze hebben nooit m,n antieke boeken aangetast of ik heb ze nooit in de keuken op of bij etenswaren gezien, ook tasten ze geen kleding en textiel aan { heb ze nooit op kleding in kasten aangetroffen, in tegenstelling met de kleding mot wiens vraatzuchtige larven grote schade kunnen veroorzaken en welke beslist met b.v mottenballen bestreden moeten worden . Ook het museumkevertje kan heel schadelijk zijn voor b.v oude boeken. Voor mij zijn zilvervisjes volkomen onschadelijk en ik zie dan ook geen enkele reden ze op wat voor manier dan ook te bestrijden . Overigens in ander huizen die ik ken waren ze ook nauwelijks merkbaar aanwezig.

dejong
05/10/13 • 21:14

ik heb er ook maar af en toe 1, maar dat is al gruwelijk vind ik. Vele jaren nooit last en dan opeens sinds vorig jaar. ONBEGRIJPELIJK..

Ik schrok paar maand terug zeer; trof ze aan in een mokje, dat ik maar zelden gebruik, en daarom ook maar meteen weggooide. Dat mokje stond in een keukenkastje, dichtbij de grond. Blijkbaar in dat kastje geweest, afschuwelijk.., en toen per ongeluk daarin gevallen. Paar weken later weer in precies eenzelfde mokje, had 2 identieke, ook meteen weggegooid.
Ga nu deel kruiden in koelkast zetten, dat is misschien beter, dan komen ze daar niet op af. Die lucht trekt wellicht. Heb alle zakjes waarin bv lijnzaad oid, afgesloten en met knijper dicht, zodat ze NOOIT daarin kunnen komen.

Heb laurierbladeren in dat kastje nu, en peperkorrels gemalen, en daar hoopjes peper hier en daar liggen. Ook vallen gekocht bij de kruidvat. 2 in de keuken 2 in de badkamer.
Ga ook laurier oie kopen, las ik hier ergens. Ken het niet.

Heb de kieren rondom de toiletpot laten dichtkitten. Ga nog meer laten kitten, door advies wat ik hier las.

Verder begrijp ik niet, dat er gezegd wordt, dat je de CV hoog moet zetten, zodat je minder vocht krijgt, maar ook lees je, vooral < 22 graden houden. Wat is wijsheid!!

Heb nu dag en nacht het licht aan in de badkamer, want ze haten licht.

Meer tips, meer dan welkom.

Had al gedacht, dat spuitbussen zeer slecht zijn voor de mens, en niet gekocht.

dejong
05/10/13 • 21:17

Door droog te stoken kunt u de luchtvochtigheid van uw huis ook verlagen. Verwarm in een aantal dagen per jaar alle ruimten is huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen de zilvervisjes kunt kwijtraken. dit is een tip van iemand. WELKE dagen?

Nees
07/01/14 • 13:43

Ik heb de afgelopen maand al 3 spuitbussen leeg gespoten, ik heb het hele huis zo goed als gehad maar helaas kom ik ze elke dag nog tegen…
Ze zijn bij mij niet snel meer (komt door de chemische stoffen denk ik :P)
Ik snap niet waar ze vandaan blijven komen, ik weet dat er achter mijn kledingkast op de slaapkamer een nest zit en heb daaromheen alles plat gespoten maar ze zitten volgens mij ook in de ijzeren kozijnen, boven mijn deuren zit een raampje waar ze in kunnen…

Ik heb een vrij nieuw huis (5 jaar oud) en droog stoken zal bij mij helaas niet gaan aangezien ik alleen maar vloerverwarming heb in mijn gehele huis 🙁

De afgelopen dagen/weken kwam ik thuis van mijn werk en toen zaten er 3 enorm grote bovenaan de trap, zo groot heb ik ze nog nooit gezien!
Ook zijn het nu papiervisjes i.p.v. zilvervisjes, weet iemand hoe dit kan? En hoe komen ze überhaupt in je huis terecht? Ontstaan ze uit vocht ofzo?

Kim de Jong
03/02/14 • 10:08

Ik heb ook een tip voor degene die geen chemische producten wil gebruiken voor het bestrijden van zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes en/of niet het huis kan of wil droogstoken. Namelijke de geurblokjes en geurolie van de website http://www.zilvervisjes-weg.nl, deze producten zijn 100% natuurlijk en werken super. Wij hebben geen last meer van zilvervisjes en papiervisjes!

Wouter
04/06/14 • 12:40

Hoewel heel veel zilvervisjes een probleem zijn, als er zo nu en dan een paar zijn moet je niet zo zeuren. respecteer die beestjes eens een keer. ze zijn al zo veel langer op deze aarde dan wij, en ruimen ons afval op.

Veronica
13/07/14 • 13:01

Ik kan zelf niet tegen een insecten spray dus dat gebruik ik nooit. Wat ik wel gebruik is de badkamerreiniger W5 van de Lidl (geel gekleurde spuitfles). Als ik het op een zilvervisje spuit is het beestje meteen dood. Het zilvervisjes val van Roxasect helpt ook (te koop bij de drogist).

florance
16/07/14 • 22:28

ik heb 9 jaar geen last gehad van die beestjes maar het laatste half jaar zie ik ze s avonds steeds vaker in mijn slaapkamer laatst lag ik in bed en klom er eentje op de muur omhoog ik wilde hem kapot slaan maar bewoog zich zo snel en was weg ik wist niet wat ik moest doen en nu slaap ik onder ik vind ze zo eng ik ga morgen meteen die spray kopen

Lilian
02/09/14 • 10:57

Ik heb altijd last gehad van zilvervisjes, maar heb laatst mijn kamer opgeruimd om te verhuizen en zag dat er flink wat beschadigd was.
Hele tekeningen zijn opgegeten door papiervisjes, in mijn prullenbak leefde een heel gezin en vooral papierstapels die ik onder een kast had liggen (is ook niet zo slim..) waren een huis geworden.

Een tafelkleed wat 4 jaar in de opslag lag (met plastic zak eromheen) schudde ik uit. Ik hoorde er vanalles uitvallen, ‘tik’ ‘tik’ ‘tik’ en ik dacht eerst dat het gewoon steentjes of iets anders was. Het had heel lang in de opslag gelegen. Maar wat eruit viel dat rende gelijk weg, nou ik heb staan gillen…
Het ergste vind ik nog dat ze tussen schilderijen en tekeningen kruipen. Ik heb een grote stapel staan, naast elkaar en iedere keer als ik erdoorheen ‘blader’ dan zijn er wel weer twee schilderijen compleet verpest door stukjes zilvervis die er geplet opzitten. Zo jammer.

