Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
laminaat laten leggen

Laminaat laten leggen: zo doe je dat duurzaam

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
15-50 p/m2
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee

Bij een laminaat vloer denk je waarschijnlijk niet direct aan duurzaamheid. Toch kun je ook bij laminaat laten leggen rekening houden met het milieu door bijvoorbeeld voor gerecyclede materialen te kiezen. In dit artikel leggen we je alles uit over duurzaam laminaat laten leggen – van soorten ecologische materialen voor je vloer tot laminaatofferte.

laminaat offerte laminaat laten leggen

Een duurzame laminaatvloer: wat is dat precies?

Een normale laminaatvloer bestaat uit verschillende lagen die op elkaar zijn gelijmd. De bovenste laag is meestal gemaakt van kunststof, die slijtvast moet zijn. De tweede laag is de decorlaag, die gemaakt is van bedrukt. De derde en dikste laag is de houtvezellaag. Gemaakt van, je raadt het al, houtvezels. Dit hout komt meestal van naaldbomen en loofbomen. De laatste laag is de onderlaag die ook van kunststof is gemaakt. slot volgt een onderlaag van kunststof. Die laag zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat er vocht in de vloer trekt.

‘Wie een groene stap wil maken, doet er goed aan om voor duurzaam laminaat te gaan’

Een duurzame laminaatvloer is een vloer waarbij extra wordt gelet op de herkomst van materialen en de productie van de materialen (hoeveel CO2 er wordt gebruikt in de fabriek?). Hout dat in duurzaam laminaat wordt gebruikt heeft bijvoorbeeld het FSC-keurmerk, dat betekent dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Ook worden er meer gerecyclede materialen gebruikt in een duurzame laminaatvloer. Wie een groene stap wil maken, doet er dus goed aan om voor duurzaam laminaat te gaan bij het laminaat laten leggen. 

Voor- en nadelen van laminaatvloer

Het grootste voordeel van laminaat is dat het onwijs goedkoop is. De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed. Hier lees je meer over laminaat prijzen. Wil je laminaat laten leggen? Hier lees je meer over een laminaat offerte aanvragen. Als je nog geen keuze hebt kunnen maken, zetten we nog even de voor- en nadelen voor je op een rij. 

Voordelen

 1. Een laminaatvloer is relatief goedkoop, zeker in vergelijking met een echte houten vloer.
 2. Je kunt laminaat laten leggen, maar het is ook gemakkelijk om zelf te plaatsen.
 3. Er zijn ontzettend veel kleuren en soorten laminaat verkrijgbaar. Van spierwit laminaat tot donker laminaat met een houtstructuur. Er is altijd wel een soort die het beste bij jouw huis past.
 4. Laminaat is makkelijk in onderhoud. Er hoeft geen olie of speciale zeep gebruikt te worden zoals bij een houten vloer wel het geval is. Simpelweg dweilen met groene zeep is voldoende.
 5. Milieuvriendelijk productieproces, mits lokaal en op basis van FSC hout geproduceerd.
 6. Geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
 7. Duurzaam keurmerk beschikbaar, oa. FSC, ECO label en PEFC keurmerk.
 8. Natuurlijke materialen en natuurlijke uitstraling
 9. Een laminaatvloer heeft een toplaag van kunststof. Hierdoor kan je vloer niet snel beschadigen en blijft het krasvrij.
 
 

Nadelen

 1. Een vloer van laminaat gaat in tegenstelling tot andere duurzame vloeren minder lang mee.  De levensduur ligt tussen de 10 tot 15 jaar. Dat is minder dan een beton- of gietvloer (50 tot 60 jaar) en een houten vloer (20 tot 40 jaar).
 2. Laminaat heeft een minder goede weerbaarheid: het materiaal kan niet goed tegen de elementen en slijt snel bij veel gebruik.
 3. Sommige laminaatvloeren zijn minder goed te recyclen omdat er lijm in zit om de lagen op elkaar te houden.
 4. Een laminaatvloer maakt veel geluid, zeker als je geen ondervloer hebt. Als je laminaat laat leggen is het slim om aan te geven dat je ook graag een ondervloer wilt. Zeker als je in een appartement woont is dit aan te raden.

Laminaatvloer

laminaatvloer leggen
Kwaliteit
7,5
Materiaal
Redelijk duurzaam
Prijs
€15 - 50 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.8/10
Omschrijving
Laminaat is niet de meest duurzame keuze die je kunt maken. Wel kun je letten op keurmerken en kijken of de vloer van duurzame/gerecyclede materialen is gemaakt. Dat maakt het iets milieuvriendelijker, maar al met al weegt de korte levensduur daar niet erg tegenop.
...
Kurk ondervloer

Isolatie kurk op rol - isolerende ondervloer

laminaat leggen

Vloerplanken zelfklevend 5,02 m² 2 mm PVC zwart en wit

laminaatvloer laminaat leggen

JACKMEND 2 in 1 Aftekenhulp Set Inclusief Slot 12 & 25 CM Contourmallen Prowork

Veelgestelde vragen over laminaatvloeren

1
Wat zijn de voordelen van een laminaatvloer laten leggen?

Een laminaatvloer laten leggen door een professional heeft als grootste voordeel dat je vloer sowieso goed wordt gelegd. Als je weinig kluservaring hebt of simpelweg geen tijd is het een ideale oplossing. 

2
Op wat voor keurmerken moet ik letten voor duurzame laminaatvloeren?
Eu ecolabel

Er zijn drie keurmerken waar je op moet letten. De belangrijkste is het FSC-keurmerk, dat geeft aan of het hout in de vloer uit een verantwoord bos komt. Ook is er het PEFC-keurmerk, dat ook aangeeft dat het hout uit een duurzaam bos komt.

Als laatste is het ECO-label belangrijk om op te letten. Als dit bij laminaatvloeren staat, dan weet je dat het product minder belastend is voor het milieu. Er is rekening gehouden met het milieu tijdens de productie van de materialen. Meer informatie over keurmerken voor laminaat lees je hier.

3
Met welk materiaal kan ik mijn laminaatvloer isoleren?

Een andere duurzame stap om te nemen is je laminaatvloer isoleren. Hiermee bespaar namelijk je 600 kilo СО2 per jaar! Je kunt je vloer zelf isoleren of het laten doen. Voor een laminaatvloer kun je allerlei isolatiematerialen gebruiken. Wij adviseren je om naar glas- en steenwol te kijken.

4
Op wat voor manieren kun je laminaat laten leggen?

Laminaat laten leggen kan op verschillende manieren. Je kunt de planken gewoon naast elkaar plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor en visgraatmotief. Let er wel op dat je voor een visgraatmotief vaak net een ander soort laminaat nodig hebt met planken die je schuin kunt leggen. En doe navraag bij het bedrijf dat je laminaat gaat leggen, zodat zij weten wat voor motief jij precies verwacht.

KARWEI │ Laminaat leggen doe je zo
KARWEI │ Laminaat leggen doe je zo

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.