Creatief tuinieren met petflessen

Eerder schreven wij al over de verticale tuin, want het is een mooie en eenvoudige manier om de stedelijke omgeving groener te maken. De ontwikkelingen op dat vlak gaan dus door. De Duurzame Wand is daar een mooi voorbeeld van. Dit groeisysteem ziet er niet alleen groen uit als de zakken gevuld zijn met groenten en kruiden, maar is ook gemaakt van duurzaam materiaal.

RePETRecycle verticale tuin

De duurzame wand wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Deze worden vermalen, versmolten en tot draden getrokken. Van deze draden wordt vervolgens een stof geweven, waarvan de duurzame wand wordt gemaakt. Het weefsel is ademend en vochtregulerend, net als de aarde waar de planten normaliter in groeien. De wand is voorzien van een micro-drip systeem, dat eenvoudig op een tuinslang aan te sluiten is. Met een beregeningscomputer, te koop bij tuincentra, kan het project nog groener worden. Het water geven kan dan ’s nachts gebeuren, wat gunstiger is omdat planten dan minder water verdampen en er dus minder water nodig is. Meer over duurzame wand

Maak je eigen verticale tuin

De duurzame wand maakt op een creatieve manier gebruik van PET-flessen. Maar ook zelf kun je aan de slag met PET-flessen om een verticale tuin te maken. Er zijn mooie dingen bedacht waarvan we er hier twee willen laten zien.

Praktische petfleskunst

Duurzaam petfles tuin

Voor een Braziliaans tv-programma, waarin woningen worden opgeknapt voor mensen die het nodig hebben, ontwierp design studio Rosenbaum een verticale tuin, gemaakt van PET-flessen. De betreffende familie hield al van tuinieren, maar had weinig plaats om dat te doen. Deze oplossing creëert ruimte om kleine groenten en (geneeskrachtige) kruiden te verbouwen en het ziet er ook nog eens prachtige uit. Het ontwerpbureau kreeg zoveel positieve reacties en vragen, dat zij besloten een kleine ‘tutorial’ te plaatsen. Hier kun je zien hoe je zelf zo’n duurzame decoratie kunt maken.

Organisch stadstuinieren

Hergebruik hanging garden

Een ander eenvoudig idee vonden we bij de Urban Organic Gardener. Deze stadstuinier blogt over zijn groene avonturen in de stad en bedenkt duurzame oplossingen voor de dingen waar hij tegenaan loopt. Hierboven hangt de opengesneden PET-fles aan twee touwtjes verticaal op. En die kun je eigenlijk overal ophangen: binnen of buiten, voor het raam of op het balkon. Zolang de fles maar een paar uur per dag zonlicht krijgt. Deze en andere handige ideeën vind je op zijn site Urban organic gardener(in het Engels).

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.