Lilian
02/09/14 • 11:06

Ik wilde nog toevoegen, omdat iemand iets noemde over kleding, dat de meste zilver en papier-vissen daar niet veel van eten. Erg dunne stof kan aangetast worden, maar wat ze vaker opzoeken is de dikkere stoffen, waar ze in gaan wonen.
Mijn moeder had haar trouwjurk (naderhand stom) in de grote kartonnen doos opgeborgen, in van dat folie, met haar spullen erbij.
Na een paar jaar trok ze hem eruit, om nog eens te bekijken en er zaten 7 grote zwarte vlekken op, die ze er ook niet meer uitkreeg. Poep, ontlasting en gewoon viezigheid van alle zilvervissen. Ze dacht dat, omdat de doos goed aansloot, het gewoon goed ging, maar zilver/papier vissen eten zo door het karton heen, of wringen zich door een hoekje wat opengegaan is.
Ditzelfde is laatst ook gebeurd met een schoenen-hang-zak van mijzelf, die een maand of 4 onder mijn kast lag.
Het was zo smerig geworden dat ik het heb moeten weggooien. Ze kunnen dus wel degelijk, als je ze de tijd geeft, een jurk of voorwerp volledig ruïneren.

Chris
28/10/14 • 20:08

Enkele regels volg ik vanwege dat ik minder visjes in huis wil hebben.

Boekenkast van de muur en onder een plek waar ze zich niet kunnen laten vallen. Dat doen ze van 2 meter hoog om bij de plek te komen van eten!

Kasten van de muur halen en een kledingkast kan besmet raken door een t-shirt die even op de grond lag of je net gewassen jas die je even had opgehangen en de visjes via de muur via een klein plekje van de jas die als brug fungeerde.

Visjes in keukenkasten op in lade´s en heb je al jaren afval van die beestjes? Gegarandeerd zit er ruimte in de deur boven waar slechts een of twee visjes het lukken om er in te vallen en zich voor te planten. Kit de boel dicht of zorg dat je geen standaard karton hebt staan. Boterhamzakjes of die pasta in karton slapen ze lekker in. Boeken die je bewaart om die reden goed verpakken in plastic en dicht tapen. Het zijn geen slimme beestjes..ze volgen elkaar en als er een in de tape onder een muur plint onder het dak blijft pakken en sterft doen de anderen dat ook. Ze proberen zich zelfs voort te planten met een exemplaar die ik plat geslagen heb. Ik zie ze hier minder rondlopen en dat vluchten zal zeker kloppen..

Fer
08/12/14 • 11:23

Het allerbeste werken de zgn plakvallen speciaal voor zilvervisjes. Dit zijn een soort plakstrips waar de zilvervisjes graag heengaan maar aan blijven plakken en dan vanzelf doodgaan. Als je deze op een aantal handige plekken in je huis plaatst ben je er zo vanaf. En milieuvriendelijk, i.t.t. met de spuitbussen.
Op deze website wordt er over de plakvallen gesproken. http://explained4u.nl/dier-en-natuur/zilvervisjes-en-papiervisjes.html

Anneke
11/12/14 • 15:28

Wij wonen in een appartementencomplex van 8 jaar oud en ook hier is het vergeven van zilvervissen. Wij bestrijden ze met zilvervisjesvallen die dan ook regelmatig vol zitten en verder doe ik elke avond de ronde door de slaapkamers e.d. Vooral rond deze tijd nu het vroeg donker wordt kun je ze goed vangen. Ik sluit al vroeg de gordijnen en houd het donker in de slaapkamers en hal. Tijdens de ronde doe ik het licht aan en inspecteer alle muren, vloer e.d. Overal heb ik standaard w.c. papier liggen voor het grijpen en kan zo snel toeslaan. Gemiddeld vang ik er 4 op een avond. Zo probeer ik het beheersbaar te houden. Soms zijn ze me te snel af en verdwijnen onder de plint van het laminaat. Ik weet zeker dat onder het laminaat hele nesten huizen. Het is een utopie dat je ooit helemaal van die rotbeestjes af komt. Ook vind ik ze regelmatig in de keukenlaadjes en onder de besteklades. Onlangs was er ’s nachts een in een glas cola op het nachtkastje van mijn zoon gekropen. Bah.

Gerrit
19/02/15 • 01:55

Ik heb al jaren zilvervisjes in mijn huis, nooit meer als een paar die je zelden ziet. Je hoeft er niet bang voor te zijn want ze verspreiden geen ziekten. Droog en niet te warm beperkt de overlast maar het is erg lastig om ze helemaal weg te krijgen. Het is eigenlijk een nogal onschuldig beestje maar het idee om ze te zien in slaapkamer of keuken is natuurlijk niet fijn. Vele jaren terug heb ik gevaren in de tropen op een schip dat bezaaid was met kakkerlakken, dat was wel een horrorverhaal want die kwam je letterlijk overal tegen, in de koffiekan en in je bed….Brrr. Ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid want die verspreiden wel vaak ziekten, maar een zilvervisje….ach.

Truus
01/04/15 • 13:49

Ja, zilvervisjes… Eigenlijk vind ik ze best wel mooi. Als het even kan vang ik ze met een glas en papiertje en gooi ze naar buiten. Ik weet niet of ze daar kunnen overleven, maar dat doe ik met alle insecten en spinnen.

ziezie
30/12/15 • 14:51

ik snap niet waarom de titel ZILVERVISSJES BESTRIJDEN OP EEN MILEUVRIENDELIJKE MANIER je moet ze nog wel doden en dat is niet echt vriendelijk,verder die vieze beesten zijn echt overal ! ik zag een keer een vieze zilvervissje in me nieuwe net geferfde kamer en toen(ik heb er al me hele leven last van dat je het weet )zag ik er een dus ik doode hem met een zakdoekje en naar een paar minuten zag ik er een suuuper kleine en volgende dag weer een en zo ging het door ! zo erg ook ,ik zag er zoveel in me badkamer ,keuken ,toilet

Sem
11/01/16 • 19:09

Vier maanden geleden ben ik verhuisd en ik was blij met mijn kamer en twee maanden later ontdekten ik zilvervisjes. Nou is mijn slaapkamer op de zolder gedeelte gemaakt Maar ik werd dus sochtends wakker deed mijn licht aan en zag dus iets weg glippen en zo ging het zowat elke ochtend en ik kan echt niet tegen insecten ( of ze me nou wat aan doen of niet ) ik walg er van krijg er de kriebels van bah! Met de tijd zag ik steeds meer heb 1 keer een hele grote gezien schrok nog erger volgende dag meteen gegoogeld en kwam terecht bij een spray van HG meteen mijn moeder het laten halen bij de blokker , heb mijn hele kamer vol gespoten en lag 2 weken bij mn broertje op de kamer en nu zie ik ze niet meer levend maar vind ik ze dood op de grond en dat is om de 2 dagen dat ik er dan 1 dood zie maar levens zie ik ze iedergeval niet meer ( ben er nog steeds kriebelig van ) met moeite slaap ik toch maar weer in mijn kamer wil die liever niet. En wat ik nu ook doe is als ik wakker word meteen de gordijnen open zodat het licht word in mijn kamer en zodra ik ga slapen laat ik het licht aan eigelijk dag en nacht omdat Ze dus niet tegen licht kunnen..
Ik zal zeker laurier proberen wil van ze af!!!!

