Woonruimtes

In alle woonruimtes van jouw huis liggen kansen voor duurzame verbeteringen. Wij hebben hier de meest voorkomende woonruimtes op een rij gezet, met leuke en inspirerende ideeën. Natuurlijk hebben we ook oog voor je buitenruimte! Een duurzame tuin neerzetten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook leuk om te doen en een stuk mooier. Kijk mee en ontdek hoe je jouw woonruimtes of buitenruimte kunt verduurzamen.

1. Jouw woonruimtes

Welke woonruimtes wil jij verduurzamen? Ga dat voor jezelf na of doe inspiratie op in de woonruimtes die wij voor je geselecteerd hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je in de badkamer veel energie kunt besparen met een waterbesparende douchekop? Of dat er subsidies zijn om een mooi groen dak aan te leggen? Of je nu veel woonruimtes hebt of enkel een balkon hebt, er zijn genoeg duurzame opties.

2. Duurzame tuin

Tuinieren is weer helemaal in en steeds meer mensen zijn weer in de tuin te vinden. Alleen zijn de meeste tuintrends niet heel duurzaam. Het modebeeld bevat veel tijdelijkheid, vervangbaarheid en continue verandering. Kijk hier hoe jij bomen kan planten en zonder gif je tuin mooi kan krijgen. Geen tuin? Geen zorgen, want ook op een balkon kun je veel verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een verticale tuin.

3. Duurzame wasruimte

Een van de woonruimtes waar je het meest kunt besparen is de wasruimte. Veel  wasmiddelen zijn bijvoorbeeld helemaal niet goed voor het milieu. En de beste droger is een waslijn, maar als je dan toch voor een droger gaat kan je het beste voor de warmtepompdroger gaan. 

4. Duurzaam interieur

Je woonruimtes verduurzamen? Dan is het handig om naar je interieur te kijken. Een duurzaam interieur gaat zo lang mogelijk mee, denk daarbij aan meegroeimeubels of meubels die van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Ook tweedehands meubels zijn een milieuvriendelijke en budgetproof optie, net als een oude kast een nieuwe laag verf geven.

5. Binnenklimaat

Een schone lucht in huis zorgt ervoor dat je een stuk plezieriger woont. Je huis luchten is altijd een goede basis, je wilt tenslotte dat je je prettig voelt in al je woonruimtes. Hoe zorg je dat het binnenklimaat in je woonruimtes goed blijft? Denk daarbij een een duurzame luchtverfrisser of reinigende kamerplanten. Ook is het belangrijk om schimmels in de gaten te houden, schimmel schoonmaken met azijn is daarbij een handige natuurlijke manier. 

6. Duurzame slaapkamer

Een van de woonruimtes waar je de meeste tijd besteed is de slaapkamer. Een duurzaam matras en beddengoed zijn daarom zeker geen overbodige luxe, en bovendien ook goed voor een betere nachtrust. Zorg daarom dat je slaapkamer een fijne en vooral ook schone plek is. Wist je bijvoorbeeld dat de uitwerpselen van huisstofmijt in je beddengoed slecht zijn voor je huid en gezondheid? 

7. Duurzaam vervoer

Van de duurzame woonruimtes maken we even een uitstapje naar duurzaam vervoer. Een auto of een fiets hoort natuurlijk ook een beetje bij je huis. Wij hebben hier alle duurzame vervoersmiddelen voor jou op een gezet. Zeker in Nederland liggen er grote kansen in nog meer gebruik van de (elektrische) fiets en stoppen met de auto. 

Doe inspiratie op in en om je huis om je woonruimtes te verduurzamen

Als je met een duurzame bril op naar je huis en je woonruimtes gaat kijken, zie je vast al welke dingen je zou kunnen verbeteren. Nog niet zoveel inspiratie wat er allemaal kan? Dat laten we je graag zien. We nemen voor dit voorbeeld even een fictief persoon, laten we haar Sara noemen. Sara komt thuis van haar werk op haar elektrische fiets, die ze sinds kort vaker gebruikt in plaats van haar auto. Eenmaal bij haar huis aangekomen, ziet ze haar tuinverlichting op zonne-energie. Straks als het donker is, gaan de lampjes aan. 

Als ze naar binnenkomt, gaat haar led-lampen met sensor aan. Ook haar verwarming is automatisch ingesteld met haar slimme thermostaat via een app op haar telefoon. Als ze in de woonkamer komt, ziet ze haar reinigende kamerplanten staan naast een aantal tweedehands meubels die ze voordelig heeft kunnen kopen.

‘Duurzaamheid is niet alleen leuk, maar op lange termijn ook goed voor je portemonnee.

Eigenlijk is ze best moe van een lange dag werken en zou ze het liefst op haar bed met eco beddengoed willen ploffen, maar ze besluit eerst naar de keuken te gaan. Ze plukt wat kruiden van haar verticale tuin die daar hangt  en begint met groenten snijden voor een pastasaus. Ze pakt haar inductie pannen uit de kast en zet ze op haar inductie plaat. Terwijl ze aan het koken is denkt ze na over meer duurzaamheid in haar huis. Ze heeft al veel dingen aangepast, helemaal nu ze van het gas af is en op inductie kookt. Dat scheelt ook al energie én geld. Misschien kan ze nog meer verduurzamen in haar badkamer en ecologischer gaan wassen met duurzaam wasmiddel. Of misschien werkt die Ego Egg wasbal die ze laatst online tegenkwam wel goed?

Ze is al een heel eind op weg om haar huis te verduurzamen, maar er zijn altijd aanpassingen die ze nog kan doorvoeren. Duurzaamheid is niet alleen leuk, maar op lange termijn ook goed voor je portemonnee. 

duurzame ruimtes wonen
Liv

Liv

Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

KLIK HIER OM TE STEMMEN

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.