Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zilvervisjes bestrijden

Natuurlijk en milieuvriendelijk zilvervisjes bestrijden

Als je zilvervisjes hebt gespot, dan weet je dat je te maken hebt met een vochtprobleem in huis. Gelukkig doet een zilvervisje jou niets, maar het kan wel aan jouw lievelingsboek of schilderij gaan knabbelen. Wij helpen je de fabels van de feiten te onderscheiden en vertellen je hoe je op een milieuvriendelijke manier zilvervisjes bestrijden kunt.

1
Hoe herken ik het zilvervisje?

Zilvervis
zilvervisje
Silverfish Or Paperfish, Ctenolepisma Longicaudata, Detail Close Up Isolated On White Background
papiervisje

Allereerst moeten we ons eerst afvragen: gaat het wel om een zilvervisje (Lepisma saccharina L.)? Het glimmende beestje lijkt namelijk verdacht veel op het papiervisje (Ctenolepisma longicaudata Escherich).

Toch kun je, als je goed kijkt, de verschillen ontdekken. En dat is belangrijk, omdat de aanwezigheid van zilvervisjes duidt op een vochtprobleem in huis! Hoewel ze allebei houden van een warm en vochtig klimaat, is het zilvervisje alleen te vinden wanneer de luchtvochtigheid boven de 70% is. Met een hoge luchtvochtigheid in huis kun je last krijgen van ongezonde schimmels in huis. Daarentegen kan een papiervisje met een stuk minder vocht leven en duidt daardoor niet meteen op een risico voor de gezondheid (later meer).

Zo herken je het verschil tussen het zilvervisje en het papiervisje: 

  • Zilvervisjes (7-12 mm) zijn kleiner dan papiervisjes (15mm).
  • Zilvervisjes zijn glimmend zilver en papiervisjes bruin.
  • Zilvervisjes hebben kortere achtersprieten. De achtersprieten van het papiervisje zijn net zo lang als hun lichaam.
  • Zilvervisjes zijn niet behaard en de papiervisjes hebben wel haartjes op hun lichaam.

Goed om te weten over zilvervisjes 

  • De beestjes zijn lichtschuw en daarom vooral ’s nachts actief.
  • Ze voeden zich met samengestelde koolhydraten, zoals zetmeel, cellulose en suikers. Hierbij kun je denken aan voedsel als brood en aardappelen. Maar ze zijn ook verzot op papier, dus als er behang, karton of boeken in de buurt zijn, zullen ze zich hierop uitleven. Verder staat behangplaksel op het menu.
  • Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 2-3 jaar oud worden. Hun eitjes zijn piepklein en liggen goed verstopt in kieren en spleten.
  • Het is goed om te weten dat zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.

2
Moet je zilvervisjes bestrijden? 6 Fabels over het zilvervisje

Er gaan veel griezelverhalen in het rond over de glimmende beestjes. Zo zou het zilvervisje bijten en allerlei ziekten overbrengen. Gelukkig is het zilvervisje lang niet zo angsaanjagend. Alle fabels op een rij: 

1
Het zilvervisje is geen vis. Het is een insect dat behoort tot de Franjestaarten, de verzamelnaam voor onder meer zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes. Ze hebben hun naam te danken aan hun visachtige kleur en ´schubben´. Als je ze ziet bewegen, snap je de vergelijking helemaal! Maar géén vis dus!
2
Een zilvervisje is niet gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid. Het beestje kan je niet ziek maken. Het is dus een fabel dat zilvervisjes schadelijk zijn voor je gezondheid. Wel is het zo, dat als je zilvervisjes in huis hebt, dit betekent dat het te vochtig in huis is. En dát kan wel gezondheidsproblemen opleveren!
3
Zilvesvisjes bijten niet. Zoals hun wetenschappelijke naam (Lepisma saccharina L.) al verklapt, eten ze sacchariden (bouwstoffen van koolhydraten). Die vinden ze in brood, karton en papier. Maar niet in onze huid!
4
Zilvervisjes doodslaan heeft totaal geen zin. Beter pak je de oorzaak aan (zie verderop in onze tips om natuurlijk zilvervisjes te bestrijden) dan dat je zilvervisjes gaat doodslaan.
5
Zilvervisjes springen niet. Ook kunnen ze niet vliegen. Ze bewegen zich wel heel snel voort en hun bewegingen lijken op die van een vis.
6
Het is een misverstand dat zilvervisjes alleen in oude huizen voorkomen. Omdat we nieuwbouwhuizen beter isoleren, creëren we daarmee juist een ideale leefsituatie voor de beestjes.