Sem
11/01/16 • 19:11

Vier maanden geleden ben ik verhuisd en ik was blij met mijn kamer en twee maanden later ontdekten ik zilvervisjes. Nou is mijn slaapkamer op de zolder gedeelte gemaakt Maar ik werd dus sochtends wakker deed mijn licht aan en zag dus iets weg glippen en zo ging het zowat elke ochtend en ik kan echt niet tegen insecten ( of ze me nou wat aan doen of niet ) ik walg er van krijg er de kriebels van bah! Met de tijd zag ik steeds meer heb 1 keer een hele grote gezien schrok nog erger volgende dag meteen gegoogeld en kwam terecht bij een spray van HG meteen mijn moeder het laten halen bij de blokker , heb mijn hele kamer vol gespoten en lag 2 weken bij mn broertje op de kamer en nu zie ik ze niet meer levend maar vind ik ze dood op de grond en dat is om de 2 dagen dat ik er dan 1 dood zie maar levens zie ik ze iedergeval niet meer ( ben er nog steeds kriebelig van ) met moeite slaap ik toch maar weer in mijn kamer wil dit liever niet. En wat ik nu ook doe is als ik wakker word meteen de gordijnen open zodat het licht word in mijn kamer en zodra ik ga slapen laat ik het licht aan eigelijk dag en nacht omdat Ze dus niet tegen licht kunnen..
Ik zal zeker laurier proberen wil van ze af!!!!

Jan de Vlas
20/02/16 • 11:05

Een glas cola naast het bed van je zoon…?

alain
08/03/16 • 08:14

Woon in een appartement,
Zie er zo nu en dan ééntje, dees morgen nog op de inductieplaat, een redelijk ferme gast :-), als het daar bij blijft is het zo erg niet zeker.
Dus als ik het goed begrijp houden ze niet van de zomer? Alles staat dan open bij mij zoveel als mogelijk.
cola op het nachtkastje?

Margriet
08/03/16 • 16:55

In het begin trapte ik ze dood. Totdat ik hoorde dat ze eitjes in zich hebben die dan uitkomen.
Nu dood ik ze met closet en spoel ze gelijk door het toilet.

Wij hebben een erg droog appartement. Luchtvochtigheid van 30% en daar zitten ze ook.

Jan
25/04/16 • 20:49

Spuitbus kun je beter niet gebruiken.
In Amerika mag deze niet verkocht worden omdat er kankerverwekkende stoffen in zitten.

Marijke
06/06/16 • 20:39

Ik griezel van die smerige beestjes.
Tot overmaat van ramp vond ik er een paar dagen geleden 2 in mijn bed.
Nu is de maat vol, ik ga een professioneel bedrijf inschakelen.

Tugra
18/07/16 • 23:03

Ik heb er ook heel erg last van walg gewoon van die beestjes ken nu wel heel de familie zo een beetje ben van alles tegen gekomen zilverenvisje papiervisje ovenvisje 😡 Maar ik bij mij op het balkon onder de raamkozijn daar kwamen ze naar binnen dat is dan 1 plek maar bij mij lopen ze bijna in elke kamer bah bah

Joost Vervuren
26/07/16 • 09:45

Spuitbussen zijn echt slecht! Zeker als je honden of kinderen hebt die overal rondkruipen!

Wilde wel van de vieze zilvervisjes af maar zonder gif. Afgelopen week op http://ecosect.nl/nl/p/kruipende-insecten/zilver-oven-papiervisjes/10000004 vallen van Ecosect gekocht die WEL milieuvriendelijk zijn. Je kan ze achter de plinten wegvangen of in de vallen lokken/laten lopen. Dit gecombineerd met meer laten luchten en minder vochtig maken heeft me al veel geholpen in een week tijd.

Vyonne
06/08/16 • 07:39

Ik woon 4,5 jaar in een nieuwbouwwoonwijk. Waar mijn huisbaas het niet goed geïsoleerd heeft. Er ligt geen ondervloer niets niet. Er zitten gleuven in de plinten. Ik heb alles steeds gekid. Een paar maanden geleden zag ik nog zon 10 zilvervisjes in mijn studio, maar de laatste 3 weken zie ik er zon 60 op een ochtend wegsprinten. Ik heb vanalles geprobeerd. Nu heb ik mijn boeken in de vriezer gestopt zodat de eitjes die daarin zitten doodvriezen. Dan reinig ik de boeken en omdat ik ga verhuizen heb ik ze in diepvrieszakjes met zipsluiting gedaan. Al mijn voedsel bewaar ik al door de jaren heen in plastic potten. Het is gewoon vies die beesten. En ik heb ook maar 1 raam die open kan in mijn appartement. Ik werd er zo gek van dat ik ook besloten heb te verhuizen.

Graag zou ik tips willen over hoe ik de zilvervisjes niet meeneem naar mijn nieuwe appartement. Ik gebruik dan ook geen verhuisdozen.

Donn
21/08/16 • 04:11

Ik heb ook heel erg last van zilvervisjes.
Ik slaap op zolder maar mijn ramen zijn een beetje stuk dus kunnen die niet helemaal dicht, en tussen het dak en mijn muur zit een ruimte van 20 cm en ik heb overal kieren tussen de houten muur, dus (bijna) elke nacht komen ze me ff weltruste zeggen, echt heerlijk!!!
Ik heb ook last van spinnennestjes in de muur, en die babyspinnetjes zitten regelmatig in mn bed en zelf 3 keer dat ik wakkerwerd met er 1 op mij!!! F*cking rotbeesten!!!!
Ik schud serieus 3 minuten geleden nog een spin uit mn haar!
Door mijn ramen komen ook soms bijen en hommels naar binnen.
Maar de zilvervisjes in en rondom mijn bed is het ergste, want die schieten binnen notime terug de kieren in als ik ze wil doodmaken.
Iemand tips?
PS
Ik heb alles geverfd zodat de kieren dichtgingen, maar dat hebben de zilvervisjes (of ander insecten idk) opengegeten jeej!
En ik heb ook horren maar die gaan kapot joepie k*tleven!

Donn
21/08/16 • 04:33

He daar ben ik weer, ik heb dus nog steeds niet geslapen omdat ik al een laar uur 2 zilvervisjes dood wil maken, zat er dus een spin in mn haar zoals ik vertelde, dus ik denk niu ja laat maar ik moet slapen, en ja hoor, ik ga liggen, kijk biven me en wat bungelt daar lekker aan een draadje boven mn kop, een dikke spin!!!! 😡🖕🗣
Dus doe maar tips voor al die beesten, want ik vergat te vertellen dat ook de huisspin (ja die grote) in mijn kamer verblijft (gelukkig zit die altijd in de hoek achyer een klein muurtje waar wat oude dozen staan) maar vanaf nu wil ik ze allemaal wel dood!

