Zeewier staat steeds vaker in de belangstelling. We kennen het al van de sushi, als alternatieve brandstof of als isolatiemateriaal. Met name in Denemarken weten ze dus wel raad met dit stinkende goedje wat je daar overal terugvindt aan de kust. Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt hebben nog een nieuwe toepassing: zeewier als materiaal voor meubels. Met hun meubellijn Terroir laten ze zien hoe stoelen en lampen worden vervaardigd uit het natuurlijke materiaal zeewier. Het ontwerp is een weerspiegeling van het karakter van het Deense landschap.

Hippe meubels gemaakt van zeewier

Zeewier meubels: licht, zacht en sterk

De twee Denen kwamen op het idee toen ze onderzoek deden naar duurzame lokale materialen. Door papier en lijm uit zeewier op een slimme manier te combineren ontstond er een sterk, duurzaam materiaal wat in allerlei vormen gemaakt kan worden. Het resultaat is een materiaal met de zachtheid van kurk en de lichtheid van papier. De kleur wordt bepaalt door verschillende soorten zeewier te gebruiken, van lichtgroen tot donkerbruin.

Terroir Chair gemaakt van duurzaam zeegras

Lampenkappen gemaakt van duurzaam zeegras

Verschillende soorten zeegras te gebruiken voor meubilair

Het zeewier wordt geoogst langs de lange kustlijn van Denemarken. Na een droogperiode wordt het gemalen en vervolgens gekookt. Er ontstaat een soort lijmachtige substantie, een natuurlijk polymeer wat de meubels de juiste stevigheid geeft en de natuurlijke structuur. Ga voor meer informatie naar de website van de Deen Jonas Edvard