Ook in mijn huis?

Het meest geschikte leefklimaat voor de zilvervis is dus een ruimte waar het vochtig is. De ideale temperatuur voor het zilvervisje is 25 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 70% tot 90%. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we de beestjes vinden in de badkamer of keuken. Vaak worden ze ontdekt in badkuipen, gootstenen en keukenkastjes. Maar ook in bed, waar het warm en vochtig is kun je ze helaas ook tegenkomen.

Om van zilvervisjes af te komen, ga je dus op zoek naar de bron van het probleem; waar komt het vocht vandaan? 

3
Zilvervisjes voorkomen

1
Pak het vocht aan
Princess smart luchtontvochtiger

Een gezond binnenklimaat is de beste remedie tegen zilvervisjes en een heel belangrijk voor een goede gezondheid. Pak allereerst het vochtprobleem aan. 

Hoge luchtvochtigheid kun je bestrijden door allereerst de bron van het vocht, eventuele lekkages, aan te pakken. Kijk aansluitingen van wastafels en kranen goed na op lekkages en repareer bij eventuele gebreken. Isoleer eventueel waterbuizen. Door droog te stoken kun je de luchtvochtigheid van je huis ook verlagen; verwarm af en toe alle ruimten is huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen van zilvervisjes afkomen.

2
Ventilatie
Open raam

Condensvorming kan ook een oorzaak van vocht zijn. Verbeter de ventilatie van een ruimte door ventilatiegaten of –roosters te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Met een zogenaamde hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis meten. De zilvervisjes zullen uitdrogen zodra het vochtniveau onder 50% komt.

3
Ruimte tussen meubels en muren
Hergebruik meubelstuk oudnow

In vochtige huizen is het verstandig om meubels en banken niet direct tegen de muur zetten, maar een stukje ervan af. Hierdoor komt droge lucht beter tegen de muren en wordt het stapelen van vocht vermeden.

4
Isoleren
Isoleren dak

Soms ligt het vochtprobleem in een kruipruimte. Bodem- en vloerisolatie kunnen dan helpen. Indien je op de zolder last hebt van zilvervisjes is het verstandig om de luchtcirculatie hier te verbeteren en na te gaan of er lekkages zijn. Ook de zolder isoleren is een optie.

5
Temperatuur in huis
Bosch slimme thermostaat

Houdt de temperatuur in uw huis laag. Onder de 22 graden celsius zullen de zilvervisjes zich minder snel voortplanten en sterven.

6
Verwijder de voedselbron
Kartonnen Blokkentoren Dozen

Je kunt zilvervisjes ook bestrijden door de voedselbron aan te pakken. Door oud karton en stapels kranten te verwijderen neem je een belangrijke voedselbron van de zilvervisjes weg. Controleer ook regelmatig je schilderijen, daar zitten de diertjes graag achter. Vervang kartonnen dozen door  kunststof bakken. Daarbij bescherm je de inhoud van de bakken tegen nieuwe diertjes.  Zorg wel dat je de spullen die je opbergt goed uitschud zodat je geen diertjes meeneemt de bakken in. Gebruik in de opbergruimtes een herbruikbare vochtvreter

Herbruikbare Luchtontvochtiger

Herbruikbare ontvochtiger duopack - 2 x 350 gram

De perfecte oplossing voor beslagen ruiten en andere vochtproblemen in jouw huis, auto, caravan of boot. Deze ontvochtiger trekt het vocht als een magneet uit de lucht en houdt het veilig vast, zonder kans op lekken. Met een handige indicator wordt aangegeven wanneer de auto-ontvochtiger vol zit. Deze is vervolgens herlaadbaar in de magnetron en daarna weer als nieuw te gebruiken. Kenmerken • Erg gebruiksvriendelijk • Herlaadbaar in 6 minuten • Neemt het vocht enorm goed op en lekt niet • Leuke uitstraling zodat het opgaat in de meeste interieuren
Hygrometer - Luchtvochtigheid en Temperatuur + Timerfunctie - 1