Maria
28/08/16 • 13:30

Heb sinds een paar jaar last van papiervisjes. Van december tot maart geen gezien; dacht dat ik er vanaf was. Zal de lage temp wel geweest zijn. Nu lijkt het of ze zich met terugwerkende kracht vermenigvuldigd hebben. Spot er met de week meer en op diversere plaatsen. Heb er vanmorgen een peper gevoerd (zit al een tijdje gevangen in een plastic potje), maar hij snuffelde er alleen aan en schoof er vandaan. Net 5 minuten in diepvries gehad, als experiment. Ziet er nu hartstikke dood uit. Volgende experiment gaat laurier worden. Vers of gedroogd? Als ik iets vind wat werkt kan ik het in kieren doen. Mierenpoeder zou ook dodelijk zijn, heb ik wel eens gehoord, maar er zijn vele soorten geloof ik en welke moet je dan hebben? Als ik dat weet is mijn plan om het middel te mengen met behanglijm en dat als gif in te zetten. Ik wil geen mierenpoeder los verspreiden; er zit al genoeg rotsooi en gif in mijn lucht. Ik heb ook geurblokjes, meer dan 10 onder mijn bed, maar daar zitten ze rustig naast. Sinds maart heb ik 2 x zo’n spray gebruikt om ze weg te houden. Dat hielp inderdaad, zo’n dag of 14 na elke behandeling, maar daarna zijn ze dus langzamerhand zo vermeerderd dat ik denk dat ze de tijd dat ze mijn slaapkamer meden lekker hebben gebruikt om te fucken; ik heb nu kleintjes van 3 mm en ook van 5 mm.
Hoor graag van andere experimenten.

Wim
30/08/16 • 18:13

Ook wij hebben al zon vijf jaar last van zilvervisjes in ons huis. Toen zon 10 a 15 per dag. Twee jaar terug alles op zolder in plastic dozen gedaan. Al het papier verwijderd en mechanishe ventilatie aangelegd in woonkamer en douche. Ook lijm valletjes achter knieschotten gezet.

Nu na twee jaar zie we er gemiddeld nog zo’n 5 per dag.

We weten inmiddels dat het vechten is tegen beter weten in. Ik kom ze zelfs buiten tegen, bij het schoonmaken van de goten, kozijnen of achter het vogelhuisje wat tegen de muur hangt. Je kan ze binnen dus bestrijden maar vanuit de kruipruimte, ventilatie, kozijnen, cv buizen, electrische tijds lijdingen komen ze van buiten naar binnen.

We proberen het maar stabiel te houden maar eraf komen we denk ik nooit.

Kheb een keer 1 in potje in koelkast gedaan maar die leefte na een week nog steeds. Volgens mij is het bestrijden doormiddel van temperatuur en luchtvochgtigheid een utopie.

Maria
11/09/16 • 08:15

Ik had mechanische ventilatie, oud, maar die is nu vernieuwd, waardoor veel minder geluid en die heb ik nu doorlopend op de hoogste stand staan. Effect moeilijk te zeggen, maar werkt wel gunstig op temperatuur, met de huidige hitte.
Verder ben ik geurtjes aan het uitproberen en met succes, lijkt het. Maandagavond slaapkamer ( ongeveer 9 m2) gedweild (geverfd hout) met 20 druppels Cypres etherische olie in zo weinig water dat dat na het dweilen ook op was. Met een stuk t-shirt, zodat niet alles in ‘dweil’ gezogen werd. Heb 100% zuivere olie gebruikt, merk Physalis. Niet alle merken zijn 100% zuiver en dat zal wel verschil maken in de werking, vermoed ik.
Zaterdagochtend zag ik voor het eerst weer een visje op de slaapkamervloer. In de badkamer (stenen vloer) eerder. Ik ga de geurtjes afwisselen (van planten met insectenwerende eigenschappen). Heb nog kruidnagel, citroen-eucalyptus en rozemarijn. Ik wil uitproberen hoe lang de verschillende geurtjes werken en ze dan afwisselend gebruiken, zodat de visjes niet gewend raken aan een speciale geur en er onverschillig voor worden. Daarna spelen met de dosering druppels in het water.
KAD zegt in zijn advies dat de ontwikkeling van de eieren vh papiervisje een temp. van minimaal 20graden nodig heeft en het snelst gaat bij 24 graden. Ik zal later nog wel kijken of ik hun info hier naartoe kan kopieren. Dus Wim, er van uitgaande dat het KAD geen onzin verkondigt, heeft temperatuurbeheersing wel zin.
Wie heeft nog info over experimenten?

Maria
11/09/16 • 08:24

Koelkast is dus niet koud genoeg (experiment Wim), maar vriezer (-18) al na 5 minuten.
Hoe kunnen ze nou door elektrische leidingen, cv buizen en ventilatie komen? Heb je het dan over de openingen in de muren waar de buizen doorheen gaan? Ik kan me niet voorstellen dat ze bv IN de ventilatiebuizen zitten of kan dat wel? Hoe zit dat dan?

Maria
26/09/16 • 17:33

met geurtjes dweilen lijkt te werken. Na de cypres etherische olie gedweild met kruidnagel (etherische olie). Dezelfde dosering, dus 20 druppels in een kleine hoeveelheid water die ongeveer op gaat aan 9 m2 vloer.
Na 1 week zag ik er pas weer een. Ga nu verder met afwisselend verschillende geurtjes te gebruiken (anti-gewenning) en ga ook kruidnagelwierook uitproberen.

Maria
26/09/16 • 17:35

In de badkamer op de stenen vloer bleef ik nog wel visjes zien af en toe. Volgens mij zitten daar zilvervisjes en in de slaapkamer (houten vloer) papiervisjes. Maakt misschien ook nog uit.

Abdel
04/11/16 • 13:59

ook bij ons wonen ze al jaren. ik breek mijn nek er niet over en als ik er een tegenkom krijgt deze de doodstraf. mijn vrouw vind ze echt vies zeg maar echt goor. ik heb behalve een professioneel bedrijf alles geprobeerd wat in de handel is en ik zal u uit de droom helpen. helaas komt u niet meer van deze beestjes af.
behalve als u verhuisd naar een andere woning (waar ze niet zijn) en niets maar dat ook niets meeneemt. hooguit wat kleding wat op 90 graden is gewassen. ze gaan ook graag mee op reis(waarschijnlijk eitjes in of op bagagekoffers en kleding) en zo verspreiden ze zich over de hele wereld. een dingetje wat ik op dit forum las en vanavond ga doen is het hele huis volgooien met peper. ik begrijp dat ze zich daar goed aan doen maar dat niet overleven.

