Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam herbruikbare baksteen

ClickBrick de baksteen die geen mortel nodig heeft

In Nederland blijven we dol op bakstenen als het gaat om gevelbekleding. Een duurzame voorkeur, want de grondstoffen voor baksteen worden in eigen land gewonnen. Maar ook de baksteenfabrikanten zitten niet stil en zijn op zoek naar verduurzaming van hun producten en productieprocessen. ClickBricks van Daas Baksteen zijn daarvan een voorbeeld.

Duurzaam herbruikbare baksteen

Volledig herbruikbaar

Deze geperforeerde strengperssteen wordt niet gestapeld met behulp van mortel of lijm, maar wordt met RVS-clips verankerd. Dit geeft door de smalle naden een strak gevelbeeld. Maar het betekent ook dat de baksteen volledig hergebruikt kan worden. De clips kunnen verwijderd worden en de bakstenen kunnen zo weer op een andere plek gebruikt worden. Geen afval. Hiervoor heeft Daas in 2010 als eerste productiebedrijf van bouwmaterialen in Nederland het cradle-to-cradle-certificaat van Evironmental Protection and Encouragement (EPEA) ontvangen.

Lagere bouwkostenClickbrick duurzaam bouwsysteem

Maar er zijn meer voordelen. Het stapelen van de relatief grote (bxhxd, 240x100x90) bakstenen gaat snel en gemakkelijk. De kortere bouwtijd zorgt voor minder arbeidskosten. Er is geen gespecialiseerd personeel voor nodig en dat is fijn omdat goede metselaars schaars zijn. De bouwmethode en dus bouwplaats is schoon omdat er geen water, mortel of lijm gebruikt wordt. Geen mortel betekend ook geen kalkuitslag op de gevel.

Ander gevelbeeld

Door de grootte van de stenen en de smalle voegen geeft de ClickBrick een heel ander, moderner gevelbeeld dan de gewone baksteen. Er is een breed assortiment aan kleuren en structuren. Voor elk wat wils, zou je zeggen, maar Daas geeft aan dat ze ook kunnen meedenken met de wensen van de opdrachtgever. Dat geeft ruimte voor nog meer mogelijkheden.

De voordelen t.o.v. reguliere bakstenen op een rijtje

  • Cradle baksteen epeaDoor de snelle bouwmethode is er een kortere bouwtijd
  • Weinig stenen per vierkante meter
  • Met 90mm ontstaat er een dunner spouwblad
  • Schone duurzame manier van bouwen, zonder water, mortel of lijm
  • Er hoeft niet gevoegd te worden, dus ook geen uitslag op de gevel.
  • Gespecialiseerd personeel niet nodig
  • Minder handelingen, dus minder arbeidstijd
  • De gevel is onderhoudsvrij
  • Het product is in het geheel geschikt voor hergebruik (industrieel flexibel demontabel)

Voor meer informatie ga naar de site van ClickBrick

Kristel van Genugten
Expertise: Duurzaam wonen

Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kun je met deze stenen ook een binnenmuur maken (afscheiding)?

wat is de rd- waarde van deze steen?

of toch niet, it was a prank bro

hey stelletje hufters

Hoi Edwin,
Deze bakstenen worden gebruikt volgens cradle 2 cradle principe. Daarbij mag je alles gebruiken wat je maar wil, zolang het maar volledig hergebruikt kan worden met dezelfde kwaliteit. Het deel van duurzaam waar u het nu over heeft is product life cycle, waarbij ze co2 footprint, water footprint, etc. berekenen.

Dit betekent dat je het inderdaad moet maken voor die energie, maar omdat de gebruikte energie/water/etc eeuwig hergebruikt worden, kan deze gedeeld worden tegen heeeel veel meer jaar dan andere bouwmaterialen.

…maar wel goed dat er nu een baksteen is die herbruikbaar is. Al is het natuurlijk afwachten of dat gebeurt…

Bakstenen duurzaam? Dat valt tegen. Ten eerste wordt om de grondstoffen te winnen bijv. uiterwaarden afgegraven (kleiwinning). Als dit op een doordachte manier gebeurt, is dat overkomelijk. Dus geen grote, diepe gaten met steile wanden, maar minder diep en met glooiende oevers, zodat natuur en recreatie het afgegraven gebied weer in gebruik kunnen nemen.
Ten tweede is om bakstenen te maken heel veel energie nodig, momenteel natuurlijk meestal gehaald uit fossiele energiedragers. En dat is toch echt niet duurzaam. Er is wel eens door iemand doorgerekend dat, wil je alle chinezen voorzien van een bakstenen huis, er op de hele aarde niet genoeg energie is om dat voor elkaar te krijgen.

Volg ons op Facebook