Hygrometer - Luchtvochtigheid en Temperatuur + Timerfunctie - 1

€22,99
Meet de luchtvochtigheid en temperatuur met deze hygrometer. Bespaar op energie door de luchtvochtigheid laag genoeg te houden. Inclusief timerfunctie.
Qlima Luchtontvochtiger

Qlima D612 Luchtontvochtiger - Wit - 12 L/Dag

De Qlima D 612 is een spatwaterdichte ontvochtiger en kan zodoende moeiteloos in natte ruimtes gebruikt worden. De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer en een 3-laags filter. De D 612 werkt uitermate stil en heeft een groot reservoir. Extra stil Deze ontvochtiger is zo stil dat je hem nauwelijks hoort in je woonkamer met een geluidsdrukniveau van 34 DBA. Ook wanneer de ventilator op de hoogste stand staat. Dat maakt het een van de stilste ontvochtigers op de markt. Hoge capaciteit Dit krachtige model heeft een ontvochtigingscapaciteit van 12 liter per dag, hierdoor verwijder jij razendsnel overtollig vocht uit de ruimte en heb de relatieve luchtvochtigheid binnen de kortste keren op een aangenaam peil. Hygrostraat en Hygrometer Door de hygrostaat en hygrometer in dit apparaat kun je de relatieve luchtvochtigheid altijd aflezen en bijstellen naar het door jou gewenste percentage. Groot waterreservoir Door het grote waterreservoir van 1.8 liter hoef je het reservoir aanzienlijk minder vaak te legen dan bij modellen met een kleiner reservoir. Eenvoudig in gebruik De D 612 past zich automatisch aan aan de kamer waarin hij zich bevindt. Hij wisselt tussen stil en vol vermogen om de luchtvochtigheid op het juiste percentage te houden. Wanneer het waterreservoir vol is klinkt er een geluid en schakelt de D612 zichzelf automatisch uit. Timer De D612 is voorzien van een 24-uurs timer waardoor je de ontvochtiger kan laten starten en stoppen wanneer jij wilt. Anti vries Dit apparaat is voorzien van een slim anti vries systeem waardoor hij ook te gebruiken is in lagere temperaturen. Permanente waterafvoer mogelijk Een permante waterafvoer is ook mogelijk door middel van een slangetje dat je richting, bijvoorbeeld, een putje of afvoer kan leggen. Hierdoor hoeft het waterreservoir niet geleegd te worden en kan de D612 blijven werken. Ontvochtigingscapaciteit: 12 L/24U Maximale luchtstroom: 90 m³/u Werkingsbereik: 5-35 ºC Energieverbruik ontvochtigen: 0,2 kW Geluidsdrukniveau: 34 dB Voor ruimtes tot: 50-75 m³ Capaciteit waterreservoir: 1.8 L
Zilvervisjes bestrijden? Oma weet raad!

Heb je ondanks alle bovenstaande tips toch nog last van zilvervisjes? Of lees je ze te laat, en wil je nu actuut van de beestjes af? Er zijn namelijk best wat effectieve manieren om zilvervisjes te bestrijden op een natuurlijke manier, zonder met gif aan de slag te gaan. Zo kun je zilvervisjes bestrijden met azijn of met lavendel. Hieronder 8 gifvrije oplossingen om van zilvervisjes af te komen: 

4
Zilvervisjes bestrijden op natuurlijke manier

1
Stofzuigen en kieren dichten
Stofzuiger

Stofzuig alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de zilvervis te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit. Daarmee neem je de schuilplaatsen voor de diertjes weg. Zie ook ons artikel over tochtstoppers

2
Wordt vrienden met de spin
spinnen bestrijden

Zilvervisjes staan op het menu van de spin. Ze eten ze graag voor je op. Dus laat spinnen en hun webben lekker zitten! De meest natuurlijke manier om zilvervisjes te bestrijden.