Maria
10/11/16 • 16:14

Heeft het gewerkt Abdel, die peper? Ik had zelf peper in een potje met een gevangen visje gedaan (lees 28-8), maar bij mij haalde het niets uit. Ik heb sinds de hitte weg is nog weinig last van ze. Af en toe zie ik er een. Weet niet waarom. Ben na 2 x dweilen met geurtjes daar mee opgehouden, omdat ik ze dus nog nauwelijks meer zag. Vorig jaar heb ik ze de hele winter niet gezien. Begon pas weer in maart.

lili
08/12/16 • 13:43

hoi ik ben niet lili

lili
08/12/16 • 13:44

ik haat zilvervisjes. ze zaten vroeger vaak in mn kamer, en dan vooral rond 22:00 uur ik maakte ze altijd dood en nu heb ik er bijna geen last meer van. in elk geval veeel minder dan voorheen.

Ron
03/01/17 • 15:10

Gebruik ductape of dubbelzijdig tape op de grond langs alle plinten of op plekken waar je ze vaak ziet. Op die manier heb ik er al veel gevangen. Op de 1 of andere manier lopen ze er steeds weer overheen en blijven vastplakken.

maria
07/01/17 • 22:32

supergoed idee, ga ik proberen als ze in het voorjaar weer tevoorschijn komen. Ik zie er zelden een in de winterkou hier op mijn slaapkamer.
Had er een gevangen, al sinds van de zomer. Na verloop van een aantal maanden zag ik een heel klein propje in het glazen potje. Leek wel papier. Hoe komt dat in het potje, vroeg ik me af. Zou het papiervisje dat produceren?
Later heb ik er een papiertje met etherische kruidnagelolie in gedaan. Het visje probeerde er vandaan te komen. Ik las ergens op een officiele site dat ze niet zouden ruiken. Kan, maar dit visje deed wel moeite bij het papiertje vandaan te komen en te blijven. Dag later was ie dood. Voel me wel schuldig met dat experimenteren, maar wil ze beter leren kennen.

Koos
07/02/17 • 13:14

Bij mij krijgen ze levenslang de doodstraf, en geloof me, dat duurt niet lang.

Het valt me wel op dat als je ze achterna zit ze heel licht van kleur worden, eerst dacht ik dat ik ze had gedood maar daarna zetten ze het weer op een rennen. Gelukkig hebben wij er niet veel last van, eens in de paar weken dat ik er een paar tegenkom in de gang op op de muur in de slaapkamer. Gelukkig geven ze niet veel af maar meestal wip ik ze (van de witte muren) op de grond (laminaat) en druk ze dood.

De peper vind ik wel een goed plan, die gaan we ook even op strategische plaatsen strooien en wat stukjes ducktape op slimme plekken neer leggen, een soort van muizen lijmplankje maar dan voor de zilver/papier visjes.

Fleur
10/03/17 • 15:12

Ook jarenlang last. De poes vond het eerst nog spannend ze te vangen maar nu loopt ze ze voorbij.Bij toeval heb ik denk ik een natuurlijke vijand van het papier/zilvervisje ontdekt….
De poes zat op zolder zeer geconcentreerd voor een kartonnen doos met gespitste oortjes te luisteren naar wat zich blijkbaar in de doos afspeelde.Onze zolder is een vliering onder een dakpunt met dakpannen.
Het is een onverwarmde ruimte. Ik naderde het tafereel met de idee een muis aan te gaan treffen maar het geluid was voor mij onhoorbaar. De poes hoorde duidelijk wel iets in de doos. Dus ik open de doos en poes duikt er met de voorpoten in. Ik trek haar er weer uit en duw voorzichtig wat boeken en papier opzij, zoekend naar de bron van het geluid.En ik tref daar…………..jawel…….een duizendpoot!
Later trof ik een andere of dezelfde, in het vochtig trappenhuis. Helaas vond poes deze kruiper wel erg leuk om te killen en dus was ik hem kwijt. Ben gaan googelen naar wat duizendpoten eten………..kleine pissebedjes ed. De snuiter op mijn zolder zat daar misschien al een poosje te overwinteren en overleefde op de zilvervisjes. Op mijn dakterras heb ik veel planten en kruipend gedierte. De duizendpoot is via het dak binnengekomen. Ben nog altijd van plan om een paar duizendpoten te vangen en er op los te laten. Maar mijn kinderen zijn erg bang dat ze in hun oren neus of mond kruipen tijdens de slaap. Dus ik heb het nog niet aangedurft. Wellicht maak ik nog eens een arena met een uitgehongerde duizendpoot en een zilvervis om te zien wat er gebeurd.

Maria
26/03/17 • 15:59

goed idee! Die arena.
Wellicht ook met spinnen enzo. Maar hoe vinden die de schuilplaatsen. Vind die beestjes zelf ook eng, dus loslaten zit er niet in bij mij.
Ze kunnen niet tegen kruidnagelolie, maar daar kan ik ze alleen een klein weekje mee weghouden, want die komt ook niet in hun schuilplaatsen.

Suze
29/05/17 • 14:00

Paar weken terug veel last gehad van zilvervisjes.. Op internet gezocht naar tips om van mijn probleem af te tomen. Uiteindelijk bij dit artikel uitgekomen. Nu heb ik geen last meer van zilvervisjes. Aanrader voor andere hier!

Yunus ünal
16/06/17 • 19:23

Beste mensen verspreid overal thuis kruidnagel na een tijdje zul je ze niet meer zien. Is goedkoop en hygienisch.

Tom de Jeu
24/06/17 • 21:02

Mijn dank voor de vele goede tips in jullie website. Vooral omdat het milieu
zo gespaard word en niet alleen WINST voorop staat. ruim 10 jaar geleden hadden
wij geen last tot dat mijn dochter het halve huis gevuld had met boeken en andere
spullen. toen kregen we ze gratis. We zijn er nu bijna van verlost, ook omdat mijn dochter allles dicht gekit heeft. Nogmaals bedankt voor de tips en we gaan de nieuwe tips uitproberen. een dankbare lezer….

lily
24/06/17 • 21:29

Ik heb zilvervisjes in de woning, hier en daar onder het tapijt en staande plinten. De meeste zie ik gezellig in de wc met badkamer en in mijn keukenlades. Woning dateert uit de jaren 90 en ook mijn buren hebben er last van. Zie ze ook zitten in de schuur die grenst aan flatgebouw. Wat ik doe, is ze levend verplaatsen naar buiten in het groen, via een doorzichtige dop dat je ze kunt zien met stukje papier. Ze zijn snel en bij niet opletten raak ik ze per ongeluk met schade aan hun lichaam, dus hun leven. Stofzuig iedere dag en elke dag staan de ramen sowieso open. Niks helpt, want ze blijven vrolijk opdagen. Ik realiseer me ook dat dit levensvormen zijn zoals wij allen op aarde en ze hoeven niet eraan, we kunnen makkelijk anders handelen. Dieren kunnen ook van ons ziek worden, maar hoor je hun klagen?

