In Nederland blijven we dol op bakstenen als het gaat om gevelbekleding. Een duurzame voorkeur, want de grondstoffen voor baksteen worden in eigen land gewonnen. Maar ook de baksteenfabrikanten zitten niet stil en zijn op zoek naar verduurzaming van hun producten en productieprocessen. ClickBricks van Daas Baksteen zijn daarvan een voorbeeld.

Duurzaam herbruikbare baksteen

Volledig herbruikbaar

Deze geperforeerde strengperssteen wordt niet gestapeld met behulp van mortel of lijm, maar wordt met RVS-clips verankerd. Dit geeft door de smalle naden een strak gevelbeeld. Maar het betekent ook dat de baksteen volledig hergebruikt kan worden. De clips kunnen verwijderd worden en de bakstenen kunnen zo weer op een andere plek gebruikt worden. Geen afval. Hiervoor heeft Daas in 2010 als eerste productiebedrijf van bouwmaterialen in Nederland het cradle-to-cradle-certificaat van Evironmental Protection and Encouragement (EPEA) ontvangen.

Lagere bouwkostenClickbrick duurzaam bouwsysteem

Maar er zijn meer voordelen. Het stapelen van de relatief grote (bxhxd, 240x100x90) bakstenen gaat snel en gemakkelijk. De kortere bouwtijd zorgt voor minder arbeidskosten. Er is geen gespecialiseerd personeel voor nodig en dat is fijn omdat goede metselaars schaars zijn. De bouwmethode en dus bouwplaats is schoon omdat er geen water, mortel of lijm gebruikt wordt. Geen mortel betekend ook geen kalkuitslag op de gevel.

Ander gevelbeeld

Door de grootte van de stenen en de smalle voegen geeft de ClickBrick een heel ander, moderner gevelbeeld dan de gewone baksteen. Er is een breed assortiment aan kleuren en structuren. Voor elk wat wils, zou je zeggen, maar Daas geeft aan dat ze ook kunnen meedenken met de wensen van de opdrachtgever. Dat geeft ruimte voor nog meer mogelijkheden.

De voordelen t.o.v. reguliere bakstenen op een rijtje

  • Cradle baksteen epeaDoor de snelle bouwmethode is er een kortere bouwtijd
  • Weinig stenen per vierkante meter
  • Met 90mm ontstaat er een dunner spouwblad
  • Schone duurzame manier van bouwen, zonder water, mortel of lijm
  • Er hoeft niet gevoegd te worden, dus ook geen uitslag op de gevel.
  • Gespecialiseerd personeel niet nodig
  • Minder handelingen, dus minder arbeidstijd
  • De gevel is onderhoudsvrij
  • Het product is in het geheel geschikt voor hergebruik (industrieel flexibel demontabel)

Voor meer informatie ga naar de site van ClickBrick