3
Verjagen met azijn
Azijn schoonmaken

Zilvervisjes bestrijden met azijn is een effectieve manier om van zilvervisjes af te komen. Je moet het wel regelmatig herhalen, want de beestjes leggen vaak en veel eitjes, en met azijn verjaag je vooral de volwassen zilvervisjes. Meng 50% azijn met 50% water en giet dit mengsel in een spray. 

4
Wegjagen met laurier en lavendel
Lavendel

Zilvervisjes bestrijden met lavendel of laurier is ook de moeite waard eens te proberen. Door sterke geuren raken de reuksensoren overbelast en kan het beestje geen voedsel meer vinden. Verdun een paar druppels geconcentreerde, biologische lavendelolie met wat water en sprenkel dit over een stukje stof of hout. Dit leg je vervolgens op de plek waar je de zilvervisjes hebt gezien. 

5
Lokken met banaan of aardappel
Aardappels zonder gentech

Je kunt de zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan half door en leg deze in een open plastic zak die je makkelijk kunt sluiten. 

6
Doden met peper
Black Pepper Ground

Zilvervisjes kunnen niet tegen peper. Ze zullen zich eraan tegoed doen, maar dit niet overleven. Zilvervisjes bestrijden met peper is super simpel: sprenkel wat peper over de plekken waar je de beestjes hebt gezien. 

7
Gifvrije vallen
Bmt zilvervisjes val

Je kunt ook gaan voor gifvrije vallen. Deze bestaan uit een vouwbaar doosjes met een plakstrip erin, waar de zilvervisjes aan vast blijven plakken. Geen gif, maar echt diervriendelijk zijn ze ook niet, want het duurt best lang voordat de beestjes doodgaan en hebben dus een best lange lijdensweg (dit geldt natuurlijk voor zilvervisjes bestrijden met lavendel, waarbij ze uithongeren). 

8
Geluid
Pest Reject Zilvervsije

Met een ultrasonische ongediertebestrijder (zoals de anti-zilvervisje-stekker) hoef je niet te sproeien of smeren, je gebruikt 'geluid' om ongedierte te verjagen. Je kan zo volledig gifvrij  van de onwelkome bezoekers afkomen. Voor mensen is dit geluid niet hoorbaar, dus je zal er geen last van hebben. De zilvervisjes zullen echter op lange duur zodanig gestoord worden, dat ze zullen vertrekken. Let op: een groot nadeel van deze bestrijders is dat ze veel nuttige insecten, waaronder spinnen, ook weg kunnen jagen. 

Plaktrips Plint Zilvervisje

Plintstrips tegen zilvervisjes 10 stuks

Kruipende insecten zoals zilvervisjes en kakkerlakken houden zich vaak schuil in moeilijk te bereiken plaatsen zoals kieren en naden. Met deze speciale plintstrips van Ecosect vangt u dit ongedierte waar ze zich verstoppen. U schuift de strip in de kier of naad en de kruipende insecten zullen dan vast blijven zitten op de plakstrip. Door de lip kunt u de strip weer eenvoudig verwijderen. Verder gebruikt de val geen gif.
Zilvervisjes en/of kakkerlakken val - 6

Zilvervisjes en/of kakkerlakken val - 6

€8,45
Niet-giftige kleefstrips tegen kakkerlakken en zilvervisjes. Met geïntegreerde lokstof!
Pest Reject Zilvervsije

Pest Reject - Ongedierteverdrijver - Insectenverdrijver

Elektronische verjager van kleine knaagdieren en insecten. Steek de Pest Reject eenvoudig in het stopcontact en de parasieten blijven buiten een straal van 200 m² van uw huis. Pest Reject combineert twee technologien: elektromagnetisme, zorgt voor impulsen op de bedrading in muren, wat zorgt voor een vijandige omgeving voor spinnen, mieren, kakkerlakken, ratten en andere knaagdieren, en maakt dat die verdwijnen. Geluidsgolven, permanent uitgezonden door het apparaat, zorgen ervoor dat het leven voor insecten (muggen, vliegen, enz.) ondraaglijk wordt, waardoor ze op de vlucht gaan. Pest Reject doodt niet, maar laat ongewenste dieren op de vlucht slaan. LET OP!! Niet gebruiken als u konijnen of hamsters in huis heeft Kenmerken: Dubbele technologie: elektromagnetisme, ultrasoon geluid Beschermt een zone van 200 m² In het stopcontact steken
Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!