Suzan
09/09/17 • 14:05

Ook als je het vocht in huis niet onder de 75% krijgt ga het zeker wel neerleggen om uit te proberen

Ria
18/12/17 • 13:22

Iedereen blijkt er last van te hebben maar blijf het vieze beesten vinden. Het meeste heb ik ze in de badkamer en ben er van overtuigd dat ze via het riool o.a., daar ik hetzelf heb gezien, dat ze langs de stop in het bad en wastafel ook je huis kunnen binnenkomen.
Op de zolder waar het warmst is en niet te ventileren is(vlizotrap) heb ik de meeste en veel hier zitten.Heb alles uit kartonnen dozen gedaan in plastic dozen enz. en je snapt het niet ze moeten toch via de gladde wand en dan om het deksel heen? bovenop het deksel klimmen waar niet te begrijpen de meesten bovenop zitten en de doos staat midden op de zolder of ze komen uit de lucht vallen??!!!. Ben wel op voorbereid wanneer ik iets oppak er veel onderweg schieten en met mijn biologische spuitbus dan klaar sta.Op internet staan recepten hoe je zo’n spuitmiddel zelf kunt maken(pinterest en zelfmaakideetjes)
Mijn conclusie is als iedereen er last van heeft ligt het niet altijd dat mensen hun huis niet goed verzorgen m.i. komt het via het riool en de zilvervisjes kunnen jaren oud worden en ze zoeken elkaar op door hun reukorganisme om zich voort te planten en kun je dit verstoren door sterk ruikende kruiden neer te zetten. Baat het niet schaadt het niet
Succes en sterkte voor iedereen hiermee.

Maria
12/01/18 • 22:35

Voor het eerst hoorde ik een jaar of 12 geleden over zilver/papiervisjes. Op mijn werk viel er weleens ééntje van het plafond. Ik vind ze zelf niet eng. Ongeveer een jaar geleden zag ik in mijn appartement waar ik nu 14 jaar woon, voor het eerst een zilver of papiervisje en een paar maanden later zo’n visje in de keuken. Ik hou de temperatuur in mijn huis op 16 – 19 graden, ik lucht elke dag minstens een uur. Is het verstandig om nog meer preventieve en/of bestrijdende maatregelen te nemen?

Rita
02/02/18 • 11:07

Ik vind het goed van Maria, al die experimenten en de conclusies, en dat zij hier telkens haar bevindingen beschrijft.
Ik woon nu 6 maanden in mijn nieuwe huis (wel oude woning) en ik heb ook last van papiervisjes helaas.
Één ding kan ik zeggen: ze overleven de kou heel goed. Ik had dozen opgeruimd op zolder, en naar beneden gebracht, dichtgevouwen, met visjes erin, en ik heb de dozen buiten in de kou (4 graden) gegooid. Het regende en had geen zin om de dozen in de papiercontainer te gooien. Dus zomaar laten staan, ik dacht, ze kunnen niet tegen de kou en gaan ze dood (dat las ik). 3 dagen later wilde ik de dozen verscheuren en in de container doen. Ze leefden nog! Waren wel iets slomer in beweging, maar leefden nog wel. Eigenlijk, als je bedenkt dat het heel oude en primitieve beesten zijn, is het ook wel te verwachten dat ze sterk zijn, zo lang overleefd als insect zijnde.
Ik heb nu geurblokjes besteld, even proberen of het helpt. Ik ventileer nu meer, houd de verwarming lager (18.5). Het helpt dat het nu koud is buiten, maar ik ben heel bang van de zomer.

Maria1
04/02/18 • 23:12

Maria die 14 jaar in haar appartement woont is een tweede Maria, daarom noem ik me nu Maria1.
Ik heb een snufje gemalen kruidnagel (gewoon uit kruidenpotje) bij een gevangen visje gedaan en toen ik een half uurtje later keek was het beestje dood.
Verder ben ik aan het klussen en ik merk dat een aantal visjes zitten in heel kleine scheurtjes bv. langs kozijnen van ramen en deuren. Ik was een muur aan het schuren met een schuurmachine, komt er door de trilling een piepklein babyvisje uit een heel dun kiertje schuiven. Een kiertje waar een volwassen visje helemaal niet door zou kunnen, maar blijkbaar zit er wel een gezinnetje achter. Ik heb wel vaker visjes uit een wat breder kiertje zien komen. Ik kit straks alle overgangen tussen kozijn en muur af met acrylkit. Acrylkit kun je oververven, maar die wordt daar wel minder flexibel van, dus als je het goed dicht wil houden moet je alleen op het allerlaatst de kit meeverven of helemaal niet.
Ik gooi kruidnagelpoeder tussen de plinten. Voorlopig ben ik alleen nog met de slaapkamer bezig en die hoop ik visjesvrij te krijgen, maar voor de rest van het huis geldt toch de verschuilplekken zoveel mogelijk reduceren en zo hier en daar kruidnagelpoeder.
Ik heb ook gemerkt dat ze strategie toepassen. Een schoot er snel achter de kast omdat die het dichtst bij stond, maar een paar minuten later kwam ie er weer achter uit piepen om naar ‘huis’ te gaan.

Rita
06/02/18 • 09:17

Ik heb een visje gevangen, in een yoghurtbak gedaan. Als test, heb ik een stukje afgesneden van een geurblokje met etherische olie (soort kaarsachtig blokje, via zilvervisjesweg.nl), en bij het visje gegooid. 24 uur later leefde hij nog steeds. Hij vluchtte eerst naar de andere kant van het bakje, maar later liep hij ook over het blokje heen. Dus etherische olie maakt het niet dood (andere effecten, zoals niet meer in staat zijn om voedsel op te sporen, kon ik helaas niet meten).
De volgende dag deed ik kruidnagelpoeder in het bakje, dit was een tip van Maria1. Bij dit visje duurde het wel 3 uur, maar hij is nu wel dood. Goede tip! Een volgende keer zal ik als extra, het bakje ook op een donkere plek zetten, omdat licht ook invloed kan hebben op visjes, ze gaan dood door licht. Nu had ik het bakje gewoon op het aanrecht, in een hoek, dus niet in fel licht, maar toch…

Maria1
06/02/18 • 19:48

Ha Rita,
in licht blijven ze gewoon leven. In de zon zijn ze zo dood. Fijn dat je mee experimenteert.

Maria1
09/02/18 • 21:16

Bij het KAD zeggen ze dat de visjes niet kunnen ruiken, maar wat Rita beschrijft en wat ik zelf heb geëxperimenteerd wijst er wel degelijk op dat ze kunnen ruiken. Volgens mij.

A van Mourik
09/02/18 • 23:01

Ik woon hier al 43 jaar en heb sinds 20 jaar zilvervisjes en met mij de hele galerij. Het zijn altijd periodes en tot mijn spijt soms in mijn bed.Mijn bed staat tegen de badkamermuur waar ze ook voorkomen. Zijn moeilijk uit te roeien. Het enige waar ik zeker van ben ,ze zitten altijd in emmers ,pannen en bakjes ,waar ze ook niet uit kunnen.deze trek ik door de wc en voor de rest ogen open en doodtrappen. Het is niet zoals bij kakkerlakken ,wat ik vroeger dacht als het een grote was.
die je niet dood mag trappen anders vermenigvuldigen ze omdat de eitjes uit hun lijf komen.Ik gebruik wel af en toe een spuitbus en dat vooral bv onder de trap in een kast waar veel spullen hangen en liggen.Meestal voor ik mijn huis verlaat.

16/03/18 • 10:46

Paar weken overal last gehad van zilvervisjes, in de keuken, tot de zolder Op internet vond ik http://www.zilvervisje.nl, deze hadden vele producten om van de zilvervisjes af te komen. We hebben diverse soorten vallen geprobeerd ik geen last meer van zilvervisjes. Aanrader

Maria1
15/04/18 • 16:36

Die valletjes en blokjes etherische olie waar Rita het ook over had heb ik in het begin geprobeerd, maar niets er van hielp. Kost alleen handen vol geld.

Rita
02/05/18 • 11:46

In plaats van vallen kopen, heb ik nu dubbelzijdige tapijttape gebruikt, gewoon van karwei. Die langs hoeken op de muur, langs plinten, en ook in de kast langs randen. Niet overal hoor, het was eerst een test, maar op een paar strategische punten, stukken van 30cm geplakt. Als je de beschermfolie eraf haalt, is de tape gewoon wit, dus hij valt niet eens op (ik heb witte muren).
In 1 maand tijd 4 gevangen (3 kleine en 1 volwassen visje). Het werkt, en is veel goedkoper dan valletjes.

Maar ook de valletjes werken wel, heb nog steeds twee onder het bed, sinds februari 5 gevangen.

10/05/18 • 14:35

I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn additional
cash every month because you’ve got hi quality content.
If you want to know how to make extra bucks, search for: Ercannou’s essential adsense alternative

Mw Mel
13/05/18 • 06:13

Beste allen ! lezen svp….

Ik heb hier veel aandacht aan besteed en ontdekt dat er een remedie is die voor 100 % werkt. Heel heel vroeger werd het al in Azié gebruikt tegen ongedierte het is:

Diatomeeenaarde dit is een biologische oplossing, te lezen uitvoerig op de website van Bio-Ron. Op deze site vind je ook tal van winkeliers die het bij Bio-Ron afnemen dan kun je het ophalen inplaats van laten opsturen. Je kunt het tussen de plinten van het laminaat strooien en tevens in de meterkast, de zilvervisjes drogen hierdoor uit en gaan dood, Bio-Ron verkoopt het voor 9,95 per kilo je kunt hier werkelijk heel lang mee doen. Dit is de grijzige Diatom die ook geen kwaad kan voor je huisdieren of voor je zelf, je mag er zelfs de huid van de kat of hond voorzichtig mee insmeren om vlooien te doden of tegen te gaan, wel voorzichtig zijn met aanbrengen dat je niet stuift omdat je dan een dagje last krijgt van het gevoel of je poriëen een beetje dicht zitten en je een beetje last van je slijmvliezen kan krijgen, omdat het erg fijn poeder is. Heb je dit toch per ongelijk gedaan ? Leg dan een banaan in de koelkast, als deze koud is wrijf dan met de schil de binnenkant van je gezicht en het gevoel is en blijft weg en je huid is weer rustiger. Je hebt ook witte Diatomeeer aarde maar die is te sterk en vele malen duurder, deze is niet nodig te gebruiken. Wil je toch liever niet met Diatom aan de gang, kun je ook borax gebruiken. Tip om het te gebruiken is koop een spuitflesje bij de apotheek en neem een penseel om het uit te strijken tussen de plinten, de plinten hoeven niet boordevol te zitten, gewoon een laagje is voldoenden. Maak de plinten gewoon los, deze zijn altijd later met dubbelzijdig plakband opnieuw aan te brengen. Het werkt levenslang mag eigenlijk niet nat worden want dan verliest het zijn werking, maar als het toch per ongelijk nat wordt door het dweilwater, is de werking weer terug als het weer opdroogt, handiger is wel de plint grotendeels vermijden met dweilen. SUCCES ! met de strijd.

Mw Mel
13/05/18 • 06:15

Mocht je nog vragen hebben antwoordt dan terug, dan lees ik het in mijn email en zal terug antwoorden zodra ik kan. Groeten Mel

Maria1
15/05/18 • 18:39

Klinkt heel veelbelovend. Voorlopig heb ik ff geen puf om er weer mee aan de slag te gaan, maar ik ga hier zeker wat mee doen. Supertof!!

Maria1
27/05/18 • 14:45

Dag mw Mel,
ik heb borax gekocht, maar het is een poeder. Dat kan ik toch niet opspuiten! Als ik het op zou lossen, wat ik van plan ben, werkt het dan nog? Ze moeten er toch van eten? Mijn drogist vertelt me dat het met poedersuiker vermengd, tegen mieren is, want de mieren komen af op de poedersuiker en eten dan ook de borax. Maar stel dat ik de vloer dweil met een oplossing (hoge concentratie) van borax, dan eten ze er toch niet van? Hoe kan het dan helpen?
Hoor heel graag van je.

Helma
08/08/18 • 17:11

Heb ze gekregen door verhuisdozen.
Niet blij mee.

Rita
13/09/18 • 09:11

Sinds mijn laatste reactie heb ik intussen ook Diatomeeënaarde gekocht. Deze poeder heb ik langs de plinten en in hoeken gestrooid, overal in het huis (ik vermeed die plekken met de stofzuiger). Ik kan helaas niet zeggen of het werkt. Ik zag wel zilvervisjes er doorheen lopen, maar of ze later dood zouden gaan door uitdroging, dat weet ik niet, dat heb ik niet afgewacht natuurlijk ;). Ik blijf visjes zien, en ook mijn vallen onder het bed en op zolder blijven visjes vangen. Dus de vraag is, lopen ze niet door de Diatomeeënaarde of zijn het nieuwe visjes?
Één ding weet ik: het is heel vervelend om met deze poeder niet fatsoenlijk te kunnen stofzuigen. En opzuigen en weer aanbrengen zit er bij mij niet in, wie heeft daar tijd voor?
Dus mijn advies: als je die poeder hebt, strooi het achter plinten, in kieren of zo, waar je niet hoeft schoon te maken. En verder laat de lijmvallen hun werk doen.