5 5 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

97 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weet iemand of ze ook kurk eten ? Dat is ook natuurlijk en vast gelujmd ook. Ik zou een kurken vloer willen leggen en nu verstoppen ze in de randen van de chape, ik vrees een onbeperkte voedingsbron te voorzien. Ik neem hier alvast mee om het eens te testen op een diertje, als ik eentje te pakken krijg

Wij hebben jarenlange en alleen goede ervaring met kurkvloeren. Ik heb ze destijds in ons hele huis zelf en super eenvoudig gelegd en kan ze aan iedereen aanbevelen. Wij wonen nu gehuurd (senioren woning), maar daarvoor vinden wij het helaas te duur en is het ook niet geoorloofd !

Hallo, ik het gevoel dat deze beestjes via de afvoer van de riolering, alle afvoer, de gootsteen, de wasmachine enzovoorts je huis binnenkomen! Het is dus echt een groot probleem waar de gemeente ook iets mee zou mogen doen! Ik was er vanaf dacht ik maar nu komen ze toch echt via de afvoer weer mijn huis in? Echt heel naar zó. Gemeente doe er wat aan…

Hoi,
Tot voor kort kende ik dit diertje niet hier in België. Deze tips zijn heel interessant ! Ik zal beginnen met lokken zodat ik kan bepalen welk visje het juist is. Kruidnagel en peper lijkt mij ook de moeite. Verder droog en koel om verder voortplanten, eitjes, te voorkomen. Ik hoop ze op die manier weg te krijgen voor ik kurk ga leggen. Ik vraag mij af of ze dit ook als voedsel zien, aangezien natuurlijk en ook wel lijm denk ik.

Ivan

Zowat alles over zilvervisjes is onzin en handel. Sluit constant de afvoergaten en zelfs de overlopen WANT ZE KOMEN VIA DIE OPENINGEN NAAR BINNEN bij mij 200% zeker. Ik ben er van af maar blijf de gele kartonnen van een geur en een lijm van Kruitvat toch veelvuldig plaatsen, want je vergeet steeds weer eens een afvoer te sluiten en dan komt er fallikant weer één vol met zijn eieren naar binnen.

Ik blijf vallen gebruiken. Dit is voor mij de beste oplossing.
Ik heb geen plaag, maar ik zie om de paar dagen misschien 1 zilvervisje, die ik dan gelijk doodmaak. Verder af en toe 1 extra in de vallen.
Op zolder vang ik de meeste, terwijl de zolderkamer net gerenoveerd is, schoon, verder nooit gebruikt wordt en er zijn geen papieren dozen.
Ook vang ik af en toe piep kleine visjes, van cca 2mm, dus die komen dan van eitjes in huis denk ik, en niet van buiten.
Ik heb er inmiddels mee leren leven, is niet anders, tegenhouden lukt niet.
Maar gelukkig is het geen plaag.

BIO RON bestellen: diatomeeenaarde tegen zilvervisjes, even opbellen hulp vragen in één van de winkels prijs 9.95.ZIlvervisjes hebben een exoscelet door de diatom aarde verliezen zij de bewegelijkheid en sterven een langzamer dood, ook peper kunnen ze niet tegen of kruidnagelen. Probeer meubels niet tegen de muur maar op afstand hiervan te plaatsen. Verwarming bij het zien van zilvervisjes in Toilet of badkamer niet hoger dan 19 graden houden. Badkamer vochtvrij houden. Ramen met horrengaas laten maken. Kijken bij keuken of de zwanenhals onder de gootsteen lekvrij is. Zilvervisjes komen van buiten naar binnen om te kijken of er wat te eten is, bij constatering hiervan ook de buitenboel goed met schoonmaakazijn doen en geen rommel op de grond laten slingeren, Behang van de muren halen en gewoon stucen, plinten laminaat met flexibele kit omdat laminaat werkt, katonnen dozen de deur uit, goed stofzuigen en elk raam waar ook of… Lees verder »

Beste Peggy,

Zilvervisjes komen van buiten naar binnen toe ! als je echt wilt luchten is het van belang een heel goed horrengaas te bevestigen in het raam, waar ze niet doorheen kunnen of langs kunnen lopen, het is het beste dit door een bedrijf aan te laten brengen, hiermee voorkom je het probleem. Ook kun je Diatomeeenaarde kopen hiervan drogen ze uit ( dat is de biologische manier. Kijk hiervoor zelf even op het Internet welke winkel het verkoopt. De normale prijs hiervan is 9,95 ! geen kartonnen dozen in huis en flink wat lavendel in een plantenbak aan de buitenkant van je raam doet ook wonderen, in ieder geval de verwarming laag houden onder 20 graden en geen kruimels op de grond of stof, goed stofzuigen!

Beste, Ik woon 7 jaar in mijn huis en had er geen last van , nu heb ik 5 maand geleden mijn zolder gerenoveerd naar een slaapkamer. en heb ik last van zilvervisjes. heb er nu al in totaal 6 dood gedaan, 4 in mijn nieuwe slaapkamer en 2 in mijn badkamer. ik heb al een bom geplaatst zerox one shot en dan waren ze precies even weg, maar nu zag ik dan ineens terug eentje kruipen. vind ze gewoon vies. nu zet ik mijn venster wel elke dag open. ik heb ook op mijn zolder een inloopkast en heb nu bang dat ze aan mijn kledij zouden zitten. een spray helpt ook niet, heb al bio kill universeel spray geprobeerd. moeten onze kamer wel nog verder afmaken maar onze plinten kunnen nooit helemaal aansluiten aan de muur, omdat deze scheef zijn. dus ik heb nog wel wat werk, ga… Lees verder »

Hallo,

Misschien schimmel?

Hoi Rita,
ik ben benieuwd en hoor graag of uiteindelijk je populatie flink minder wordt. Misschien heeft het tijd nodig.

Sinds mijn laatste reactie heb ik intussen ook Diatomeeënaarde gekocht. Deze poeder heb ik langs de plinten en in hoeken gestrooid, overal in het huis (ik vermeed die plekken met de stofzuiger). Ik kan helaas niet zeggen of het werkt. Ik zag wel zilvervisjes er doorheen lopen, maar of ze later dood zouden gaan door uitdroging, dat weet ik niet, dat heb ik niet afgewacht natuurlijk ;). Ik blijf visjes zien, en ook mijn vallen onder het bed en op zolder blijven visjes vangen. Dus de vraag is, lopen ze niet door de Diatomeeënaarde of zijn het nieuwe visjes? Één ding weet ik: het is heel vervelend om met deze poeder niet fatsoenlijk te kunnen stofzuigen. En opzuigen en weer aanbrengen zit er bij mij niet in, wie heeft daar tijd voor? Dus mijn advies: als je die poeder hebt, strooi het achter plinten, in kieren of zo, waar je… Lees verder »

Heb ze gekregen door verhuisdozen.
Niet blij mee.

Dag mw Mel,
ik heb borax gekocht, maar het is een poeder. Dat kan ik toch niet opspuiten! Als ik het op zou lossen, wat ik van plan ben, werkt het dan nog? Ze moeten er toch van eten? Mijn drogist vertelt me dat het met poedersuiker vermengd, tegen mieren is, want de mieren komen af op de poedersuiker en eten dan ook de borax. Maar stel dat ik de vloer dweil met een oplossing (hoge concentratie) van borax, dan eten ze er toch niet van? Hoe kan het dan helpen?
Hoor heel graag van je.

Klinkt heel veelbelovend. Voorlopig heb ik ff geen puf om er weer mee aan de slag te gaan, maar ik ga hier zeker wat mee doen. Supertof!!

Mocht je nog vragen hebben antwoordt dan terug, dan lees ik het in mijn email en zal terug antwoorden zodra ik kan. Groeten Mel

Beste allen ! lezen svp…. Ik heb hier veel aandacht aan besteed en ontdekt dat er een remedie is die voor 100 % werkt. Heel heel vroeger werd het al in Azié gebruikt tegen ongedierte het is: Diatomeeenaarde dit is een biologische oplossing, te lezen uitvoerig op de website van Bio-Ron. Op deze site vind je ook tal van winkeliers die het bij Bio-Ron afnemen dan kun je het ophalen inplaats van laten opsturen. Je kunt het tussen de plinten van het laminaat strooien en tevens in de meterkast, de zilvervisjes drogen hierdoor uit en gaan dood, Bio-Ron verkoopt het voor 9,95 per kilo je kunt hier werkelijk heel lang mee doen. Dit is de grijzige Diatom die ook geen kwaad kan voor je huisdieren of voor je zelf, je mag er zelfs de huid van de kat of hond voorzichtig mee insmeren om vlooien te doden of tegen te… Lees verder »

In plaats van vallen kopen, heb ik nu dubbelzijdige tapijttape gebruikt, gewoon van karwei. Die langs hoeken op de muur, langs plinten, en ook in de kast langs randen. Niet overal hoor, het was eerst een test, maar op een paar strategische punten, stukken van 30cm geplakt. Als je de beschermfolie eraf haalt, is de tape gewoon wit, dus hij valt niet eens op (ik heb witte muren).
In 1 maand tijd 4 gevangen (3 kleine en 1 volwassen visje). Het werkt, en is veel goedkoper dan valletjes.

Maar ook de valletjes werken wel, heb nog steeds twee onder het bed, sinds februari 5 gevangen.

Wat een goede tip, Rita!

Die valletjes en blokjes etherische olie waar Rita het ook over had heb ik in het begin geprobeerd, maar niets er van hielp. Kost alleen handen vol geld.

Paar weken overal last gehad van zilvervisjes, in de keuken, tot de zolder Op internet vond ik http://www.zilvervisje.nl, deze hadden vele producten om van de zilvervisjes af te komen. We hebben diverse soorten vallen geprobeerd ik geen last meer van zilvervisjes. Aanrader

erik manders kun je meer vertellen over de vallen zijn ze majkelijk te plaatsen ik had als eerst in mijn woonkamer te zien in pril dus vier maanden geleden en de bron gevonden nu zie ik in mijn slaap kamer ook ik heb geen ervaring kun je me helpen
wwar en hoe

Ik woon hier al 43 jaar en heb sinds 20 jaar zilvervisjes en met mij de hele galerij. Het zijn altijd periodes en tot mijn spijt soms in mijn bed.Mijn bed staat tegen de badkamermuur waar ze ook voorkomen. Zijn moeilijk uit te roeien. Het enige waar ik zeker van ben ,ze zitten altijd in emmers ,pannen en bakjes ,waar ze ook niet uit kunnen.deze trek ik door de wc en voor de rest ogen open en doodtrappen. Het is niet zoals bij kakkerlakken ,wat ik vroeger dacht als het een grote was.
die je niet dood mag trappen anders vermenigvuldigen ze omdat de eitjes uit hun lijf komen.Ik gebruik wel af en toe een spuitbus en dat vooral bv onder de trap in een kast waar veel spullen hangen en liggen.Meestal voor ik mijn huis verlaat.

Bij het KAD zeggen ze dat de visjes niet kunnen ruiken, maar wat Rita beschrijft en wat ik zelf heb geëxperimenteerd wijst er wel degelijk op dat ze kunnen ruiken. Volgens mij.

Ha Rita,
in licht blijven ze gewoon leven. In de zon zijn ze zo dood. Fijn dat je mee experimenteert.

Ik heb een visje gevangen, in een yoghurtbak gedaan. Als test, heb ik een stukje afgesneden van een geurblokje met etherische olie (soort kaarsachtig blokje, via zilvervisjesweg.nl), en bij het visje gegooid. 24 uur later leefde hij nog steeds. Hij vluchtte eerst naar de andere kant van het bakje, maar later liep hij ook over het blokje heen. Dus etherische olie maakt het niet dood (andere effecten, zoals niet meer in staat zijn om voedsel op te sporen, kon ik helaas niet meten). De volgende dag deed ik kruidnagelpoeder in het bakje, dit was een tip van Maria1. Bij dit visje duurde het wel 3 uur, maar hij is nu wel dood. Goede tip! Een volgende keer zal ik als extra, het bakje ook op een donkere plek zetten, omdat licht ook invloed kan hebben op visjes, ze gaan dood door licht. Nu had ik het bakje gewoon op het… Lees verder »

Maria die 14 jaar in haar appartement woont is een tweede Maria, daarom noem ik me nu Maria1. Ik heb een snufje gemalen kruidnagel (gewoon uit kruidenpotje) bij een gevangen visje gedaan en toen ik een half uurtje later keek was het beestje dood. Verder ben ik aan het klussen en ik merk dat een aantal visjes zitten in heel kleine scheurtjes bv. langs kozijnen van ramen en deuren. Ik was een muur aan het schuren met een schuurmachine, komt er door de trilling een piepklein babyvisje uit een heel dun kiertje schuiven. Een kiertje waar een volwassen visje helemaal niet door zou kunnen, maar blijkbaar zit er wel een gezinnetje achter. Ik heb wel vaker visjes uit een wat breder kiertje zien komen. Ik kit straks alle overgangen tussen kozijn en muur af met acrylkit. Acrylkit kun je oververven, maar die wordt daar wel minder flexibel van, dus als… Lees verder »

Ik vind het goed van Maria, al die experimenten en de conclusies, en dat zij hier telkens haar bevindingen beschrijft. Ik woon nu 6 maanden in mijn nieuwe huis (wel oude woning) en ik heb ook last van papiervisjes helaas. Één ding kan ik zeggen: ze overleven de kou heel goed. Ik had dozen opgeruimd op zolder, en naar beneden gebracht, dichtgevouwen, met visjes erin, en ik heb de dozen buiten in de kou (4 graden) gegooid. Het regende en had geen zin om de dozen in de papiercontainer te gooien. Dus zomaar laten staan, ik dacht, ze kunnen niet tegen de kou en gaan ze dood (dat las ik). 3 dagen later wilde ik de dozen verscheuren en in de container doen. Ze leefden nog! Waren wel iets slomer in beweging, maar leefden nog wel. Eigenlijk, als je bedenkt dat het heel oude en primitieve beesten zijn, is het… Lees verder »

Voor het eerst hoorde ik een jaar of 12 geleden over zilver/papiervisjes. Op mijn werk viel er weleens ééntje van het plafond. Ik vind ze zelf niet eng. Ongeveer een jaar geleden zag ik in mijn appartement waar ik nu 14 jaar woon, voor het eerst een zilver of papiervisje en een paar maanden later zo’n visje in de keuken. Ik hou de temperatuur in mijn huis op 16 – 19 graden, ik lucht elke dag minstens een uur. Is het verstandig om nog meer preventieve en/of bestrijdende maatregelen te nemen?

Iedereen blijkt er last van te hebben maar blijf het vieze beesten vinden. Het meeste heb ik ze in de badkamer en ben er van overtuigd dat ze via het riool o.a., daar ik hetzelf heb gezien, dat ze langs de stop in het bad en wastafel ook je huis kunnen binnenkomen. Op de zolder waar het warmst is en niet te ventileren is(vlizotrap) heb ik de meeste en veel hier zitten.Heb alles uit kartonnen dozen gedaan in plastic dozen enz. en je snapt het niet ze moeten toch via de gladde wand en dan om het deksel heen? bovenop het deksel klimmen waar niet te begrijpen de meesten bovenop zitten en de doos staat midden op de zolder of ze komen uit de lucht vallen??!!!. Ben wel op voorbereid wanneer ik iets oppak er veel onderweg schieten en met mijn biologische spuitbus dan klaar sta.Op internet staan recepten hoe… Lees verder »

Volg ons op Facebook