Maria1
07/10/18 • 14:12

Hoi Rita,
ik ben benieuwd en hoor graag of uiteindelijk je populatie flink minder wordt. Misschien heeft het tijd nodig.

Maria1
07/10/18 • 14:21

Ik heb een papiervisje (meerdere, maar bij de andere is dat niet gebeurd) apart in een afgedekt glaasje gehouden om te bestuderen. Na een behoorlijke tijd (ik weet het niet meer, maar maanden tot een half jaar) begon zich een papierachtige constructie in het glas te vormen. Naast het visje; dat was er zelf ook nog. Nu, bijna twee jaar verder, is het hele papiervisje verdwenen en liggen er papierachtige witte constructies in het glas met wit ‘poeder’ er om heen. Het volume lijkt vele malen het visje, daarom denk ik dat het heel erg fragiel is. Ik durf het glas ook niet open te maken, want ik ben bang dat dan alles in elkaar stort. Klinkt als een heel raar verhaal, maar misschien heeft iemand anders ook zoiets waargenomen. Daar ben ik dan heel benieuwd naar.

Peggy Bocklandt
13/03/19 • 15:06

Hallo,

Misschien schimmel?

Van Lierop Melissa
20/03/19 • 21:30

Beste,

Ik woon 7 jaar in mijn huis en had er geen last van , nu heb ik 5 maand geleden mijn zolder gerenoveerd naar een slaapkamer. en heb ik last van zilvervisjes.
heb er nu al in totaal 6 dood gedaan, 4 in mijn nieuwe slaapkamer en 2 in mijn badkamer. ik heb al een bom geplaatst zerox one shot en dan waren ze precies even weg, maar nu zag ik dan ineens terug eentje kruipen. vind ze gewoon vies. nu zet ik mijn venster wel elke dag open.

ik heb ook op mijn zolder een inloopkast en heb nu bang dat ze aan mijn kledij zouden zitten. een spray helpt ook niet, heb al bio kill universeel spray geprobeerd.

moeten onze kamer wel nog verder afmaken maar onze plinten kunnen nooit helemaal aansluiten aan de muur, omdat deze scheef zijn. dus ik heb nog wel wat werk, ga deze tips meenemen en hopelijk verdwijnen ze weer.

24/04/19 • 09:04

Beste Peggy,

Zilvervisjes komen van buiten naar binnen toe ! als je echt wilt luchten is het van belang een heel goed horrengaas te bevestigen in het raam, waar ze niet doorheen kunnen of langs kunnen lopen, het is het beste dit door een bedrijf aan te laten brengen, hiermee voorkom je het probleem. Ook kun je Diatomeeenaarde kopen hiervan drogen ze uit ( dat is de biologische manier. Kijk hiervoor zelf even op het Internet welke winkel het verkoopt. De normale prijs hiervan is 9,95 ! geen kartonnen dozen in huis en flink wat lavendel in een plantenbak aan de buitenkant van je raam doet ook wonderen, in ieder geval de verwarming laag houden onder 20 graden en geen kruimels op de grond of stof, goed stofzuigen!

24/04/19 • 09:20

BIO RON bestellen: diatomeeenaarde tegen zilvervisjes, even opbellen hulp vragen in één van de winkels prijs 9.95.ZIlvervisjes hebben een exoscelet door de diatom aarde verliezen zij de bewegelijkheid en sterven een langzamer dood, ook peper kunnen ze niet tegen of kruidnagelen. Probeer meubels niet tegen de muur maar op afstand hiervan te plaatsen.

Verwarming bij het zien van zilvervisjes in Toilet of badkamer niet hoger dan 19 graden houden. Badkamer vochtvrij houden. Ramen met horrengaas laten maken.

Kijken bij keuken of de zwanenhals onder de gootsteen lekvrij is.

Zilvervisjes komen van buiten naar binnen om te kijken of er wat te eten is, bij constatering hiervan ook de buitenboel goed met schoonmaakazijn doen en geen rommel op de grond laten slingeren,

Behang van de muren halen en gewoon stucen, plinten laminaat met flexibele kit omdat laminaat werkt, katonnen dozen de deur uit, goed stofzuigen en elk raam waar ook of deur die je opent met een goed horrengaassysteem. Waar gedweild moet worden altijd droog na dweilen. Geen natte lappen in huis. Geen natte lappen in de wasmachine eerst goed laten drogen aan de buitenlucht dan pas in de wasmachine. Lavendelolie gebruiken rondom het bed en op plaatsen waar ze veel gezien worden. Plantenbakken met Lavendel op het balkon in de tuin en vooral op de grond zetten, Met al deze tips bent u absoluut verlost.

Rita
22/07/19 • 11:16

Ik blijf vallen gebruiken. Dit is voor mij de beste oplossing.
Ik heb geen plaag, maar ik zie om de paar dagen misschien 1 zilvervisje, die ik dan gelijk doodmaak. Verder af en toe 1 extra in de vallen.
Op zolder vang ik de meeste, terwijl de zolderkamer net gerenoveerd is, schoon, verder nooit gebruikt wordt en er zijn geen papieren dozen.
Ook vang ik af en toe piep kleine visjes, van cca 2mm, dus die komen dan van eitjes in huis denk ik, en niet van buiten.
Ik heb er inmiddels mee leren leven, is niet anders, tegenhouden lukt niet.
Maar gelukkig is het geen plaag.

Lisette
05/08/19 • 15:31

Hallo, ik het gevoel dat deze beestjes via de afvoer van de riolering, alle afvoer, de gootsteen, de wasmachine enzovoorts je huis binnenkomen! Het is dus echt een groot probleem waar de gemeente ook iets mee zou mogen doen! Ik was er vanaf dacht ik maar nu komen ze toch echt via de afvoer weer mijn huis in? Echt heel naar zó. Gemeente doe er wat aan…

Martens
21/10/19 • 13:09

Vorig jaar heb ik er veel last van gehad. Ze zijn er nog maar niet veel meer. De zilvervisjes bestrijden heb ik vooral eerst met gladde kommen of emmers gevangen en daarna gesprayd. Wie veel last van heeft en geen raad meer weet kan liever de ongedierte bestrijding contacten want die beestjes zijn echt een plaag.

Raadpleeg zilvervisjes bestrijden team!
25/10/19 • 08:29

Vorig jaar heb ik er veel last van gehad. Ze zijn er nog maar niet veel meer. De zilvervisjes bestrijden heb ik vooral eerst met gladde kommen of emmers gevangen en daarna gesprayd. Wie veel last van heeft en geen raad meer weet kan liever de ongedierte bestrijding contacten want die beestjes zijn echt een plaag.

Tim
30/12/19 • 20:31

Hoe kom je eraan?!? Wat dacht je van logés met tassen, zij bij jou of jij bij hen, op het werk…. je hoeft er maar 1 visje mee naar huis te nemen….
Dus een oplossing is geen bezoekers en bezoek meer!

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld